Desteklerde al, dirençlerde sat
Artan global likidite ile birlikte ciddi miktarda artan varlık balonu, kasım ayında inme eğilimi sergiliyor. Beklentilerin düşük olduğu yılın son döneminde 48.000-49.000 satış, 44.000 altı seviyeler ise alış fırsatı olarak değerlendirilebilir. Hisse seçimlerinde 2009 dokuz aylık bilançoda iyi...
Gözde Yeniova/ Talip Yılmaz / Ekonomist
Mart ayından buyana merkez bankalarının piyasaya verdiği ucuz likidite ile artan varlık fiyatlarındaki şişme, son dönemde sorgulanmaya başladı. Bunu İMKBde de gördük. 23 Ekimde 51.386 puandan kapanış yapan İMKB, geçen haftayı 45.000** seviyesinden kapatarak zirvesine göre yüzde *** oranında değer yitirmiş oldu. Global finans piyasaları, fazla likitide sayesinde geri dönüş yaşamış olsa bile, reel sektörde geri dönüş daha uzun zaman alacak gibi görünüyor. Makro veriler hala olumsuz, kamu desteği kesildiğinde iç pazarda da otomotiv, beyaz ve elektronik eşya sektörlerinde gördüğümüz gibi şirketlerin satışlarının düştüğü görülüyor. İşte böyle risklerin daha fazla ön plana çıkmaya başladığı, beklentilerin de düşük olduğu bu dönemde, piyasa uzmanlarının borsada yıl sonu beklentilerini araştırdık. Ayrıca nasıl bir yatırım stratejisi oluşturulması gerektiğini sorduk.
40.000 alım fırsatı
Analistler tarafından yapılan yorumlara göre yıl sonuna kadar endekste dalgalı seyirle beraber satış baskılı seansların yaşanması ihtimali oldukça yüksek. Endeksin aralık ayında 48.000-40.500 aralığında bir seyir yaşayabileceği bu süreçte; yatırımcılara direnç noktalarının satış fırsatı olarak değerlendirilmesi, destek noktalarında ise yeni alımların yapılması tavsiye ediliyor. Biz de buradan yola çıkarak endeksin son yukarı ve aşağı hareketinde İMKB-100 hisselerinin performansını araştırdık. Endeks, 9 Eylül 23 Kasım tarihleri arasındaki yukarı hareketiyle 44.585 seviyesinden yüzde 15.3 primle 51.286 seviyesine yükseldi. Böylece 2008 Eylülünde Lehman Brothersin batmasıyla patlak veren krizin öncesindeki seviyelere yükseldi. Bu süreçte İMKB-100 hisselerinin performansına bakıldığında 54 hisse senedinin endeksin üzerinde performans gösterdiği görülüyor. Yine endeksin yüzde 15.3 prim yaptığı bu süreçte 6 hissenin getirisi ise negatif oldu.
Borsa endeksi, varlık balonun aşırı şişmesi ve değerlerin sorgulandığı son dönemde ise 51.386 seviyesinden 25 Kasımda 45.539 seviyesine gevşedi ve yüzde 11.4 oranında değer yitirmiş oldu. Bu süreçte 45 hissenin görece getirisi endeksin üzerinde gerçekleşti. Yine bu dönemde 12 hisse senedi, endeks düşerken artı performans sergiledi.
Bu çalışmada asıl dikkat çekmek istediğimiz faktör ise endeks yükselirken endeksten daha fazla yükselen, düşerken de endeksten görece olarak daha iyi performans sergileyen hisseler.
25 hissenin performansı iyi
Bunlar arasında özellikle satış yönünde söylentileri çıkan Ege Gübre, mali performansıyla dikkatleri üzerine çekmeye devam eden THY, altın fiyatlarındaki hızlı yükseliş ve iştiraki Koza Altının halka arz edileceği yönündeki beklentilerle Koza Maden göze çarpıyor. Yine Aselsan, Hürriyet Gazetecilik, Eczacıbaşı Yatırım, GSD Holding, beklentilerle birlikte endekse göre iyi performans sergileyen hisseler arasında yer aldı. Bu 25 hisseye bakıldığında özellikle beklentili hisselere olan ilginin endeksten bağımsız olarak tahtayı yukarı taşıyabildiğini görüyoruz.
