Altına yatırımın yolu kuyumcudan geçmiyor
Popüler yatırım aracı altına talep artıyor. Altında kazanmak için vizyonu mahalle kuyumcusundan Chicago borsası ve fonlara taşımak gerekiyor.
Songül Hatusarı/ Milliyet
Bir zamanlar ev kadınlarının günlerinden artırdığı paralarla aldığı, düğünlerde eşin dostun taktığı ve çoğunlukla yastık altında tutulan altın, artık popüler bir yatırım aracı haline gelmeye başladı. Altını popüler kılan ise doların değer yitirmesiyle birlikte güvenli liman olarak görülmesi ve talep görmesi.
Doların zayıf kaldığı ve genişlemeci para politikalarının devam edeceği bir ortamda altın fiyatlarının kuvvetli kalmaya devam edeceği göz önüne alındığında, yatırımcının hangi yöntemle altın alması gerektiği ön plana çıkıyor.
En çok altın kazandırdı
Son üç aylık getirilere bakıldığında, altının yüzde 11.6lık getirisiyle bütün yatırım araçlarını geride bıraktığı görülüyor. Aynı sürede İMKB yüzde 10.7, euro yüzde 6.1, TL mevduat ve bono yüzde 2.5 kazandırdı.
Dolar ise aynı dönemde ancak yüzde 0.4 kazanç yazabildi. Uzmanlar, Türk insanının altına yatırıma sıcak baktığını ancak geleneksel yöntemlerin dışına çıkmakta zorlandığını söyledi.
Mahalledeki kuyumcudan bilezik almanın yatırımda en akıllıca yöntem olduğunun söylenemeyeceğini belirten uzmanlar, Bu yöntemde alınan altınlar satıldığında ortaya çok ciddi bir alım satım farkı çıkıyor. Öyle ki, Türkiyede bu yüzde 5leri bulabiliyor diyor. İşte altında yatırım seçenekleri:
1 KİLO ALTIN 52.250 TL
1) Altın yatırım fonları
Altın üzerine oluşturulmuş altın yatırım fonları alınabilir. Akbank B tipi altın fonu, Fortis Bank B tipi altın fonu, Garanti Bankası B tipi Altın fonu, HSBC Yatırım B tipi altın fonu, Şeker Yatırım B tipi altın fonu, TEB B tipi altın fonu, Vakıfbank B tipi fonlar mevcut. Bu bankalara gidip yatırım hesabı açtırarak bu fonları alıp satabiliyorsunuz.
2) Borsa altın yatırım fonu
Bu fonlar ise İMKBde işlem görüyor. Türkiyede hali hazırda Finansbankın çıkardığı İstanbul Gold B Tipi Altın Borsa Yatırım Fonu işlem görüyor. Finans Portföy Yöneticisi Özgür Güneri, hisse gibi alınıp satılan bu fonun tüm aracı kurum ve bankalardan, internet, telefon, ATM gibi işlem yapılan her ortamdan alınıp satılabildiğini söyledi.
3) Altın mevduatı
Hem vadesiz hem de vadeli altın mevduat hesabı açabilirsiniz.Vadeli Altın Mevduatı, altın birikimlerine faiz alabilen bir hesap türü. Yapı Kredi Perakende Bankacılık Pazarlama Grupları Başkanı Hakan Kaplan, minimum 10 gram altınla bu hesabın açılabildiğini söyledi. Kaplan, İstenilen her vade için vadeli altın mevduatı açılarak altının getirisine ilave olarak faiz kazancı elde edilebiliyor. Vadeli vadesiz hesap açılabiliyor. Fiziki anlamda külçe altın da hesaplara yatırılabiliyor dedi.
4) Külçe alıp satabilirsiniz
İstanbul Altın Borsasında da fiziki altın alınıp satılabiliyor. İAB Başkan Vekili Osman Saraç uygulamada genelde bir kiloluk külçe altın alınabildiğini söyledi. Bunun için işlem yapmaya yetkili banka ve aracılar üzerinden işlem yapılabildiğini söyleyen Saraç, mevcut durumda bir kiloluk külçe altının fiyatının 35 bin 300 dolar (52.250 TL) olduğunu söyledi.
5) Vadeli yapabilirsiniz
İzmir Vadeli İşlemler Borsasında vadeli altın kontratları alınıp satılabilir. Bunun için yaptığınız işlemin yaklaşık yüzde 10u oranında bir teminat yatırmanız gerekiyor.
6) Uluslararası yatırım
Londra ve Chicago gibi yurtdışı piyasalarda da vadeli altın kontratlarını alıp satabiliyorsunuz. Analistler kaldıraç etkisinin oluşturduğu risk nedeniyle bu enstrümanı bireysel yatırımcıya önermiyor.
7) Opsiyon imkanı da var
Belli bir vadede fiyatın yükseleceği veya düşeceğine yönelik kontratları alıp satabilirsiniz. Bu işlemde mesela müşteri 2 ay sonra 1.300 liradan altın alma hakkını satın alabiliyor. Bu işlemde bankalar üzerinden yapılabiliyor.