Altına yatırım yapılır mı?
Geçen yıl yatırımcılarının yüzünü güldüren nadir yatırım araçlarından biri oldu. Onsu bin 32 dolara kadar yükselen altın 2007 ve 2008 yılında yüzde 80 getiri sağlayarak bir anlamda eski günlerindeki altın çağını tekrar yaşadı.
Barış Bekar
[email protected] / para dergisi
Savaş dönemlerinin güvenli limanı altın yine yatırımcıların gündeminde. ABDde başlayan kredi krizinin Avrupaya sıçramasıyla birlikte tüm dünya bu krizden etkilendi. Hala da etkilenmeye devam ediyor. Batan banka sayıları sürekli arterken hükümetlerin bankaları kamulaştırarak kurtarmak için aktardığı kaynaklar da büyüyor. Bu da ekonomilere ilişkin beklentileri zayıflatıyor.
Bir anlamda finansal sistemle ilgili korkuların artarak devam etmesi, ekonomilere duyulan güvenin azalması, şirket zararlarında görülen artışlar bu yıl da yatırımcıları altına yönelmesine neden olacak gibi görünüyor.
2009 yılına bu belirsizliklerle giren altının onsu geçen yıl bin 33 dolara kadar yükselmişti. 009un ocak ayında ise 801 dolara kadar geriledi. Şimdi ise 930 dolar seviyelerin işlem görüyor. Kısacası altın son bir ayda yüzde 15 prim yaptı. Peki altın fiyatlarındaki yükseliş bundan sonra da sürecek mi? Bu seviyelerden altın almak mı karlı satmak mı? Uzmanlar ne öneriyor? Bu hafta bu sorulara yanıt aradık.
NEDEN YÜKSELİYOR?
Altın fiyatlarının yükselmesinin temel nedeni ekonomik sisteme duyulan güven eksikliği. Ekonomik çöküntünün yanında İsrail ile Filistin arasındaki savaş, ABDnin Irak işgalinin sürmesi gibi nedenler altın talebini artıyor. Ayrıca ekonomilerdeki büyümenin duracağına dair beklentilerle enflasyon tehdidinin artması da altın fiyatlarını etkiliyor. Ancak son haftalarda yaşanan yükselişin temelinde enflasyon korkularından daha ziyade finansal sistemle ilgili korkuların artmasının etkili olduğu söyleniyor. Merkez Bankalarının aldıkları önlemlerin uzun vadede enflasyonist olması kaçınılmaz olsa da şu andaki asıl kaygı bankacılık sisteminin kısa süre içinde düzeltilemeyeceğine ilişkin beklentiler. Çünkü bu sürecin uzaması finansal sisteminin tamamen kilitlenmesine neden olabilir. Malum çok büyük bankaların artık yükümlülüklerini yerine getiremez halde olduğu biliniyor. Bu nedenle yatırımcılar kendini ispatlamış ve kriz durumlarında değerini yitirmeyecek varlıklara yani altına geçmeye çalışıyor.
Aslında altın fiyatlarını belirleyen iki önemli neden var. Birincisi arz talep dengesi, ikincisi ise politik, siyasi gerginlikler, savaş tehlikesi ve ekonomik çöküş senaryoları⦠Ekonomik krizle beraber tüm emtia fiyatları yüzde 60-70 oranında düşmesine rağmen altın fiyatlarının yükselmesi bu dönemde altındaki fiyat hareketlerinin temel kaynağının dünya ekonomisiyle ilgili çöküş senaryolarının ve sosyopolitik gerginlikler olduğunu düşündürüyor. ABD ve Avrupada krizden çıkış için trilyon dolarlar tutarında paketler açıklamasına rağmen krizin etkisinin tüm ağırlığıyla hissedilmesi, bu harcamaların nasıl finanse edileceği ve para birimlerinin özelliklede doların geleceği hakkında soru işaretlerinin artması yatırımcı tedirgin ediyor.
KAR SATIŞLARINA DİKKAT
Fiyatların orta ve uzun vadede yükseleceğine dair beklentiler ağırlığını korusa da altının genel olarak yükseliş hareketlerinden sonra bir düşüş seviyesi olduğu unutulmamalı. Bu nedenle altın fiyatlarının yeniden 875 doların altına gelmesi durumunda satışların hızlanacağını söyleyenler de mevcut. Ancak gerek uzun vadede enflasyon tehdidinin yeniden gündeme gelecek olması gerekse altının sadece bir emtia değil gerçek para olarak kabul görüyor olması rezerv niteliğini de öne çıkartıyor. Bu nedenle kısa vadeli yükselişten emin olmayanlar bile 2-3 yıllık bir dönemde fiyatların daha da yükseleceğini belirtiyor.
