Bilanço beklentisi olumlu 8 hisse
Yatırımcıların gözü bilançolarda. İşte bilanço beklentisi ve prim potansiyeli yüksek 8 hisse...
EURO bölgesindeki borç krizi nedeniyle yurtdışı piyasalarda yaşanan gerilim, son iki-üç haftadır yerini daha olumlu bir seyre bıraktı. Ancak hem yurtdışı hem de yurtiçindeki birtakım belirsizlikler, borsaların yönüne ilişkin net bir analiz yapılmasını zorlaştırıyor.
Avrupa Birliğinden (AB) gelecek stres testi sonuçları ile ABDde açıklanmaya başlayan şirket bilançoları yurtdışı piyasaların seyrini etkilemeye devam edecek belirsizlerden. Yurtiçinde ise geçen hafta Mali Kuralın Türkiye Büyük Millet Meclisinde onaylanmayarak ekim ayına ertelenmesi belirsizlik yarattı. Mali Kuralın ekim ayında da yasallaşıp yasallaşmayacağının bilinmediğini söyleyen analistler, bu durumu piyasa açısından olumsuz bir gelişme olarak görüyor. Mali Kuralın İMKByi yurt dışı piyasalardan ayrıştıracak en önemli beklenti olduğunu ifade eden analistlere göre, yasanın çıkmaması nedeniyle borsa artık yurtdışı piyasalara endeksli bir seyir izleyecek.
Ancak tablo tamamen umutsuz değil. Çünkü bu hafta (19 Temmuzda) şirket bilançolarının İMKBye gelmeye başlaması bekleniyor. Açıklanacak 2010 yılı altı aylık bilançoların endeksin genelinde olmasa bile hisse bazlı hareketlerde etkili olması bekleniyor. Yatırımcıların bilançolar açıklanmadan önce pozisyon almalarında yarar olduğunu düşünen analistler, bilançoların 27 Ağustosa kadar İMKBye geleceğini hatırlatıyor. Endeksin seyrinin belirsiz olacağı bu dönemde, bilanço beklentisi iyi olan hisselerde orta ve uzun vadeli pozisyon alınabileceği belirtiliyor.
SEKTÖRDEKİ DURUMA DA BAKILMALI
Hisse seçiminde yüksek kar beklentisi olan ve temettü dağıtabilecek şirketlere öncelik verilmesi önemli. Ancak her zaman sadece açıklanan karlara bakmanın yeterli olmayacağı da bir gerçek. Analistlere göre, şirketin içinde bulunduğu sektörün durumu, önümüzdeki döneme ilişkin beklentileri de seçim yaparken göz önünde bulundurulmalı. Öte yandan, satışlar ve net kardaki artışın yanı sıra faaliyet karlılığı ve marjlardaki iyileşmenin de dikkate alınması gerektiği vurgulanıyor. Analistler, bunların dışında yatırımcıların fiyat/kazanç ve piyasa değeri/defter değeri oranlarına da bakması gerektiğini söylüyor.
Borsanın önde gelen uzmanları, 6 aylık bilançolara göre pozisyon almak isteyen yatırımcılar için beklentisi iyi ve prim potansiyeli yüksek 8 hisse belirledi...
Tuğba SAYGIN / Gedik Yatırım Araştırma Uzman Yardımcısı
EN YÜKSEK İSKONTO İŞ GYODA
İş GYO: 2010 yılının ilk çeyreğinde satış gelirlerini yüzde 9 artıran İş GYOnun net karı ise geçen yılın ilk çeyreğine göre yüzde 44 düştü. 2010 yılının ilk çeyreğinde 10 milyon TL olarak gerçekleşen net kardaki düşüş, şirketin finansal gelirlerinin yüzde 61 oranında azalmasından kaynaklanıyor. Şirketin aynı dönemdeki kambiyo karı ise 6 milyon TLden 1.6 milyon TLye geriledi. Öte yandan satış gelirleri içerisinde kira gelirleri aynı seviyede kalırken, hizmet gelirleri yüzde 18 artış gösterdi. İş GYO hisseleri, borsada net aktif değerine göre yüzde 44 iskontolu işlem görüyor. Şirketin 2010un ikinci çeyreğinde satış gelirlerini geçen yılın eş dönemine göre yüzde 11 artırmasını bekliyoruz. Net karının ise azalan finansal gelirlerinin etkisiyle yüzde 30 düşerek 17 milyon seviyesinde gerçekleşeceğini düşünüyoruz. Ancak İş GYO borsada işlem görenler arasında en yüksek iskontoya sahip hisselerden. Bu yüzden endeksin üzerinde getiri öngörüyoruz.
