ENDEKS 10'DA 'AL' VE 'TUT' VEREN HİSSELER
Ekonomist Dergisi Endeks 10 hisseleriyle ilgili haberine göre 'al' ve 'tut' veren hisseler şunları;
Endeks-10 hisselerinden hangisine al, hangisine tut veriliyor
Son iki haftadır sıkışık bir seyir izleyen İMKBde, belirsizlik devam ediyor. Bu süreçte endekste yine yurt içi ve yurt dışı piyasalardaki gelişmeler etkili olacak. Ancak İMKB-100e yüzde 60.7 oranında etki eden Endeks-10 hisselerinin de piyasanın yönü üzerinde etkili olduğunu belirtmek gerek. Bu nedenle söz konusu hisselere yönelik beklentileri inceledik. Aracı kurumlar Endeks-10 hisseleri içindeki bankalarda önerilerini düşürürken, primsiz hisselerde ise not artırıyor. Bu değerlendirmeler ise kısa vadede borsada realizasyon beklentisi olduğunu gösteriyor.
Talip Yılmaz / Ekonomist
Son üç ayda bankacılık sektörü hisseleri önderliğinde hızlı bir yükseliş yaşayan İMKB, yurt dışı piyasalara da gelen satışların etkisinde son iki haftadır yatay aşağı bir bantta hareket ediyor. İçeride en önemli belirsizlik IMF anlaşması olmaya devam ederken, olası bir anlaşmanın son çeyrekten önce yapılmayacağı tahmin ediliyor. İşte bu şartlar altında endeksin önümüzdeki süreçte nasıl bir yön tayin edeceği önemli bir soru işareti. Endeksin yönünü tahmin edebilmek için dikkat edilmesi gereken konulardan biri ise endekse etkisi yüksek hisseler ile ilgili beklentiler ve öneriler.
Biz de buradan yola çıkarak aracı kurumların, endekse etkisi en yüksek 10 hisse senediyle ilgili öneri ve notlarını derledik. Şöyle ki Endeks-10 diyebileceğimiz bu hisselerin İMKB-100 Endeksine etkisi toplamda yüzde 60.7 seviyesinde. Yani bu 10 hisse, genel anlamda endeksin yönünü belirliyor. Bu 10 hisseden dördü banka sektöründen (Garanti Bankası, Akbank, İş Bankası C ve YKB). Bu da bankacılık sektörünün İMKBdeki gücünü ortaya koyması açısından önemli. Diğer hisselerden ikisi telekom sektöründe yer alan Turkcell ve Türk Telekom. Anadolu Efes, Erdemir ve Sabancı Holding de Endeks-10daki diğer hisseler.
Bankalar lokomotif
İMKBnin toplam piyasa değeri 234 milyar lirayken bu 10 hisse 110 milyar lirayla piyasanın neredeyse yarısını oluşturuyor. Merkezi Kayıt Kuruluna (MKK) kayıtlı hisselerin değeri 72 milyar lirayken, sözünü ettiğimiz 10 şirketin MKKya kayıtlı hisselerinin değeri yaklaşık 40 milyar lira. Söz konusu 10 hisse, mart ayından bu yana devam eden yükselişte İMKBnin lokomotifi olmuş bulunuyor. İMKB-100 Endeksi yüzde 50.6 oranında prim yaparken, özellikle endekse etkisi açısından İMKBnin en büyük şirketi olan Garanti Bankasının yüzde 102.1 prim yaptığını belirtmekte yarar var. Banka böylece Endeks-10 hisseleri arasında da getiri şampiyonu oldu. İkinci sırayı endekse etkisi yüzde 3.4 olan Sabancı Holding, yüzde 86 getiriyle aldı. Akbank, Turkcell ve İş Bankası C, bu süreçte endeksin üzerinde performans sergileyen diğer endeks-10 hisselerinden.
Defansif hisse olarak algılanan Turkcell, Türk Telekom ve Anadolu Efesle krizden derin yara alan Erdemirin yükselişteki performansı ise düşük oldu. YKB ise endeksin az altında bir performans sergiledi. Bu hisselerle ilgili beklentiler ve aracı kurumların önerileri ise şöyle:
GARANTİ BANKASI: Tüm hisseler arasında yüzde 13.2yle endekse etkisi en yüksek şirket. Bu nedenle endeksin yönü açısından hissedeki fiyat hareketleri çok önemli. İlk çeyrekteki 651 milyon TLlik yüksek kar rakamıyla sektörde en çok beğenilen banka. Hem güçlü net faiz geliri hem de 385 milyon TL tutarındaki ticari kar rakamına dikkat çekiliyor. Banka, mevduat ve kredi pazar payını büyütmeyi de başarıyor. Banka için aracı kurumlar genel olarak al tavsiyesinde bulunuyor.
AKBANK: Akbank için hedef değer seviyeleri yukarı taşınmakla birlikte hissenin genel olarak bu değerlere de yaklaştığı kaydediliyor. Bu nedenle de hisse primli bulunuyor. 2008de 1.7 milyar TL net kar elde eden bankanın 2009da ??1.4 milyar TL civarında kar açıklaması bekleniyor.
