BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
AKBNK 67,95 -2,51 353.340.000.000,00
ALBRK 8,13 -0,97 20.325.000.000,00
GARAN 136,40 -0,73 572.880.000.000,00
HALKB 26,20 -2,09 188.241.184.700,40
ICBCT 16,30 4,02 14.018.000.000,00
ISCTR 13,81 -2,13 345.249.585.700,00
SKBNK 6,85 -1,15 17.125.000.000,00
TSKB 12,90 -2,05 36.120.000.000,00
VAKBN 27,34 -1,09 271.101.294.438,82
YKBNK 31,88 -0,62 269.291.994.933,92

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBankacılık sektörü Avrupa’da uçuşa geçti----

Bankacılık sektörü Avrupa’da uçuşa geçti

Bankacılık sektörü Avrupa’da uçuşa geçti
07 Temmuz 2025 - 17:20 www.finansingundemi.com

Stoxx 600 Bankalar Endeksi yılın ilk yarısında yüzde 28’den fazla yükselerek rekor kırdı. Ancak analistler uyarıyor: Kârlılıktaki ivme ikinci yarıda durabilir, kredi riskleri artabilir.


FINANSINGUNDEMI.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avrupa bankaları, yılın ilk yarısında diğer neredeyse tüm sektörleri geride bırakarak güçlü bir performans sergiledi. Yatırımcılar, son dönemdeki kârlılık artışını ödüllendirirken, analistler yılın ikinci yarısında getirilerin bu ivmeyi sürdüremeyebileceği uyarısında bulunuyor.

FactSet verilerine göre, Stoxx 600 Bankalar endeksi yılın ilk altı ayında %28’den fazla yükseldi ve bu, 1997’den bu yana en güçlü ilk yarı performansı oldu. Yükselişle birlikte, son haftalarda Deutsche Bank ve İngiltere merkezli Barclays gibi bazı bankalar son on yılın en yüksek seviyelerine ulaştı. Bu bankalar, piyasalardaki son dalgalanmaları başarıyla atlatıp güçlü yatırım bankacılığı gelirleri açıkladılar.

Güney Avrupa’da ise bankalar, birleşme ve satın alma işlemlerindeki artıştan faydalandı. İşlem hacimlerinin toparlanması ve İspanya’daki piyasanın "istikrara kavuşması" bu süreci destekledi. İtalya’nın en büyük bankası Intesa Sanpaolo, geçen yılın ikinci yarısında bu tür işlemlerde "önemli bir artış" yaşandığını bildirdi.

Son dönemdeki tabloyu şekillendiren bir diğer unsur da maliyet düşürme ve yeniden yapılanma adımları oldu. HSBC, Santander, UBS, Societe Generale ve Deutsche Bank, yeniden yapılandırma süreçlerine gitti. Ayrıca yapılandırılmış finansal ürünlere ve ticaret bankacılığı alanlarında da yeni bir odak oluştu.

Avrupa bankaları son üç yılda kârlarını önemli ölçüde artırdı. Merkez bankalarının faiz oranlarını onlarca yılın en düşük seviyelerinden yukarı çekmesi bu süreci tetikledi. Bu değişim, faizler yeniden düşmeye başlasa da bu yılki bilançolara gecikmeli şekilde yansıdı.

CNBC’nin haberine göre, Morningstar Kıdemli Hisse Senedi Analisti Johann Scholtz, konuyla ilgili verdiği demeçte, "Yatırımcılar, Avrupa bankalarının bilançolarında yapısal bir değişim olduğuna hâlâ tam olarak ikna olmamış olabilir. Daha düşük faiz oranlarının, hisse senetlerinde kaydedilen yükseliş kadar sert bir düşüşe neden olacağından endişe duyuyorlardı" ifadelerini kullandı.

Scholtz, özellikle yıllık ve ilk çeyrek sonuçlarının ardından açıklanan projeksiyonların, kâr marjlarında sınırlı da olsa genişleme sinyali verdiğini ve faiz oranlarındaki düşüşün kârlılığa tam anlamıyla yansımadığını belirtti.

Euro Bölgesi’nde negatif faizlerden çıkış süreci 2022 yılında başladı. Bu adım, bankaların kâr marjları üzerinde daha sonraki faiz artışları veya indirimlerinden daha fazla etki yarattı. Scholtz, bu sürecin bankalara bilanço sürelerini uzatma ve risklerini hedge etme konusunda manevra alanı sağladığını söyledi.

Ayrıca birçok banka, düşük faiz döneminde aldığı önlemlerden şu anda destek sağlıyor. Bunlar arasında şube kapatmaları ve düzenleyici kurumların baskıları sonucu yapılan sermaye artışları da bulunuyor.

Birleşme ve satın alma ilgisi de dikkat çekiyor. En güçlü performans gösteren bankalar arasında Fransa’nın Societe Generale ve Almanya’nın Commerzbank’ı yer alıyor. Bu iki bankanın hisseleri yılbaşından bu yana yaklaşık yüzde 80 arttı.