Bu tablonun yanında aracı kurumların endeks beklentilerine ve hisse seçimlerine de yer verdik. Hisse seçimlerinde 2009 yılı dokuz aylık bilançoda iyi finansal sonuçlar açıklayan, hem nakdi hem de dövizi bulunan, birleşme ve satın alma beklentisine sahip, iç talepteki olası daralmalardan çok fazla etkilenmeyecek şirketlerin öne çıktığını görüyoruz. Önerilen hisseler arasında Otokar, Tekfen, Tüpraş, Tofaş Fabrika, Anadolu Sigorta, TAV, Çelebi, Enka, Eczacıbaşı İlaç gibi hisseler bulunuyor.
Dış gündem önemli
Endeks seyrini, yakın dönemde yurt içi piyasalarda herhangi bir beklentinin olmaması nedeniyle daha çok yurt dışı piyasalara göre devam ettiriyor. Merkez bankalarının gevşek para politikasının sürdürüleceğine dair açıklamaları paralelinde zayıf dolar ve yüksek emtia fiyatlarının desteğiyle yurt dışı borsalarda olumlu seyir korunurken, İMKBnin kasım ayı başından itibaren görece zayıf performans gösterdiği gözleniyor. Geçen hafta içerisinde oluşan volatilitede, kasım ayı sonu itibariyle hedge fonlarda pozisyon kapamalarının, buna karşın gelen ABD verilerinin zayıf dolara neden olarak dolarda değer kaybı yarattığı görüldü. Ayrıca Yunan bankaları bazındaki olumsuz beklentiler, Türkiye tarafında performans kaybı yarattı. Asya tarafında da Çinli bankaların sermaye artırımına gidebileceği beklentileri baskı yaratan bir başka gelişme oldu. Yani yurt dışında da oluşan yüksek fiyatlar sorgulanmaya başladı.
Endeks beklentileri
Yıl sonuna kadar endekste ara ara tepki alımlarıyla kısa süreli yükselişler olsa da düşüş trendinin devam edeceğini düşündüğünü söyleyen Anadolu Yatırım Araştırma Yönetmeni Gülizar Özdemir Türk, faizde nispeten sakin seyrin devam edeceğini ve dövizde kasım ayının son günlerinde başlayan yukarı hareketin devam etmesini bekliyor. Gülizar Özdemir Türkün endeks için yıl sonu beklentisi ise 47.500-40.500 aralığı.
Pozitif Menkul Değerler Araştırma Müdürü Murat Tuncer ise diğer borsalardan daha hızlı yükselen ve yeni beklentiler yaratmakta zorlanan İMKBnin yıl sonuna dek belli bir aralıkta yatay bir seyir izlemesini bekliyor. Tuncere göre bu aralık ise İMKB-100 için 42.500-48.000 olabilir. Murat Tuncerin İMKB-100 için yıl sonu beklentisi ise 44.500 seviyesi.
Endeks beklentileri ve öngörüler bu yöndeyken, yatırımcıların hisse tavsiyelerinde bu dönemde daha dikkatli davranmaları öneriliyor.
Hisse önerileri
Analistler özellikle bilançosu güçlü, beklentisi olan hisselere dikkat çekiyor ve endeksin düştüğü seviyeleri alım fırsatı olarak değerlendirilebileceğini söylüyor.
Şu anda alım için halen erken olduğunu söyleyen Turkish Yatırım Araştırma Müdürü Mehmet Baki Atılal, 10 Aralıkta açıklanacak olan büyüme rakamından önce yapılacak alımların kısa süreli olmasını bekliyorum. Yatırımcıların stratejilerini belirlerken, iç talepteki durgunluğun bir süre daha devam edeceğini göz önünde bulundurmaları gerekiyor diyor.
