Dalgalanmalarda defansif hisseler öneriliyor
Düşen piyasada, faizlerin geldiği nokta dikkate alındığında iyi kazançlar sağlanabilir. Bu anlamda mali yapısı güçlü defansif sanayi hisseleri öneriliyor.
Dalgalanmalarda defansif hisseler öneriliyor
Piyasaların aşırı primlenmesi sonrasında, olumsuz gelişmeler daha fazla fiyatlanıyor. Yılın son iki ayında traderlerin ciddi kazançlarını riske atmak istememeleri nedeniyle nakte dönmeleri bekleniyor. Aşağı hareketlerin devamında 45.000ler görülebilir. Ancak düşen piyasada, faizlerin geldiği nokta dikkate alındığında iyi kazançlar sağlanabilir. Bu anlamda mali yapısı güçlü defansif sanayi hisseleri öneriliyor.
Gözde Yeniova/ Ekonomist
Dış piyasaları izleyen İMKBde dalgalı seyir devam ediyor. Bono faiz oranları ve döviz kurlarındaki yukarı yönlü hareket ve dış piyasaların katkısının azalmasının yanı sıra piyasalar yeni beklenti oluşturamıyor. Ayrıca olumlu gelişmelerin önemli ölçüde fiyatlanması, çıkış hareketini zayıflatan nedenler arasında. Sonuçta endeks 48.500 önemli desteğinin de altına gerilemiş durumda.
İç gündemde erken seçim spekülasyonları ve açılım eksenli siyaset ile IMF, ilk sıralardaki konu başlıkları. Türkiye-IMF görüşmelerinde henüz netleşme yok. Diğer yandan Hazine ile bankalar arasındaki son toplantı ardından bono faiz oranlarındaki yükseliş dikkat çekici.
Dış piyasalar ise ABD üçüncü çeyrek bilançoları ve ekonomik verileri izleniyor. Karma fonların bilanço dönemi satışları ve yaklaşan ABD FED toplantısına yönelik artan spekülasyonlar nedeniyle satışta olan borsalar, ABDde üçüncü çeyrekte yüzde 3.5 büyüme rakamıyla moral buldu. Ancak bu da İMKBnin aşağı yönlü hareketini engelleyemedi.
Son 2 ay performansı
Borsanın bundan sonraki olası performansına bakıldığında kar satışlarının devam edebileceği yönündeki yorumların artmaya başladığını görüyoruz. İMKBnin son 10 yılındaki kasım ve aralık ayları performansına bakıldığında dalgalı bir seyir göze çarpıyor. Kasım ayı satıcılı seansların yaşandığı bir dönem. Son 10 yılın altısında borsa eksi performans sergilemiş. Özellikle 2000 yılında faiz krizinin yaşanmasıyla birlikte endeksin kaybı, yüzde 35.4ü bulmuş. Aralık ayına bakıldığında ise son yıllarda İMKBnin daha sakin, alıcılı bir seyir izlediğini söylemek mümkün. Bunda yabancı ağırlığı artan İMKBde yıl sonu bilanço kapanışlarının ve yurt dışındaki tatillerin önemi büyük. Geçmiş verilerden yola çıkarak 2009 yılı Kasımının dalgalı satıcılı bir tablo ortaya koyabileceğini, aralık ayının ise daha sakin geçeceğini söyleyebiliriz.
Schua Capital Türkiye Direktörü Afa Boran, yılın son aylarının banka traderlerinin hareketleri açısından önemli olduğunu söylüyor. 2009 yılında traderlerin çok iyi kazançlar elde ettiğini ifade eden Boran, Gelinen noktada traderlerin bu kazançlarını riske atacaklarını sanmam. Elde edilen primler, realize edilecektir. Kasım ayının satıcılı dalgalı geçmesi, bu anlamda şaşırtmamalı diyor.
FED izlenecek
Piyasaların öncelikli gündem maddesinin bu hafta yapılacak FED toplantısı olduğunu kaydeden Ekinciler Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Özgür Yurtdaşseven,
FED, önceki toplantıların paralelinde ve riskli varlıklara talebi devam ettirecek açıklamalar yaparsa, piyasalarda iyimserlik yıl sonuna kadar devam edebilir diyor. Yurttaşseven, FED'den parasal politikalarda sıkılaştırmaya işaret eden bir açıklama gelmesi halinde ise varlık fiyatlarında var olan olumlu havanın tersine dönebileceği kanısında. Yurttaşseven, ilerleyen aylarda fiyatlarda yaşanacak düzeltmelerle İMKBde daha uygun fırsatlarla karşılaşılacağını da tahmin ediyor.
Turkish Yatırım Araştırma Müdürü Mehmet Baki Atılal da FED, AB Merkez Bankası ve TCMBnin yanı sıra diğer ülke merkez bankalarının da faiz karanın izleneceğini söylüyor. Atılal, ayrıca kasım ortasına kadar ABDde şirket bilançolarının izlenmeye devam edileceğine dikkat çekiyor.