2009 içinde altın fiyatlarının 1000 dolar seviyesini aşmasını beklemediğini söyleyen İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdür Yardımcısı Şant Manukyan, beklentilerini söyle sıralıyor: Ancak sistemin önemli bir bankasının batması veya ekonominin çok hızlı bir toparlanmaya girerek parasal tabandaki büyümenin enflasyonist baskı yaratması durumunda bu seviye çok rahat bir şekilde aşılabilir. Kısa vadeli, bakan yani trade etmek isteyenler için 932 doların üzeri görüldüğünde uzun, 875 doların altına düşüldüğünde ise kısa pozisyon açmak gerekiyor
DÜŞÜK FAİZ DE ALTINI ETKİLİYOR
Faizlerin dip yapmasının alternatif yatırım aracı olarak altının ön plana çıkmasında pozitif bir etkisi olduğunu söyleyen Fortis Portföy Genel Müdürü Alp Keler, faizdeki bu düşüş TL-dolar kurunu da hareketlendirdiğini söylüyor. TL/dolar kurunda yukarı yönlü hareketlerin dalga boyunun attığını bunun da ilerleyen günlerde risk algılamalarına bağlı olarak doların TL karşısında değer kazanmasına neden olabileceğini söyleyen Keler, Dolar ile fiyatlanan altın fiyatlarının da TL bazında bundan pozitif etkilenmesi kaçınılmaz. Dünya ekonomisinin normale dönmesi ve politik siyasi gerginliklerin azalması zirve seviyelerine yakın seyreden altın fiyatlarının geri gelmesinde en büyük etken olacaktır. Aksi durumda ise yeni zirveler test edilebilir. Öncelikle 930-935 dolar seviyelerini kırabilirse fiyatlar bir önceki zirve seviyesi 1000 dolarlı seviyelere çıkabilir diyor.
1.500 DOLAR BEKLENTİSİ
Merill Lynch Global Varlık Yönetimi Avrupa Orta Doğu ve Afrika Bölgesi (EMEA) Yatırım Direktörü Gary Dugan, son dönemde ciddi bir altına hücum olduğunu belirterek, yakın vadede altını elde tutmakta fayda olduğunu söyledi. Uzun dönemde çok olumlu görünümün emtia fiyatlarında olduğunu söyleyen Dugan, altın fiyatlarının 1.500 dolar/onsa kadar yükselebileceğini belirtti.
Merill Lynch Global Varlık Yönetimi 2009 Yılı Projeksiyonu raporunun yazarı Dugan, projeksiyonun tanıtımı dolayısıyla düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, küresel ekonominin 2009 yılı boyunca zayıf kalacağını dile getirerek, bu süreçte politika yapıcıların reaksiyonlarının önemli olacağını kaydetti.
ALTINA NASIL YATIRIM YAPILIR?
Altın piyasalarına ilişkin beklentiler böyle. En kötümser beklentiyle bile altının onsu 2009 yılında 1000 doların üzerine çıksa, dolar bazında yüzde 10un üzerinde getiri anlamına geliyor. Peki altına nasıl yatırım yapmalı? Yıllarca Türk halkı altın yatırımlarını bilezik ya da cumhuriyet altını şeklinde yaptı. Ama artık altına yatırım geleneksel yöntemlerini çok üzerine çıktı. Artık altık altın fonlarına günlük yatırımlar yapıldığı gibi bazı bankalarda altın hesabı açtırmak bile mümkünâ¦
Bilinenin aksine kuyumcundan fiziki altın almanın haricinde altına yatırım yapmanın birçok yolu var. Yine de fiziki olarak altına yatırım yapılmak isteniyorsa, işçilik masrafı az olan, Cumhuriyet altını, çeyrek altın, Ata Lira, gramlık külçeler gibi enstrümanlar seçilebilir. Bunun haricinde bir çok banka yatırımcılara vadesiz altın hesabı ya da birikimli altın hesabı açma imkanı sunuyor. Vadesiz altın hesabı, gram bazında altın almanızı sağlayan bir depo hesap türü... Vadesiz Altın Hesabı sayesinde, TL ya da USD karşılığı kadar gram altın alınabiliyor ve alınan bu altınlar banka güvencesinde saklanıyor. Birikimli altın hesabı da benzer hizmeti sunmakla birlikte, önemli farkı verilen talimatla kredi kartından ya da hesaptan belli bir tutar çekilerek düzenli olarak altın alınması ve bu şekilde bir birikim yapma imkanı sunması. Birçok banka da bu işlemler için hesap işletim ücreti de alınmıyor. Bu şekilde yapılan yatırımda hem saklama hem de işçilik masrafı ortadan kalkmış oluyor.
