ARACI KURUMLARI VOB KURTARDI
VOB Genel Müdürü Dönmez, yumurtadan pamuğa kadar birçok emtianın alınıp satılacağı bir piyasa kuracaklarını söyledi
Aracı kurumların bilançolarının detaylı bir şekilde incelendiğinde Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsasının (VOB) katkısının görüleceğini belirten VOB Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Çetin Ali Dönmez, "Aracı kurumları VOB kurtardı diyebiliriz. Ayrıca vadeli işlemler piyasası İMKBnin de işlem hacmini önemli oranda artırdı dedi.
Bugün Hilton Otelde basın mensuplarıyla bir araya gelen VOB üst düzey yönetimi, piyasalardaki son gelişmeleri ve yeniliklerle ilgili bilgi verdi. Toplantıda VOBun performansını aktaran bir sunum yapan Ali Dönmez, vadeli işlemler borsanın Türk sermaye piyasası için yeni bir açılım olduğunu ifade etti. İMKB ve tahvil piyasasının gelişme sürecini tamamladıktan sonra son yıllarda patinaj yapmaya başladığını belirten Dönmez, VOB ile sermaye piyasası araçları çeşitlenerek, yatırımcılar yeni enstrümanlarla tanışmıştır dedi.
Dönmez açıklamalarına şöyle devam etti: Spot piyasada mevcut paranız kadar pozisyon alabilirisiniz. VOBda ise kaldıraç oranı 10 katı geçiyor. Tek tek hisse senedine yatırım yapmak yerine piyasanın yönüne oynayabiliyorsunuz. Bu da beklentilerin fiyatlara daha sağlıklı yansımasına neden oluyor. Şimdi endekse dayalı yatırım fonları çıkıyor. Hisse senedinde olası bir içeriden öğrenme riskine maruz kalmamak için endekse yatırım yaparak yatırımcılar risklerini minimize ediyor.
VOB İMKBNİN İŞLEM HACMİNİ ARTIRIYOR
VOBdaki endeks kontratlarının İMKBnin işlem hacmini etkilediği yönündeki iddiaları da yanıtlayan Çetin Ali Dönmez, VOB, İMKBnin işlem hacmini düşürmüyor aksine artırıyor. VOB sayesinde yatırıcılar iki piyasada arbitraj imkanı yakalıyor. Ve ayrıca vadeli işlemler borsası olmayan piyasalara eskiden spekülatif amaçlı yabancı yatırımlar gelirdi, şimdi nitelikli yabancıların bizim piyasalara yöneldiğini gözlemliyoruz. Yabancılar artık spot ve vadeli piyasalarda birlikte işlem yaparak risklerini kontrol ediyor diye konuştu.
DÜNYANIN EN HIZLI BÜYÜYEN 3. BORSASI
Türkiyede iyi işlemeyen bir tarım ürünleri piyasası olduğuna da dikkat çeken Dönmez, yumurtadan pamuğa bir çok tarım ürünlerinin sağlıklı bir fiyat mekanizmasıyla el değiştireceği bir piyasa oluşturma girişimlerinin devam ettiğini vurguladı. Dünyada ekonomilerin piyasa dinamiklerine göre yönetildiğinin altını çizen Çetin Ali Dönmez, yıllar önce yabancıların kurduğu sistem benzeri bir yapı kurarak, çiftçinin fiyat riskini azaltacaklarını dile getirdi. Yeni piyasa ile tarım ürünlerinin spot ve vadeli piyasalarda alınıp satılacağını belirten Dönmez, lisanslı depoculuk sisteminin de çok yakında devreye gireceğine işaret etti. Dönmez, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve VOBun birlikte lisanslı depoculuk yapma niyetinde olduğunu açıkladı. Dönmez, Lisanslı depoculuk yabancıların da ilgisini çeken bir yatırım. Bizim kuracağımız yapıya gelecekte çok sayıda yabancı kurum ortak olabilir dedi.
VOBda günlük ortalama 1 milyar dolarlık işlem hacmini yakalandığını da sözlerine ekleyen Çetin Ali Dönmez, açık pozisyon oranlarında başlayan artışı da krizin etkisinin azalmaya başladığını bir göstergesi olarak değerlendirdi. Dönmez, VOBun 2008 yılında dünyanı en hızlı büyüyen 3. borsası olduğunu vurguladı.
VERGİ SORUNU ÇÖZÜLMELİ
Döviz işlemlerinde ise 118 milyon dolarlık işlem hacmini yakalandığını belirten Dönmez, açıklamalarına şöyle devam etti: Döviz işlemlerinde BSMV problemini çözemiyoruz. Bu yüzden de hacim düşük kalıyor. Ben inanıyorum ki vergi konusu çözülsün işlem hacmi kısa sürede iki katına ulaşır. Şöyle ki, vatandaş 100 liralık bir işlem yaptı ve bir süre sonra buradan 10 lira kazandı, devlet 5 lirasını istiyor. Aynı kişi 100 liralık işlemden 10 lira zarar ettiği zaman ise devlet beni ilgilendirmez diyor. Bu sistem yalnız. Yeni Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek piyasaların içinden gelen birisi olduğu için bu sorunu birlikte çözebileceğimize inanıyorum. Aksi takdirde benim diğer piyasalarla rekabet etme şansım yok.
VOBDA YERLİLER AĞIRLIKTA
VOBda hesap sayısının 50 bine yaklaştığını belirten VOB Genel Müdürü Dönmez, Döviz işlemlerinde açık pozisyon taşıyan yatırımcıların yüzde 99u yerli. İşlem hacminin yüzde 74ü de bireysel yatırıcılar tarafından yapılıyor. Endek knotratlarında ise işlemlerin yüzde 80nini yerli yatırıcılar yapıyor. Ancak açık pozisyonların önemli bir kısmı yabancılarda. İMKBde olduğu gibi hisselerin önemli bir kısmı yabancı yatırımcının takasında ama işlemleri yerliler yapıyor şeklinde konuştu.
Bu arada, VOBun loğosunun Malezya borsasına çok benzediğini söyleyen Dönmez, yeni bir logo çalışması başlattıklarını sözlerine ekledi.
MANİPÜLASYONA GEÇİT YOK
VOBun performansı ve önümüzdeki dönem yapmayı planladıkları projelerle ilgili bilgi veren Eğitim ve Tanıtım Müdürü Tolga Uysal ise dünyadaki tüm gelişmeleri ve yenikleri yakından takip edildiğini belirterek, VOBun birçok alanda yaptığı yatırımlarla dünya borsalarına örnek konuma geldiğini vurguladı. VOB Gözetim Müdürü Gökhan Ugan da, geliştirdikleri özel bir yazılımla manipülatif işlemleri anında tespit ettiklerini söyledi. Ugan, incelemelerin hesap bazında yapıldığı için olası suiistimallerin çok kısa sürede tespit edildiğini belirterek, yakında işleme açılması planlanan hisse senedi kontratlarında da sıkı bir denetim yapacaklarının mesajın verdi.