BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
AKBNK 67,95 9,60 353.340.000.000,00
ALBRK 8,14 -0,25 20.350.000.000,00
GARAN 135,00 9,93 567.000.000.000,00
HALKB 24,38 4,37 175.164.888.663,96
ICBCT 16,60 6,82 14.276.000.000,00
ISCTR 13,35 -2,55 333.749.599.500,00
SKBNK 6,59 9,83 16.475.000.000,00
TSKB 12,48 8,90 34.944.000.000,00
VAKBN 26,38 7,76 261.582.009.776,74
YKBNK 31,70 9,99 267.771.525.702,80

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaAltınlar yastık altından çıkıyor----

Altınlar yastık altından çıkıyor

Altınlar yastık altından çıkıyor
24 Nisan 2012 - 07:16 www.finansingundemi.com

Yaygın olarak toplumsal yaşamda da kıymetli bir hediye olarak göz dolduran altın her dönem talep görebiliyor

Ancak buna karşın altının Türkiye ekonomisi ve tasarruf sahiplerinin gündemindeki yeri dünyada yaşanan ekonomik krizde zirveye çıkan altın fiyatlarıyla yeniden tanımlanmaya başladı. Türkiye'de bankalar altını sundukları çok çeşitli altın yatırım seçenekleriyle tasarruf sahiplerinin gündemine oturtmaya çalışırken, ekonominin ana aktörlerinden Merkez Bankası da altının teşvik edilmesine destek veriyor. Altının yastık altından çıkarılıp ekonomiye kazandırılması için zirveler düzenleniyor.
Bu ay içinde Çırağan Sarayı’nda düzenlenen Altın Zirvesi'nde altının geleceği ve sektörün sorunları tartışıldı.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, 2011 yılında 3.7 milyar dolar ihracat yapan altın sektöründen 2023 yılında 12 milyar dolar ihracat beklendiğini söyledi.
Yazıcı, yastık altı olarak tabir edilen 6 bin tona yakın altının sisteme girmesiyle sektörün daha da canlanacağını söyledi. 2002 yılında 630 milyon dolar olarak gerçekleşen altın ve mücevher ihracatının 3.4 milyar dolara yükseldiğini belirten Yazıcı, sektörün Cumhuriyet'in 100 yılı olan 2023 yılında 12 milyar dolar ihracat büyüklüğüne ulaşmasının hedeflendiğini söyledi.
İstanbul’un uluslararası finans merkezi olmasında, altın ve mücevher sektörünün de önemli olduğunu vurgulayan Bakan Yazıcı, bu kapsamda altın sektörünün gelişmesi ve ihracatın artması için altın ile değerli taşları birleştirerek daha yüksek katma değer yaratılması gerektiğini belirtti. Hayati Yazıcı bu hedeflere ulaşılabilmesi için hem sektörün kurumsallaşmasının hem de ürünlerin uluslararası geçerliliği olan belgelendirme sürecinin tamamlanmasının şart olduğunu söyledi.
Bankalar altını keşfetti
Devlet yetkililerinin 6 bin ton olarak ifade ettiği yastık altı altının Türkiye'deki varlığı, bankaların da fazlasıyla ilgisini çekiyor. Bankaların büyük bölümü altın bankacılığında etkili çalışmalar yapıyorlar. Altın Zirvesi'nin sponsorluğunu yapan Denizbank'ın Genel Müdürü Hakan Ateş, altın bankacılığı sektörünün 2011 yılında ortalama yüzde 260 büyüdüğü bilgisini verdi.
Bankaların Türkiye'de tasarruf aracı olarak altını keşfetmesinde elbette dünyadaki yatırımcı talebinin altına yönelmesinin büyük etkisi oldu. Kriz dönemlerinin güvenli limanı olarak görülen altına dünyanın büyük merkez bankaları yüklenirken yatırımcılar da onları izledi.Şimdi her ne kadar altın gelişmelere bağlı olarak inişli çıkışlı bir seyir gösterse de daha sağlıklı bir ekonomik büyümeye girmediği sürece altına olan talep devam edecek.
Bu beklenti içinde olan bankalar da yatırımcının ilgisini çeken altın ürünlerini sunmaya devam edecekler. Bankalar, vadesiz altın depo hesabı, vadeli altın mevduatı, altın biriken hesap, altın teminatlı ihtiyaç kredisi, altın havale, altın ve gümüş kredileri, taksitli altın ve gümüş kredilerinin yanı sıra kuyumcu paket sigortası gibi pek çok farklı hizmet ve ürün sunuyorlar.
Altına olan ilgi devam edecek’
İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Erdal Aral, uluslararası altın fiyatlarında son dönemde ciddi hareketlilik gözlendiğini belirterek önümüzdeki dönemde yatırım aracı olarak altına olan ilginin devam edeceğini söyledi
Altın bankacılığı neden önemli olmaya başladı?
Türkiye’de altın bankacılığı son yıllarda çok ciddi ilerleme kaydetti. 1995 yılında İstanbul Altın Borsası’nın (İAB) kurulması, İAB üyesi bankaların altın alım satımına yönelmesi, 2004 yılında 32 sayılı kararda yapılan değişiklikle bankalara kıymetli maden mevduatı açabilme yetkisinin verilmesi gibi gelişmelerle altın bankacılığı hızlı bir yükseliş trendine girdi. Diğer taraftan altın fiyatlarında yaşanan yüksek fiyat hareketliliği ve tüm dünyada altına olan talebin artması ile 2011 yılında altın bankacılığı ülkemizde de olumlu yönde etkiledi. Bankacılık sektöründe altına dayalı ürünlerin arttığı ve müşteriler tarafından altın bankacılığının daha fazla takip edildiği gözleniyor. Kıymetli maden depo hesaplarının büyüklüğü sektör genelinde ciddi artış gösterdi. Toplam altın mevduatı büyüklüğü BDDK verilerine göre son 1 yılda 3.1 milyar TL’den 13.6 milyar TL’ye yükseldi.
İş Bankası bu alanı nasıl görüyor?
Önümüzdeki dönemde, altın fiyatlarında artış eğiliminin devam etmesi, altına olan yüksek ilginin de sürmesini sağlayacak. Parasal genişleme politikaları ve küresel risk iştahı altın fiyatlarına etki edecek faktörler olmaya devam edecek. Bu faktörlerin altın fiyatlarını yukarı yönlü hareket ettirecek şekilde gelişim göstermesi, ülkemizde ve küresel ölçekte altın bankacılığına olan ilgiyi artıracak.