Citi analistleri geçen hafta yayımladıkları bir notta, Societe Generale’in yeniden yapılandırma sürecinin ardından kârlılığının istikrarlı biçimde artmasını beklediklerini ve 2025 yılında Somut Özsermaye Karlılığı’nın (ROTE) yüzde 8’e yükseleceğini öngördüklerini belirtti. Bu artışta Fransız perakende faaliyetlerinin toparlanması, daha yüksek sermaye getirisi ve verimlilik artışı etkili olacak.

Commerzbank ise geçtiğimiz yıl yıllık kârını keskin şekilde artırmasının yanı sıra, İtalyan UniCredit’in satın alma ilgisinden de olumlu etkilendi. Ancak şirketin hisse değeri bu ilginin ardından o kadar yükseldi ki, UniCredit CEO’su Andrea Orcel geçen ay yaptığı açıklamada Commerzbank’ı satın almanın artık çok pahalı hale geldiğini ve herhangi bir teklifin "şimdilik çok uzak" olduğunu söyledi.

Avrupa bankaları, nakit fazlası nedeniyle ABD’li rakipleriyle aynı ölçeğe ulaşmak için birleşme arayışlarını sürdürüyor. Bu durum, birçok bankanın hisselerinin değer kazanmasına neden oluyor.

Geçen hafta Santander, İngiliz perakende bankası TSB’yi Sabadell’den satın alacağını sürpriz bir şekilde duyurdu. Diğer bazı tekliflerin ise hâlâ belirsizlik içinde olduğu belirtiliyor. Sabadell, İspanyol rakibi BBVA’nın satın alma girişimlerinden kurtulmaya çalışıyor ve Madrid yönetiminin, bu birleşmenin ancak iki bankanın en az üç yıl boyunca operasyonlarını entegre etmemesi koşuluyla gerçekleşebileceğini açıklamasıyla bir nebze rahatlamış olabilir.

UniCredit, Commerzbank’taki hisselerini yüzde 28’e çıkarırken, İtalyan Banco BPM için de bir teklif sundu. Ancak hem Berlin hem de Roma yönetimlerinden bu teklife karşı muhalif sesler yükseliyor. Yine İtalya’da, Monte dei Paschi(MPS), Mediobanca’yı satın alma peşinde. MPS CEO’su Luigi Lovaglio, konuyla ilgili yaptığı açıklamada hedef şirketin sadece yüzde 35’inin ele geçirilmesinin bile kontrol sağlamak için yeterli olacağını söyledi.

Bu yıl bankacılık bilançolarını geride bırakan birkaç sektörden biri ise savunma sanayii oldu. Stoxx Havacılık ve Savunma Sanayii sektör endeksi bu yıl yaklaşık yüzde 50 yükselirken, Stoxx Banks Endeksi ise yüzde 38 artış gösterdi.

Ancak Avrupalı bankalar, özellikle Alman bankaları, savunma alanındaki canlanmadan da faydalanıyor. Avrupa’nın 800 milyar euroluk (942,6 milyar dolar) ReArm girişimi ve Berlin yönetiminin mali kuralları gevşetme hamlesi, sektörde uzun vadeli fırsatlar sunuyor. Ayrıca NATO da üye ülkelerin savunma harcamalarını 2035 yılına kadar gayrisafi yurtiçi hasılalarının yüzde 5’ine çıkarmayı hedeflediğini duyurdu.

İkinci yarı endişeleri ise gündemde. Morningstar’dan Scholtz, yılın ilk yarısındaki güçlü yükselişlerin ardından sektörü artık "görece olarak adil değerde " görmeye başladığını söyledi. Piyasa hissiyatının pozitif kalabileceğini belirten Scholtz, yılın ikinci yarısında ise bankacılık kârlılığını artıracak belirgin bir katalizörün görünmediğini ve en iyi senaryonun istikrar olacağını ifade etti. Ayrıca bankaların kredi kaybı karşılıklarında düşüş veya temerrüt oranlarında artış riskine de dikkat çekti.

Buna rağmen, Citi hisse stratejistleri çarşamba günü yayımladıkları notta, bankacılığı kısa vadede en çok tercih ettikleri sektörlerden biri olarak değerlendirdi. Bunun nedeni ise ABD tarifelerinden daha az etkilenmeleri. Söz konusu tarifelere ilişkin birçok müzakere süreci bu hafta son bulacak. Bu da otomotiv ve sağlık gibi sektörlere kıyasla bankaların daha avantajlı konumda olmasını sağlıyor.

Piyasalar Trump’ın vergi mektuplarını bekliyorPiyasalar Trump’ın vergi mektuplarını bekliyor

 

Trump’tan BRICS’e yakın ülkelere yüzde 10 vergiTrump’tan BRICS’e yakın ülkelere yüzde 10 vergi

 

Lloyds CEO’sundan emeklilik fonları planına tepki!Lloyds CEO’sundan emeklilik fonları planına tepki!

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
DM TV YAYINDA! ABONE OL!