Endeksler yeni zirveleri zorluyor
ABD borsaları, açıklanan olumlu verilerle önemli direnç seviyelerini aşmayı başardı. Şimdi endeksler için yeni zirveler gündemde. Son birkaç haftadır yurtdışı piyasalardan bariz bir şekilde olumsuz yönde ayrışan İMKBnin yönü ise IMF anlaşması ve not artırımlarına bağlı... ...
ÜZEYİR DOĞAN / Para Dergisi
ABDDE son dönemde açıklanan makro verilerin tamamına yakınının beklentilerden iyi gelmesi ve FED Başkanı Ben Bernankenin resesyonun bittiğini belirten açıklamaları, ABD borsalarını yukarı taşımaya devam ediyor. Borsalarda yaşanan bu bahar havasında elbette, piyasalara sağlanan likiditenin daha uzun süre piyasadan çekilmeyeceğine dair yapılan açıklamalar da etkili. Görünen o ki enflasyona dair ciddi tehditler alınmadığı sürece piyasaları destekleyici açıklamalar görmeye devam edeceğiz.
Açıklanan veriler ve yapılan açıklamalar, Dow Jones endeksi için oldukça kritik gördüğümüz 9 bin 650 direncinin aşılmasını sağladı. Bu direncin aşılması, Dowda artık 5 haneli rakamların yani 10 bin seviyesinin üzerini işaret ediyor. Kısa vadede görülebilecek hedefler 10 bin 100 ve üzerinde 10 bin 350-10 bin 500 aralığı.
DOWDA HEDEFLER YÜKSELDİ
Dow Jonesta yukarıda bahsettiğimiz hedeflerin test edilebilmesi için önümüzdeki günlerde yaşanacak olası geri çekilmelerde 9 bin 600 seviyesinin altında kapanış olmaması gerekiyor. 9 bin 600ün altına olacak sarkmalar satışların hızlanmasına neden olabilir.
Kısacası Dowda, yukarıda da bahsettiğimiz 9 bin 650 civarındaki kritik direnç aşıldığı için, 9 bin 600 seviyesinin altında stop loss yapmak kaydıyla yeni pozisyon alınabilir. 9 bin 600ü stop olarak almamızın nedeni, önümüzdeki günlerde Dowda yukarıda bahsettiğimiz hedef seviyelere doğru olacak bir hareketten önce kritik 9 bin 650 seviyesinin yeniden test edilme ihtimali.
İMKBYİ IMF BEKLENTİSİZLİĞİ ETKİLEDİ
Yurtdışında yaşanan olumlu havaya karşılık son birkaç haftadır İMKBde alımların önemli ölçüde azaldığını görüyoruz. Bunda IMF anlaşması beklentisinin zayıflamasının etkili olduğunu düşünüyoruz. Özellikle Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmazın Türkiyenin kredi ihtiyacının azaldığı ve bu nedenle özkaynaklarla devam edilebileceğine dair açıklamaları, anlaşma beklentilerinin azalmasında etkili oldu. Ancak 6-7 Ekimde İstanbulda düzenlenecek IMF ve Dünya Bankası yıllık toplantıları öncesinde ve toplantı esnasında bu beklenti yeniden canlanabilir. Her ne kadar geçen hafta Devlet Bakanı Ali Babacanın açıkladığı Orta Vadeli Makro Ekonomik Programda (OVP) IMFden gelebilecek kaynağa yer verilmemiş olsa da yapılan açıklamalardan bu olasılığın hala gündemde olduğunu görüyoruz. 6-7 Ekim toplantılarının da bu beklentileri canlı tutmaya devam edeceğini düşünüyoruz.
Yurtdışı piyasalarda yukarıda bahsettiğimiz olumlu havanın devamı durumunda, İMKBde bu beklenti yeni yükseliş için kullanılabilir. Diğer taraftan S&P, yeni mali programın finansmanına yönelik endişelerin ortadan kalkması sonrasında Türkiyenin görünümünü negatiften durağan'a yükseltti. Açıklanan programa IMFden de destek gelmesi ve stand-by yolunda atılacak adımlar, Türkiyenin not artırımını gündeme getirebilir. Ki bu da kısa vadede yükselişi tetikleyebilir.
İMKBde yükselen trend korunmakla birlikte son birkaç haftadır önemli bir zayıflama dikkat çekiyor. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, bunda beklentilerin değişmesi etkili oluyor. Ancak yurtdışı piyasalarda yukarıda bahsettiğimiz hedeflere doğru bir harekete İMKBnin kayıtsız kalabileceğini düşünmüyoruz.
İMKB-100 endeksinde beklentilerin yeniden olumluya döndüğü ve yeni bir yükseliş başlangıcı sinyalini 48 bin 300 direncinin aşılmasıyla alacağız. Endekste bu seviyenin üzerinde kapanış olacağı anlaşılırsa 47 bin 500 seviyesinin altında stop loss yapmak kaydıyla kısa vadeli yeni pozisyonlar açılabilir. Olası yükselişlerde, 51 bin civarında karların realize dilerek nakde geçilmesinin uygun olacağını düşünüyoruz. Kısa vadede bu yönde bir hareket olasılığı görsek de orta ve uzun vadede alım için endeksin daha düşük fiyatlardan fırsatlar vereceğini öngörüyoruz.