Altın yatırım aracı olarak gelecekte nasıl bir trend izleyecek?
Altın fiyatları ile ilgili beklentilere etki eden faktörlerin çeşitliliği ve bu faktörlerin değişkenliği son dönemde ciddi şekilde artış gösterdi. Bu nedenle uluslararası altın fiyatlarında son dönemde ciddi hareketlilik gözleniyor. Önümüzdeki dönemde bu faktörlerin altın fiyatlarında yukarı yönlü trendi sürdürmesi, yatırım aracı olarak altına olan ilgiyi devam ettirecek.
Yatırımcıya önerileriniz nedir?
Bankamız, altın yatırımı yapmak isteyen müşterilerimiz için geniş bir yelpazede altın yatırım ürünleri sunuyor. Müşterilerimiz, mevduat niteliğinde olan altın depo hesabı ürünümüze yatırım yapabilecekleri gibi, altına dayalı yatırım fonlarımızı (B tipi ya da anapara korumalı) da tercih edebilirler.
Altın ihracat kredisi veriyor Sunduğunuz ürünler nedir?
Bankamız, altın bankacılığında özellikle yatırım ürünlerinde sektörde önemli bir konumdadır. Altın yatırımı yapmak isteyen İş Bankası müşterileri için farklı altın ürünlerimiz var. Bunlardan biri vadesiz mevduat niteliğinde olan ve gram olarak alınıp satılan "Altın Depo Hesabı" ürünü, bir diğeri "Yatırım Hesabı" aracılığı ile müşterilerimize sunduğumuz ve gr altına, tam cumhuriyet altınına ve yarım cumhuriyet altınına eşdeğer kaydı altın ürünlerimizdir. Bu ürünlerin dışında B Tipi Altın Yatırım Fonu’muz ile farklı vadelerde ihraç edilen korumalı altın yatırım fonlarımız var.
İş Bankası Altın Depo Hesabı ürünü vadesiz hesap niteliğinde. 1 gr ve katları şeklinde İnternet şubemiz ve şubelerimiz aracılığıyla alınıp satılıyor. Düşük tutarlarla işlem yapılabilmesi ve 50 bin TL’sinin tasarruf mevduatı sigorta fonuna tabi olması sebebiyle, Altın Depo Hesabı yatırımcılar için oldukça cazip bir ürün. Altın Depo Hesabının diğer bir avantajı ise, her ay düzenli olarak altın yatırımı yapmak isteyen İş Bankası müşterilerine ister internet şubesinden isterlerse şubelerimizden düzenli alım talimatı verebilme olanağı da sunuyor. Bu uygulama ile müşterilerimiz ister kendileri için isterlerse sevdikleri için vadesiz hesaplarından veya İş Bankası kredi kartlarından (Maximum veya Maximiles Kartlardan) karşılanmak üzere altın birikimlerini düzenli olarak artırabilme olanağına sahipler.
Müşterilerimiz yatırım hesabı aracılığı ile altın alım satımı yapabilirler. Bankamızın üç farklı ürününün (1 gr altın, tam ve yarım cumhuriyet altını), sektörde müşterilere sunulan ilk altın ürünleri olması, yatırımcıların alışık olduğu tam ve yarım cumhuriyet altını eş değeri ürünler olmaları nedeni ile bilinilirlikleri yüksek. Fiziki saklama riski olmaksızın altın yatırımı yapmak isteyen İş Bankası müşterileri, 1 gram, tam ve yarım cumhuriyet altınına eş değer kaydi altın ürünlerimize yoğun ilgi gösteriyorlar.
2011 yılında B Tipi Altın Fonumuz ihraç edildi. B Tipi Altın Fonumuzun yanı sıra geçtiğimiz dönemlerde altına dayalı olarak halka arz ettiğimiz anapara korumalı fonlarımız da yoğun ilgi gördü. Bu ilgiden dolayı, altına dayalı korumalı fon halka arzlarımız devam ediyor. Halihazırda yatırım dönemi devam eden ve dayanak varlığını sadece altının oluşturduğu 5 adet anapara korumalı fonumuz var. İş Bankası olarak altın üretimi veya ticareti ile iştigal eden müşterilerimize (altın işleyen veya altın üzerinden işçilik geliri elde eden üretici firmaların yanı sıra altın ticareti yapan firmalara, kuyumculara vb.) altın işletme kredisi ve altın ihracat kredisi veriyoruz.
Merkez’in opsiyonu altını ekonomiye kazandıracak
Akbank Genel Müdür Yardımcısı Galip Tözge, MB'nin bankaların zorunlu TL karşılıklarının bir kısmını altın cinsinden yatırmalarına imkan tanımasına dikkat çekerek, "Son dönemde altın bankacılığında bankaların artan iştahı ve sunulan bu opsiyon yastık altı tasarruflarının ekonomiye dönmesini teşvik edecek" dedi
Bankalar neden altını önemsiyor?
2008 krizi ve sonrasındaki süreç küresel olarak altının güvenli liman algısını pekiştirdi. Altın, Anadolu da binlerce yıldır kültürel olarak talep gören bir varlık. Türkiye'de yapılan araştırmalar altının ilk akla gelen yatırım araçlarından biri olduğunu işaret ediyor. Altın her dönem konuşulan ve her ölçekteki yatırımcının her zaman güvendiği bir yatırım aracı. Bu nedenle yatırımcıların fiziki altına ilişkin taleplerinden vazgeçmelerine ilişkin bir durumdan çok, bu birikimlerin ekonomi sınırları içinde değerlendirilmesine dönük gelişmeler yaşanıyor.
Bu kapsamda bankalara da daha önce TL ve YP (yabancı para) olarak ayırmak zorunda olduğu zorunlu karşılıklar için bir seçenek daha sunulmuş oldu. Bunun aslında bankaların likiditesini yönetme konusunda bir esneklik sağlayacağını düşünüyoruz. Bankaların zorunlu TL karşılıklarının bir kısmını altın cinsinden yatırmalarına imkan tanıması 1.500 ile 6.000 ton arasında olduğu varsayılan yastık altı tasarruflarının da bankalar aracılığı ile ekonomiye kazandırılmasına yardımcı bir etken olacaktır. Son dönemde altın bankacılığı konusunda bankaların artan iştahı ve bankalara sunulan bu opsiyon yastık altı tasarruflarının ekonomiye değer olarak dönmesini teşvik edecektir görüşündeyiz.
Akbank altın bankacılığını nasıl görüyor?
