Dolar yükselişe geçti
Yurtdışı piyasalarda yaşanan sıkıntılar dolara yükseliş olarak yansıdı. Peki çıkış devam eder mi?
Küresel piyasalarda sert kayıpların ardından kur ve faiz güne sınırlı yükselişle başlarken bankacılar, hem küresel piyasalarda hem de içeride yılın ilk yarısına ilişkin bilanço döneminin son işlem günü olması nedeniyle gün içinde yüksek kayıp beklenmemesi gerektiğini söylediler.
Öte yandan bankacılar GSYH verilerinin yakından izleneceğini beklentilerden farklı bir büyüme verisinin piyasada harekete neden olabileceğini söylediler.
ABD borsaları küresel ekonomik görünüme ilişkin artan alarm dalgasının ve Avrupa'da bankaların, Avrupa Merkez Bankası'na Perşembe günü yapacağı 442 milyar euroluk geri ödeme öncesinde, piyasada likidite eksikliği olabileceğine dair endişelerle sert düştü. ABD borsalarında kayıpları yüzde 2.5'in üzerine çıktı. Kayıpların artmasında beklentilerin oldukça altında gelen ABD tüketici güven endeksi de oldukça etkili oldu.
Başbakan Tayyip Erdoğan, TÜİK tarafından bugün 1000'da açıklanacak ilk çeyrek büyüme rakamları ile Türkiye'nin yeni bir rekorun sahibi olacağını söyledi. Reuters'ın 31 banka ve aracı kurum ekonomistinin yaptığı ankete göre GSYH'nin ilk çeyrekte yüzde 11.5, 2010 yılında yüzde 4.5 büyümesi bekleniyor. GSYH'de ilk çeyrekte büyümenin tarihi rekor olması için artış oranının en az yüzde 12 seviyesinde gerçekleşmesi gerekiyor.
Türkiye ekonomisi mevcut 1998 bazlı verilere göre en son 2004 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 11.9 ile en büyük çeyrek bazlı büyüme oranına ulaşmıştı.
BİLANÇO ETKİSİ DIŞARIDA DA HİSSEDİLEBİLİR
Küresel piyasalarda yatırımcıların kaldıraçlı döviz işlemlerini azaltmasına paralel olarak euro yen karşısında sekiz buçuk yılın düşüğüne yakın seyretti. Euro, İsviçre frankı karşısında da rekor düşük seviyeye yakın seyrediyor. İşlemciler global toparlanma hakkındaki endişelere rağmen, çeyrek dönem sonu hedge ve şirketlerin bilanço işlemlerinin ardından güvenli liman talebinin azalacağını belirtiyorlar.
ABD hisse senedi endekslerinin dün yüzde 3'e varan değer kaybı izlendiğini hatırlatan üst düzey bir bankacı, "TL'nin geçtiğimiz 2-3 hafta hariç tüm 2010 boyunca benzer ülke para birimlerinden daha iyi performans gösterdiğini görmüştük. Son dönemde ise biraz siyaset kaynaklı endişelerle bunu görememiştik. Ancak dün ve bugün tekrar çok net görebiliyoruz ki Türkiye benzer ülkelerden pozitif yönlü ayrışmayı tekrar gösteriyor. Dolar/TL'de yükseliş yaşansa da ABD'deki yüzde 3'e varan kayıpları düşünürsek yükselişin çok sınırlı olduğunu görebiliriz. Bu olumlu performansın GSYH ve bilanço dönemi öncesi geçici bir hareket mi yoksa siyaset tamamen rafa mı kalktı bunu biraz zaman gösterecek" dedi ve ekledi:
"Bugün iç tarafta en önemli veri GSYH veri yakından izlenecektir. Mesela beklentilerin çok ötesinde bir büyüme bono piyasasında faiz artışlarının öne çekilme riskini artıracağından biraz olumsuz algılanabilir. Onun dışında bilanço kapama öncesi sert yükselişler beklenmemeli" dedi.
Bankalararası piyasada dün spot kapanışta 1.5790/1.5820 seviyesinde olan ve kapanış sonrası 1.5850 seviyesini test eden en iyi dolar alış ve satış kotasyonları, bu sabah ilk işlemlerde 1.5860/1.5900 seviyesindeydi. Aynı saat itibarıyla euro/dolar paritesi 1.2218 seviyesinde işlem görüyordu.
Tahvil/bono piyasasında dün spot ve valörlü kapanışta yüzde 8.80 olan 25 Ocak 2012 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi bu sabah tezgahüstü işlemlerde yüzde 8.81/79 seviyesindeydi.
Öte yandan, piyasada bugün GSYH verilerinin dışında Mayıs ayı dış ticaret verileri, Hazine Temmuz- Eylül borçlanma stratejisinin izlenmesi bekleniyor. Temmuz ayının ilk işlem günü olan Perşembe günü açıklanacak TİM ihracat, PMI ve İTO Haziran ayı öncü enflasyon verileri de piyasa yakından izlenecek.