Beklentisi yüksek 13 hisse
Hisse bazlı hareketlere sahne olan borsada, son dönemde borsa kulislerinde adı sıkça duyulan 13 şirketle ilgili beklentiler...
Beklentisi yüksek 13 hisse
48.000den dönen borsada gelen kar satışlarına rağmen hedef 50.000 ve üzeri seviyeler. Hisse bazında ise piyasadaki hareketlilik devam ediyor. Bu hareketlilikte, halka arz, şirket satışı, değerli araziler, şirketlerin iştiraklerindeki olası gelişmeler gibi beklentiler etkili oluyor. Buradan yola çıkarak son dönemde borsa kulislerinde adı sıkça duyulan 13 şirketle ilgili beklentileri derledik.
Talip Yılmaz / Ekonomist
İMKB-100 Endeksi ardı ardına yedinci ay da yükselerek eylül ayını yüzde 2.9 artışla 47.910 puandan kapattı. İMKB-30 Endeksi ise yüzde 2.6 yükselerek 60.604 puandan kapandı. Endeksteki yükselişi, piyasada alternatifsiz kalan yatırımcıların borsaya yatırım yapması, IMF ile anlaşma beklentisi ve mevsimsel hisselerde alım yapılmasına bağlayan analistler, endekste yıl sonu yükselişi için de hazırlıklı olmak gerektiğini ifade ediyor. Ayın sonlarında yaşanan yukarı hareketlilikte VOBda pozisyon alan yatırımcıların spekületif hareketlerinin etkisinin olabileceği de dönem dönem borsa kulislerinde konuşulan bir konu.
Öte yandan Orta Vadeli Programın ardından kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiyenin görünümünde artışa gitmesi de piyasalarda olumlu algılandı. Ancak hala gözler IMF ile anlaşmanın yapılıp yapılmayacağında. Bu nedenle bazı analistler, alım yapılması için cazip bir piyasa olarak değerlendirme yapmazken genel kanı hikayesi olan hisselerin orta ve uzun vadede alınabileceği yönünde.
Yükseliş sürecek mi?
Endeksin yeni alım için çok cazip olduğunu düşünmediğini söyleyen A Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Murat Salar, endeksin daha yukarı seviyelere taşınmasının ancak bankacılık sektöründeki gelişim ile olabileceğini ifade ediyor. Bunun tek yönteminin de mevcut koşullarda kredi büyümesi olduğuna dikkat çekiyor.
Piyasanın önündeki en önemli riskin, dünya genelinde yaşanmış olan son parasal genişleme ve likidite enjeksiyonlarının sonuna gelinmiş olması olduğunu söyleyen Salar, Piyasada, hükümetler tarafından verilmiş olan likiditenin geri çekilmesine dair risklerin artması durumunda piyasa bu durumu sert biçimde fiyatlara yansıtacak. Şu an için yakın bir gelecekte bu riskin yüksek olduğunu düşünmüyorum. Ancak, likidite seviyesinin en yüksek bolluk rakamlarını görmüş olduğumuz için bu seviyeden daha fazla artamayacağı kanaatindeyim diyor.
Eti Yatırım Araştırma Yönetmeni Adem Özen ise şu anki genel görüntünün, ekonomilerdeki iyileşme sürecinin ve İMKBde yükseliş trendinin devam edeceğini gösterdiğini söylüyor. Bu nedenle, özellikle son bir yılda İMKBnin altında performans göstermiş sanayi hisselerinde ve beklentisi olan hisselerde pozisyon alınmasını tavsiye ediyor.
Hisse önerileriâ¦
Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Onur Mutlu da aylık öneri portföylerindeki İMKB-30 hisselerinin ortalama aylık getirisinin yüzde 1.6 ile İMKB-30'a göre geride kaldığını söylüyor. İMKB-30 dışındaki hisselerin aylık getirisinin ise yüzde 7.6 ile İMKB ortalamasından daha iyi gerçekleştiğini söyleyen Mutlu, ay sonu itibariyle portföylerinden Eczacıbaşı Yatırım ve Anadolu Sigortayı çıkardıklarını; İş Bankası, Koç Holding, Eczacıbaşı İlaç, Aksa ve Marmaris Martıyı eklediklerini belirtiyor.
Adem Özenin önerileri arasında ise Aksigorta, Arçelik, Carrefour (A), Çimsa, Enka İnşaat, İş Gayrimenkul, Koç Holding, Şişecam, Şekerbank, Tav Havalimanları Holding bulunuyor.