Arzı sınırlı bir varlık olan altın, bir rezerv aracı olarak, para birimlerine benzer bir değer ölçüsü konumunda. Bu durum, altını piyasalarda öngörülebilirliğin azaldığı dönemlerde bir “güvenli liman” haline getiriyor. Altın fiyatı, 2009 ile 2012 arasındaki 3 yıllık dönemde dolar bazında yaklaşık iki katına çıktı. TL bazında ise aynı dönemdeki yükseliş %125 oldu. Bu güçlü yukarı trend, altına yönelik talebin artmasında önemli bir etken oldu.
Global finansal kriz sonrasındaki 3 yıllık süreçteki oluşan risklerin yarattığı endişeler ve para birimlerine yönelik güvenin kısmen azalması, güvenli liman etkisi ile altına yönelik talebin güçlü seyretmesinde etkili oldu.
Rusya ve Çin başta olmak üzere dış ticaret fazlası veren gelişmekte olan ülkelerde merkez bankalarının rezerv çeşitlendirmesi amacıyla, giderek artan bir altın talebi olduğu görülüyor. Gelişen ülkelerde yükselen orta sınıfın fiziki ve tasarruf amaçlı altın talebinin de artmaya devam edebileceği tahmin edilebilir. Bu durum, arzı son derece sınırlı olan altın için orta ve uzun vadeli temalardan biri. Ayrıca Orta Doğu’da giderek artan jeopolitik riskler ve güvenlik endişeleri, altın talebinin sürmesini sağlayabilecek gelişmeler.
Bununla birlikte yükselen petrol fiyatlarının yarattığı enflasyon endişeleri de, enflasyondan korunma amaçlı altın talebini destekleyebilir. Altının diğer varlık sınıflarından farklı bir miktarda karmaşık fiyatlama dinamiklerine sahip olması, bu madeni “portföy çeşitlendirme” anlamında da önemli bir seçenek haline getiriyor.
Ne tür ürünleriniz var?
Gram cinsinden altın alımına olanak sağlayan, tasarruf sahiplerine fiziki taşıma riski olmadan güvenli bir platformda birikim değerlendirme avantajı sunan Altın Mevduat Hesapları altının son dönemlerdeki yükselişi ile daha da popüler yatırım seçeneklerinden biri hale geldi. Akbank olarak Altın Mevduat Hesabı’nı çok yakın bir tarihte yatırımcılarımızın hizmetine sunduk. Altın Mevduat Hesabına alternatif olarak halihazırda B Tipi Altın Fonu ve Altına Dayalı Koruma Amaçlı Fonlarımızla müşterilerimize farklı alternatif yatırım araçları da sağlıyoruz.
Altın bankacılığı kapsamında, altın içerikli yepyeni teklifleri içeren ürünlerin hazırlıkları içindeyiz. En kısa sürede müşterilerimizi bu ürünlerimizle tanıştırıyor olacağız. Bu tip yeni ürünlerle daha da zenginleştirdiğimiz yatırım portföyümüzle müşterilerimizin farklı beklentilerine çözüm sunup, eksiksiz seçenekler ile memnuniyetlerini sağlamaya ve tüm platformlarda yer alan tasarrufların ekonomiye dahil edilmesine öncülük etmeye devam etmeyi amaçlıyoruz.
‘Vadeli altın mevduat hesabı çıkaracağız’
Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı İsmail Hakkı İmamoğlu, vadeli altın mevduatı üzerinde çalıştıklarını, bu ürünün yastık altındaki fiziki altınların ekonomiye kazandırılmasına önemli bir katkı sağlayacağını söyledi
Altın bankacılığı Türk bankaları için neden önemli olmaya başladı?
Küresel ekonomik sıkıntılar nedeniyle piyasalarda başta altın olmak üzere emtia yatırımı büyük önem kazandı ve yatırımcının altına olan ilgisinin artması da finansal kurumları altına dayalı farklı ürünler geliştirme hususunda harekete geçirdi. Biz Halkbank olarak altınla ilgili bankacılık ürünlerini ilk uygulamaya alan bankalardan biriyiz. Bu nedenle sektörde önemli bir paya da sahibiz. Altına dayalı mevduat ürünlerinde değer artışı sayesinde kazanılan gelirden vergi kesintisi yapılmaması, bankalar nezdinde fiziki altın alım-satım olmaksızın, kaydi olarak altına yatırım yapılabilmesinin güvenli birikimi mümkün kılması ve çeşitli bankacılık kanallarından kolay bir şekilde söz konusu ürüne yatırımın yapılabilmesi sayesinde bu yönde bir yönelim olduğunu söyleyebiliriz.
Halbank bu alanı nasıl görüyor?
Altına endeksli mevduat ürünlerimizle sektöre ait “Kıymetli Depo Maden Hesapları”nın yüzde 16’sına ulaştık. Halkbank’ın toplam mevduatını milyar 66.2 milyar TL. Bunun içerisinde altına endeksli mevduat ürünlerimizin yaklaşık 2.3 milyar TL’lik bir hacimle yüzde 3.5 paya sahip olduğunu söyleyebiliriz. Önümüzdeki dönemde mevcut ürünlerimizi müşterilerimize sunmaya devam ederken, yeni ürünümüzle birlikte yılsonuna kadar toplam mevduat içindeki payın yüzde 5’ler düzeyine çıkacağını öngörüyoruz.
Ne tür ürünleriniz var?
Bankamızda ‘vadesiz’ ve ‘birikimli’ olmak üzere 2 adet altına dayalı mevduat ürünümüz bulunuyor. Vadesiz altın mevduat hesabımız, fiziki altın alım-satımı olmaksızın altın fiyatlarındaki değişmeye bağlı olarak değerlenen bir mevduat ürünü. Birikimli vadesiz altın mevduat hesabı ise yine vadesiz altın mevduat hesabına vadesiz hesaptan veya bankamız kredi kartından aylık veya üçer aylık dönemlerde gerçekleştirilecek talimatlarla otomatik birikim yapılmasına imkan veren bir ürünümüz. Ayrıca müşterilerimizin çocukları adına açtıracakları birikimli altın mevduat hesaplarıyla birlikte kendilerine bankamız kumbaralarından hediye ediyoruz. Değer artışları nedeniyle sağlanan gelirden vergi kesintisi yapılmaması ise vadesiz altın mevduat hesabı ürünümüzü daha da cazip hale getiriyor. Vadeli altın mevduatı ürünü üzerinde çalışmalarımız devam ediyor. Bu ürün yastık altındaki fiziki altınların ekonomiye kazandırılmasına önemli bir katkı sağlayacak.