Koza Anadolu Maden: Şirketin 2010 ilk çeyrek net karı, geçen yılın aynı dönemine göre 18 kat artarak 320.4 milyon TL oldu. Bu yüksek artış, finansal gelir olarak 309 milyon TL menkul kıymet satış karı elde etmesinden kaynaklanıyor. Söz konusu satış karı da Koza Altının halka arzına ait. Şirketin 2010 ilk çeyreğindeki satışları da geçen yıla göre yüzde 89 artarak 110.7 milyon TL olarak gerçekleşti. 2010 ilk çeyreğinde FAVÖKü (finansman giderleri, amortisman giderleri ve vergi öncesi kar) ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 315 artarak 63 milyon TL seviyesine yükseldi. Bu rakam beklentimizin yüzde 111 üzerinde. Koza Anadolu Madenin yılın ikinci çeyreğindeki satış gelirlerinin, geçen yılın eş dönemine oranla yüzde 62 yükselerek 238 milyon TL düzeyinde gerçekleşmesini bekliyoruz. Hisse için 5.65 TL hedef fiyatla yüzde 52 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz. Öngörümüz endeksin üzeri getiri yönünde.
Aygaz: İMKBdeki temettü potansiyeli yüksek şirketler arasında yer alan Aygaz, güçlü sermaye yapısı ve Tüpraştaki yüzde 10luk dolaylı payıyla dikkat çekiyor. 2010 ilk çeyreğinde 50 milyon TL net kar açıklayan şirket, Entek Elektrik Üretim ve Aygaz Doğalgaz iştiraklerindeki payını artırmayı hedefliyor. Ayrıca enerji sektöründeki fırsatları değerlendirerek daha etkin bir oyuncu olmayı öngörüyor. 2010 yılının ikinci çeyreğinde şirketin satışlarının yüzde 17 artışla 1.9 milyar TLye ulaşmasını bekliyoruz. Net karının ise yüzde 5.5 oranında artarak 162 milyon TL seviyelerine geleceğini tahmin ediyoruz. Hisse için hedef fiyatımız 7.62 TL. Yüzde 18 yükselme potansiyeliyle endeksin üzerinde getiri öngörüyoruz.
Ezcacıbaşı İlaç: 2010 yılının ilk çeyreğinde net karını geçen yılın eş dönemine göre yüzde 118 artırarak 19.4 milyon TL olarak açıkladı. 2009un ilk çeyreğinde şirketin FAVÖKü 3.2 milyon TL idi. Bu yılın aynı döneminde FAVÖK 3.5 kat artarak 14.5 milyon TLye ulaştı. Bu artışın nedeni, şirketin satışlarını yüzde 7 artırmasının yanı sıra maliyetlerini iyi yönetmesi. Bu dönemde tek seferlik olmak üzere 12.5 milyon TL tazminat geliri elde edilmiş olması da bu artışta etkili oldu. 2010 yılı ikinci çeyreğinde Eczacıbaşı İlaç için net kar beklentimiz geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 128 artışla 33.2 milyon TL. Satış gelirlerinde ise yüzde 9 artış bekliyoruz. Hisse için hedef fiyatımız 3.05 TL. Yüzde 33 yükselme potansiyeliyle endeksin üzeri getiri öngörüyoruz.
