Daha oyunu başındayız
Ülkeler daha büyük borç batağına sürüklenecek, büyük iflaslar yaşanacak!
Ünlü yatırımcı Jim Rogers, Avrupa Birliği ve IMF'nin üzerinde anlaştığı 750 milyar euroluk acil kurtarma fonunun işe yaramayacağını, sadece sorunları erteleyeceğini savundu AB ekonomisinde yaşanacak daha büyük bir krizin Türkiye'ye de olumsuz yansımalarının kaçınılmaz olacağını dile getiren Rogers, "Kötü gidişattan tüm dünya ekonomileri etkilenir" dedi
Avrupa Birliği ve IMF'nin üzerinde anlaştığı 750 milyar euroluk acil kurtarma fonu Euro Bölgesi'ni korumaya yetecek mi? Alınması düşünülen önlemler gerçekçi mi? Ünlü yatırımcı Jim Rogers, oluşturulması planlanan fonunun işe yaramayacağını savunuyor. Kendisinin son dönemde euro üzerine oynadığını ve AB liderlerinin son hamlesinden kar ettiğini açıklayan Jim Rogers, alınan kararların ve 'acil kurtarma fonu'nun euro için kötü bir seçim olduğunu söylüyor. Bu planın dünya finans sistemini de kötü şekilde etkileyeceğini düşünen Rogers, "Son gelişmelerden sonra ben para kazanıyorum ama uzun döneme baktığımızda euro daha da zayıflayacak ve değer kaybedecek. Şuanki gidişattan bu kaçınılmaz gözüküyor" dedi. 'Acil kurtarma fonu'nun borçlu ve bütçe açığı olan ülkeleri daha fazla harcama yapması konusunda cesaretlendireceği uyarısında bulunan Rogers, daha büyük ve dev borçların ortaya çıkacağını savundu. Rogers, "Bu süreç ile birlikte euro para birimi parçalanacak ve korkarım ki 10-15 yıla kadar euro diye birşey kalmayacak" diye konuştu.
SORUNLAR ERTELENDİ
750 milyar euroluk acil kurtarma fonunun sorunu çözmediğini aksine problemin çözümünü ertelediğini kaydeden Rogers, politikacıların problemin bu şekilden üstesinde gelmek gibi bir umuda kapıldığını ancak izlenen yolun sonuç vermeyeceğini ifade etti. Rogers, "Yüksek seviyedeki bir borç ve bütçe açığı sorununu daha fazla harcama yaparak çözemezsiniz. Bu yolla sorunları çözmek yerine sadece erteleyebilirsiniz" diye konuştu. Sürecin yeni bir kriz riskini artırdığını ve mevcut problemleri daha da büyütme tehlikesi oluşturduğunu belirten Rogers, risk altındaki ülkelerin son gelişmelerle birlikte rehavete kapılacağını ve verilen bütçe kesintisi ve tasarruf tedbirleri sözlerinin uygulanması konusunda aksaklıkların yaşanabileceğini kaydetti. Rogers, "Bu da sorunları belki mevcut durumdan iki üç kat daha artıracak ve çözmek yerine üstesinden gelinmez bir hale getirecek" dedi. Dünyanın en büyük ekonomilerinden biri konumundaki Avrupa'da yaşanacak daha büyük bir krizin Türkiye'yi de olumsuz etkileyeceğini söyleyen Rogers, "Türkiye, Avrupa ile çok büyük hacimde bir ticari ilişkiye sahip. Avrupa'nın ekonomideki kötü gidişatı devam ederse bundan Türkiye de ABD de olumsuz yönde etkilenecek" dedi.
ÜLKELER DAHA DERİN BİR BORÇ BATAĞINA SAPLANACAK
Önümüzdeki süreçte Euro bölgesindeki ülkelerin daha da derin bir borç batağına saplanacağını öngören Jim Rogers, bono ve döviz piyasasında ciddi türbülanslar yaşanacağını ileri sürdü. AB devletlerinin daha fazla para basmaya devam edeceğini ve önümüzdeki dönemde bunun enflasyon artışına neden olacağını ifade eden Rogers, "Eğer bu kadar çok harcama yaparsanız ve borçlanırsanız, birşeyleri vermek zorundasınız. Bunun sonuçlarını İzlanda'nın, Letonya'nın, Arjantin'in başına gelenlerden görebiliriz. En son ve canlı örnek de Yunanistan. Sonunda piyasa ayakta duramıyor" dedi.
"ÇOK CİDDİ İFLASLARA ŞAHİT OLACAĞIZ"
Yunanistan'dan sonra hangi ülkenin ilk önce krize sürüklenecğini kestirmenin zor olduğunu belirten Rogers, euro bölgesinde olmamasına rağmen İngiltere dahil çok sayıda ülkenin risk altında olduğunu söyledi. Rogers, "Birçok Avrupa ülkesi ile birlikte euroya dahil olmayan İngiltere'de de çok ciddi ekonomik problemler yaşanıyor. ABD'nin durumu da gözükenin aksine birçok ülkeden çok daha kötü bir durumda. Maalesef ilerde çok ciddi iflaslara şahit olacağız" dedi.
SABAH