Çimento hisselerine dikkat!
Konut kredisi faizlerindeki düşüşün inşaat sektörünü canlandırması bekleniyor. İnşaattaki canlanma ise en çok çimento şirketlerine yarayacak. Uzmanlara göre, kriz nedeniyle düşen çimento fiyatları toparlanacak ve sektör yeniden karlı bir döneme girecek...
İDİL TARAKLI / PARA DERGİSİ
Faiz düşüşü çimentoya yarayacak çünkü...
KONUT kredisi faiz oranlarının yeniden yüzde 1in altına doğru gerilemesi, inşaat sektörüne yönelik beklentileri güçlendirmiş durumda. Bu durum, konut üretimindeki artışa bağlı olarak başta çimento, demir-çelik ve cam olmak üzere birçok yan sektörde de canlanma beklentisine yol açıyor.
Türkiyede üretilen çimentonun yaklaşık yüzde 60-70i konut üretiminde kullanılıyor. Kalan kısımsa ağırlıklı olarak altyapı yatırımlarına yönlendiriliyor. Hem konut üretimi hem de altyapı yatırımlarındaki hızlanmanın önümüzdeki dönemde çimento şirketlerine olumlu yansıması kaçınılmaz gözüküyor. Bu beklentiler, sektörün sıfır büyüme beklentisini yüzde 4 büyüme yönünde revize etmesine yol açmış. Beklentilerle yetinmek istemeyen çimento şirketlerinin, bir yandan da oluşan arz fazlasını ihracat satışlarıyla tüketmeye çalıştığı gözleniyor.
Borsacılara göre, borsada özellikle çimento hisseleri için olumlu ortam devam edecek. Önümüzdeki dönemde yakıt ve elektrik fiyatlarında önemli bir artış olmayacağı beklentisi de bu beklentiyi destekliyor. Çimento şirketlerinin çoğu, 2009un ilk altı ayında geçen yılın aynı dönemine göre satış ve karlılığını düşürdü. Şimdi beklentiler ışığında yılın ikinci yarısı ve 2010 için daha olumlu bir tablo çiziliyor. Bu doğrultuda da bazı çimento hisseleri için alım, bazıları içinse elde tutma yönünde tavsiyelerde bulunuluyor...
Adem ÖZEN / Eti Yatırım Araştırma Müdürü
ÇİMSA KLİNKERDE AVANTAJLI
* Çimsa: Çimsanın faaliyette bulunduğu Akdeniz ve İç Anadolu bölgelerinde satışlar yüzde 7.1 daraldı. Ancak şirket, 2008 yılının ilk yarısına göre ihracatını yüzde 37den 45e yükseltmeyi başardı. Ayrıca satış ağırlığının yoğun olduğu Akdeniz bölgesinde satışlarının yüzde 8 artması da ilk yarıdaki gelir kaybını sınırlı tuttu. Çimsanın 5 milyon ton klinker, 2.5 milyon metre küp hazır beton üretim kapasitesiyle Türkiye genelinde yüzde 8.8 pazar payı var. Sabancı Grubu bünyesinde faaliyet gösteren şirket, yüzde 11.4 pazar payına sahip Akçansanın ardından klinker kapasitesi bakımından ikinci sırada yer alıyor. İkinci çeyrekte cirosunu mevsimselliğin de etkisiyle yüzde 74 artıran, satışların maliyetini düşüren, bu sayede esas faaliyet karını ilk çeyreğe göre 4 kat artıran şirketin performansını olumlu buluyoruz. Düzelme trendine giren ekonomilerde Çimsa hisselerine yatırımı uygun görüyoruz. 609 milyon dolar hedef piyasa değeri hesap ettiğimiz ve yüzde 17 yükseliş potansiyeli bulunan Çimsa için tavsiyemiz al şeklinde.
Kurthan ATMACA / Ekspres Yatırım Araştırma Yetkilisi
ÜNYENİN FİYATI UCUZ KALDI
* Ünye Çimento: 1.5 milyon ton klinker, 2 milyon ton da çimento kapasitesi var. Yatırımlarını tamamladı. Toplam pazarın yüzde 2.5ini karşılıyor. Çimento hisselerinin yukarı hareketinde geri kalmış bir hisse. Cazip şirket değeriyle diğer çimento hisselerinin performansını yakalaması olası. Çarpanlarına göre diğer çimento şirketlerinin yanında fiyatı ucuz kaldı. Bu nedenle hissede piyasanın üzerinde getiri bekliyoruz. Önerimizi de piyasanın üzerinde getiriye yükseltiyoruz. 2009 yılı için 155 milyon TL satış, 38 milyon TL kar; 2010 yılı içinse 183 milyon TL satış, 51 milyon TL de kar tahmin ediyoruz. Hisse başına hedef fiyatımız 5 TL. Ünye Çimento için tavsiyemiz al şeklinde.