OLASI DALGADA ALINABİLECEK HİSSELER
İMKBde olacak yeni bir dalgada, başta bankalar olmak endekste ağırlığı olan hisselerden oluşturulacak bir portföyün, oluşacak prime ortak olmanın en kolay yolu olduğunu düşünüyoruz. Buna karşılık iyi bir seçimle endeks üzerinde getiri yakalamak da mümkün. İMKB-30 bünyesindeki hisselere baktığımızda, olası yeni bir dalgada endeks üzerinde getiri sağlayabileceğini düşündüğümüz bazı hisseler dikkatimizi çekti. Halk Bankası, Vakıflar Bankası ve Şekerbank bankalar içinde ön plana çıkıyor. Kardemir D, Petkim ve Tofaş Otomobil Fabrikaları da diğer hisseler arasında avantajlı görünüyor. Olası bir harekette bu hisselerden bankaların daha agresif tepkiler vermesini bekliyoruz. Ancak beklentilerin aksine olacak bir harekette de bankalardan kaynaklanan zararların artabileceği unutulmamalı. Bu nedenle alınabilecek risk boyutuna göre bu bankalardan sadece birinin ya da üçünün de portföye alınması tercih sebebi olacaktır. Biz burada teknik açıdan biraz daha ön plana çıkabileceğini düşündüğümüz Şekerbanka ve diğer 3 hisseye daha yakından bakacağız.
ŞEKERBANK KRİTİK DİRENCİN EŞİĞİNDE
Grafikte kırmızı çizgiyle gösterdiğimiz yükselen trend desteği ile mavi yatay çizgiyle gösterdiğimiz kritik direnç arasındaki sıkışmanın hangi yönde kırılacağı yeni yön konusunda belirleyici olacaktır. Endekste yukarıda bahsettiğimiz 48 bin 300ün aşılmasının Şekerbankta da 2 bin 66 seviyesinde bulunan direncin aşılmasını sağlayacağını ve beraberinde hızlı bir yükselişi getireceğini tahmin ediyoruz. Bu nedenle Şekerbankta alım için bu direncin aşılması beklenmeli ve alımdan sonra olası geri çekilmelerde de 2.54ün altına olacak sarkmalarda stop loss yapılmalı. Olası yükselişlerde ise 3.00-3.10 aralığı, nakde geçiş için kullanılmalı.
KARDEMİR DDEN İSTİKRARLI ÇIKIŞ BEKLENTİSİ
Kardemir D de alım için fiyatların kritik direnç seviyelerini aşması gereken hisselerden biri. 0.66 TLde bulunan direncin aşılması, hissede hızlı bir yükseliş sağlayabilir. Ki bu durumda hedef fiyat 0.74 civarı olacaktır. 0.66 TL direnci aşıldıktan sonra yapılacak alımlarda, fiyatların yeniden 0.62 TL altına sarkması durumunda stop loss yapılması gerekiyor.
PETKİM DİRENCİ ZORLANMADAN AŞABİLİR
Geçen hafta cuma günü 7.55 seviyesinde bulunan kritik direncin üzerini test eden Petkimde bu seviyenin üzerindeki fiyatlar kısa vadede 8.20-8.30 aralığındaki direnç bölgesini gündeme getirecektir. 7.55 üzerinden yapılacak alımlarda, bu aralığa doğru gerçekleşecek bir harekette karlar realize edilmelidir. Alım yaptıktan sonra 7.55 seviyesinin altına olacak sarkmalarda ise 7.35in altında stop loss yapılarak olası zararlar kesilmelidir.
OTOMOTİVE DESTEK, TOFAŞA DESTEK...
TOFAŞ Otomobil Fabrikaları, kriz sürecinden en fazla etkilenen sektörlerden olan otomotive sağlanan vergi avantajının da katkısıyla önemli bir sıçrama kaydetti. Şimdi şirketin hisseleri kritik dönemeç olan 4.36 seviyesinde bulunuyor. Bu seviyenin aşılması için yeni bir habere ihtiyaç duyulabilir. Ay sonunda bitecek olan vergi avantajlarında sürenin uzatılıp uzatılmayacağı henüz belli değil. Hükümet bu konudaki açıklamanın ay sonunda yapılacağını belirtiyor. Bizim beklentimiz şartlarda ufak çaplı değişiklikler yaşansa da sektöre sağlanan desteğin devam edeceği yönünde. Bu yönde çıkacak bir karar hisse fiyatını 4.90 seviyesine kadar taşıyabilir. Bu nedenle alım için 4.36 seviyesinin üzerinde kapanış beklenmeli ve 4.90 civarından nakde geçilmelidir. Olası gerilemelere karşı 4.20 seviyesinin altında stop loss yapılmalı.