ALTIN FONLARI
Bankalarda vadesiz altın hesabı açtırmanın yanında altın fonları almak da mümkün⦠Bu fonlarda örneğin Gold İstanbul BYFde her bir pay (lot) ile 1 gram altın dünya altın fiyatı üzerinden alınmış oluyor. Alınan altınlar İstanbul Altın Borsası'nda fiziki olarak da saklanıyor. Goldist aracılığıyla altına yatırım yapabilmek için herhangi bir aracı kurumda veya İMKB'de işlem yapma yetkisine sahip bir bankada yatırım hesabı açtırmanız yeterli.
Şu anda dört banka yatırımcılarına B Tipi altın fonu alternatif sunuyor. Finansbank, Akbank, TEB ve Garanti Bankası müşterileri altın fonlarına yatırım yapabiliyor. Bu fonların getirileri geçen sene yüzde 24 ile yüzde 35 arasında değişti. Finansbank tarafından çıkarılan İstanbul Gold B Tipi Altın Borsa Yatırım Fonu 2008 yılında yüzde 35.22 getiri sağlarken, Garanti bankası B Tipi Altın Fonu yüzde 30.54 getiri sağladı. Akbankın B Tipi altın fonu yüzde 30.09 getiri sağlarken TEBin B Tipi altın Fonunun getirisi ise yüzde 24 civarında oldu. Altın fonlarına yatırım yapan yatırımcı sayısı da yaklaşık 10 bin kişiyi buldu.
Altın fonlarının içerisinde altın ile bir miktar da nanik bulunuyor. Örneğin Finans Portföyün İstanbul Gold B Tipi Altın Borsa Fonun portföyünde altın ve binde 3-4 civarında nakit bulunuyor. Fonun büyüklüğü şubat 2009 itibariyle 37 milyon TLye ulaştı.
Doların ve altının değer artışından doğrudan etkilenen fon bu yurt dışında da ödüller aldı. Şubat ayı itibariyle 59 aracı kurum ve bankanın hesabında GLDTR bulunuyor. GLDTRnin günlük işlem hacmi ise ortalama 2.500 bin TL. .Altın Fonu alırken öncelikle fonun portföyünde bulunan altın yüzdesine ve fonun uluslararası altının fiyat hareketlerini ne oranda yansıttığına dikkat etmek gerekiyor.
Akbank B Tipi altın fonundaki yatırımcı sayısı 3.000i geçerken fonun büyüklüğü ise 25 milyon TLye yükseldi.
Ocak sonu itibari ile Garanti Bankası B Tipi Altın Fonuna yatırım yapan yatırımcı sayısı ise 5.678e ulaştı.
VOBU İHMAL ETMEYİN
Altına yatırım yapmanın bir diğer yolu da Vadeli İşlemler Borsasından (VOB) altın sözleşmesi almak. 100 gram 995/1000 saflıkta rafine edilmiş külçe altına dayalı sözleşmelerin işlem gördüğü borsada fiyatlar 1 gram altının Türk Lirası cinsinden değeri olarak veriliyor. Sözleşmeyi almak için yatırılması gereken tutar 350 YTL. Bu 350 YTLlik sözleşme size 100 gram altının fiyat değişiminden kaynaklanan kar ve zarara ortak olmanızı sağlıyor. Burada aynı zamanda altın fiyatlarının düşüşünü öngördüğünüzde, elinizde altın ya da sözleşme olmasa da satış yönünde (short) pozisyon alarak, altın fiyatlarındaki gerilemeden de kar sağlayabiliyorsunuz. Bu işlemleri yapmak için Vadeli İşlemler Borsasında işlem yapma yetkisi olan bir aracı kurumda hesap açtırmanız gerekiyor.
