Bilanço bazlı hareketler artacak
43 şirketin analizine göre ilk yarıya göre üçüncü çeyrek ve son çeyrekte banka karlılıklarında ivmenin azalması, sanayi şirketlerinde ise karların artması bekleniyor. Bankacılık ve sigorta dışında kalan sektörlerde konsolide olmayan bilançolar 30 Ekim 2009 tarihine kadar, konsolide bilançolar ise...
Talip Yılmaz / Ekonomist
Küresel mali piyasalarda son günlerde yaşanan hareketler, düzeltme hareketinin işaretleri olarak yorumlanıyor. Yurt dışı piyasalardan bu anlamda destek alamayan İMKB-100 Endeksinin 51.000 seviyelerini yukarı yönlü kırma anlamında zorlandığı görülüyor. Ancak gelen ve gelecek olan üçüncü çeyrek bilançolarıyla birlikte hisse bazında hareketlerin yaşandığı da gözleniyor. Bilanço döneminde, endekste genel bir hareketten çok yurt dışı piyasalardaki düzeltme sinyallerini de dikkate alarak hisse bazında hareketlere odaklanmak gerektiği ifade ediliyor.
Öte yandan halka açık şirketler üçüncü çeyrek bilançolarını en geç Kasım ayı sonuna kadar İMKBye açıklamak durumundalar. Bankacılık sektöründe konsolide olmayan mali tablolar 13 Kasım 2009, konsolide mali tablolar ise 26 Kasım 2009 tarihine kadar açıklanmış olacak. Sigorta sektöründe şirketler konsolide olamayan mali tablolarını 30 Ekim 2009, konsolide sonuçlarını ise 11 Aralık 2009 tarihlerine kadar duyuracaklar. Bankacılık ve sigorta dışında kalan sektörlerde konsolide olmayan bilançolar 30 Ekim 2009 tarihine kadar, konsolide bilançolar ise 13 Kasım 2009 tarihine kadar bildirilecek. Kısacası, kasım ayı sonuna kadar hisse bazında hareketler gelen bilançolara bağlı olarak artarak devam edecek.
İMKBye zaten yavaş yavaş üçüncü çeyrek bilançoları da gelmeye başladı. Türk Telekom, Ford Otosan bu anlamda geçen hafta öne çıkan iki önemli bilanço oldu. Buradan yola çıkarak haberimiz içinde Ekinciler Menkul Değerler araştırma servisinin hazırladığı 2009/9 aylık ve 2009 12 aylık kar beklentilerine yer verdik.
Çıkış trendi bozulmadı
Bilanço beklentilerine geçmeden önce piyasaya bakıldığında ise endekste çıkış trendinin devam ettiğini söyleyen Şeker Yatırım Araştırma Müdürü Zeynel Balcı, Trendin zamana yayılması, uzunluğu ve endeksin hareketli ortalamaların üzerinde kalması ve geri çekilmelerin kar satışı ve düzeltme boyutunda kalarak, alım yönünde değerlendirilmesi olumlu diyor.
Ancak 20.900 seviyesinin endeksin çıkış hareketine başladığı dip seviyesi olarak dikkate alındığında gelinen 51.000 seviyelerinin ciddi prime işaret ettiğini de söyleyen Balcı, hisse bazında endeksin çok üzerinde performans sergileyen kağıtların var olduğunu da kaydediyor.
Önde gelen ekonomi yönetimlerinin sürdürdüğü gevşek para politikalarının global piyasalarda risk alma iştahının yüksek seviyede seyretmesine neden olduğunu kaydeden Ekinciler Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Özgur Yurtdaşseven ise bu eğilimde bozulma beklemiyor. Yıl sonuna kadar ara düzeltmelerin yaşanabileceğini anlatan Yurtdaşseven, bunun da piyasa açısından sağlıklı olduğunu kaydediyor ve ciddi bir satış baskısına şu aşamada neden olmadığının altını çiziyor.
Endeksin yukarı trendini korumaya devam ettiğini söyleyen Gedik Yatırım Araştırma Uzmanı Yunus Kaya da yükseliş trendinin desteklerini kıracak bir düzetme olması ihtimalini düşük buluyor. Endekste yukarıda ilk hedefin 52.500 olduğunu söyleyen Kaya, yıl sonuna kadar dar bantta hisse bazlı hareketlerin olacağı kanısında.
