Bankacılık hisselerinde satış baskısı
ABDde büyümeye yönelik öncü göstergelerden olumlu sürprizler gelse de, bunlar Wall Streeti sakinleştiremedi ve borsa endeksleri sert şekilde gerilediler. Citigroupun bilançosuna ilişkin endişeler finans sektörü hisselerindeki düşüşleri belirginleştirdi.
KOBİ finansmanı sağlayan CIT Groupun haftasonu iflas başvurusunda bulunması finans sektörüne yönelik görünümü daha da olumsuza çevirdi. Asya borsaları kayıpları izlerken, düşüşün Avrupa borsalarında da devam etmesi bekleniyor. Risk iştahı göstergesi VIX endeksindeki yükseliş de keskin oldu. Endeks 30.7ye tırmandı. Buna paralel olarak, açılışta dolar ve euro kurları 1.5060 ve 2.2240 seviyelerine yükseldi. İTO fiyat endeksi, yarın yayınlanacak TÜFE için olumlu bir sinyal verse de, gösterge tahvil getirisi % 8.7 ile Cuma kapanış seviyesinin üzerindeydi.
Piyasaları Sürükleyenler
Enflasyon haftası... Yarın açıklanacak olan Ekim ayı enflasyonu bu haftanın en önemli gelişmesi olacak. Zaten giyim ve gıda grubundaki mevsimsel artışlarla yüksek çıkan Ekim ayı enflasyonuna bu yıl bir de vergi indirimlerinin sona ermesi ve elektrik zammı da ekleneceğinden, bu ayki gerçekleşmenin önemi artmış görünüyor. Ancak, dün yayınlanan İTO fiyat endeksi % 2.3 ile geçen yılki % 3.1 artışın altında kaldı. Gıda fiyatlarındaki alışılmadık derecedeki düşük artış doğrultusunda, TÜFE tahminimizi % 1.9a indiriyoruz.
Yurtdışında yoğun hafta... Cuma günü ABDde açıklanacak olan tarım dışı istihdam haftanın en kritik gelişmesi olacak, ancak bugün yayınlanacak Ekim ayı imalat sanayi PMI endeksleri ile başlayacak veri takvimi haftanın genelinde de yoğun devam edecek. Euro Bölgesinde endeksin 49.3ten 50.7ye yükselmesi beklenirken, ABDde ise benzer endeksin 52.6dan 53.0e hafif bir iyileşme göstereceği tahmin ediliyor. Bugün ayrıca saat 9:00da ABDde açıklanacak olan bekleyen konut satışlarını da izleyeceğiz. Beklenti değişim olmaması yönünde. Bu arada, bu hafta Avrupada ve ABDde merkez bankalarının faiz kararları da gündemde olacak.
Döviz Piyasaları
Cuma günü ABDde yayınlanan Eylül ayı PCE (kişisel tüketim harcamaları) deflatörü % 0.1 artarak, beklentinin altında kaldı. Kişisel harcamalar sona eren hurda indiriminin de etkisiyle önceki aya göre gerilerken, kişisel gelirler ise beklendiği gibi yataydı. Tüketim reel bazda % 0.6 geriledi. Her ne kadar, Perşembe günü yayınlanan 3. çeyrek büyüme verisi bu bilgileri içeriyorduysa da, tüketimdeki düşüş, Perşembe günü hisse senedi piyasalarında başlayan hızlı yükselişi sekteye uğratmaya yetti. ABDde Ekim ayına ait Chicago PMI endeksi ise daralma ve genişleme dönemlerini ayıran kritik 50 seviyesini aştı, ancak beklentilerin belirgin şekilde üzerinde olan bu endeks de risk iştahını canlandıramadı. Benzer şekilde, Michigan Tüketici Güven Endeksi de olumlu yönde sürpriz yapsa da, piyasa bu açıklamaya tepki vermedi. Yurtiçine bakıldığında, Eylül ayı dış ticaret açığı 4.0 mlr dolarla bizim 3.9 mlr dolar olan tahminimize paralel, piyasanın 4.4 mlr dolar olan tahmininden ise iyi geldi. Geçen yılın aynı ayında açık 5.1 mlr dolardı. Verinin piyasa üzerinde etkisi olmadı. Kurlar yüksek seviyelerini korurken, paritedeki düşüş paralelinde, dolar kuru akşam saatlerinde 1.50ye doğru tırmandı. Merkez Bankası gösterge değerlerine göre dolar kuru değişmeyerek 1.4826 olurken, euro kuru ise % 0.4 düşüşle 2.1977ye geriledi. Günlük döviz ihalesinde, piyasa 15 mln dolar opsiyon hakkı kullandı ve Merkez Bankasına 45 mln dolar sattı. Bu arada, haftasonu TİMin açıkladığı verilere göre, ihracat Eylül 2008den bu yana ilk defa yıllık bazda artışa geçti ve % 4.6 artarak 10.0 mlr dolara ulaştı.
