Dolarda 1.35 olasılığı
JP Morgan, Türkiye ve Meksikayı 2010da Rusyadan sonra en hızlı büyüyebilecek ülkeler arasında gösterince, gözler TL, Meksika Pezosu ve Güney Afrika Randına çevrildi. Dolar/TLde 1.45 desteği kırılırsa 1.35li seviyeler gündeme gelebilir...
ÜZEYİR DOĞAN/ PARA Dergisi
YATIRIM bankaları ve kredi derecelendirme kuruluşlarından Türkiye adına üst üste olumlu haberler geliyor. Global ekonominin dümenindeki Japonya Merkez Bankası (BOJ), Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve ABD Merkez Bankası (FED) da son günlerde global ekonominin gidişatını etkileyebilecek önemli açıklamalarda bulundular. Yaklaşık bir haftaya sıkışan bu önemli gelişmelerin önümüzdeki günlerde para birimleri üzerinde ciddi etkiler yaratacağı konuşuluyor.
Bu doğrultuda, aşağıda değineceğimiz bu gelişmelerin iyi analiz edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Geçen hafta yurtiçi piyasaları hareketlendiren gelişmelere geçmeden önce, global piyasalarda neler konuşulduğuna bakmakta fayda var...
DUBAİ KORKUTTU
Küresel finans krizi korkularını yeniden hortlatan Dubai kaynaklı haberlere bakacak olursak, bu konudaki gelişmelerin şuan için göz ardı edildiği görülüyor. Birleşik Arap Emirliklerinin en büyük ikinci emirliği olan Dubaide kamu şirketi olan Dubai Worldün yaklaşık 60 milyar dolarlık borcu için erteleme talep etmesi, tüm dünyanın gözlerinin bu bölgeye çevrilmesine neden oldu. Yeni bir finansal kriz başlayacağı korkusunun dolara sert alımlar getirdiğini görüldü. Haberin etkisiyle dolar önemli para birimleri karşısında değerlenirken, dolarla fiyatlanan varlıkların fiyatlarında da gerilemeler yaşandı. Dubai Worldün borçlarının büyük bir bölümünün yeniden yapılandırma çabalarına girmiş olması, piyasaların şimdilik bu konuyu askıya almasına ve oluşan ilk etkilerin silinmesine neden oldu. Fakat ilerleyen günlerde bu konudaki gelişmeler dikkatle takip edilmeli. Dubaide ya da bölge ülkelerinden herhangi birinde benzer durumların ortaya çıkması daha sert etkiler yaratabilir. Böyle bir durumda doların TLde dahil olmak üzere önemli para birimleri karşısında değerlenmeye başladığı görülebilir. Diğer birçok gelişmeyi gölgeleyebileceği için, bu konunun aşağıdaki diğer gelişmelerden tamamen ayrı düşünülmesi gerektiğini düşünüyoruz.
JAPONYA DA GEVŞEK KURA UYDU
Son açıklanan enflasyon rakamlarıyla birlikte ekonominin yeniden deflasyona gireceği korkusuna kapılan Japon hükümetinin baskıları sonuç verdi ve Japonya Merkez Bankasının (BOJ) yaptığı sürpriz toplantıdan piyasaya 10 trilyon yen (yaklaşık 116 milyar dolar) daha yeni para enjekte edilmesi kararı çıktı. Japonyanın güçlü yenden çekindiğinin de işareti olan bu karar sonrası dolar yen karşısında değerlenmeye başladı. Önümüzdeki günlerde hükümetin ve merkez bankasının bu konudaki kararlı tavrını sürdürmesi doların yen karşında daha da değerlenmesine neden olabilir. Şu an için Japon Yeninde ani değer artışları beklemiyoruz.
AVRUPA VE ABD MBLERİ SAVUNMADA
Avrupa Merkez Bankası, geçen hafta yüzde 1de olan faiz oranlarını değiştirmememe kararı aldı. Mevcut faiz oranlarının uygun olduğu belirtilen açıklamada öne çıkan iki başlıktan ilki, euro bölgesi ekonomisinin gelecek yıl ılımlı şekilde büyüyeceğinin tahmin edilmesiydi. İkincisi ise Avrupa Merkez Bankası tarafından alınan bazı olağanüstü likidite önlemlerine daha fazla ihtiyaç olmadığının, bu önlemlerin bazılarının sonlandırılacağının vurgulanması oldu. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Trichetnin ılımlı da olsa bir büyümeden bahsetmesi piyasalarda olumlu beklentileri güçlendirdi.
ABD Merkez Bankası Başkanı Bernanke ise FEDin aldığı önlemleri savunurken, varlık fiyatlarının aşırı değerli olduğunu söylemenin çok zor olduğunu söyledi. Bu açıklama, FEDin son dönemde başta borsalarda olmak üzere oluşan fiyatlardan şimdilik rahatsızlık duymadığının göstergesi.
GÜN TÜRKİYENİN GÜNÜ
JP Morganın Türkiye ve Meksikayı 2010 yılında Rusyadan sonra en hızlı büyüyebilecek ülkeler arasında göstermesi ve ağırlığı artır tavsiyesinde bulunması mali piyasalarda olumlu rüzgarların esmesini sağladı. JP Morgan ayrıca, Fitch ve Moodysin 2010 yılında Türkiyenin notunu artırabileceğini öngördü. Ancak Fitch, 2010 yılını beklemeden, bu açıklamadan sadece 2 gün sonra Türkiyenin notunu iki basamak birden artırarak yatırım yapılabilir seviyesinin 1 basamak altına yükseltti. Bu gelişme de başta hisse senetleri olmak üzere yurtiçi piyasalardaki olumlu havayı daha da körükledi. Bayram öncesi ve bayram süresince Dubai krizi nedeniyle hızlı bir çıkış başlatan kurlarsa aynı hızda geriledi.