Düşüş alım fırsatı
Endekste geri çekilmelerde ilk desteklerin 50.000 ve 49.000-48.500 olduğunu ifade eden Balcı, 50.000 seviyesini daha çok psikolojik bir seviye olarak görüyor. 49.000-48.500in çıkış trend destekleri olduğunu kaydeden Balcı, bu seviyelerin üzerinde çıkış hareketinin devamının beklenebileceğini belirtiyor. Endeksin 48.500 seviyesinin altında kalması durumunda kar satışlarının devamıyla birlikte 46.200-45.500ün sonraki destekler olduğunu anlatan Balcı, sözlerine şöyle devam ediyor:
Yukarıda ise ilk direnç 52.000de. Bu seviyenin üzerinde çıkış ivme kazanabilir. Sonraki dirençler, 53.000 ve 54.500de. Endekste çıkış trendi devam etmekle birlikte direnç seviyelerinde kar satışları görülebilir. Kısa dönemli işlemlerde 49.000-48.500 destek seviyeleri izlenebilir. Bu seviyenin üzerinde kısa ve orta dönemli pozisyonlar korunmakla birlikte geri çekilmeler, alım yönünde değerlendirilebilir.
54.000 görülebilir
12 aylık endeks beklentilerinin hala 54.000 olduğunu kaydeden Özgür Yurtdaşseven, risk alma algılamasını değiştirebilecek ciddi bir gelişme olmadığı takdirde yıl sonuna kadar bu seviyenin testinin mümkün olduğunu düşünüyor. Yurtdaşseven, Önümüzdeki dönemde bilanço performansı yüksek şirketler ve halka arzlara bağlı hareketler öne çıkacak. Halkbank, Anadolu Sigorta, TSKB, İş Finansal Kiralama, İş GYO, Aygaz bu anlamda izlediğimiz hisseler diyor.
Hisse bazında hareketlerin piyasada daha yakından takip edilmesini öneren Yunus Kaya, özellikle bilançolara bakılmasını tavsiye ediyor. Kayanın dikkat çektiği bir diğer nokta da halka arzlar. Ran Lojistik ile başlayan halka arzlara yenilerinin eklenmesi bekleniyor. Bu tarz arzlar, sektördeki benzer şirketlerde de hareketlilik yaratabiliyor.
42 bilanço tahmini
Yukarıda da belirttiğimiz gibi önümüzdeki günlerde büyük sanayi şirketleri ile finans şirketlerinin bilanço performansı, yakından takip edilecek. Teşvik-vergi indirimleriyle birlikte kurlarda oynaklık yaşanmaması ve Merkez Bankasının faiz indirimleriyle birlikte ikinci çeyrek bilançoları, yatırımcıların yüzünü güldürmüştü. Üçüncü çeyrekte de bu anlamda özellikle finans ve teşvikten faydalanan sanayi hisselerinde ivme azalsa da olumlu performansın devamı bekleniyor.
Ekinciler Menkul Değerlerin İMKBnin 43 şirketi için yaptığı analiz ve tahminlerde, bu durumu net olarak görebiliyoruz. Kurumun 12 banka, yedi sigorta ve 23 sanayi sektörü şirketiyle ilgili kar beklentilerine bakıldığında krizin yaralarının sarılmaya başladığını görebiliyoruz.
Bankalarda ivme azalıyor
Bu analize göre 12 banka 2009 ilk yarıda 6 milyar 977 milyon TL net kar rakamı elde etmişti. Bu bankaların dokuz aylık kar beklentisi, 8 milyar 917 milyon TL; 12 aylık kar beklentisi ise 11 milyar 744 milyon TL. Yani yılın ikinci yarısında az da olsa bir ivme azalması söz konusu.
Yedi sigorta şirketi 2009 ilk yarıda 115 milyon TL net kar elde etti. Bu şirketlerden üç tanesinin dokuz aylık tahmini yok. Kar tahmini olan 4 sigorta şirketinin toplam kar beklentisi ise 181 milyon TL. Yine 2009 yıl sonu için yedi sigorta şirketinin de net kar beklentisi bulunuyor. Buradaki toplam beklenti ise 251 milyon TL.