FED toplantısından faiz değişiklikleri çıkmasını beklemediğini söyleyen Gedik Yatırım Araştırma Uzmanı Yunus Kaya, Yorumlarda artırım sinyali çıkarsa piyasalar etkilenir. Dolar değer kazanır, borsalar biraz gevşer diyor. Yurt içi bilançoların da iki hafta içinde biteceğine değinen Kaya, bunun endekste kısa dönemli hareketlere yol açabileceğini, ardından da yine genel havaya bakılacağını söylüyor.
Önerilen hisseler
Analistler, bu beklentiler dahilinde yine de pozisyon alınabilecek hisseler olduğunu ifade ediyor. Riskin arttığı bu dönemde bankacılık hisseleri yerine defansif yapıdaki sanayi hisselerinin önerilerde öne çıktığı görülüyor.
Belirsizliklerin hem yurt içi hem de yurt dışında devam ettiğini kaydeden Oyak Yatırım, iç ekonomik gündem açısından büyük önem taşıyan 2010 bütçesinin, aşırı iyimser gelir ve reel olarak artış öngören gider tahminleri göz önüne alındığında, mali disiplinin 2010 yılında da pek fazla gündemde olmayacağını düşünüyor. Bu durumun piyasanın riskini arttıracak bir faktör olacağını öngören Oyak Yatırım, önümüzdeki dönemde hisse senedi piyasasında seçici davranılmasını öneriyor. Önerdiği hisseler ise Akenerji, Çelebi, Global Yatırım Holding, Tekfen Holding, Turkcell ve Tüpraş.
Endeksin şu an için yukarı yönlü trendini koruduğunun söylenebileceğini ifade eden Kaya, endeksin yıl sonunda 51.000 seviyesinden kapanacağını tahmin ediyor. Yatırımcılar için primli hisselerden primsiz ve temeli sağlam şirketlere geçişi tavsiye eden Kaya, Aksa, Türk Telekom ve Aksigortada alım öneriyor. Özgür Yurttaşseven ise yıl sonuna kadar sürmesi muhtemel iyimserlik içerisinde bilançolara ve mali iskontoya bağlı olarak çok kısa vadeli pozisyonlar açılabileceğini söylüyor. Yurttaşsevenin bu paralelde sektöründe iskontolu işlem gören İş Leasing, İş GYO, TSKB, Aygaz, Anadolu Sigorta gibi önerileri bulunuyor.
Mehmet Baki Atılal da IMFe yönelik beklentilerin yavaşlamakta olsa da devam etmesi nedeniyle mevcut pozisyonların korunmasını fakat yeni pozisyon açılmasını tavsiye etmiyor. Atılal, bunda hem endeksteki yükselişi sınırlı görmelerinin hem de IMFe yönelik endişelerin artmasının etken olduğunu kaydediyor. Sektöre ve hissenin kompozisyonuna göre bakıldığında Bakılal, Tüpraş, Tekfen, Çelebi, Tofaş, Çimsa, Selçuk Ecza, Sinpaş GYO, Aselsan, Vestel ve Anadolu Efes hisselerini öneriyor.
GÖRÜŞ
Ucuz hisse bulmak zor
Afa Boran/Schua Capital Türkiye Direktörü
İMKBde şirket değerlemeleri mart ayına göre çok yükseldi. Artık eskisi gibi ucuz hisse bulmak zor. Yine şirketlerin 2009daki karlılık performanslarını 2010da sürdürmeye devam etmesini beklemiyorum. Olumlu tarafından bakacak olursak da faizlerin geldiği seviyeler, borsayı ön plana çıkarıyor.
Bu şartlar altında İMKBnin olması gerekenden biraz daha primli olması normal. Ancak bu seviyelerde benim gibi uzun vadeli düşünen yatırımcılara, yeni hisse alımı tavsiye etmem. Daha kısa vadeli yatırım yaparak günlük hareketlerden yüzde 3-4 kazanma niyetinde olanlara da faizlerin geldiği seviyelere bakıldığında neden alıyorsunuz demem.
TEKNİK ANALİZ
Satış baskısı artacak
Zeynel Balcı/Acar Yatırım Araştırma Müdürü
Endekste kar satışları sürüyor. Kar satışları derinlik kazanarak kısa ve orta dönemli çıkış trendinin altına salınım gösterdi. Bu açıdan endeksin çıkış trend desteği olarak görülen 48.500 seviyesinin üzerinde kalması önemliydi. Endeksin 48.500 seviyesinin altında kalması, güç kaybını da beraberinde getirecektir. Ancak önemli destek ve dirençlerin kırılmasında teyit açısından 3 veya 5 kuralının ( yüzde 3-5 veya 3-5 gün) çalıştırılması yararlı olabilir.
48.500 seviyesinin altında kalınması durumunda satış baskısının artmasıyla birlikte sonraki önemli destekler 46.000 ve 44.000 seviyelerinde. 48.500ü geçemeyen tepki alımları, satış fırsatı olarak kullanılmalı.