Alıma uygun ucuz hisseler
Stop loss seviyeleri belirlemek kaydıyla, endeksteki düşüşler yeni alım için fırsat olarak kullanılabilir...
ÜZEYİR DOĞAN-PARA DERGİSİ
KÜRESEL piyasalar geçen haftayı düzeltmelerle geçirirken, İMKB de bu durumdan payını fazlasıyla aldı. Yurtdışında dikkatler FED (ABD Merkez Bankası) açık piyasa toplantı tutaklarına odaklandı. YAŞ krizi sürecini önceki hafta sonunda atlatan yurtiçi piyasalarda bu sefer de Mali Kuralın 2012ye kadar rafa kalkabileceği açıklamaları tedirginliği ve satışları devam ettirdi. Buna rağmen İMKBye baktığımızda satışların, yükselen ana trend içinde daha önceki düşüşlerdeki gibi sınırlı hacimlerle olduğunu, kitlesel bir satış baskısından bahsetmenin henüz mümkün olmadığını görüyoruz. İşte bu durum, İMKBde önümüzdeki günlere umutla bakmaya devam etmemizi sağlıyor.
Küresel piyasaları küresel krizin diplerinden alıp bugünkü seviyelere taşıyan en önemli unsur, şüphesiz başta FED olmak üzere merkez bankalarının piyasalara enjekte ettiği likidite olmuştu. Bu bol likidite ortamı devam ettiği sürece borsalar, olumsuzlukları göz ardı etmeyi ya da en az hasarla geçiştirmeyi bildi. Bu nedenle makro verilerde çok ciddi bozulmalar ya da Avrupa bankacılık krizinde olduğu gibi ülke iflasları gündeme gelmediği sürece borsalardaki gerilemelerin alım fırsatı yaratmaya devam ettiğini ve etmeye de devam edeceğini düşünüyoruz.
Geçen hafta FEDin açıklamaları da likiditenin nasıl yönlendirileceği, yeni likidite sağlanıp sağlanmayacağı gibi sorulara cevap bulma açısından önemliydi. FED bilançosunu büyüterek yeni likidite sağlamaktan şimdilik kaçınsa da çıkış stratejilerinden vazgeçerek ileriki aylarda bilançosunda yeni genişlemelerin olabileceğinin sinyallerini verdi. FED, elinde bulundurduğu mortgage senetlerinin vadesi doldukça, buradan gelen anapara ve faiz gelirleriyle 2-10 yıllık DİBS (devlet iç borçlanma senedi) alacağını duyurdu. Bu açıklama doğal olarak FEDden miktarsal genişleme bekleyenlerin hoşuna gitmedi. Ancak uzun vadede çok düşük faiz oranlarının devam edecek olması ve FEDin ilerleyen dönemlerde miktarsal genişlemenin önünü açık tutması piyasalar açısından olumlu. Açıklama sonrasındaki birkaç günlük süreçte miyobik bakışın etkili olduğu ve dar işlem hacimlerinin de etkisiyle oynaklığın ve satışların arttığı gözlendi. Bu nedenle, FED sonrası birkaç günde yaşanan hareketlerden ziyade, bu hafta borsaların nasıl bir seyir izleyeceği önemli. Menkul kıymet fiyatlarındaki bu sert düşüşlerin, faizlerdeki bu düşük seviyeler ve bol likidite ortamı devam ettiği sürece, alım için kolları sıvayıp beklemede duran yatırımcılar için fırsat yaratacağını düşünüyoruz.
PANİK İÇİN ERKEN, TREND KORUNUYOR
İç siyasi gelişmeler ve ardından yurtdışı piyasalardaki bozulmaların etkisiyle son iki haftayı düşüşle geçiren İMKBde ana yükselen trendin korunuyor olması olumlu. Kısa vadede bu trend kırılmadığı sürece bu geri çekilmelerin alım fırsatı yaratmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Aşağıdaki grafikte İMKB-100ün günlük hareketlerini görüyoruz. Son kısmın daha detaylı görülebilmesi için grafiği genişleterek son bölüme odaklandık. Grafikte koyu yeşille görülen yukarı yönlü trend, başta bahsettiğimiz 2009un ilk çeyreğinde başlayan yukarı yönlü ana trendi gösteriyor ve 57.000 civarında bulunuyor.