Murat Salar da, hikayesi olan hisselerin alımının orta ve uzun vadede çok önemli avantajlar sağlayacağına dikkat çekiyor. Bu açıdan bakıldığında Salar, çimento sektörü gibi düşen faiz ortamında temettü verimliliği yüksek hisse senetleri ve Reysaş gibi iştirak halka arzı düşünen şirketlerin mutlaka portföylerde bulundurulmasını öneriyor.
48.000 seviyelerini test eden ve buradan gelen satışlarla geri gelen borsada, hisse bazında yaşanan hareketlilikler de dikkat çekiyor. Biz de buradan yola çıkarak son dönemde hikayesi olan ve bu sayede hareketli seanslar yaşayan hisse senetlerini dört başlıkta derledik.
Dört hikaye
Bu hikayelere bakıldığında ortak satın alma beklentisi olan şirketler mevcut. Ata Gyo, Güneş Sigorta, Yapı Kredi Sigorta, Petrol Ofisi bu anlamda son dönemin konuşulan şirketleri. Bu şirketlerin satışı sadece bunları değil, aynı sektörde faaliyet gösteren şirketleri ve satılan şirketin borsadaki grup şirketlerini de olumlu etkileyebiliyor.
Değerli arazisi veya binası olan şirketler de son dönemde borsa kulislerinde yer buluyor.
Borsada beklenti yaratan bir diğer önemli konu da şirketlerin iştirakleriyle ilgili bilgiler.
Satışı gündemde olanlar
ATA GYO: Yüzde 49u halka açık olan Atakule GYOnun satış süreci alıcılarla yapılan görüşmelerin olumsuz sonuçlanması üzerine 25 Ağustosta son bulmuştu. Fakat daha sonra yatırımcılardan birisinin teklifini revize ettiği ve tekrardan görüşmelere başlamak istediği bildirildi. Bu talep uygun görülerek görüşmelere yeniden başlandı. Şirket hisseleri A ve B grubu olmak üzere ikiye ayrılıyor. Gerçekleşmeyen satış öncesinde A Grubu hisseler için hisse başı 3.33 TL, halka açık B Grubu hisseler için 1.60 TL hisse başı değer belirlenmişti. Varlık fiyatlarındaki düşüş ve şirketin defter değerindeki gerileme göz önüne alındığında, halka açık B Grubu hisselerin bu fiyatın altında bir değerden satılabileceği ifade ediliyor.
YK SİGORTA-GÜNEŞ SİGORTA: İddialara göre Yapı Kredi Sigorta ve Güneş Sigorta, 2008 yılında sonuçlanamayan satış süreçlerine tekrar girecek. Yapılan değerlendirmeler, sürecin 2010 başında başlayacağı yönünde. Anımsanacağı üzere, Yapı Kredi Sigortanın ana ortağı YKB ve Güneş Sigortanın ana ortağı Vakıfbank, 2008 yılında söz konusu sigorta şirketlerindeki iştirak paylarını satmak için süreci başlatmış ancak finansal piyasalarda yaşanan çöküş nedeniyle bu süreçler daha sonra askıya alınmıştı. Türk sigorta şirketlerinin geçmişte, piyasada işlem gören çarpanların üzerinde satışa konu edildikleri göz önünde bulundurulduğunda, bu tarz satış haberlerinin hisse fiyatlarına olumlu yansıması bekleniyor.
PETROL OFİSİ: Petrol Ofisinin ana ortağı Doğan Holding, ağustos başında Petrol Ofisinde sahip olduğu hisseleri kısmen veya tamamen şirketin diğer ana ortağı Avusturyalı OMVye satılmasına yönelik görüşmelere başlama kararı almıştı. Şirkette Doğan Holdingin yüzde 54.17, OMVnin ise yüzde 41.58 hissesi var. Doğan Holding 2006 yılında portföyündeki Petrol Ofisi hisselerinden yüzde 34'ünü 3.1 milyar dolar piyasa değeri karşılığında OMV'ye satmıştı.
NETAŞ: Nortel Grubunun yeniden yapılandırılması kapsamında Netaş Türkiyedeki yüzde 53 payın satışı gündeme geldi. Satış işleminde tekliflerin bu ay içinde alınabileceği belirtiliyor. Yine şirketin Ümraniye/İstanbuldaki 90 dönümlük arsa üzerinde kurulu tesisleri için 200-300 milyon dolar civarında olduğu yönünde aracı kurum raporları var.
