Altından dolara geçiş zamanı mı?
Altın alanlar beklemeli mi dolara mı geçmeli? Altın mı yoksa dolar mı daha cazip?..
ÜZEYİR DOĞAN / PARA DERGİSİ
Altının ons fiyatı yeni rekorlar kırarken, dolar/TL kuru geçen hafta 1.45in de altını test etti. Bu durum altına TL bazında yatırım yapanların keyfini kaçırdı. Peki altın alanlar beklemeli mi dolara mı geçmeli? Altın mı yoksa dolar mı daha cazip?..
SPOTTAKİ sorulara cevap vermeden önce zaman zaman yaptığımız gibi son dönemde hem altın hem de İMKB için yapmış olduğumuz tavsiyeleri hem hatırlatmak hem de bu tavsiyeleri değerlendirmek gerektiğini düşünüyoruz.
Hatırlanacağı gibi 13 Haziranda Risksiz yatırımlara dönüş başladı başlıklı yazımızda her dönemin yatırım aracı olarak adlandırdığımız altın için şu yorumu yapmıştık: Ons fiyatında kısa/orta vadede 1.300, biraz daha uzun vadede ise 1.450 dolar seviyelerinin test edilme ihtimalini yüksek görüyoruz. Aşağı yönlü hareketlerde 1.200 ve altında 1.150 dolar önemli destekler. Bu seviyelere doğru olası geri çekilmeler alım fırsatı olarak değerlendirilebilir.
Ardından da altın fiyatlarının beklediğimiz alım aralığına yaklaşması üzerine, 11 Temmuz tarihli sayımızda Düşüş geçici, 1.500 dolar hedefi korunuyor başlıklı analizimizde, Kısa vadede başlayan düzeltmenin 100 ve 200 günlük hareketli ortalamalar ile ana yükselen trendin bulunduğu 1.130-1.170 dolar aralığına kadar devam etmesi beklenebilir. Bu yönde bir geri çekilme aslında sağlıklı bir yükseliş için gerekli görüşlerine yer vermiştik...
Sonuçta altın fiyatları bizi yanıltmadı ve tam da beklediğimiz gibi 28 Temmuzda en düşük 1.156 doları görerek sert bir şekilde yükselişe geçti. Aşağıdaki grafikte bu süreç görülüyor. Mavi çizgilerle de bu analizlerin yapıldığı günleri işaretledik...
Altında bundan sonra ne olacak sorusuna geçmeden önce, başladığımız işi bitirmek adına son dönemde İMKB için yapmış olduğumuz tavsiyelerin de bir değerlendirmesini yapmak istedik. Bunda amacımız kesinlikle Bakın biz dedik oldu ukalalığı yapmak değil, fiyatların nereden nereye geldiğini hatırlatmak ve bugün yapacağımız analizleri de temellendirmek.
İMKB için son dönemde yaptığımız ilk analiz, borsadaki dönemselliklere dikkat çektiğimiz 30 Mayıs tarihli Geleneksel yaz bereketi başlıklı yazımızdı. Mayıs ayında sert şekilde düşen İMKBde ve global piyasalarda ikinci dip senaryoları konuşulurken, bu düşüşlerin geçici olduğuna ve endekste bu düşüşün alım fırsatı olarak değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekmiş ve Sert bir yukarı hareket gelebilir vurgusu yapmıştık. Aynı haberde, 53 bin civarından alım yapılarak ilk etapta 56.750ye kadar bir çıkış gerçekleşebileceğini, bu seviyenin üzerinde kalınması durumunda da 60.000deki psikolojik direncin aşılma ihtimalinin artacağını belirtmiştik.
Nitekim borsa, beklediğimiz gibi yaz aylarını tam bir coşkuyla geçirdi ve yatırımcısının yüzünü en çok güldüren enstrümanların başında yer aldı. Son olarak 15 Ağustosta Ana trend korunuyor, düşüşler alım fırsatı başlıklı analizimizde İMKB-100 için hedefin 60.000-62.000 aralığı olduğunu belirtmiş ve 4 adet hisse önerisi vermiştik. Bu hisselerden hepsi verdiğimiz alım aralığına ulaştı. Alkim hariç yine hepsi hedef satış aralıklarına da ulaştı. Ancak Alkimi önerirken özellikle bu hissenin daha uzun vadeli değerlendirilmesi gerektiğini ve nisan-mayıs ayına kadar beklenmesi gerekebileceğini belirtmiştik. Bu nedenle Alkimde hala beklemede kalınmasını tavsiye ediyoruz. Önerdiğimiz hisseler ve getirilerini aşağıdaki tabloda görebilirsiniz...