Turcas Petrol: 2009un ilk çeyreğinde 37 milyon TL zarar eden şirket, bu yıl ilk çeyrekte 20 milyon TL net kar açıkladı. Satış gelirleri 3 kat artırmasına rağmen, net karı esas yükselten faktör Shell&Turcastan elde ettiği 20.7 milyon TLlik petrol geliri oldu. Turcasın enerji sektöründe global şirketlerle ortaklığı önemli avantaj olarak görünüyor. 2010 yılının ikinci çeyreğinde satışların geçen yıla göre yüzde 66 artarak 30 milyon, net karın ise 15 kat artarak 41.3 milyon TL olmasını bekliyoruz. Hisse için hedef fiyatımız 6.25 TL. Yüzde 25 yükselme potansiyeliyle endeksin üzerinde getiri öngörüyoruz.
Filiz SARI / Turkish Yatırım Araştırma Uzmanı
ÇİMSANIN SATIŞLARI GÖZ DOLDURUYOR
Çimsa: 2010 yılında çimento tüketiminde yüzde 3-4 büyüme bekleniyor. İnşaat sektöründe altyapı yatırımlarının devam edeceği, bununla birlikte bankaların sunduğu düşük faizli konut kredilerinin de desteğiyle konut projelerinde artış tahmin ediliyor. Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliğinin (TÇMB) açıkladığı verilere göre, 2010 yılının ilk dört ayında yurtiçi ve yurtdışı toplam çimento satışı 18.1 milyon ton düzeyinde gerçekleşti. Bu rakam, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17.7 oranında artışa işaret ediyor. Bu veriler, çimento şirketlerinin karlılığına yönelik olumlu bir beklentiye girmemizi sağlıyor. 2009un ilk çeyreğindeki 12.5 milyon TL zararı bu yılın aynı döneminde 17.4 milyon TL kara çeviren Çimsa, hissesi İMKBde işlem görenler arasında en fazla kar elde eden şirket oldu. TÇMB verilerini bölgesel olarak incelediğimizde de Çimsanın faaliyet gösterdiği İç Anadolu ve Akdenizdeki satış verileri göz dolduruyor. Çimsaya ilişkin olumlu beklentilerimiz devam ediyor. Yılın ilk yarısında 55 milyon TL kar açıklamasını beklediğimiz şirketin hisseleri için yüzde 10.2 artış potansiyeliyle 10.30 TL hedef fiyat belirledik. Hisseye yönelik al tavsiyemizi sürdürüyoruz.
Ford Otomotiv: Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) verilerine göre Ford Otomotiv, yılın ilk yarısında rakiplerini geride bıraktı. Şirket, geçen yılın aynı dönemine göre satışlarını yüzde 18.9 artırarak 43 bin 75 adede ulaştırdı. Düşük faiz ortamı ve otomotiv fiyatlarının cazip olması iç talebi olumlu etkilemeye devam ediyor. Ford Otomotiv, ihracat dahil 2010 yılı satış hedefini 264 bin adetten 268 bin adede yükseltti. 162 bin adet olarak öngörülen ihracatta 2009 yılına göre yüzde 26, 106 bin adet olarak öngörülen yurtiçi satışlarda ise yüzde 25 artış hedefleniyor. Özellikle ihracat tarafındaki güçlü beklentilerle yılın ilk yarısında 179 milyon TL kar açıklamasını bekliyoruz. Ford Otomotiv hisseleri için yüzde 23 artış potansiyeli ve 12.80 TL hedef fiyat doğrultusunda tavsiyemiz al şeklinde.
T. Şişecam: Grup şirketleri euroda kısa, dolarda ise uzun pozisyon taşıyor. Bu da yılın ilk çeyreğinde şirketin kambiyo karına olumlu yansıdı. Yılın ikinci çeyreğinde de euro/dolar paritesinde devam eden geri çekilmenin T. Şişecamın bilançosuna olumlu yansımaya devam edeceğini düşünüyoruz. Yılın ilk yarısında 120 milyon TL kar açıklamasını beklediğimiz şirketin hisseleri için yüzde 15.2 artış potansiyeli öngörüyoruz. 2.12 TL hedef fiyatla tut yönündeki tavsiyemizi sürdürüyoruz.
İDİL TARAKLI/PARA DERGİSİ