Altın nasıl bir trend izleyecek?
Altının güvenli bir yatırım aracı olması diğer faktörlerle birlikte kriz döneminde bireysel yatırımcıların altına yatırım yapmasına yol açıyor. Son dönemde, her ne kadar altın fiyatları dar bir trend içerisinde hareket etmekte ise de, kıymetli maden depo hesapları yatırımcılar açısından güvenli bir yatırım aracı olma niteliğini sürdürecektir. Ayrıca Merkez Bankası’nın, son dönem TL zorunlu karşılıklarda altının oranını yüzde 20’ye kadar çıkartması bankalar açısından bir ölçüde TL likiditesini artıran bir unsur olacak. Bunu da etkin kaynak kullanımı açısından olumlu bir gelişme olarak görüyoruz. İlaveten, bu adımın, Merkez Bankası’nın hem kendi altın rezervlerini güçlendirmesi, hem de tasarruf sahiplerinin yastık altındaki altınları finansal sisteme kazandırması yönünde atılmış olduğunu düşünüyoruz. Bu sebeple, önümüzdeki dönemde bankaların tasarruf sahiplerinin fiziki altınlarını kazanma yolunda adımlar atabileceği, altın ve altına dayalı yeni ürünlerin geliştirilebileceğini düşünüyoruz.
‘Altındaki baskı devam edebilir ama uzun vadede altın kazandırır’
Altının fiyatının artmasının ardında yatan temel nedenlerin değişmediğini belirten Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Onur Genç, "Bu faktörler değişmediği sürece altın fiyatındaki artış potansiyelinin korunmuş olacağını düşünüyorum. Uzun vadede altının yatırımcısına yine kazandıran bir yatırım aracı olacak" dedi
Türk bankaları için altın bankacılığı neden önemli olmaya başladı?
Altın ekonomik konjonktürde yaşanan belirsizliklerin getirdiği risklerin sonucu olarak yatırımcının gündemine girdi. 2010 yılından sonra müşteri portföylerinde alternatif bir yatırım aracı olarak yer aldı. Özellikle 2011 yılının sonuna kadar çok güçlü bir performans gösteren altına olan yatırımcı talebi de aynı doğrultuda hızlı bir artış gösterdi.
Bankalar ise altın bankacılığına, büyüme için gerekli fonlamanın sağlanabileceği bir kaynak gözüyle bakıyorlar. Sektörün kredi, mevduat pazarı büyüme tahminleri karşılaştırıldığında kredi - mevduat rasyosundaki büyüme kredi lehine değişmeye devam ediyor. Bu durum mevduata odaklanmanın, özellikle henüz finansal sisteme girmemiş olan yastık altı birikimlerinin sisteme kazandırılmasının oldukça yerinde olacağını gösteriyor.
Tüm bunların yanı sıra Türkiye’deki tasarruf eğilimlerini incelediğimizde; bireylerin tasarruf aracı olarak altını öne çıkardığını, toplu tasarrufunu değerlendirmek isteyenlerin de yine altını ilk seçeneklerden biri olarak gördüğü ortaya çıkıyor.
Altına ilişkin ürünleriniz neler?
Garanti Bankası olarak, 2007 yılından bu yana müşterilerimize "Vadesiz Altın Hesabı" ve "Birikimli Altın Hesabı" olmak üzere 2 farklı vadesiz altın depo hesabı seçeneği sunuyoruz. Hem küçük birikimlerini daha sonra gerektiğinde kullanmak üzere bir kenara koymaya çalışan hem de altını bir yatırım aracı olarak gören kişiler için sunduğumuz Vadesiz Altın Hesabı ürünümüz ile müşterilerimiz, ister vadesiz TL ister vadesiz Amerikan Doları hesapları aracılığı ile gram bazında altın alım ve satım işlemi yapabiliyorlar. Bu işlem için alt limit 1 (net) gram.
Altını uzun vadeli, sağlam bir yatırım aracı olarak gören, kişisel rezerv oluşturmayı hedefleyen yatırımcılara sunduğumuz Birikimli Altın Hesabı ürünümüz ise düzenli birikim altyapısı ile altın cinsinden tasarruf yapma imkanı sağlıyor. Altına ilgi gösteren yatırımcılarımız için Altın Hesabımız haricinde farklı yatırım ürünleri de sunuyoruz. Anapara riski almaksızın altının düşüşü ya da yükselişinden faydalanarak vadeli mevduattan daha fazla kazanmak isteyen müşterilerimiz için talep toplama dönemi olmaksızın istedikleri gün açma imkanına sahip oldukları altına endeksli mevduat hesabımız, altın ve altına dayalı sermaye piyasası araçlarından oluşan bir portföy dağılımı ile dünya piyasasındaki fiyat gelişmelerinden faydalanmak isteyenler için ise Osmanlı Altın fonumuz bulunuyor.
İlerleyen dönemde altına yönelik; hem tüketicilerde tasarruf bilinci oluşturacak, hem de hükümetin yastık altındaki altını ekonomiye kazandırmasını destekleyecek çalışmalarımız olacak. Bu anlamda, elindeki altını korumak ve güvenli bir şekilde saklamak isteyen müşterilerin altınlarının bankacılık sistemine alınmasına ve bu kişilerle erişilebilir, esnek ve anlaşılabilir bir finansal ilişki kurmaya odaklanacağız.
Altın nasıl bir trend izleyecek?
Kısa vadede; ABD dolarının diğer para birimlerine karşı değer kazanmaya devam etmesi ihtimali ve Hindistan’da altın ithalatına yeniden ek vergi getirileceğine dair söylentiler altın fiyatları üzerinde baskı kuracağını, ancak uzun vadede altının yükselişini destekleyen unsurlar geçerliliğini koruyacağını tahmin ediyoruz.
Piyasalarda likidite daha da artar veya faizler daha da indirilirse, varlık satma ve nakde geçme ihtiyacının ortadan kalkması söz konusu olacaktır. Bu durumda altın fiyatında da hızlı bir toparlanma görebiliriz.Yine destekleyici bir faktör olarak, altın fiyatında şu anda gördüğümüz düşüş, merkez bankalarının talebini artırabilir, bu da fiyatların daha fazla düşmesi yönünde bir engel teşkil edebilir.
Altının bu kadar uzun süredir fiyatının artmasının ardında yatan temel nedenler ise değişmiş değil. Para politikaları gevşek, faizler düşük seviyelerde ve kamu borçları artmaya devam ediyor. Bunlar değişmediği sürece altın fiyatındaki artış potansiyelinin korunmuş olacağını düşünüyorum.Kısa vadede altın fiyatları üzerinde baskı devam edebilir. Uzun vadede altının yatırımcısına kazandıran bir yatırım aracı olması söz konusu.