TABLO
Hisse Önerilen alım aralığı Önerilen satış aralığı Ortalama getiri *
Ereğli Demir Çelik 4.10 4.30 4.90 5.00 17.86
Garanti Bankası 7.00 7.20 8.00 8.00 12.68
Alkim Kağıt** 7.30 7.60 9.50 10.00 10.07
Koza Altın 13.00 13.30 15.00 15.50 15.97
Ortalama 14.14
* Ortalama getiri, alım ve satım aralıklarının ortalaması alınarak bulunmuştur.
**Alkim'de hedef satış aralığı olan 9.50-10.00 aralığına ulaşılamadığı için getiri hesaplamasında geçen hafta görülen 8.20 değeri baz alınmıştır.
Yaklaşık bir buçuk ayda sağlanan bu getirinin, yıllık faiz oranları düşünüldüğünde hiç de azımsanmayacak bir oran olduğunu düşünüyoruz. Başta İMKB olmak üzere ekonominin gidişatı ve global ölçekte borsalardaki beklentilerimiz konusunda daha detaylı bir çalışmayı ilerleyen günlerde sizlerle paylaşmak amacındayız. Ancak öncesinde perşembe günü itibariyle 66.000 civarına dayanan İMKBde daha önce alım yapmış olanların karlarını realize ederek beklemeye geçmeleri gerektiğini düşündüğümüzü belirtmek istiyoruz.
Önümüzdeki 6 aylık, 1 yıllık dönemde daha yüksek rakamların görülme ihtimalini yüksek görsek de kısa vadede bir düzeltmenin kaçınılmaz olduğunu düşünüyoruz.
ALTINDA ANA HEDEF 1.450 $ AMA...
Tekrar altın konusuna dönecek olursak... Kısa vadede önemli hedeflerden birine yaklaşıldı. Ki bu 1.300-1.330 dolar aralığı olarak duruyor. Fiyatların bu bölgede ciddi bir dirençle karşılaşmasını bekliyoruz. Bu nedenle de daha önce alınan altınlarda ilk kar realizasyonunun bu seviyelerden gerçekleştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Eğer fiyatlar 1.330 dolar seviyesini de aşacak olursa bir sonraki adımda 1.440-1.450 dolar aralığı hedeflenebilir. Bu nedenle 1.300-1.330 dolar aralığından kar realizasyonu yapanlar, 1.330 dolar üzerinde kalınması durumunda yeniden alım yapılabilir. Bizim de öncelikli senaryomuz olan bu bölgeden bir kar realizasyonu başlaması durumunda ise geri çekilmenin maksimum 1.200-1.235 dolar aralığına kadar olmasını bekliyoruz. Bu nedenle olası bir gerilemede 1,235 dolar altında yeniden pozisyon alınabileceğini düşünüyoruz. Önümüzdeki 6 aylık dönemde ana hedefi ise yukarıda da bahsettiğimiz 1.440-1.450 dolar olarak görüyoruz.
KISA VADEDE DOLAR CAZİP
Peki altında kar realizasyonu sonucu elde edilecek nakitle ne yapılmalı? Bu soruya en güzel cevabı Dolar almalı şeklinde vermek mümkün. Teknik açıdan aşağıda daha detaylı analizini yapacağız. Ancak öncesinde birkaç konuya değinmek istiyoruz. Gerek Başbakanın dile getirdiği Merkez Bankasının rezervlerini arttırması gerektiği eleştirisi gerekse artan cari açık ve ihracatçıların feryadı TCMB üzerinde ciddi bir baskı oluşturuyor. TCMBnin bu baskılara uzun süre direnemeyeceğini ve ilerleyen günlerde döviz alım ihalelerinde miktar artış ya da karşılıkların artırılması gibi uygulamalarla kura müdahalelerde bulunacağını düşünüyoruz.
Buna ek olarak Asya ve Latin Amerika ülkelerinde son dönemde gündeme gelmeye başlayan kısa vadeli sermaye girişlerine sınır koyma eğiliminin artması da Merkez Bankası üzerinde baskı oluşturacak bir başka unsur. Bunlara bir de borsalarda son dönemde yaşanan aşırı coşku sonrası bir düzeltme ihtimali eklenince, dolar kısa vadeli yatırımcının gözdesi olmaya aday.
DOLAR
Teknik olarak baktığımızda da son dönemdeki en sert düşüşlerinden birini yapan dolar/TL kuru önemli destek seviyelerine geriledi. 1.4350 şu an için en önemli destek. Kurun bu bölgede destek oluşturmasını ve yukarı yönlü bir tepki başlatmasını bekliyoruz. Bu nedenle 1.4350-1.45 aralığından pozisyon alınabileceğini düşünüyoruz. Bu seviyelerden alınacak pozisyonlarda stop loss seviyesi 1.40ün altı olmalı ve kar realizasyonu için 100 ve 200 günlük hareketli ortalamaların da bulunduğu 1.52-1.55 aralığı beklenmelidir.