Borsalar yaraları sardı
Dubaideki borç krizinin dünyaya etkisi sınırlı oldu. Borç veren Avrupa ülkeleri dalgadan kısmen etkilenirken, Asya borsaları toparlandı. Bayram tatilinde olan İMKBnin tepkisi ise bugün belli olacak
Bayram öncesi patlak veren Dubainin borç krizi Dubai ve Abu Dabi borsalarında büyük düşüşe neden olurken, dünyaya etkisi sınırlı oldu. Asya borsaları toparlanırken Avrupa borsalarında da kısmi düşüşler yaşandı. Dubai krizinin Türkiyeye yansıması ise bugün netleşecek. Dört günlük bayram tatililinin ardından gözler bugün İMKBde olacak. Ancak uzmanlar Türk bankalarının özellikle risk unsuru olabilecek dış açılımlara girmediğini belirterek etkinin çok sınırlı olacağını belirttiler. Krizden kredi riski fazla olan Avrupa bankalarının daha çok etkilenmesi beklenirken, krizin şiddeti konusunda ilk veri dün Dubaiden geldi.
DUBAİ VE ABU DABİDE SERT DÜŞÜŞ
Dubaide borsa 4 günlük Kurban Bayramının ardından haftanın ilk işlem gününde sert düşüş yaşadı. Abu Dabide borsa yüzde 8.3 düşerek, rekor bir günlük zararla günü kapatırken, Dubaide de borsa yüzde 7.3 değer kaybetti. 60 milyar dolara varan borcunu erteletmek isteyen Dubai Worldün hisseleri yüzde 15 değer kaybetti. Asya borsaları ise BAE Merkez Bankasının müdahale açıklamasının ardından Dubaideki krizin dünya genelinde finansal piyasalara yayılmayacağı umuduyla günü yükselişle tamamladı. Tokyo Borsasının temel göstergesi Nikkei Endeksi, cuma gününe göre, yüzde 2.91 arttı. Hong Kongda borsa yüzde 3.44, Avustralyada yüzde 2.7, Güney Korede yüzde 2, Hindistanda yüzde 1.9 ve Tayvanda yüzde 1.2 yükseldi. Avrupa borsalarında ise ortalama yüzde 0.5lik düşüşler yaşandı.
BORÇ VEREN ÜLKE BORSALARI İNİŞTE
Avrupadaki değer kayıplarında, Dubaideki borç krizden daha çok Avrupalı bankaların, özellikle de İngiliz bankalarının etkileneceğini ortaya koyan raporlar etkili oldu. Dubai krizi doları da yukarı taşıdı. Dolar 1.50ler seviyesinin üstüne çıktı. Dubainin borç krizi, tüm dünya mali piyasalarında ikinci kısmi dalgalanmaya neden olurken rublenin de birkaç gün içinde rekor düşüş yaşamasına neden oldu. Rus Merkez Bankası, rublenin ani düşüşünü önlemek için dolar satışına başladı. Öte yandan geçen hafta düşen petrol fiyatları da yüzde 1den fazla değer kazandı. ⢠EKONOMİ SERVİSİ
Dubai Maliye Bakanı: Hükümet borçlardan sorumlu değil
Dubai Maliye Bakanı Abdulrahman El-Salih, hükümetin, borç erteleme talebinde bulunan El Maktumun şirketi Dubai Worldün borçlarından sorumlu olmadığını söyledi. El-Salih, şirketin borcunun Birleşik Arap Emirliklerince garanti edilmediğini belirtti. El-Salih, kredi verenlerin hükümetin garantileri yüzünden değil, şirketin projelerinin gerçekleşebilirliğine para yatırdığını söyledi. El-Salih, Dubai Worldün sahibinin Dubai hükümeti olduğunu, ancak kurulduğu andan itibaren bağımsız olduğunun bilindiğini ve hükümet tarafından garanti edilmediğini ifade etti. Bu arada İngiliz Financial Times internet sitesinde haberi İflas eden Dubai şirketini hükümet terketti başlığıyla duyurdu.