‘Bu yılın içinde ATM’den altın satmayı planlıyoruz’
Altın Zirvesi’ne sponsorluk yapan Denizbank’ın Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Sun, 2012 yılı içerisinde yapılacak diğer bir yenilikle bankanın ATM’den altın satacağını söyledi. Banka Altın ATM projesi ile özellikle nikâh dairelerine yakın noktalarda gram altın alma imkânı sunacak
Altın yastık altından nasıl çıkacak?
Hurda altın toplama uygulaması ile müşterilerimizin yastık altı olarak da tabir edilen, kiralık kasalarında veya kişisel imkanları ile muhafaza ettikleri fiziki altınlarını bankamız mevduat hesaplarında yatırarak güvenli bir şekilde üstelik faiz getirisi ile değerlendirmelerini sağlıyoruz. Ayrıca bu uygulama ile mevduat müşterilerimize fayda sağladığımız gibi altın ticareti ile uğraşan tüm müşterilerimize de uygun koşullarda finansman desteği yaratıyoruz. Bunu yaparken de tüm kredi ürünlerinde sektör dinamiklerini göz önüne alarak sektöre özel kredi değerlendirmesi yapıyoruz.
2012 yılı içerisinde yapılacak bir diğer yenilik Altın ATM projesi ile özellikle evlilik dairelerine yakın noktalarda Denizbank ATM’lerden gram altın alma imkânı sunacağız.
Yatırımcıya öneriniz nedir?
Dünyadaki risk algısı insanların kıymetli madenlere yönelmesine neden oluyor. Özellikle enflasyon ve Avrupa ülkelerindeki ciddi borçlanma, yatırımcıların diğer kıymetli madenlere göre daha likit olan altını tercih etmelerini sağlıyor.
Altın yatırımıcısına uzun vadeli düşünmesini öneriyoruz. Altın kısa vadeli bir yatırım aracı değil, uzun vadede yatırımcılarına değer kaybettirmeyecek likit ve kıymetli bir emtiadır. Bu düşünceden hareketle altın yatırım yapmayı düşünen müşterilerimizin uzun vadeli mevduat ürünlerini tercih etmelerini daha doğru buluyoruz.
Altın bankacılığında ne kadar büyüdünüz?
Son bir yıl içerisinde müşterilerin altın ve altına dayalı yatırım ürünlerine olan taleplerinin artmasına paralel olarak, bankalarda altına dayalı yatırım ürünlerini çeşitlendirerek farklı beklentilere uygun ürünler sunmaya başladılar.
Bugün altın bankacılığından en geniş ürün yelpazesine sahip olan Denizbank olarak uzun zamandır sunduğumuz vadesiz altın hesabının yanı sıra, 2010 yılında B tipi Altın fonunu, son bir yıl içerisinde ise Vadeli Altın Hesabını ve düzenli altın biriktirmeyi sağlayan Altın Biriken Hesabı müşterilerimizin hizmetine sunmaya başladık.
Bunun yanı sıra Şubat ayı başında, altının yükseliş öngörüsüne dayalı %100 anapara koruma amaçlı fonumuzu halka arz ettik. Önümüzdeki 1 yıllık dönemde altının yükseleceğini düşünen ve aynı zamanda anaparadan kayıp yaşama riskini almak istemeyen yatırımcılar fona yoğun ilgi gösterdi.
2011 yılında sektörde mevduat rakamları yüzde 260 büyürken, DenizBank’ta yüzde 500 büyüdü. 2011’de Denizbank’ta altın mevduatı sahibi sayısı 11 kat artarak 1000’den 11.000’e ulaştı.
Internetten hizmetleriniz var mı?
Altına dayalı ürün gamımızı artırırken, müşterilerimize kolaylık sağlamak amacıyla internet şubemizden de Altın Mevduat hesap açılışı ve Altın Fon başvurusu almaya başladık. Müşterilerimiz altın alım/satımı ve altın havalesi gibi işlemlerini de yine bu kanallar üzerinden kolaylıkla yapabilmekteler.
Alım ve satım işlemleri şubeler, internet ve çağrı merkezimizden kolaylıkla yapılabilir. İnternet üzerinden 7/24 işlem yapılabilir. Müşterilerimiz, hesap defteri ile varlıklarını kontrol edebileceği gibi internet bankacılığı ve cağrı merkezinden de alım satım işlemleri yapabilir. İnternet üzerinden şubeye gitmeksizin hesap açılabilir. Doğal afette kaybolmaz. Yastık altında olan altın her türlü afette banka hesaplarında garanti altındadır. Yastık altından güvenli bir ortama taşınır. Hırsızlık ve çalınmaya karşı en güvenli alternatiftir.
‘Altındaki yükseliş önümüzdeki dönemde devam edecek’
Yapı Kredi Perakende Bankacılık Pazarlama Grup Direktörü Mehmet Cemalcılar, merkez bankaları tarafından ciddi alımların gerçekleşmesi paralelinde talebin artmasının altının değerindeki yükselişin önümüzdeki dönemlerde de devam etmesini sağlayacağını söyledi
Bankalar neden altına yöneldi ?
Küresel finans krizi döneminde piyasalarda gözlenen belirsizlik yatırımcıları güvenli yatırım araçları aramaya itti. Bu durum da bankaları birikimlerini değerlendirmek isteyen yatırımcılar için çeşitli alternatifler sunmaya yöneltti. O nedenle tüm bankalar, en çok kazandıran yatırım araçlarından biri olan altın için yeni projeler hayata geçirdi. Biz de Yapı Kredi olarak, altın piyasalarındaki ve altın bankacılığındaki bu gelişmelerle birlikte yeni ürünlerimizi hayata geçirdik.
Yapı Kredi altın bankacılığını nasıl görüyor?
Yapı Kredi olarak, piyasa koşulları ve müşteri talepleri doğrultusunda altın piyasalarına yatırım yapma imkanı sunacak yeni bir alternatif yaratmayı düşünebiliriz. Diğer yatırım araçları gibi altın işlemlerinin de rahat ve anlaşılabilir şekilde gerçekleştirilebilmesi için gereken her türlü teknolojik altyapıyı, kolaylığı müşterilerimize sağlıyoruz. Halk arasında yastık altı yatırımı olarak tabir edilen altın yatırımları için bankaların çıkardığı alternatif ürünler sayesinde altın yatırımlarının ekonomiye kazandırılması da hızlanıyor. Bununla beraber altının güvenli liman olarak görülmesi, piyasalarda kurumsal ve bireysel müşteriler ile merkez bankaları tarafından ciddi alımlarının gerçekleşmesi paralelinde talebin gün geçtikçe artması söz konusu. Bu nedenle rekor değerlere ulaşan altının değerindeki yükselişin önümüzdeki dönemlerde devam etmesini bekliyoruz.
