Asya ülkeleri yeter dedi düşük dolara müdahale etti
Dış piyasada soluksuz düşüşünü sürdüren dolara Asyadan müdahale geldi. Ticaret dengesi bozulan 4 Asya ülkesi çaresizce müdahale etti. Merkez bankalarının alımları çöküşü önleyemedi
Uluslararası piyasalarda sert düşen dolar, Asya ülkelerinin ihracat ve ithalat dengesini bozunca müdahale geldi. Euro/dolar paritesinin 1.51i geçerek 15 ayın en yüksek seviyesine çıkmasının ardından Asya ülkeleri dolar alarak piyasalara müdahale etti. ABDde Şükran Günü nedeniyle piyasalar tatilken, Asya piyasaları hayli hareketli bir gün geçirdi. Uluslararası ajanslarda yer alan haberlere göre, Asyada Filipinler, Tayland, Singapur ve Güney Kore merkez bankaları dün, dolardaki düşüşü sınırlandırmak için kendi para birimlerini satıp, dolar alarak piyasalara müdahale ettiler. Ajansların değerlendirmesinde bununla birlikte müdahalelerin küçük ölçekli kaldığı, durumun ülke merkez bankalarının artışı engelleme gücünden yoksun olduklarını gösterdiği yorumu yapıldı. Japonya, son 14 ayın en yüksek seviyesine ulaşan yenin dolar karşısındaki yükselişini durdurma amacıyla piyasaya müdahale etmedi.
JAPONYA YAKINDAN İZLİYOR
Ancak Japonya Maliye Bakanı Hirohisa Fujii, gerekli görülmesi halinde anormal döviz hareketlerine cevap verileceğini, G20 ve G7 ülkelerinin anormal kur hareketlerine karşı gerekli yanıtların verilmesi konusunda anlaştığını belirtti. Fujii, kur hareketlerinin anormal olup olmadığı sorusuna Şu anda biz de bunu anlamaya çalışıyoruz yanıtını verdi. ⢠EKONOMİ SERVİSİ
Dışarıda ezildi, bizde 1.50yi geçti
Yurt dışı piyasalarda kan kaybeden dolar, yurt içinde ise yükselişini sürdürüyor. Bayram tatili öncesi son işlem gününde dolar hacimsiz işlemlerde 1.50 TL seviyesinin üzerine çıkarken Euro da serbest piyasada 3 kuruş artarak 2.26 TLyi geçti. Bankacılar, Londra ağırlıklı talebin illikit piyasada yükselişe neden olduğunu söylediler. Bir bankacı Yabancı, daha çok Londra ağırlıklı, işlemler görüyoruz. Piyasada satıcı yok dedi. Piyasada işlem hacminin düşüklüğüne dikkat çeken başka bir bankacı ise Piyasada herkes alıcı. Satıcı bulmak zor. Euro/TLde 2.25i kırınca oradan da herkes çekildi zaten. Genellikle Londra isimleri illikit piyasada belirleyici oluyor dedi. Bankalararası piyasada önceki gün 1.4885 liradan kapanan dolar, dün 1.5060 seviyesine yükseldi. Dün yarım gün seans yapılan İMKBde ise endeks yüzde 0.41 kayıpla 45 bin 350 puandan kapandı.
Altının onsu 1.200 dolara koşuyor
Dosya:http://91.93.103.35/icerik/091126-102519-e4k.jpg
Rekora doymayan altın 1.200 dolara koşuyor. Altının onsu, yüzde 2ye yakın bir yükselişle 1194.90 dolar düzeyine çıktı. Altının yükselişinde, sadece ABD Dolarındaki zayıflığın etkili olmadığını belirten uzmanlar, merkez bankalarının da kıymetli maden satın almaya başlayacağına yönelik haberlerin etken olduğunu vurguluyor. Hindistanın IMFden daha fazla altın satın alacağına dair haberlerin de altındaki yükselişi desteklediği belirtildi. Dolara müdahale haberlerinin ardından ise altının ons fiyatı 1.188 seviyelerine geriledi.
Rusya da Tobin vergisi getiriyor
Brezilyadan sonra Rusya da Tobin vergisi olarak adlandırılan modelle sıcak paraya karşı önlem almaya hazırlanıyor. Rusya Maliye Bakanı Alexei Kudrin, ülkeye akan sıcak paranın miktarından kaygılandığını ve spekülatörlerin borsayı şişirmelerini önlemek için yumuşak önlemler alınmasını destekleyeceğini söyledi. Kudrin Ucuz paradan korkmak gerek, bununla spekülatif sermaye girişlerini kast ediyorum. Zorunlu karşılıklar ve işlemlerden değil ama işlemlerden doğan karı vergilendirebiliriz dedi.