Bir yıllık seçim atmosferi endişesi
Yabancı analistler Türkiyenin yaklaşık bir yıllık bir seçim atmosferine girecek olmasının henüz fiyatlanmadığını düşünüyor
MELİS ŞENERDEM / Milliyet
Anayasa Mahkemesinin anayasada değişiklik öngören kanunun bazı maddelerini kısmen iptal etmesine muhalefet ve yargıdan tepki gelirken, karar piyasalar tarafından erken seçim riski ortadan kalktığı için olumlu karşılandı. Analist ve ekonomistler, beklenen en kötü senaryonun değişiklik paketinin tamamen ya da büyük kısmının reddedilmesi yönünde şekillendiğini söylerken, kısmi iptalin referandum sürecinin işlemeye devam edeceği anlamına geldiğine vurgu yaptı.
BGC Partners Başekonomisti Özgür Altuğ kararla ilgili yaptığı açıklamada, Anayasa Mahkemesinin aldığı kararı piyasa dostu bir karar olarak görüyoruz. Bu erken seçim ihtimalini yüzde 100 ortadan kaldırmıştır. Piyasalar tek parti iktidarının devam etmesini ve bir erken seçim sürecine girilmemesini istiyordu. Bu kısa vadede piyasalara olumlu yansıyacaktır dedi.
Analistler, 12 Eylülde gerçekleştirilecek referandum oylamasının aynı zamanda AK Parti için bir güven oylaması olacağına dikkat çekerken, Türkiyenin 2011deki genel seçimlere kadar uzun soluklu bir seçim atmosferine girdiğini, bunun bazı reformların hayata geçmesini geciktirebileceği hatta mali disiplinde bazı sapmaların yaşanabileceği uyarısını da yaptı.
Kredi derecelendirme kuruluşları da Türkiyenin son dönemde mali görünümünün olumlu olduğuna dikkat çeken, ülkenin önündeki en önemli risk unsurunun ise siyasi gerilim ve seçim süreci olduğuna değinen açıklamalar yapmıştı.
Türkiye pozitif ayrıştı
Hafta içinde Citigroup Inc. gelişmekte olan piyasalar baş ekonomisti David Lubin de bu yönde bir uyarı yapmış, hükümetin, Cumhuriyet Halk Partisine (CHP) artan desteğe karşılık vermek için mali politikada gevşemeye gidebileceği ve harcamaları artırabileceğini söylemişti. Lubin yayımladığı raporda, CHPnin liderliğindeki değişimin sonucu AK Partinign popülaritesinde kısmi gerileme olduğunu ve yeni kamu harcamalarının artma ihtimalinin bulunduğunu belirtmişti.
Aslında Türkiye, yatırımcıların gözünde olumlu anlamda ayrışan ülkelerden. Ekonominin ilk çeyrekte yüzde 11.7 büyümesi, mali kuralın yasalaşmak üzere olması ve son olarak haziran ayı enflasyonunda yaşanan gerileme uluslararası yatırımcıların Türkiyeyi tercih etmesine neden oluyor. Merkez Bankasının faiz artırımlarına bu yıl değil 2011de başlayacağı beklentisinin güçlenmesi de getiri açısından Türkiyenin avantajlı olduğu yönündeki görüşü kuvvetlendirmiş durumda.
Küresel piyasalarda artan risk iştahı ve erken seçim ihtimalini azaltması, dün piyasaların olumlu seyretmesini sağladı. Kur ve faiz düştü, İMKB-100 endeksi de yüzde 1in üzerinde primliydi.
Referandum AK Parti için popülarite testi işlevi görecek
Wolfango Piccoli Eurasia Group Türkiye analisti
Anayasa Mahkemesinin kararı kısa vade için piyasalar açısından olumlu çünkü erken seçim spekülasyonları ortadan kalkmış oldu. Şimdi ilgi AK Parti için bir popülarite testine dönüşecek olan referanduma odaklanacak. Eylüldeki referandum ve 2011 ortasındaki genel seçimlerle birlikte Türkiyenin uzunca bir süre seçim atmosferinde kalması bekleniyor, bu da politika üretme açısından durgun bir dönem anlamına geliyor. Benzer şekilde mali disipline ne kadar uyulacağı konusunda da endişeler artabilir. 12 Eylül öncesinde yürütülecek kampanyaların iktidar ve muhalefet arasındaki bölünmeyi derinleştirmesi mümkün. Buradaki temel risk paketin referandumdan geçememesi ya da az bir farkla geçmesi. Böyle bir sonuç, AK Partiye desteğin azaldığının kanıtı olarak algılanır ve seçim sonrası koalisyon hükümeti ihtimalini kuvvetlendirir.
Korkulan senaryo gerçekleşmedi kısa vadede riskler azaldı
Timothy Ash Royal Bank of Scotland Gelişmekte Olan Piyasalar Stratejisti
Korkulan senaryo, Anayasa Mahkemesinin değişiklik paketinin büyük kısmını ya da tamamını reddeceği yönündeydi. Bu gerçekleşseydi hükümetin erken seçim kararı alması bekleniyordu ki bu piyasalar açısından hiç iyi haber olmazdı. Mahkemenin tartışma yaratan maddeleri kısmen reddetmiş olması paketin geçme ihtimalini daha da kuvvetlendirdi. Referandum öncesi paket aleyhindeki kampanyanın çok güçlü olmaması ve paketin geçmesi ihtimali kuvvteli. Bu da Türkiyenin AB üyeliği yolunda modernleşme adına yeni adımlar atacağı anlamına gelir ki piyasalar açısından olumlu bir gelişme olur. Kısa vadede siyasi risklerin bir kademe azaldığını söylemek mümkün.
Karar piyasa dostu, seçim takvimi mali riskleri artırıyor
İnan Demir Finansbank Başekonomisti
Anayasa Mahkemesinden olabildiğince piyasa dostu bir kısmi iptal kararı geldi. Mahkemenin nokta müdahalesini andıran kararı, AKPnin ölçülü tepkisi ve azalan erken seçim riski piyasalar tarafından olumlu algılanacaktır. Diğer taraftan ise eylül ayındaki referandum ve 2011deki seçimle birlikte Türkiye mali riskleri artıran aralıksız bir seçim dönemine giriyor. Ancak bunun kısa vadede piyasaların gündemine gireceğini düşünmüyoruz, piyasalar en çok kısa vadede azalan erken seçim riskine odaklanacak.
Yatırımcı için rahatlatıcı, kutuplaşmanın artma riski az
Ekspres Yatırım araştırma notu
Mahkemenin kararı ve referandumun planlandığı gibi yapılack olması piyasalar açısından kesinlikle rahatlatıcı. Paket tamamen reddedilseydi kaçınılmaz olacak bir erken seçim ve ülkede daha fazla kutuplaşma riski ortadan kalkı. Ancak referandum sürecinde siyasi gerilimin artacak ve evet ya da hayır yönünde açık ara farkla sonuçlanacak bir referendum erken seçim de dahil sürprizlere açık olacak. Bunun da piyasalar için ciddi sonuçları olacaktır.
Piyasalar açısından bir belirsizlik daha ortadan kalkmış oldu
Tera Menkul Araştırma notu
Tüm uğultu bir yana bırakılırsa Anayasa Mahkemesinin kararı erken seçim riskini ortadan kaldırdı, dolayısıyla oldukça piyasa dostu bir gelişme oldu. Sonuçta piyasalar açısından bir belirsizlik daha ortadan kalkmış oldu. Avrupa bankalarına ilişkin endişeler azalırsa piyasalarda yeni bir iyimserlik havası hakim olabilir.