Grafikte kırmızıyla gösterdiğimiz 100 günlük basit hareketli ortalama da hemen hemen bu seviyelere denk geliyor. Geçmişe dönük baktığımızda da bu seviyelerin güçlü yatay destek ve direnç oluşturduğunu da görüyoruz. Bu nedenle olası gerilemelerde bu bölgede çok güçlü bir destek oluşumu bekliyoruz. Son düşüşlere karşılık teknik indikatörerde tam anlamıyla aşırı satış bölgesine geçişin olmadığını görüyoruz. Bu da önümüzdeki günlerde bir süre yatay ya da bir miktar daha aşağı hareket olasılığına işaret ediyor. Bu nedenle alımların kademeli olarak yapılmasının daha doğru olacağını düşünüyoruz. 58.000-57.000 ideal alım aralığı olabilir.
Trendin aşağı doğru test edilme ihtimaline karşılık ise 56.500e kadar bir geri çekilme de göz ardı edilmemeli ve alımların bir kısmı bekletilmelidir. Endeksin 56.500 altına hacimli ve sert bir şekilde kayması ve bu seviye altında kapanış ihtimali doğması durumunda ise stop loss yapılarak beklemeye geçilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu durumda yeniden alım için endeksin ya 53.500 civarına gerilemesi ya da birkaç gün içinde bu seviyelerden tepki vererek (ayı tuzağı oluşturarak) yeniden yukarıda bahsettiğimiz trendin üzerine dönmesi beklenmelidir. Alınacak pozisyonlarda, olası bir çıkışta hedef satış aralığının ise 60.000-62.000 olacağını öngörüyoruz.
ALIMA UYGUN HİSSELER
Aşağıdaki hisseleri seçerken mümkün olduğunca portföyü çeşitlendirmeye özen gösterdik. Bu hisselerden bazıları teknik olarak al sinyali verirken, bazıları da temel analiziyle ön plana çıkıyor. Bu nedenle bu hisseler hakkında kısa da olsa tek tek değerlendirmede bulunmaya gerek olduğunu düşündük. Son olarak bu hisselerde bekleme süresinin bazılarında hedefe erken ulaşılsa bile 3 ila 6 ay arasında olabileceğini hatırlatmak istiyoruz.
UCUZ KALAN BİR HİSSE: EREĞLİ
ERDEMIR
Ereğli Demir Çelik, maliyet sorunları nedeniyle krizden en sert etkilenen şirketler arasında yer aldı. Bir ara satışların maliyetinin satışlara oranı yüzde 100e yaklaşmıştı. Yani faaliyet giderleri hariç ancak ürettiği fiyata satış yapabilen bir şirket görünümü oluşmuştu. Ereğli, bu sorunu yavaş yavaş aşmaya başlamış durumda. Henüz kriz önceki seviyelere gelinemese de maliyet/satışlar oranının yüzde 77ye kadar gerilemesi olumlu. Yılın ilk yarısında satışlarda önceki yıla göre önemli (2.3 milyar TLden 3.2 milyar TLye) artış yaşandı. Geçen yılın ilk yarısındaki 196 milyon TLlik zarara karşılık, bu yılın aynı döneminde 418 milyon TL kar oluşmuş durumda.
Ereğli hisseleri teknik olarak da toparlanmaya başladı. Ancak getirisi hala İMKBnin performansının çok gerisinde görünüyor. Önümüzdeki günlerde bu farkı kapatma adına bir hareketlilik oluşabilir. 4.10-4.30 TL aralığından yapılacak maliyetle 4.90-5.00 TL aralığı hedeflenebilir. 4.00 TLnin altındaki kapanışlarda ise stop loss yapılması gerekecektir.