23 sanayi şirketine bakıldığında ise 2009 ilk yarı için 2 milyar 981 milyon TLlik bir toplam kar rakamı söz konusu. 2009/9 aylık dönem için kar beklentisi toplamı 5 milyar 60 milyon TL, 12 aylık için toplam kar beklentisi ise 7 milyar 82 milyon TL. Yani sanayi şirketleri, bankacılık ve finansa göre daha iyi bir performans sergileyecek.
43 şirketin genel toplamına bakıldığında ise 2009 ilk yarıda 10 milyar 74 milyon TL net kar açıklandı. 2009/9 aylık dönemde bu şirketlerin net kar beklentisi 14 milyar 158 milyon TL ve 2009/12 aylık kar beklentisi 19 milyar 77 milyon TL. Bu beklentilere göre, 2009 ilk yarıya karşın dokuz aylık dönemde karda yüzde 40.5, 2009 yıl sonunda ise yüzde 89.4 artış olacağı tahmin ediliyor.
İyi karlar sürecek
Özgür Yurtdaşseven, Öngördüğümüz mali projeksiyon dahilinde bankacılık kesimi karlarında bir önceki çeyreğe göre bir momentum kaybı, tümü hakkında geçerli olmasa bile sanayi sektörü şirketleri bazında ise bir önceki çeyreğe göre daha olumlu bir karlılık bekliyoruz diyor.
Bankacılık sektöründe önceki çeyreğe göre karlılıkta ivme kaybı beklense bile, Türk bankacılık sektörünün gelişmekte olan ülke bankaları bazında hala iskontolu işlem gördüğünü kaydeden Yurtdaşseven, sözlerine şöyle devam ediyor:
Risk alma iştahının yüksek seyrettiği dönemde söz konusu iskontosu yüksek bankaların cazibesinin sürmesine destek oluyor. Diğer yandan bankalar her ne kadar bilançolarını 13 Kasım 2009 tarihine kadar açıklayacak olsalar da, bu tarihten önce gelebilecek vergi finansalları ile ayrıntı içermeyen sonuçlarına bakarak bir değerlendirme yapılabilir.
Bilançoların yurt dışında beklentilerin üzerinde geldiğini söyleyen Kaya, Türkiyede ise çok büyük sürprizler beklemiyor. Kaya, Türkiyede özellikle bankacılık bilançolarının yakından izleneceğini sözlerine ekliyor.
TEKNİK ANALİZ
Volatilete düzeltmeye işaret ediyor
İMKBde 2009 yılı ile birlikte başlayan yukarı yönlü hareket neticesinde Eko 200 Endeksi de düzeltme hareketleri olsa da istikrarlı bir şekilde yükselerek, 144.11 seviyesini gördü. E-Vex 200 Volatilite Endeksi ise 20-25 seviyeleri arasındaki hareketine devam ediyor. E-Vex 200 tarihsel olarak 20-30 bandında hareket ediyor. Bu endeks, her ne kadar piyasa beklentilerine göre ölçümlenen bir endeks olmasa da tarihsel datası ile ölçümlenen değerleri de bize fikir verebiliyor. Örneğin, E-Vex 200'ün 20 bandının altına düşmesi ve tarihi en düşük değerlerine yaklaşması, bir süre sonra Eko 200'ün yukarı yönlü hareketlenebileceğinin ön uyarılarını veriyor.
Mevcut durumda E-Vex 200'ün tekrar yukarı hareketlendiğini görüyoruz. Bu da önümüzdeki günlerde Eko 200ün düzeltme hareketi yaşayabileceğini teyit ediyor. Bu noktada önemli olan; E-Vex 200 değerinin artarken, ivmesinin doğru ölçülebilmesi. Henüz ölçümlemeler kuvvetli sinyaller vermese bile, düzeltme hareketinin sert bir düşüş olmayacağı görülüyor. Sonuçta E-Vex USD ve E-Vex SPT 'in değerlerine baktığımızda, bu endekslerin yatay bantta tarihi en düşük değerlerine yakın hareketi de bunu bir ölçüde teyit ediyor."