Baki ATILAL / Turkish Yatırım Araştırma Müdürü
ÇİMENTO HİSSELERİ TUTULABİLİR
* Akçansa: 2009 yılının ilk yarısında beklentimizle uyumlu olarak 41milyon TL net kar açıkladı. Şirketin net karı, geçen yılın aynı dönemindeki 70 milyon TLye göre yüzde 42 düşüş gösterdi. Net kardaki düşüş, şirketin faaliyet karlılığındaki azalma, çimento fiyatlarındaki gerileme ve finansal giderlerdeki hafif artıştan kaynaklanıyor. 2009 ikinci çeyrek performansı ise hem operasyonel hem de marjlar açısından oldukça verimli geçti. Akçansanın 2009 ikinci çeyrek döneminde elde ettiği 54.6 milyon lira FAVÖK (finansman giderleri, vergi giderleri ve amortisman öncesi kar) geçen yılın aynı dönemine göre düşen fiyatların etkisiyle yüzde 32 gerilerken, bir önceki çeyreğe göre yüzde 73 artış kaydetti. Yurtiçi talepteki düzelmeden en çok faydalanacak şirketlerin başında Marmara bölgesinde faaliyet gösteren aynı zamanda parlak bir ihracat performasına sahip olan Akçansa yer alıyor. 815 milyon dolarlık hedef piyasa değerimiz hisse için yüzde 11 iskontoya işaret ediyor. Dolayısıyla daha önce vermiş olduğumuz endeks üzeri getiri tavsiyemizi endekse paralel getiriye çeviriyoruz. Hissede tavsiyemiz tut yönünde.
* Adana Çimento: 2009 ikinci çeyrekte 28.2 milyon TL net kar açıkladı. Bu miktar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 41 düşüş, bu yılın ilk çeyreğine göre ise yüzde 40 artışa denk geliyor. 2009 ikinci çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre şirket karında yaşanan düşüş, zayıflayan operasyonel performansın yanı sıra net esas faaliyet dışı finansal gelirdeki yüzde 54lük gerilemeden kaynaklandı. Şirketin faaliyet gösterdiği bölgenin yüksek rekabet ortamı içermesi, hem ürün fiyatları hem de hisse fiyatında baskı oluşturuyor. Adana Çimento, 2009 ikinci çeyrekte satış hacmindeki hafif daralmaya karşılık sabit tutmayı başardığı satış fiyatlarıyla operasyonel açıdan güçlü bir sonuç açıkladı. Benzer şirket çarpanları ve İNA (indirgenmiş nakit akımı) analizimizde risksiz getiri oranını yüzde 11.5 indirmemiz neticesinde, daha önce 215 milyon dolar olan hedef piyasa değerimizi 276 milyon dolara çıkardık. Endekse paralel tavsiyemizi ise koruyoruz. Hissede tavsiyemiz tut yönünde.
* Bolu Çimento: 2009un ikinci çeyreğinde açıkladığı 8.1 milyon TL kar, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 68 gerilemeye işaret ediyor. Marmara bölgesinde konut sektöründeki duraksamanın yanı sıra Rusyaya yapılan ihracatın çok düşük seviyelerde bulunması bu sonuca neden oldu. 2008 ikinci çeyrek döneminde 18 milyon TL seviyesinde olan çimento ihracatının 2009 ikinci çeyrekte sadece 592 bin TL olması şirkete en büyük darbeyi vuran gelişme oldu. Benzer şirket çarpanlarına göre Bolu Çimento için bulduğumuz hedef piyasa fiyatımız yüzde 8 iskontoya işaret ediyor. Endekse paralel getiri öngörüsüyle 1.66 TL hedef fiyat biçtiğimiz hisse için tut tavsiyesi veriyoruz.
* Mardin Çimento: 2009un ikinci çeyreğinde açıkladığı 21.8 milyon TLlik net kar, 2008in aynı dönemine göre yüzde 2 daralmaya işaret geliyor. 2009un birinci çeyreğine göre ise yüzde 23 sert bir gerileme var. Ancak şirketin yurtiçi gelirlerindeki yüzde 4 daralmaya karşılık ihracat gelirleri, karlı Irak pazarı sayesinde yüzde 12 artış kaydetmiş durumda. Benzer şirket çarpanlarına göre Mardin Çimento için bulduğumuz hedef piyasa fiyatı, yüzde 11 iskontoya işaret eden 7.10 TL. Endekse paralel getiri öngördüğümüz hisse için tavsiyemiz tut yönünde.