İştirak beklentisi olan şirketler
KOZA MADEN-İPEK MATBAACILIK: İpek Matbaacılık ve Koza Madenin iştiraki olan Koza Altın İşletmelerinin alma arzı gündenmde. Halka arzın ne şekilde yapılacağı (sermaye artırımı, ortak satışı veya her ikisi de) bilgisi henüz yok. Yapılan değerlendirmeler, arzın 2009 yıl sonu finansalları üzerinden 2010un ilk çeyreğinde yapılacağı şeklinde. Halka arzın her iki grup şirketinde de hareketliliği devam ettirmesi bekleniyor.
REYSAŞ: Reysaş Lojistik yetkilileri, Reysaş GYO'nun yüzde 50 hissesini ADIC ve Qatar First Investment Bank'a satma görüşmelerinin sürdüğünü, şirketin halka arzını 2009 veya 2010 Ocak'ta yapmayı hedeflediğini açıkladı. Yaklaşık 1.4 milyon metrekare boş arazisi olan ve 300 bin metrekare depo alanı bulunan Reysaş Lojistik, bu varlıklarının bir kısmını Reysaş GYOya devretmişti. En son Haziran 2008de yapılan değerlendirmeye göre Net Aktif Değeri 280 milyon TL olan GYOnun yüzde 49unun satılması ya da farklı biçimde ortak alınması, Reysaşın kasasına nakit girişine ve yüksek borçluluğunu azaltmasına katkı sağlayacak. Reysaş için bir diğer beklenti de aynı sektörde faaliyet gösteren Ran Lojistik şirketinin yüzde 25.2 hissesinin halka arz için SPKya olan başvurusu. Aynı sektörden bir halka arz, piyasada aynı sektörde faaliyet gösteren şirketleri de etkileyebiliyor.
IŞIKLAR AMBALAJ: Çimento sanayinin öğütücü eleman ihtiyacını karşılayan Işıklar Ambalajın iştiraki olan Çemaş, yine otomotiv ve makine sanayiiiçin döküm parça imalatı da yapıyor. Yaptığı yatırımla 15 bin tondan 25 bin ton kapasiteye ulaşan şirketi İsrailli bir şirket 2008de 32 milyon dolara satın almak istedi. Ancak kriz buna engel oldu. Işıklar Ambalaj, Deloitte ile sözleşme imzalayarak Çemaşı tekrar satılığa çıkardı. Yakın zamanda konuyla ilgili görüşmelere başlanması bekleniyor. Geçmiş dönemde benzer sektör şirketlerindeki çarpanlar dikkate alındığında 30 milyon doların üzerinde satış rakamları telaffuz ediliyor.
Değerli gayrimenkulü olan şirketler
AKIN TEKSTİL: Akın Tekstil, Bakırköy Veliefendi yolu üzerindeki tesisini Lüleburgaza taşıdıktan sonra bu tesisi başka şirketlere kiralayarak geçici olarak değerlendirme yoluna gitti. Son olarak da arazinin değerlendirilmesi konusunda danışman tuttu. Söz konusu araziyle ilgili 72 milyon dolar ile 200 milyon dolar arasında rakamlar telaffuz ediliyor. Yine Arçelik (Beko arazisi), Eczacıbaşı Yapı, Mutlu Akü, Otokar, Anel Telekom, Parsan ve Uzel Makina da değerli arazileriyle borsa gündeminde kendine yer bulabiliyor.
SARKUYSAN: Sarkuysanın İstanbul Şişhanede otellerin yoğun olarak bulunduğu bir bölgede genel müdürlük binası bulunuyor. Basında şirketin genel müdürlük binasının boşaltılarak Çayırova/Gebzedeki tesislere taşınılacağı ve boşaltılan binanın otel yapılacağı yönünde haberler çıktı. Şirket ise yönetim kurulu tarafından bu yönde alınmış bir kararın olmadığı açıklandı. Bu açıklamaya rağmen, şirket yakından izlenmeye devam ediyor.
Ulusal Pazara girmeye planlayan şirketler
CEYLAN GİYİM-MENSA MENSUCAT: Ceylan Giyim ve Mensa Mensucat, İMKB Gözaltı Pazarında işlem görüyor. Her iki şirkette sorunlarından kurtulup Ulusal Pazara geçmenin yollarını arıyor. 11 Eylülde borçlarını yeniden yapılandıran Ceylan Giyim, öte yandan çocuk perakende sektörüne girecek.
Mansa Mensucatta tahsisli bedelli sermaye artırımı yaparak, söz konusu artırılan kısmı yabancı yatırımcılara kullandırarak, mali yapısını kuvvetlendirmeyi ve 9 Temmuzda girdiği Gözaltı Pazarından çıkmayı hedefliyor.