BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
AKBNK 67,95 9,60 353.340.000.000,00
ALBRK 8,14 -0,25 20.350.000.000,00
GARAN 135,00 9,93 567.000.000.000,00
HALKB 24,38 4,37 175.164.888.663,96
ICBCT 16,60 6,82 14.276.000.000,00
ISCTR 13,35 -2,55 333.749.599.500,00
SKBNK 6,59 9,83 16.475.000.000,00
TSKB 12,48 8,90 34.944.000.000,00
VAKBN 26,38 7,76 261.582.009.776,74
YKBNK 31,70 9,99 267.771.525.702,80

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara Piyasa'Enkaz kalkmadıkça yatırımcı gelmez'----

'Enkaz kalkmadıkça yatırımcı gelmez'

'Enkaz kalkmadıkça yatırımcı gelmez'
30 Nisan 2012 - 16:11 www.finansingundemi.com

Berra Doğaner, "Geçmişte mağdur olmuş yatırımcı sayısı ise 350 bin. Bu da çoklama etkisi yapıyor. Sürekli bir negatif spekülasyon var" dedi

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda yerli yatırımcı sayısının yetersizliği sermaye piyasalarının yıllardır kanayan yarası. Geçmişte mali durumunun bozuk olması nedeniyle kapanan bankalar ve şirketlerin hisselerini elinde bulunduran yerli yatırımcıların yaşadığı mağduriyet yerli yatırımcı sayısının yetersizliğinde en büyük etkenleri arasında.
75 milyonluk Türkiye'de sadece 1 milyon kişinin hisse senedi yatırımcısı olduğunu, bunun da 227 bininin akitf olarak alım satım yaptığına dikkat çeken Turkish Yatırım Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Berra Doğaner, "Geçmişte mağdur olmuş yatırımcı sayısı ise 350 bin. Bu da çoklama etkisi yapıyor. Sürekli bir negatif spekülasyon var. Yıllardır yatırımcı sayımız bu sebepten artmıyor" dedi.
Yeni Sermaye Piyasası Kanunu Tasarısı taslağının yatırımcı hakları ve güven duygusunu pekiştirmek açısından hayal kırıklığı yarattığını dile getiren Doğaner, "Yeni yasa eski mağduriyetleri ortadan kaldıracak hiçbir şey içermiyor. Gerçi bunu zaten beklemiyorduk. Hükümet sermaye piyasaları ile hiç olmadığı kadar ilgileniyor. Bir gün gelecek hakikaten nedenlerini analiz ettiklerinde bu enkaz yüzünden güven olmadığını ve yatırımcı gelmediğini görecekler ve geçmişle barışmak için bu enkazı kaldıracaklar. Bu tamamen bir hükümet politakası gerektiriyor" diye konuştu.
Turkish Yatırım Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Berra Doğaner ile sermaye piyasalarının gelişimini ve gündemdeki konuları konuştuk.
-Borsanın seyrine ilişkin 2012 beklentileriniz?
AB borç krizinin çözümünün gündemden düşememesi hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülke borsalarını baskı altına almaya devam ediyor. Tüm diğer borsalar gibi İMKB'de bu gelişmelerden olumsuz etkileniyor. Büyümemizin kompozisyonunun istenilen şekilde gerçekleşmesi, yeni teşvik paketi ile ithalatın yavaşlayıp ihracatın teşvik edilmesi, ülkemize yönelik karamsar büyüme beklentilerinin yukarı yönlü revizasyonuna neden oluyor. Büyümenin revizasyonu İMKB'de yükseliş potansiyelinin artmasına imkan veriyor.
-Yerli SPK yasa taslağı yatırımcı hakları açısından tatmin edici mi?