Dubaide en fazla risk İngilizlerin (Milyar $)
HSBC 17.03
Standard Chartered 7.77
Barclays 3.58
ABN AMRO 2.24
Arab Bank 2.09
Citigroup 1.92
Bank of Baroda 1.78
Bank Saderat Iran 1.74
BNP Paribas 1.69
Lloyds 1.57
Borç denizinde yüzen Maktumlu karikatüre yasak
Dubai Emiri Şeyh Muhammed Bin Raşid El Maktuma bir karikatür yüzünden dün Dubaide İngiliz Sunday Times gazetesinin dağıtımı yapılmadı. Dubaili bir yetkili, söz konusu karikatürün hakaret içerdiğini düşündüğünü belirtti ve Biz kişiye hakareti kabul edemeyiz, bu geleneklerimize aykırıdır ifadesini kullandı. Yetkili bu kararın gazetenin yasaklandığı anlamına gelmediğini söyledi. Sunday Times, Dubai düşü batıyor başlığıyla Şeyh Muhammedin borç okyanusunda boğulur halde gösteren karikatüre yer veriyor.
Krizin merkezinde kayıp büyük (%)
Tokyo 2.9
Hong Kong 3.6
Şangay 2.5
Abu Dabi -8.3
Dubai -7.3
İngiltere FTSE -0.5
Almanya DAX -0.6
Fransa CAC -0.5
Dow Jones -0.2
Nasdaq -0.2
Dubai krizi bizi doğrudan etkilemez
Dubaide yaşanan ekonomik krizi değerlendiren Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye ekonomisinin krize iyi dayandığını söyledi. Şimşek Reel ekonomimiz krizden etkilendiyse de Türkiyenin ekonomisini sağlam temellere oturttuk. Bankacılık sektörünün sağlamlığı ortada. Güçlü gibi görünen ülkeler bile krizden ciddi etkilendi. Dünyadan gelen raporları dikkatle inceliyorum. Ukrayna ve Yunanistanda da sıkıntılar oldu. Bizim ekonomimiz sağlam olduğu için Dubaideki krizin bizi doğrudan etkileyebileceğini sanmıyorum dedi. Şimşek Aşırı iyimser noktada değiliz ama Türkiyedeki gelişmeler olumludur. Önümüzdeki yıl ekonomimiz daha iyiye doğru gidecektir diye konuştu. Bu arada Şimşek seçim bölgesi Gaziantepten önceki gece memleketi Batmana gelerek şehit ailelerinin yakınları, hastanedeki hastalar, partilileri ve yakın akrabalarının evlerini ziyaret etti. Batmanın Çarşı Mahallesinde 1999da trafik kazasında şehit olan asker Mazhar Songürün ailesini ziyaret eden Maliye Bakanı Şimşek çevredekilere Türkçede Bayramınız kutlu olsun anlamına gelen Kürtçe, İda we piroz be dedi.
Çağlayan: Dubaide yaşananlar hesapsızlık
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, küresel krizde ikinci dalga endişesi yaratan Dubaideki gelişmelerle ilgili şunları söyledi: Dubaideki konu bir yerde hesapsızlığın, projeksiyona dayalı harcama yapılmayışının, stratejilerin yanlış tespit edilişinin, plansız programsız harcama yaparak büyümenin net göstergesi. Ekonomide lanetli rezerv diye bir tanım vardır. Bazı ülkeler bu mutluluğun hep böyle gideceğini düşünürler. Ticaretteki çeşitlendirme ve portföy yapısı önemlidir. Dubaiye diğer emirliklerin destek vereceği kanaatindeyim. Ben kapitalizmin tarihi ve tarifi değişti demiştim. Kapitalizm iflas etti derken ABDdeki, Avrupadaki büyük derecelendirme kuruluşları, büyük şirketler, CEOlar tarihe gömüldü. Yeni bir ekonomik sistem görülüyor. Dubainin yaşadıkları diğer ülkeler için ders olacak.
STAR