Bu haberlerle birlikte Devlet Bakanı Ali Babacanın IMFyle görüşmeler devam ediyor ve ana hatlarda anlaşma sağlandı açıklaması da olumlu havayı destekledi. Diğer gelişmelerin yanında bu açıklamanın daha az etkili olduğu düşünülüyor. Ancak bu konuda olası bir sürpriz gelişmenin de göz ardı edilmemesi gerektiğini düşünüyoruz. İlerleyen günlerde diğer kredi derecelendirme kuruluşlarından da aynı sertlikte olmasa da not artırımı açıklamalarının gelme olasılığı iyice arttı.
Tüm bu gelişmeleri göz önünde bulundurunca, global piyasalardaki görünümde çok sert değişiklikler olmadığı sürece TLnin güçlü duruşunu devam ettireceğini ve hatta önümüzdeki dönemde bir miktar daha güçlenebileceğini düşünüyoruz.
DOLAR ENDEKSİ 74.20DE DİP ARAYIŞINDA
**HAVUZda 50döviz DolarEndeksi
Global piyasalardaki en önemli göstergelerden biri de dolar endeksi. Önceki yıllarda özellikle Japon Yeni üzerinden sürdürülen carry trade olgusu dolar likiditesinin bollaşması ve maliyetinin düşmesiyle birlikte dolara kaymış durumda. Faizlerinde sıfıra yakın seyretmesi dolara ilgiyi iyice düşürdü. Bu nedenle yatırımcıların tercihi dolar sat, diğer varlıkları al şeklinde seyrediyor. Bu durum doların diğer para birimleri karşısında değer kaybetmesinin de temel nedeni.
Aslında burada bir fasit daire oluşmuş durumda. Doların değeri düştükçe dolarla fiyatlanan varlıkların fiyatı artıyor, fiyatı arttıkça da daha fazla para bu varlıklara yöneliyor. Bu durum, FEDden faiz artışı sinyali gelene ya da yeni bir finansal kriz söylemi oluşana kadar devam edebilir.
Teknik olarak baktığımızda ise dolar endeksi, düşen kanal içindeki hareketini devam ettiriyor. Fakat son dönemde 74.20deki dip oluşturma çabasına dikkat edilmeli. Eğer endeks burada tutunamaz ve 74.20 altında kapanışlar olursa, borsalarda yeniden hızlı bir yükseliş gerçekleşebilir. Bu durumda portföylerdeki dolar miktarı daha da azaltılmalı. Endeksin 74.20 üzerinde tutunması ve ardından düşen kanalın üstüne çıkması durumunda ise portföylerde dolara ağırlık verilmesi gerekecektir.
Euro/dolar paritesinde ise 1.4800-1.5150 bandındaki hareket devam ediyor. Dolar endeksinde bahsettiğimiz 74.20 desteğinin kırılması, paritenin de 1.5150nin üzerine çıkmasını ve yeni bir yükseliş başlatmasını sağlayabilir.
Haftanın son günü açıklanan tarım dışı istihdam rakamlarında ve işsizlik oranında beklentilerden çok iyi rakamların gelmesi paritede düşüşe neden oldu. Yine de yukarıda bahsettiğimiz gibi, 1.48 kırılmadığı sürece düşüşler alım fırsatı yaratmaya devam edebilir.
DOLAR, SAHİBİNİN SABRINI ZORLUYOR
*** DolarTL
Uzunca bir süredir 1.4500-1.5200 bandına sıkışan dolar kurunda, bu bant içinde kısa vadeli trade imkanları oluşuyor. Uzun vadeli dolar alımı için, bu banttan çıkılmadığı sürece aceleci olunmaması gerektiğini düşünüyoruz. Geçen hafta bu bandın üzeri test edildi. Ancak bu hareketin yurtiçi piyasaların kapalı olduğu bir dönemde gerçekleştiğini dikkate almak gerekiyor. Geçen hafta yaşanan gelişmelerin doların yukarı yönlü sert hareketlerini sınırlayacağını düşünüyoruz. 1.45in altındaki kapanışlar, kurda orta vadede 1.35e kadar gerilemenin önünü açacaktır. Yukarıda bahsettiğimiz 1.4500-1.5200 bandı içindeki kısa vadeli tradelerde ise 1.4750 ve 1.5100 seviyeleri referans olarak alınabilir.
Dolar kurundaki gelişmeler, Güney Afrika Randını da yakından ilgilendiriyor. Çünkü Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler kategorisinde yer alan Güney Afrika ve Meksika para birimlerindeki gelişmeler kurlar üzerinde oldukça belirleyici etkiye sahip. Bu yüzden dolar ve euroya yatırım yapacakların Meksika Pezosu ve Güney Afrika Randındaki gelişmeleri de yakından izlemesi gerekiyor.
EURO YÜKSELEN TREND DESTEĞİNDE
***EuroEndeksi
Euro, TL karşısında dolara kıyasla daha güçlü bir duruş sergiliyor. Geçen hafta yaşanan gelişmelere paralel olarak başlayan gerileme, ana yükselen trend desteğine kadar sürdü. Şu an için bu trendin de geçtiği 2.20 seviyesi kısa vadede önemli bir destek. Bu seviyenin altına olası sarkmalar 2.05-2.10 aralığına kadar gerilemeye sebep olabilir. Bu olasılık gerçekleştiği takdirde 2.05-2.10 civarından, 2.00ın altında stop loss belirlemek kaydıyla alım yapılabileceğini düşünüyoruz.