Elazığlı sigortaya koştu
Geçen hafta yaşanan 6.0 büyüklüğündeki deprem Elazığ ve Bitliste zorunlu deprem sigortasına olan ilgiyi artırdı. Depremden önce bir hafta içinde sadece 100 poliçe satılırken, 5 gün içinde poliçe satışı 650 adede çıktı.
GEÇEN hafta Elazığda yaşanan 6.0 büyüklüğündeki deprem poliçe satışlarında etkisini gösterdi. Elazığda zorunlu deprem sigortası satışı, bir hafta içinde geçmiş dönemlere oranla altı kat arttı. Poliçe satışlarında bu artış yaşanırken, Doğal Afet Sigortaları Kurumuna (DASK) depreme karşı sigortalı olup da zarar gören konutlardan, 165 hasar ihbarı geldi. DASK İdarecisi Eureko Sigorta Genel Müdür Yardımcısı İsmet Güngör deprem sonrası hem Elazığ hem de Bingölde zorunlu deprem sigorta poliçesinde ciddi artışlar yaşandığını belirterek, Deprem öncesinde beş günlük sürede bölgede 100 poliçe satılırken, şimdi 5 gün içinde 650 poliçe satıldı. Elazığda 80 bin konut var. Yapılan bu poliçeler çok yetersiz dedi.
Korkunca sigorta yapılıyor
DASK Yönetim Kurulu Başkanı İdris Serdar, Elazığda geçmiş yıllarda da sık sık depremler yaşandığını belirterek, her deprem sonrası poliçe satışında artış olduğunu ancak zaman geçtikçe poliçelerin yenilenmediğini söyledi. 2005e kadar bölgede sigorta satışının yükseliş trendi gösterdiğini ve 10 bin düzeyinde poliçe olduğunu ifade eden İdris Serdar, şöyle konuştu: 2006 yılında düşüş gözlendi. 2007 yılında bir deprem oldu ve poliçe sayısı 20 bine yükseldi. Arada deprem olmayınca poliçe sayısı bu sefer 14 bine kadar geriledi. Yani bir kitle var, depremden korkuyor ve sigorta yaptırıyor ancak aradan zaman geçince bir daha sigortasını yenilemiyor.
2 bin konut hasarlı
Depremin ardından DASK olarak Elazığa giderek, depremin yarattığı sonuçları yerinde gördüklerini belirten Serdar, şunları söyledi: Hem Elazığa hem de Bingöle gittik, sokak sokak dolaştık. Özellikle merkezlerdeki kerpiç evlerde hasar olmadığını gördük. Hasarlar daha çok kırsal kesim ve köyler olmak üzere 53 yerleşim bölgesinde. 2 bin konutta hasar var. Ancak bu konutlar kerpiç, hatta uzmanların söylediğine göre kerpiç denilemeyecek yapı malzemesi kullanılmış. Hasarları DASK olarak en kısa sürede ödeyeceğiz.
Köy evleri sigorta tekniği açısından sigortalanamaz
DASK Yönetim Kurulu Başkanı İdris Serdar, kerpiç evlerin zorunlu deprem sigortası kapsamına girmemesi hakkında da şunları söyledi: Eğer kerpiç evler belediye sınırları içindeyse, sigorta yapılabiliyor. Ama kanun gereği köy alanları ve mezralar sigorta kapsamı içine girmiyor. Kanun değişir ve köy alanları kapsama dahil edilirse, devlet de bunun koşullarını ortaya koyarsa sigorta yapılabilir. Ancak olayın bir de sigorta tekniği boyutu var. Sosyal politika açısından konuşmuyorum. Sigortacılık tekniği açısından bakacak olursak, sağlam olan malzemeler sigortalanabilir. Yoksa, yüzde 100 risk gerçekleşecek olan bir metanın sigortasını yapmaya kimse yanaşmaz. Bu yerler de sigortalanacak denirse, o zaman ne şekilde yapılacağının koşulları ortaya konur.
Devlet yardımı sigorta yaptıranları da kapsar
İDRİS Serdar, hükümetin Elazığda da konut yardımında bulunmasının sigorta yaptıranları cezalandırması gibi bir durum oluşturmayacağını belirterek, Sigortası olan vatandaş hem devletin sağladığı imkanlardan konutsa konut, kredi ise kredi imkanlarından yararlanacak hem de DASKın ödeyeceği tazminatı alacak. Dolayısıyla burada sigortalının aleyhinde bir durum yok. Diğer açıdan baktığımızda, devletin yardımda bulunması sigorta sistemini etkiliyor. Ancak, sonuçta küçük çaplı bir deprem oluyor ve devlet de bunu karşılayabiliyor dedi.
Elazığ depreminde hasar ihbarları Bitlisten geldi
ELAZIĞda yaşanan depremde Doğal Afet Sigortaları Kurumuna toplam 165 sigortalı konuttan hasar ihbarı geldi. Depremin Elazığı vurmasına rağmen, en yüksek hasar ihbarı, 114 konut ile Bingölden yapıldı. Elazığdan ise 27 konuttan hasar ihbarı alındı. Bu süre içinde Tunceliden 12, Erzurumdan 4, Erzincandan 3 ve Malatyadan da
5 konut hasar ihbarında bulundu.
5 soruda Zorunlu Deprem Sigortası
* Hangi konutlara sigorta yaptırılabilir?
27 Aralık 1999 tarihinden önce yapılan tüm konutlara, kaçak ya da Hazine arazisi üzerine inşa edilmemiş olmak kaydıyla sigorta yaptırılabilir. Bu tarihten sonra yapılan konutlarda ise sigorta yaptırmak için inşaat ruhsatı isteniyor.
* İşyerleri de sigorta kapsamı içine giriyor mu?
Ancak binaların içinde yer alan ticarethane, büro ve benzeri amaçlarla kullanılan konutlar sigorta yaptırabiliyor.
* Hangi binalar sigorta kapsamına girmiyor?
Kamu kurum ve kuruluşlarına ait binalar, köy yerleşim alanlarındaki konutlar, tamamı ticari ve sınai amaçlar için kullanılan binalar, inşaatı henüz tamamlanmamış binalar, tapuya kayıtlı bulunmayan ve özel mülkiyete tabi olmayan arazi ve arsaların üzerine inşa edilmiş binalar sigorta kapsamına girmiyor.
* Sigortanın primi nasıl belirleniyor?
Prim, binanın bulunduğu deprem risk bölgesine, konutun yapı tarzına ve konutun yüzölçümüne göre tespit ediliyor. Örneğin; İstanbulda 100 metrekarelik, betonarme bir konut için ödenecek yıllık prim 136 lira. Aynı konut için Adana, Antalya, Eskişehir ve Samsunda ödenecek prim tutarı ise 95 lira.
* Bir konuta DASK en fazla ne kadar teminat veriyor?
Verilen azami teminat tutarı 140 bin TL oluyor.
Hürriyet