Bu alanda ne tür ürünleriniz var?
Toplumumuz genel olarak altını seven ve altına yatırım yapan bir kültüre sahip. Bu nedenle biz de Yapı Kredi olarak ziynet eşyası alan müşterilerimize yönelik, vadeli ve vadesiz seçenekleriyle Altın Mevduat hesabı sunuyoruz. Bunun yanı sıra 2010 yılında klasik yatırım fonu kategorisindeki Altın Fonumuzu hayata geçirdik. Vadesiz altın mevduatı ürünümüzle güvenli ve işçilik maliyeti olmadan altına yatırım yapma imkanı tanıyoruz. Bu sayede müşterilerimiz çalınma, gramajı az, düşük ayarlı, eski tarihli altın alma gibi risklerle karşılaşmadan döviz alır satar gibi altın alabiliyor. İnternet bankacılığındaki döviz işlemleri adımından, minimum 1 TL karşılığı miligram bazında altın (XAU) işlemi gerçekleştirebilen müşterilerimiz,
Yapı Kredi şubelerinden ya da www.yapikredi.com.tr’den açılabilen vadesiz altın hesaplarından bankamızdaki diğer tüm altın hesaplarına altın havalesi yapabiliyor. Ayrıca müşterilerimiz, altın hesaplarını banka kartları ve kredi kartlarına da tanımlatarak altın alım-satım ve havale işlemlerini ATM kanalıyla gerçekleştirme imkanına sahip oluyor. Fiziki altın teslimatlarını ise İstanbul Altın Borsası tarafından tescil edilmiş olan külçe altınlar ile yapıyoruz.
Altın önümüzdeki dönemde nasıl bir trend izleyecek?
Kısa sürede ve hızla yüksek seviyelere çıkan altın fiyatları, Avrupa, Amerika ve Uzakdoğu Borsaları’nda zarar eden yatırımcıların nakit ihtiyacı nedeniyle portföylerindeki altını satıp nakde dönmeleri nedeniyle son dönemde sert düşüşler yaşadı. Ancak piyasalarda kurumsal ve bireysel müşteriler ile merkez bankaları tarafından ciddi altın alımlarının gerçekleşmesi, altının güvenli liman olarak görülmesi, altına duyulan talebin gün geçtikçe artması nedeniyle rekor değerlere ulaşan altının değerindeki yükselişin önümüzdeki dönemlerde devam etmesini bekliyoruz.
FED’in faiz artırım sürecinin başlangıcı 2013 yılına ertelendi. FED’in yakın zamanda parasal genişlemeye gideceğine dair söylemleri ve altının güvenli liman olması talebi destekleyen başlıca faktörler olarak etkisini koruyor. Son dönemde altına olan fiziksel talebin devam etmesinin altın fiyatları için olumlu bir gösterge olduğunu da söyleyebiliriz. Bunların yanı sıra, Hindistan'ın özellikle eylül-ekim aylarında altın ithal etmesi ve Asya ülkeleri merkez bankalarının varlık çeşitlendirmek için altın rezervlerini arttırmaları da altın fiyatlarındaki yükselişi destekleyen diğer faktörler. Tüm bu koşulların orta vadede geçerliliğini koruyacağını ve altın fiyatlarının güçlü kalacağını düşünüyoruz.
Altının güvenli liman olarak görülmesi, piyasalarda kurumsal ve bireysel müşteriler ile merkez bankaları tarafından ciddi alımlarının gerçekleşmesi paralelinde talebin artmasını ve bu nedenle son 10 yılda rekor değerlere ulaşan altının değerindeki yükselişin önümüzdeki dönemlerde de devam etmesini bekliyoruz.
Yatırımcıya önerileriniz nedir?
Günümüzde piyasa şartları oldukça değişken olduğu için yatırımcılar birikimlerini farklı ürünlerde değerlendirerek riski dağıtırlarsa birikimlerini daha güvenli ve kazançlı bir şekilde değerlendirmiş olurlar.
‘Altının yıldızı parlak olacak’
10 milyar TL ilave altın mevduat hesabı olduğunu ileten TEB Genel Müdür Yardımcısı Turgut Boz, kıymetli maden hesabının yastık altındakinin %3’ü olduğu dikkate alındığında altının yıldızının parlak olacağını söyledi
Altın neden ilgi görüyor?
2008’in son aylarında ortaya çıkan dalgalanma ile beraber altın, gümüş fiyatlarının sürekli yukarı yönlü seyri dolayısıyla altın hesabı, altın fonu, altın damla hesabı, gümüş hesabı gibi yatırım araçları Türk Bankacılık sisteminde önemli bir yer tutmaya başladı. Öyle ki tüm bankalardaki toplam mevduat içinde bahsi geçen sürede kıymetli maden hesapları yüzde 2 civarına yükseldi. Yine son zamanlarda MB’nin Türk Lirası yükümlülükler için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıkların altın olarak tutulabilmesine imkan tanıması ve bu oranı yüzde 20’ye çekmesi ile altın bankacılığı, bankacılık sisteminde çok daha önemli hale gelmiştir.
Özellikle geçen yıl 10 milyar TL gibi bir ilave kaynak altın mevduat hesabı olarak bankalarda birikti. Bu tutarın önemli bir kısmı da vadesiz hesap olarak tutuluyor. Bankalardaki kıymetli maden hesabının (8 milyar USD), yastık altındaki altın birikiminin (260 milyar USD) yüzde 3’ü olduğu dikkate alındığında, altın bankacılığının önümüzdeki dönemde de yıldızının parlak olacağından bahsedebiliriz.
Bu alanı nasıl görüyorsunuz?
Türkiye’deki 260 milyar USD’lik yastık altı birikimi ve altını seven yatırımcı kitlesinin yanı sıra, son yıllarda bankalarda hızla artan altın depo hesaplarının büyüklüğü 15 milyar Tl’na ulaştı. Türk halkının geleneksel bir yatırım aracı olarak altına göstermiş olduğu ilgiyi gözönüne alırsak bankaların bu alanda çok daha fazla etkin olacağını söyleyebiliriz.