Mehmet Baki Atılal, başta AB ülkeleri olmak üzere teşvik programlarını 2010da devam ettireceklerini açıklayan ülkelere ve teşvik alan sektörlere bakılarak bu gruba ihracat yapan şirketlere dikkat edilmesini öneriyor. Atılal, Buna ek olarak, hem nakdi hem de dövizi bulunan, birleşme ve satın alma beklentisine sahip bulunan şirketlere yönelmelerini ve kırılgan bir döneme girmemiz nedeniyle riskli yatırımlardan uzak durmalarını tavsiye ediyorum diyor.
Yatırımcıların yıl sonuna kadar daha çok savunmacı bir tavırda olması gerektiğini söyleyen Murat Tuncer, Borsa ağırlıklı oyuncular portföylerinin en az yarısını likitte tutarak dokuz ay bilançosu iyi gelen hisselerde trade edebilirler. Anadolu Sigorta, TAV, Çelebi, Enka, Eczacıbaşı İlaç hisselerini yatırımcıların desteklerinde güvenle biriktirebilecekleri hisseler arasında görüyorum diyor.
Pozisyon değiştirirken yüzde 50nin üzerinde likit varlık ile iyi bilançolu hisselerin orta vadeli desteklerinde alım yapılabileceğini söyleyen Tuncer, Sonuç olarak endeksin desteklerine gerileyeceği kesin olmadığı için seçilmiş hisselerde destekler gözlenebilir diyor.
Likitte olan yatırımcıların aralık ayında piyasada izleyici olarak kalmaya devam etmelerini tavsiye eden Gülizar Özdemir Türk ise 47.500e doğru yükselişleri satış fırsatı, 40.000e doğru olası geri çekilmenin ise alım için kullanılmasını tavsiye ediyor. Türkün alım önerdiği hisseler arasında ise Otokar, Tekfen, Tüpraş, Tofaş Fabrika bulunuyor.
GÖRÜŞ
İMKBde tavsiyemiz, düşüşlerde el
Mehmet Baki Atılal/Turkish Yatırım Araştırma Müdürü
İMKB 51.000 seviyesini geçmekte zorlandığında patinaj dönemine girildiğini ve piyasadan uzak durmak gerektiğini belirtmiştik. ABD ve ABye yönelik makro verilerle desteklenen bilançolara bizde Orta Vadeli Plan ile yaratılan olumlu hava ve beklenen seviyelerde gelen banka karlarının açıklanması eklendi. Bunun ardından beklenti olarak elimizde sadece IMF kartı kalmıştı ki bu da bir türlü açılamıyordu ve de halen açılmadı.
Bizde ve ABDde bayram yılbaşı tatilleri dönemine girilince piyasalarda çeşitli bahanelerle satışlar artınca endeks 44.500 desteğine kadar gerileme gösterdi. İMKBde satım zili 23 Ekimden itibaren başladı ve aynı tempoda devam ediyor. Çünkü bizde şu anda beklenti yok, devam eden teşvik paketimiz yok, 2009un üçüncü çeyreğinde büyüme görülebilir beklentisi son çeyreğe bu gidişle de 2010un ilk çeyreğine kalacak. Bu doğrultuda baktığımızda yılsonuna kadar endeksin 43.800-49.000 bandında hareket etmesini bekliyorum.
TEKNİK ANALİZ
Trend hareketlerini izleyin
Zeynel Balcı (Acar Yatırım Araştırma Müdürü)
Yıl sonuna kadar piyasalarda dalgalı seyirle birlikte satış baskısının süreceğini düşünüyorum. Yıl sonu için endekste alt sınır 42.500 - 40.000, üst band 50.000-51.500 seviyesinde.Yıl sonuna kadar yatırımcıların trade amaçlı işlemler yapabileceğini düşünüyorum. Desteklerde alınıp, dirençlerde satış yapılabilir. Pozisyon değiştirirken orta ve uzun dönemli alımlar için beklemekte yarar var. Alınan pozisyonlar kısa dönemli olmalı. Hisse alırken 2009 üçüncü çeyrek dönem bilançolarına ve İMKB performansına (primli-primsiz mi veya teknik destek-direnç) bakmak gerekecek. Endekste çıkış hareketi gücünü koruduğu sürece bankacılık ve holding hisseleri alım olarak değerlendirilebilir.