Denizbank 2 tarım fonu çıkarıyor
DenizBank, özel bankacılık alanında iki adet tarım fonu çıkartarak bir ilke daha imza atıyor.
6 ay vadeli tarım fonundan yararlanmak isteyenlerin 15 â 19 Mart tarihleri arasında yapılacak Halka Arza katılması gerekiyor. 1 yıl vadeli tarım fonunun Halka Arz tarihi ise daha sonra belirlenecek. Her iki fon da Goldman Sachs Tarım Endeksinin getirisinden yararlanacak
Sahip olduğu finansal süpermarket anlayışıyla müşterilerinin ihtiyaçlarına uygun yenilikçi ve özel çözümler sunan DenizBank, tasarruflarını yatırım fonlarında değerlendirmek isteyen yatırımcılar için farklı bir fon seçeneği daha geliştirdi: Tarım fonu⦠DenizBank A.Ş Koruma Amaçlı Şemsiye Fonuna Bağlı B Tipi Özel Bankacılık Tarım Ürünleri Alt Fonları, vadelerine göre Birinci Fon ve İkinci Fon olmak üzere ikiye ayrılıyor. DenizBank tarafından yatırımcılara sunulan yeni seçeneklerde; 6 aylık yatırım tercihleri için Tarım Ürünleri Birinci Alt Fon, 1 yıllık yatırım tercihleri için ise Tarım Ürünleri İkinci Alt Fon alternatifleri bulunuyor. İlk etapta Tarım Ürünleri Birinci Alt Fon için talep toplanacak. 6 ay vadeli yeni enstrüman için kısaca Özel Bankacılık Koruma Amaçlı Tarım Fonu ismi kullanılıyor. Yeni enstrümanlar aynı zamanda koruma amaçlı fon kapsamına da giriyor.
Yatırımcılar tarımın potansiyelinden yararlanacak
DenizBank Finansal Hizmetler Grubu Başkanı Hakan Ateş, fon pazarına sunacakları yeni ürünlerle yatırımcıların alternatif bir enstrümana daha kavuşacağını belirterek, Çıkardığımız tarım fonları özel bankacılık alanında bir ilk olma özelliğini de taşıyor. Tasarruf sahipleri, yeni fonlardan alarak tarım sektörünün büyük potansiyelinden de yararlanma imkanı bulacak. Dünyanın geleceğinde çok önemli bir rol oynayacak tarım konusuna bankamız zaten özel bir önem veriyor. Yeni çıkardığımız fonlar ile tarım ve yatırım piyasasını buluşturuyoruz dedi.
Goldman Sachs Tarım Endeksinden kazanılacak
DenizBank Özel Bankacılık Tarım Fonlarında anapara koruma/garanti yüzdesinin ödenmesini sağlamak amacıyla, varlığın büyük bölümü sabit getirili ürünlere yönlendirilecek. Sabit getirili ürüne yatırılan kısım ve yönetim giderleri çıkarıldığında kalan tutar, opsiyona yatırılacak. Yeni fonlardaki kullanılacak opsiyon ise Goldman Sachs Tarım Endeksi (S&P GSCI) olacak. Yeni tarım fonları, yatırım dönemi sonunda katılma payı sahiplerinin anaparalarının yaklaşık yüzde 7lik kısmını kaybetme riskini alarak borsa dışından alınacak bir opsiyon sözleşmesi ile Goldman Sachs Tarım Endeksinin öngörülen pozitif getirisinden yararlanmalarını sağlamayı hedefliyor.
Yatırımcının erken davranması gerekiyor
6 ay vadesi olacak Özel Bankacılık Koruma Amaçlı Tarım Fonundan alabilmek için DenizBank Özel Bankacılık müşterisi olmak ve 15 â 19 Mart 2010 tarihleri arasında yapılacak Halka Arz'a katılmak gerekiyor. Sadece Özel Bankacılık merkezleri aracılığı ile halka arz talebi alınacak ve Halka Arz sonrasında vade sonuna kadar bir daha bu tarım fonunu alma şansı olmayacak. Bu nedenle yatırımcıların halka arz tarihlerini kaçırmaması gerekiyor. 1 yıl vadeli tarım fonu ise daha sonra halka arz edilecek. Deniz Portföy ise tarım fonlarını almak isteyen yatırımcılara aracılık edecek. Tarım fonlarından en az 10 bin TL olmak üzere, 1000 TL ve katları şeklinde istenildiği tutarda alınabilecek. Tarım fonlarının fiyatları her ayın 2si ve 16sında olmak üzere iki kere ilan edilecek. Bu tarihler tatil günlerine denk gelirse, fiyat ardından gelecek ilk iş günü belli olacak. Fonların yıllık yönetim komisyonları ise %2.5 olarak belirlendi. Vade bitiminde fon otomatik olarak bozulacak ve yatırımcıların hesaplarına aktarılacak. Vadeden önce fondan çıkış yapılmak istenirse, açıklanacak cari fiyattan bozum yapılacak ve %2.5 oranında erken çıkma komisyonu alınacak.
S&P GSCI Tarım Endeksi hakkında: S&P GSCI mevcut durumda altı enerji, beş endüstriyel metal, sekiz tarım, üç canlı hayvan ve iki değerli metal olmak üzere toplam 24 emtia ürününü kapsayan bir endeks çeşididir. ABDde bu endekse dayalı vadeli işlem sözleşmeleri işlem görmektedir.
DenizBank tarım fonlarının avantajları
⢠Anapara koruması sayesinde sermaye piyasalarında yüksek volatiliteden ve öngörülemeyen anapara kayıplarından kaçınma imkanı.
⢠Standart yöntemler dışında getiri endekslemesi yapabilme.
⢠Getiri endekslemesi yöntemi dolayısıyla yönetici performansından bağımsız yatırım sağlaması.
⢠Küçük yatırımlara büyük portföylere sağlanan fiyatlama ve ürün çeşitliliği imkanının sunulması.