TURKCELL: Turkcell son dönemde aracı kurumların model portföylerinde de yer alan bir şirket. Bunda iki temel faktör var. Öncelikle son dönemde endeksin altında bir performans sergiledi. İkinci faktör ise beklentilerin üzerindeki ilk çeyrek bilanço karı. İyi karda maliyetleri düşürerek FAVÖK karını artırması etkili oldu. Şirketin numara taşıma konusundaki endişelerini de gelen ilk verilere göre bertaraf ettiğini söyleyebiliriz. İkinci çeyrekte uygulanan kampanyalar nedeniyle karda limitli de olsa düşüş bekleniyor. Şirketin 2.1 milyar dolarlık nakit pozisyonu ise bir diğer güçlü yönü.
İŞ BANKASI: Temkinli yapısıyla dikkat çeken İş Bankası, ilk çeyrekte güçlü net faiz ve temettü geliri ve likit yapısıyla dikkat çekiyor. Bankanın bilanço büyümesi ise benzerlerinin gerisinde kalırken, bu çeyrekte bankanın kredileri yüzde 2 daraldı. Aracı kurumlar, bankacılık sektöründeki hızlı yükseliş sonrası genel olarak hissede tut tavsiyesinde bulunmayı tercih ediyor. Hissede al verenler ise sektörün altında kalan performansına dikkat çekiyor.
ANADOLU EFES: Yapılan hedef değerlemelere göre yüzde 10 civarında getiri potansiyeli hesaplanan Anadolu Efeste öneriler genel olarak tutta. Analistler, Yazıcı Holding alarak dolaylı yoldan daha ucuz şekilde Anadolu Efes alınmış olabileceğini ifade ediyor. Yazıcı Holding, Anadolu Efesin büyük hissedarlarından.
TÜPRAŞ: Piyasalardaki olası dalgalanmaya karşı yüksek ikinci çeyrek bilanço beklentisi ve güçlü mali yapısıyla güvenli liman olarak değerlendiriliyor. Bazı aracı kurumların model portföylerine de koyduğu Tüpraşta öneriler, genelde alım yönünde. Bazı aracı kurumlar ise hissede son bir ayda yaşanan yüzde 25e varan yükseliş sonrası, önerisini tuta çekti. Tüpraşın ikinci çeyrekte rafineri marjlarında artış bekleniyor. 2009 ilk yarı için 350 milyon liranın üzerinde kar beklentisi bulunan Tüpraş, uzun vadeli olarak yüksek temettü potansiyeli nedeniyle de öneriliyor.
ERDEMİR: Global çelik fiyatları ve yine ürün talebi, Haziran 2008den bu yana düşüyor. Bu durum sektörü operasyonel ve net karlılık açısından olumsuz etkiledi. Çelik fiyatlarının 2009 ilk çeyrekte en düşük seviyeyi gördüğü belirtiliyor. Önümüzdeki dönemlerde operasyonel karlılıkta ve net karda kademeli olarak toparlanma bekleniyor. Erdemirin bu durumu özellikle 2010 bilançolarına yansıtacağı tahmin ediliyor. Kademeli toparlanma beklentisiyle birlikte Erdemir hisselerindeki sat notunun tuta veya ala dönmeye başladığı gözleniyor.
TÜRK TELEKOM: Orta vadede esnek sabit-hat işinden dolayı Türk Telekoma dikkat çekiliyor. Hisse, son yükselişlerde endeksin altında kaldı. Bu da hisse için olumlu bir durum. Ancak ADSL aboneliği konusunda sabit hat zorunluluğunun ortadan kalkması ihtimali, şirket için bir risk.
YKB: ??Mevduat güçlü temettü gelirleri var. Maliyetlerini hızlı bir şekilde düşürüyor. Ticari karlılığı da iyi olan bankada öneriler tut ya da al yönünde. Bankanın bu yıl, 2008 yılındaki 1 milyar 42 milyon TL net kar rakamına yakın bir kar elde etmesi bekleniyor. Hisse için minimum yüzde 15 yukarı potansiyel notu düşülüyor.
SABANCI HOLDİNG: Cari net varlık değerine iskontosunun cazip olduğu belirtilen Sabancı Holding için bazı aracı kurumlar al bazı aracı kurumlar da tut tavsiyesinde bulunuyor. Tut tavsiyesi bulunan aracı kurumların, yönetime dahil olmayan Sabancı Ailesi bireylerinin yüzde 15.8 oranında hisselerini MKK kaydına aldırmalarını risk olarak gördüklerini söyleyebiliriz. Ancak çoğunluk olarak bakıldığında, bu durumun risk olmadığı yönünde görüş bildiriliyor. Büyüme potansiyeli yüksek enerji yatırımları, krizden daha az etkilenen perakende işi ve holdingin kasasındaki 250 milyon dolar net nakti, şirketin avantajları arasında. Borçluluk oranı düşük ve döviz açık pozisyonu bulunmayan şirket, mali yönden güçlü.