Gelişmiş ülkelere baktığımızda altın tasarruflarının daha çok altın yatırım fonları üzerinden yapıldığını görmekteyiz. Portföy değerinin büyüklüğü bin tonu aşan yatırım fonları mevcut. Ülkemizde daha çok altın depo hesaplarının tercih edildiğini görmekteyiz.
Dünya kuyumculuk sektöründe söz sahibi olan Türk kuyumculuk sektörünün gerek üretim kapasitesi gerekse ihracatı ile Dünya ticaretinde söz sahibi olması nedeniyle altın kredisinin oldukça cazip bir ürün olduğunu söyleyebiliriz.
Ne tür ürünleriniz var?
TEB olarak altın bankacılığı alanında hem bireysel müşterilerimize hem de işletmelere yönelik ürünlerimiz bulunuyor. Altın Kredisi, Taksitli Altın Kredisi, Kuyumcu Paket Sigortası ile işletmelere, Vadesiz Altın Depo Hesabı, Vadeli Altın Depo Hesabı, Altın Damla Hesabı ve B Tipi Altın Fonu ile de birikim yapmak isteyen bireysel müşterilere hitap ediyoruz.
Vadesiz Altın Depo hesabıyla yatırımcıların güvenli bir şekilde döviz alıp satar gibi 0.01 gram ve katları şeklinde altın alıp satabilmelerine olanak sağlıyoruz. Bu hesapla yatırımcıların fiziki olarak alım satım yapma zorunluluğu ortadan kalkarken, çalınma-kaybolma riski olmadan ve işçilik maliyeti ödemeden altına yatırım yapılabiliyor.
Altın nasıl bir seyir izleyecek?
Çok önemli bir müşteri kitlesi altını hala uzun vadeli yatırım aracı olarak görürken, bir kısmı ise kısa vadeli iniş çıkışlardan al-sat yaparak altınını değerlendiriyor. Özellikle şubat ayındaki yüksek seviyeden önemli bir miktar çıkış olduğunu, BDDK şubat sonu rakamları da teyit ediyor. Aralık sonu 150 ton olan altın mevduatı 135 ton seviyesine indi. Ancak bu yükselişten sonra altın fiyatlarında yaşanan düşüş bir çok yatırımcı için alım fırsatı olarak değerlendirildi. Buna göre yıl içerisinde fiyatların dalgalı seyrinin sürmesiyle birlikte altın alımlarının artacağını tahmin ediyoruz.
Geçen yılın zirvelerini 2012’de görmeyebiliriz
Dünya ekonomisindeki belirsizlikler ve büyüme trendinin başlamamış olması nedeniyle altının yatırımcıların tercihleri arasındaki yerini koruyacağını belirten Vakıfbank Genel Müdür Yardımcısı Hasan Ecesoy, "Kısa vadede geçen yılın zirvelerini yeniden görmemiz bu yıl içerisinde mümkün olmayabilir" dedi
Altına dayalı ne tür ürünleriniz var?
Altın bankacılığında son dönemde ürün çeşitliliğimizi artırdık. Emanet niteliğinde altın yatırım hesapları ve altına dayalı geleneksel B tipi yatırım fonuna ilave olarak bu yılın başında anapara korumalı altın fonu ihracç ettik. Bu ürün anaparadan kayıp riskini göze almayan ve altın fiyatlarındaki yükselişten yararlanmak isteyen yatırımcılarımıza yönelik olarak tasarlandı. Yılbaşında yeni bir ürün olarak mevduat niteliğindeki altın Çağı Hesabı’nı yatırımcılarımıza sunduk. Emanet Hesaplar ve Altın Çağı Hesabı’nda yapılan altın alım satım aracılığında Vakıfbank son derece dar fiyat marjı uygulayarak müşteri memnuniyetini üst düzeyde tutuyor. Bu tür işlemlerde herhangi bir miktar kısıtlaması uygulamıyoruz. Yatırımcılarımız, gün içerisinde diledikleri zamanda diledikleri miktarda altın alabilirler. Fiziksel altın satışına da aracılık yapıyoruz.
Özellikle uluslararası geçerlilikteki saflık derecesinde ve standartlarda değişik ağırlıklardaki altınlar ile GAP, Sinan ve Osmanlı Vakıf Altını gibi özel koleksiyon altınları yatırımcılara sunuyoruz.
Son dönemde altın fiyatlarındaki gelişmelere ek olarak Merkez Bankası'nın rezerv ve zorunlu karşılıklarda altının ağırlığını artırmasının sektörde ve yatırımcı kesiminde altın talebinin ve altına dayalı ürünlerin artışına neden olmasını bekliyoruz. Yastık altındaki altının sisteme kazandırılması önemli. Altın Çağı Mevduat Hesabımız buna alternatif olarak tasarlandı. Önümüzdeki dönemde altına dayalı Anapara Korumalı Fonları düzenli olarak ihraç etmeyi planlamaktayız. Önemli bir diğer projemiz olan Altın Kredisi’ni ise bu yılın ilk yarısında müşterilerimizin hizmetine sunmayı hedeflemekteyiz.
Altının yatırım araçları içindeki payı ne?
Son verilere göre altına dayalı mevduat ve benzeri yatırım ürünlerinin toplam yatırım ürünleri içerisindeki payı yüzde 1.6 seviyesinde. Türkiye’de yastık altında tutulan önemli bir miktarda altın olduğu tahmin ediliyor. Bankaların altına dayalı yeni yatırım ürünleri ile yastık altında bulunan altınların belirli bir kısmının ekonomiye kazandırılması bile altına dayalı yatırım ürünlerinin oranlarının sektör içerisindeki payını önemli ölçüde yukarı çeker.
Altının seyrine ilişkin tahmininiz ne?
Dünyada ekonomik iyileşmenin henüz istenilen düzeye ulaşmaması, global likidite artışı, enflasyon beklentileri, altın talebindeki artış, ülkelerin altın rezervlerini artırma amaçları, önümüzdeki günlerde altın fiyatlarındaki yükselişin devam etmesini destekleyecek önemli faktörler. Özellikle, küresel ekonomik görünüme ilişkin riskler, bununla birlikte merkez bankalarının genişletici politikaları ve risk algılamaları, bu faktörler arasında öne çıkıyor. ABD ve Euro Bölgesi’nde devam eden ekonomik sorunlara karşın yapısal kalıcı çözümlerin üretilmemiş olması, bu ülkelerin para birimlerine olan güveni azaltıyor. Bu durum yatırımcıların daha güvenli yatırım araçlarına yönelmesine neden olur. Bu nedenle altın yüksek seyrini sürdürüyor. Piyasalardaki belirsizliğin devam etmesi, merkez bankalarının altın rezervlerini artırmalarına neden olur. Gelişmekte olan ülkelerden altına gelen fiziki talep de son yıllarda artış gösterdi. Ancak altın üretimi talebi karşılayacak kadar hızlı artmıyor. Ayrıca tarihsel analizler de altının yukarı yönlü hareketinin devam edebileceğine işaret ediyor. Ancak bu analiz orta vadeli bir bakış açısını yansıtıyor. Kısa vadede geçen yılın zirvelerini yeniden görmemiz bu yıl içerisinde mümkün olmayabilir.
