Banka hisseleri yoruldu
Ak Yatırım Genel Müdürü Penbeci, Türkiyedeki piyasaların yabancı yatırımcı için cazibesinin arttığını söyledi
Ak Yatırım Genel Müdürü Atilla Penbeci, Türkiyedeki piyasalar için elverişli iç ve dış koşullar oluştuğunu ve yeni bir fırsat penceresi açıldığını, bu sürecin iyi değerlendirilebilmesi için hükümetin bütçe disiplininde çok dikkatli olması gerektiğini, özellikle 2011deki genel seçim öncesi harcamalarla ilgili yatırımcıların bazı endişelerinin olduğunu söyledi.
Penbeci, 2009 başındaki belediye seçimleri öncesinde ciddi bir harcama yapıldı.
O harcama esasında krizin en yoğun yaşandığı döneme denk geldi, o yüzden arada biraz kaynadı. Ama hükümet yerel seçimlerde böyle bir harcama yapıyorsa, yapılan kamuoyu yoklamalarında Ak Partinin popülaritesinde de bir azalma varsa, acaba önümüzdeki genel seçimler için ne kadar harcama yapılacak gibi bir soru işareti olacak dedi.
Yerli erkenci davrandı
Penbeci, piyasalarda oynaklığa ve krize daha alışık olan yerli yatırımcının İMKB-100de dipten çıkışı iyi gördüğüne ve erken harekete geçerek kazandığına dikkat çekti.
Penbeci, şimdi yabancı yatırımcının da piyasada alım yaptığını, Türkiyenin birden içinde bulunduğu bölgede güvenli bir piyasa haline geldiğini söyledi.
Her senaryoda alım
Kredi notu artırımlarının bunda etkili olduğunu ve Yunanistandaki krizin Türkiye piyasalarını görece yücelttiğini belirten Penbeci, yatırım fonlarının hem iyimser, hem de kötümser senaryolarında Türkiyeyi alım yapılması gereken piyasa olarak gördüğüne dikkat çekti.
Penbeci şöyle dedi:
Fonlar bakıyor, eğer kriz bittiyse yatırımlarımı hangi ülkede tutmam lazım sorusuna Türkiye cevabını veriyor. Öbür tarafta Eğer çift dip yaşanacaksa yatırımlarımı hangi ülkede tutmalıyım sorusuna da aynı cevabı veriyor.
400 milyon dolar geldi, para girişi sürecek
Penbeci, yılın ilk çeyreğinde Türkiyeye gerçekleşen 400 milyon dolarlık fon girişinin gelecek dönemde de sürmesini beklediğini, 60.000 puan seviyelerini test eden İMKB-100 endeksinin bu seviyenin üzerine çıkmasının yapılacak yeni halka arzlar için gerekli olduğunu belirtti.
Penbeci, Şimdi arz da geliyor piyasaya. İlginin devam edip piyasa kendisini 60.000 üzerine atarsa arzı karşılayacak talebin geldiğini göreceğiz diye konuştu.
Yabancı yatırımcıların sağlayacağı yeni para girişinin ağırlıklı olarak yeni halka arzlara, ikincil halka arzlara ve özelleştirmelere yöneleceğine dikkat çeken Penbeci, hem özel sektörün hem devletin bu fırsattan yararlanmayı umduğunu ekledi.
Banka hisseleri yoruldu
Penbeci, İMKBdeki son rallinin taşıyıcısı olan bankacılık hisselerinin yorulduğunu ve bundan sonraki dönemde sektörel toplu bir yükselişten çok, Merkez Bankasından faiz indirimi beklenmediği için bono işlemlerinde doğru stratejiyi izleyen bankalarda hisse bazlı hareketler olabileceğini aktardı.
Ekonomideki toparlanmanın da hisse hareketlerinde kritik olacağını belirten Penbeci, Tüketiciye odaklı sektörler önem kazanacak. Beyaz eşya, otomotiv, elektronik, lojistik, gayrimenkul önemli olacak dedi.
Penbeci ayrıca Türkiye piyasalarının fon girişi için önümüzdeki dönemde Ukrayna ve Rusya piyasalarıyla rekabet içinde olacağını da ekledi.
NOTUN YATIRIM SEVİYESİNE ÇIKMASI AB ÜYELİĞİ GİBİ
Türkiyeye ilgi gösterenlerin gelişmekte olan piyasa fonları ve bölgesel fonlar olduğunu vurgulayan Penbeci, ülkenin kredi notunun yatırım yapılabilir seviyeye çıkması halinde büyük fonların da yatırım kararı alacağını söyledi. Penbeci, Fitch nezdinde yatırım seviyesinden bir adım uzaktayız. Eğer 2011 sürecini başarıyla atlatabilirsek Türkiyenin yatırım seviyesinde ülke olmasını bekliyoruz. O da esasında Türkiye için piyasalar, varlıklar, yabancı girişleri açısından neredeyse Avrupa Birliğine girmemiz kadar önemli bir kriter. Bir tek Fitch olarak değil, Moodys ve Standard&Poors ile birlikte. Esas ciddi fonlar yatırım yapılabilir reytingi olan ülkelere yatırım yapabiliyorlar dedi.
Türkiyenin kredi notunu aralık ayında iki basamak birden artışla BB+ya yükselten Fitch, üç büyük kredi derecelendirme kuruluşu arasında ilk not artırımı yapan isim olmuştu. İkinci artırım Moodysden geldi ve Türkiyenin notu Ba2 seviyesine yükseltildi. Son olarak şubat ayında ise Standard&Poors (S&P) ülke notunu bir basamak artırarak BBye yükseltmiş, görünümü ise 12-24 ay süresinde yeni bir artırımı mümkün kılan olumlu olarak açıklamıştı.
Fitchin kıdemli analisti Edward Parker, geçen ay yaptığı bir açıklamada Türkiyenin notunun yatırım yapılabilir seviyeye çıkma olasılığının düşük olduğunu açıklamıştı.
Penbeci de 2011e kadar yeni bir politik risk olmazsa seçim sürecinin sona ermesiyle beraber not artırımlarının gündeme gelebileceğini söyledi.
MELİS ŞENERDEM / MİLLİYET