BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkDolandırıcılıkla mücadelede bankaların yardıma ihtiyacı var!----

Dolandırıcılıkla mücadelede bankaların yardıma ihtiyacı var!

Dolandırıcılıkla mücadelede bankaların yardıma ihtiyacı var!
29 Kasım 2024 - 18:01 www.finansingundemi.com

Finans kurumları mali dolandırıcılıklarla olan mücadelenin ön saflarında yer alıyor. Ancak dolandırıcıların sebep olduğu tüm maliyet yükünü bankalara yıkmak doğru değil

FINANSINGUNDEMI.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Mali dolandırıcılık geçen yıl küresel çapta 500 milyar doların üzerinde zarara sebep oldu. Her gün karşılaşılan dolandırıcılık amaçlı mesajlar ve e-postalar hikayenin sadece bir kısmını gösteriyor. Zira bu astronomik rakam birçok insanın finansal hayatını mahveden acı verici kayıplar anlamını taşıyor.

Bloomberg’ün haberine göre dolandırıcılıkla mücadele etmek için sektör liderlerinin ve siyasetçilerin birlikte hareket etmesi gerekiyor.

Haberde öncelikle dolandırıcılık yöntemleri arasında kafa karıştırıcı bir ayrım olduğuna dikkat çekildi.

Finansal kuruluşlar, müşterilerinin hızlı bir şekilde bildirdiği yetkisiz işlemler veya dolandırıcılık durumlarında müşterilere geri ödeme yapmak zorunda tutulur. Zira, herhangi bir hatası olmayan bir müşterinin sorumlu da tutulmaması gerekir.

Ancak, müşteriler dolandırıcılara kendi elleriyle para transferi yaptığında böyle bir koruma kalkanı bulunmaz. Üstelik müşterilerin kandırılmasına dayalı olan bu tür dolandırıcılık yöntemlerinde son yıllarda hızlı bir artış gözlemleniyor.

Yalnızca yatırım dolandırıcılıklarından kaynaklanan kayıplar geçen yıl %38 artarak yaklaşık 4,6 milyar dolara ulaştı.

Zelle gibi geri dönüşü olmayan gerçek zamanlı ödeme ağlarını kullanan dolandırıcıların sayısı her geçen gün artıyor. Bu durum Amerikalı yetkilileri de alarma geçirdi.

Temmuz ayında ABD Senatosu’nun alt komitesinde yayınlanan bir rapor bankaların suçlulara ödeme yapan ve kandırıldıklarını kanıtlayabilen müşterilerine geri ödeme yapmaları gerektiği çağrısında bulundu. Burada altta yatan fikirse bankaların kayıplarla karşı karşıya kalma durumunda dolandırıcılığı önlemek için daha fazla önlem alacağı beklentisi.

ABD Kongresi’nin konuyu ciddiye alması iyi bir şey. Ancak habere göre böyle bir planın işe yaraması pek olası görünmüyor.

Birincisi bankalar çek ve ATM dolandırıcılığı, kimlik hırsızlığı gibi birçok dolandırıcılık türünde maliyetleri üstleniyor. Ancak bu söz konusu dolandırıcılık türlerini durduramıyor. Küresel çapta bankaların bu tür dolandırıcılıklara ayırdığı toplam kayıp 442 milyar dolar. Bu rakam tüketicilerin ve işletmelerin dolandırıcılık sebebiyle verdiği kaybın yaklaşık 10 katı.

İkincisi bankaların sokaktaki bir dolandırıcıya nakit para verdiğine pişman olan bir müşterisine geri ödeme yapması gibi bir durum da söz konusu olamaz. Dolayısıyla bu ödemenin internet bankacılığıyla yapılmasında da sonuç aynı olacaktır.

Habere göre bankaların her türlü insanı zayıflığı denetlemesini beklemek yerine yetkililerin iki konuya odaklanması gerekiyor: bilgi paylaşımı ve dolandırıcıların yakalanması.

ABD’de bu yılın temmuz ayında Dolandırıcılığı Önleme Ulusal Görev Gücü adlı bir birim kuruldu. Bu umut verici bir çaba olabilir. Zira sorunun ele alınması ve ulusal bir strateji geliştirilmesi için kamunun ve özel sektörün bir araya getirilmesi amaçlanıyor.

Kurumun ardındaki fikir tüketicilere ve işetmelere dolandırıcılar ve yeni yöntemleri hakkında güncel bilgi sunmak, bilgi paylaşımının iyileştirilmesinin yollarını bulmak ve kolluk kuvvetlerinin dolandırıcıları yakalamasına, kaybedilen varlıkları geri almasına yardımcı olmak. Siyasilerin de bu yeni girişimleri dikkate alması ve geliştirmesi gerekiyor.

Belki de en önemlisi ise uluslararası suç örgütlerini finanse etmeye çalışan dolandırıcıların savcılar tarafında gerçek bir öncelik haline getirilmesi. Bunun için yüksek profilli failleri tutuklamak ve kovuşturmak için ek çaba harcamak iyi bir başlangıç olabilir. Elbette hiçbir çaba bu tür suçları tamamen sona erdiremez. Ancak yetkililerin spam mesajlara, sahte e-postalara kanan bireylerin çaresiz olmadığını göstermesi gerekiyor.

Dolandırıcılık gibi uygunsuz yollardan para elde etmek kötü niyetli kimseler için kârlı bir kazanç kapısı haline geldi. Dolandırıcıların maliyet-fayda denklemi değişmedikçe kurbanların sayısı da artmaya devam edecek gibi gözüküyor. Diğer bir deyişle suça teşebbüs edenlerin yakalanması halinde bu suça değmeyecek cezalarla karşı karşıya geleceğini bilmesi gerekiyor.

"Yenidoğan çetesi" sanıklarının mal varlıklarına el konuldu

 

Para transferinde yeni dolandırıcılık yöntemine dikkat!Para transferinde yeni dolandırıcılık yöntemine dikkat!

 

SPK uyardı: Dolandırıcılara dikkat!SPK uyardı: Dolandırıcılara dikkat!

 

100'den fazla suçtan yargılama! 1.1 milyar dolarlık dolandırıcılık 100'den fazla suçtan yargılama! 1.1 milyar dolarlık dolandırıcılık

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)