ENDEKSE ORTAK OLMAK İÇİN: GARANTİ
GARANTI
Yukarıda İMKB için oluşturduğumuz senaryoda beklediğimiz getiriye yakın bir gelir elde etmenin yolu endeksi satın almaktan geçer. Bu alımlar endeksi temsil edecek yatırım fonlarından ya da VOB sözleşmelerinden olabileceği gibi endekste ağırlığı olan hisselerden seçim yapılarak da sağlanabilir. Garanti Bankası da hem endeksle korelasyonunun yüksekliği hem de endeksteki ağırlığıyla endekse yakın getiri elde etmek için alınabilecek hisselerden. Son dönemdeki İMKBdeki düşüşte Garanti hisseleri endeksten daha sert düşüş sergiledi ve endeksteki gibi ana yükselen trende yaklaşıldı. Düşüşte olduğu gibi endekste olabilecek bir çıkışta da Garantinin ekstra performans gösterme olasılığının yüksek olduğunu düşünüyoruz.
Teknik olarak baktığımızda da 7.00 TL seviyesinin güçlü destek olduğunu görüyoruz. Bu destek kırılmadığı sürece Garantide de yukarı potansiyelin devam edeceğini düşünüyoruz. Bu nedenle 7.00-7.20 aralığının alım için değerlendirilebileceğini düşünüyoruz. Olası bir çıkışta 8.00 TL ve üzerinde karlar realize edilebilir. Olası bir satış baskısında 6.80 TLnin altında kapanış ihtimali doğması durumunda stop loss yapılması gerekecektir.
MEVSİMİ YAKLAŞAN HİSSE: ALKİM
ALKIM
Alkimin en temel özelliği, her yıl düzenli olarak yaptığı temettü ödemeleri. Her yıl nisan-mayıs gibi temettü ödemesini yapan şirkette genel olarak yılın son çeyreğinden temettü ödeme tarihine kadar geçen sürede yükseliş hareketi izleniyor. Bununla birlikte önümüzdeki yılın ilk aylarında Ankara Çayırhandaki sodyum sülfat tesisini hizmete alacak olan Alkim, böylece dünyanın bu alandaki beşinci büyük üreticisi olacak. Sodyum sülfatın kullanım alanının genişliği ve ikamesinin olmaması, Alkimde karlılığın devamı için önemli bir unsur. Bununla birlikte Çayırhandaki projede maliyetleri çok daha aşağıya çekecek bir sistem kullanılıyor. Bu da şirketin hem pazardaki hakimiyetini hem de karlılığını artıracak bir gelişme.
Bu beklentiler Alkim hisselerinin yılın ikinci yarısını daha pozitif geçirmesini sağlayabilir. 7.30-7.60 aralığından yapılacak alımlarda kar realizasyonu için 9.50-10.00 TL arası beklenebilir. Olası bir geri çekilmede ise 7.00 TLnin altında stop loss yapılması gerekecektir. Alkimde bekleme süresi nisan-mayıs ayına kadar sarkabileceği için, bekleme süresi diğer hisselere göre biraz daha uzun sürebilir.
TEPKİ POTANSİYELİ YÜKSEK HİSSE: KOZAL
KOZAALTIN
Bu yılın başında 13 TL civarından halka arz edilen Koza Altında, aradan geçen altı aylık süreçte 12.00 ile 15.80 TL arasında fiyatlar oluştu ve hisse yeniden halka arz seviyelerine geldi. Altın fiyatlarındaki düşüşle birlikte halka arz fiyatlarına gerileyen hissenin, bu seviyelerin destek oluşturmaya çalıştığını görüyoruz. Bu seviyelerin destek oluşturması ve hissenin yeniden 14 TLnin üzerine çıkması durumunda alımların daha da hızlanabileceğini düşünüyoruz. Bu nedenle 12.70 TLnin altında stop loss yapmak kaydıyla 13.00-13.30 aralığından alım yapılabileceğini düşünüyoruz. 14 TLnin aşılması durumunda hedef satış seviyesi olarak 15.00-15.50 aralığı beklenebilir.