Bono-Tahvil ve Eurobond Piyasaları
Bono-tahvil piyasası hareketli bir gün geçirdi. Bir buçuk gün süren resmi tatil dönüşünde, yurtdışında daha iyimser bir atmosfer oluşması sayesinde, ilk seansta gösterge tahvil getirisi % 8.5e geriledi. Ancak, günün ilerleyen saatlerinde, risk iştahı yeniden zayıflama eğilimine girdi ve faiz % 8.7ye kadar tırmandıktan sonra günü % 8.6 seviyesinde tamamladı. Cuma günü, Hazine Kasım ayı borçlanma programını açıkladı. 10.0 mlr TL iç borç (9.6 mlr TLsi piyasaya) ve 0.4 mlr TL dış borç ödemesinin finansmanı için Hazine 10.9 mlr TL iç borçlanma (10.5 mlr TLsi piyasadan) planladı. En önemli itfa tarihleri 4 Kasım (2.1 mlr TL), 18 Kasım (4.1 mlr TL) ve 25 Kasım (3.8 mlr TL) olacak. Bu arada 5.4 mlr TLlik vergi gelirinin Aralık ayına sarkmasının da etkisiyle Hazine 7.0 mlr TL faiz dışı açık öngördü. Bu da bütçedeki bozulma eğiliminin devam etmesinin beklendiğine işaret etti. Hazine 16 Kasım haftasında 8.12.2010 ve 3.08.2011 vadeli iskontolu tahviller ile 1.10.2014 vadeli TÜFEye endeksli tahvili ihraç edecek. 24 Kasımda ise 28.09.2016 vadeli değişken kuponlu tahvil ihracına çıkılacak. Bu arada, dün yayınlanan İTO Fiyat Endeksinin gıda alt kalemi % 0.7 artarken, bu Ekim ayları için oldukça düşük bir artıştı (Ekim 2008de artış % 3.0). İTO ve TÜFE fiyat göstergelerinde gıda fiyatlarının önemli bir paralellik gösterdiğini dikkate alarak, biz de TÜFE tahminimizi % 2.1den % 1.9a revize ediyoruz.
Hisse Senedi Piyasaları
İlk saatlerde Avrupa ve ABDde Perşembe günü elde edilen kazançları yakalama eğiliminde olan İMKB100 Endeksindeki yükseliş gün içinde % 2.7ye ulaştı. Ancak, ABDde verilerin yaptığı olumlu sürprizlere karşın, algılamalar olumsuza döndü. Bu doğrultuda, İMKB100 Endeksi de günü % 3.5 düşüşle tamamladı. 3 çeyreğin bitiminden sonra borsaların elde ettikleri yükselişi devam ettiremediği ve son dönemde hızlanan kayıplarla, eksiye geçtiği izleniyor. MSCI borsa endeksi baz alındığında, Eylül sonundan bu yana, yurtiçinde borsa % 1.6 düşerken, gelişmekte olan ülkeler genelinde değişim olmadı ve dünya genelinde ise kayıp % 1.8 oldu. FORTİS