MKK verilerine göre hisse senedi sahibi kişi sayısı sadece 1 milyon 83. Yatırım için anlamlı bir rakam olarak en az 10 bin liralık portföye sahip kişi sayısı ise 227 bin. Bu Türkiye'nin nüfus dinamiklerine göre son derece az. Geçmişte mağdur olmuş yatırımcı sayısı ise 350 bin. Dolayısıyla o kadar büyük bir sayı ki bu çoklama etkisi yapıyor. Sürekli bir negatif spekülasyon altında. Piyasaya olan güven azalıyor. Yıllardır yatırımcı sayımız bu sebepten artmıyor. Yeni yasa maalesef bu soruna bir çözüm getirmiyor. Bu bizim için çok büyük bir hayal kırıklığı oldu. Gerçi bunu zaten beklemiyorduk. Hükümet sermaye piyasaları ile hiç olmadığı kadar ilgileniyor. Bir gün gelecek hakikaten nedenlerini analiz ettiklerinde bu enkaz yüzünden güven olmadığını ve yatırımcı gelmediğini görecekler ve geçmişle barışmak için bu enkazı kaldıracaklar. Bu tamamen bir hükümet politakası gerektiriyor. Dehşet bir para da gerektirmiyor. Ben eminim bir gün bugün değilse yarın önce geçmişle hesaplaşmak gerekitğini anlayacaklar ve gereğini yapacaklar.
Kısa vadede krizden çıkış zor
-Küresel ekonomilerde ne zaman normalleşme sürecine döneriz?
AB'de ülkelerin borçluluk sorunu çözülmeden küresel krizden çıkmayı düşünmek oldukça zor. Çünkü ihracat ağırlıklı çalışan AB'de dünya ticaretinin yavaşlamasından olumsuz etkilenmenin yanında düşük iç talep bölgenin resesyondan çıkma sürecinin uzamasına neden oluyor. Çin'de beklenildiği gibi yumuşak yavaşlama, ABD'de toparlanma fakat AB'de beklenilmediği gibi artan sorun ve nakit ihtiyacı küresel ekonominin toparlanmasının önündeki en büyük engel olarak karşımızda duruyor.
Merkez TL'yi net şekilde destekliyor
-Merkez Bankası'nın son dönemde uyguladığı para politikalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Enflasyon beklentilerinde kötüleşmeyi engellemek ve maliyetlerdeki artışın beklentilerin üzerinde etkisini önlemek amacıyla hem haftalık hem de aylık olarak verdiği likidite miktarını azaltarak aynı zamanda döviz kurları kanalıyla oluşabilecek enflasyon risklerini karşılamak için parasal sıkılaştırmaya gidiyor. Anlaşılan Merkez TL'nin değer kaybından rahatsız bunun enflasyona etkisinden rahatsız ve TL'yi net bir şekilde destekleyeceğini açıkça gösteriyor.
Karlılık beklentileri artıyor,İMKB güçlü kalacak
-Parasını borsada değerlendirmek isteyen yatırımcılara önerileriniz?
Borsa da yatırım kısa vadeli değil orta ve uzun vadelidir. Bu da yatırımcıların günlük gelişmelerden çok orta vadeli sonuçlara odaklanmalarını gerektiriyor. Cari açıktaki gerileme, kurdaki volatilitenin azalması, yatırım enstrümanları içerisinde Borsa'nın ön planda yer almasına neden olacak. Şirketlerimizin satış kompozisyonlarını geliştirmeleri, kar marjlarının toparlanmasına neden olacağından karlılık beklentilerinin artmasına neden olacak. Büyümenin artması, kurdaki gerileme, değerlemelerin yukarı çekilmesine neden olacak. Bu da İMKB'nin güçlü kalmasına neden olacak.
Etik olarak hisse senedi almıyorum
-Siz yatırımlarınızı nasıl değerlendiriyorsunuz?
Ben hisse senetlerine hiç yatırım yapmıyorum. Bu benim kendi kendime koyduğum etik prensip. Çünkü aynı anda iki şeyin başarılı bir şekilde yapılacağına inanmıyorum. Ya şirketinizi yönetirsiniz ya da hisse senedi yatırımcısı olursunuz. Ben objektif olamayacağını düşünürüm. Kişinin yatırım tercihleri yorumlarına yansır. Ben tamamen sabit getirili enstrümanlara paramı yatırıyorum. Mevduat, hazine bonosu ve ana para korumalı fonlar var. Dövizi kesinlikle yatırım aracı olarak görmüyorum. Tabii bir miktar da gayrimenkul yatırımım var.
Ayfer Arslan-Akşam

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
DM TV YAYINDA! ABONE OL!