‘Merkez bakışımızı değiştirdi’
MB'nin zorunlu karşılıklarda altın oranını artırması bankaları nasıl etkileyecek?
Nisan 2012 itibariyle Türk Lirası zorunlu karşılıklar için tesis edilebilen altın oranı yüzde % 10’dan % 20’ye yükseltildi. Merkez Bankası’nın bu uygulamaları, bankacılık sektörünün altın bankacılığına olan bakış açısını önemli derecede değiştirdi. Bankacılık sektörünün kıymetli maden depo hesaplarının son dönemdeki gelişimi incelendiğinde 2011 başında 2.4 milyar TL olan tutarın 2011 yılı sonunda 14.3 milyar TL seviyesine yükseldiği görülüyor. Söz konusu gelişme, bir yandan bankacılık sektörünün faiz geliri elde edemediği zorunlu karşılıklar uygulaması, dolayısıyla katlandığı maliyeti bir dereceye kadar hafifletirken, diğer yandan MB rezervlerinde artışa neden oldu. Yasal düzenleyici kuruluşların bu tür düzenlemelerinin katkısıyla sektör de bu alana ilişkin yatırımlarını artırdı. Bu sürecin hız kazanmasını bekliyoruz. Önemli olan, altın bankacılığının geliştirilerek sistem dışındaki altın tasarruflarının bankacılık sektörü kanalıyla ekonomiye kazandırılmasıdır.
‘Kendi logomuzla şubeden altın satacağız’
Türk halkının altından vazgeçmediğini ifade eden Bank Asya Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Beyaz, 2012 yılı içerisinde tüm şubelerinden bankanın logosunu taşıyan altın alım satışı yapmayı planladıklarını söyledi
Altın bankacılığı Türk bankaları için neden önemli olmaya başladı?
Müşterilerin farklı ihtiyaçlarına cevap verebilmek ve ürün çeşitliliğini arttırmak konusunda altın çok fonksiyonlu bir ürün olmakla birlikte hem kısa süreli hem uzun süreli bir yatırım aracı olarak değerlendiriliyor. Halkımız nezdinde altın vazgeçilemeyen sürekli takip edilen bir birikim aracı. Bununla birlikte 2011 yılında yaşanan global piyasalardaki hareketlilik ve Türkiye’de altın fiyatlarında meydana gelen değişimler de altına olan ilgiyi yoğun bir şekilde arttırdı.
Siz altın bankacılığını nasıl görüyorsunuz?
Türkiye’de tahmini olarak yastık altı kıymetli altın büyüklüğü 5 bin ton civarındadır. Çok yüksek bir potansiyel içeren bu tutar bankacılık sektöründe yer almıyor. Ekonomiye kazandırılmayı bekliyor. Bu yönden bakıldığında bankacılık ve finans sektöründe bankacılık ürünlerine alternatif olarak, birikimlerini altın olarak değerlendirmek isteyen insanlara hitap edebilmek için farklı risk ve getiri seviyelerinde ürünler geliştiriliyor.
Türkiye’de T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı, Darphane ve Damga Matbaası tarafından 2011'de 64 ton altın verilmiştir. Ortalama olarak yıllık 50 ton altın ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından piyasaya veriliyor. Her yıl piyasaya dahil olan altın miktarı dikkate alındığında bankaların altına olan ilgisi artıyor.
Ne tür ürünleriniz var?
Altın Cari Hesap, Altın talimat, Altın Kabul Günü ürünlerimiz müşterilerimizin hizmetine sunuldu. Bank Asya olarak "Altın Hesabı" ile uygun altın alış-satış kuruyla müşterilerimiz altın bulundurma riskini taşımama ve günün her saati www.bankasya.com.tr adresinden işlem yapabiliyorlar. Aynı zamanda müşterilerimizin 1 kg ve üzerinde yapmış oldukları fiziki altın alım taleplerini İstanbul Altın Borsası aracılığıyla karşılıyoruz. İlerleyen dönemde tüm şubelerimizde İstanbul Altın Rafinerisinin üreteceği 1 gram, 2,5 gram, 5 gram, 10 gram, 20 gram, 50 gram, 100 gram, 1 kg lık altın alım satımı yapılacak.
Mevcut hizmetlerimize ilave olarak 2012 Mart ayından itibaren belirlemiş olduğumuz şubelerimizde Altın Kabul Günlerimiz ile müşterilerimizin ziynet eşyalarını ve altın birikimlerini cari hesaplarına aktararak güvenli yatırım hizmetini sağlamaya başladık. Kısa bir süre sonra müşterilerimize altın cari hesaplarından Altın Katılma Hesabı açma imkânını da sunmaya başlayacağız. Ayrıca müşterilerimiz cari hesaplarından belirledikleri periyotlar da gr olarak ya da tutar olarak otomatik altın alımı gerçekleştirebiliyorlar. Bununla birlikte 2012 yılı yeni ürün hazırlıklarımız içerisinde tüm şubelerimizden müşterilerimize bankamız logolu fiziki altın alış/satışı sağlamayı planlıyoruz.
Altın nasıl bir trend izleyecek?
Piyasa şartları ve halkımızın tutumu göz önünde bulundurulduğunda önümüzdeki dönemde de altının önemli bir yatırım aracı olarak değerlendirileceğini söyleyebiliriz. Bu doğrultuda altın işlemlerinde 2011 yılına bakıldığında tüm bankacılık piyasasında büyük bir artış yaşandığını gözlemliyoruz, bu artışın 2012 yılında da sürmesi beklenmektedir. Bankalar tarafından altın kredi, altına endeksli yatırım fonları, altın çek, vadeli altın hesaplarının aktif olarak piyasaya sunulacağını ve müşterilerimiz tarafından bu ürünlerin tercih edileceğini düşünüyoruz. Milliyet

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
DM TV YAYINDA! ABONE OL!