FORTİSTEN YENİ ALTIN FONU
Bu arada Fortis Portföy geçen hafta yeni bir altın fonu çıkardı. Fortis Bank B Tipi Yüzde 100 Anapara Koruma Amaçlı Birinci Fonunun halka arzı 13 Şubata kadar yapılacak. Anaparayı koruma altına alan Fon, 13 aylık vadenin sonunda yatırımcıya altın fiyatlarındaki artışın yüzde 90ını getiri olarak sunuyor. Altın fiyatının başlangıç değeri ise Londra Altın Borsasında 3 günlük altın fiyatlarının aritmetik ortalamasıyla belirlenecek. 13 ay içinde daha önce belirlenmiş farklı tarihlerdeki altın fiyatlarının aritmetik ortalaması ise fonun bitiş değeri olacak. Eğer vade sonunda başlangıç ve bitiş değeri arasındaki oran pozitif ise artışın yüzde 90ı yatırımcıya getiri olarak verilecek. Eğer vade sonunda başlangıç ve bitiş değeri arasındaki oran negatif ise yatırımcı anaparasını hiçbir zarara uğramadan geri alabilecek. Türkiyede ilk defa halka arz edilecek bu fonun, özellikle günümüz koşullarına en uygun yatırım araçlarından birisi olarak tanımlanabilir.
Görüşler
Alp Keler / Fortis Portföy Genel Müdürü
Para birimlerinin geleceği sorgulanıyor
Dünyadaki politik gerginliğini daha da kötüleşeceği beklentisi altın talebini canlı tutacaktır. Ayrıca ekonomik krizde daha dip seviyelerinin görülebileceği ihtimali bununla beraber ABDnin ekonomiyi kurtarma operasyonunda kullandığı inanılmaz bütçelerin işe yaramama ihtimalide doların geleceği hakkında kaygıları artırıyor ve mevcut para birimlerinin geleceği sorgulanıyor. Bu ortamda altın pozisyonlarının korunması, geri çekilmelerde pozisyon artırılması makul görünüyor. Bunun yanında dünya ekonomisinde yılın 2. yarısından itibaren yaşanabilecek olumlu gelişmeler altın fiyatlarını olumsuz yönde de etkileyebilir. Bu yüzden özellikle bu dönemde altının hem yukarı potansiyelini sağlayan hem de düşüş piyasasında riski sınırlayan, altına dayalı koruma amaçlı fonların altın yatırımcısı için çok cazip bir seçenek olduğunu söyleyebilirim.
Dünya ekonomisinin normale dönmesi ve politik siyasi gerginliklerin azalması tarihi yüksek seviyelerine yakın seyreden altın fiyatlarının geri gelmesinde en büyük etken olacaktır. Aksi durumda ise yeni zirveler test edilebilecektir, öncelikle 930-935 dolar seviyelerini kırabilirse fiyatlar bir önceki zirve seviyesi 1000 dolarlı seviyelere çıkabilir.
Saltık Galatalı / TEB Portföy Genel Müdür Yardımcısı.
Fiyat kadar kur hareketi de önemli
Altında volatilite son yıllarda epey arttı. Orta ve uzun vadede altın fiyatında yükselme bekleyen yatırımcılar portföylerinin bir kısmı ile Altın Fonuna yatırım yapabilirler. Kısa vadeli fon alım satımında da büyük kazançlar sağlanabilir ancak dalgalı piyasa koşullarından dolayı olumsuz yönde bir sonuçla da karşılaşılabileceği unutulmamalı. Altın piyasasına yapılacak en doğru yatırım süresinin orta veya uzun vadeli olması gerektiğini düşünüyorum.
Altın fonlarında bir diğer dikkat edilmesi gereken önemli nokta da fon getirisinin altının dolar bazındaki ons fiyatının TLye dönüştürülerek fiyat açıklanıyor olması. Dolayısı ile altın fiyatı dolar bazında yükseldiğinde, döviz kurlarının TL karşısında da yükselmiş olması durumunda, altın fonu dünya altın fiyatlarının artışının üzerinde bir getiri sağlayabilir. Tam tersi şekilde, altın fiyatı dolar bazında yükselirken, döviz kurlarının TL karşısında gerilemesi altın fon getirisinin beklenen düzeyde olmamasına sebep olabilir. Fonun fiyatını etkileyen iki değişken birlikte takip edilmeli. Birincisi altının uluslararası değeri, ikincisi ise döviz kurlarında fonun fiyatını birebir etkileyen hareketâ¦
Şant Manukyan / İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdür Yardımcısı
1000 dolar aşılabilir
Altın fiyatları yeniden 875 doların altına gelir ise satışlar hızlanacaktır. Ancak gerek uzun vadede enflasyon tehdidinin yeniden gündeme gelecek olması gerekse altının sadece bir emtia değil gerçek para olarak kabul görüyor olması rezerv niteliğini de öne çıkartıyor. Bu nedenle kısa vadeli yükselişten emin olmasak bile 2-3 yıllık bir dönemde daha yüksek fiyatlar görmemiz çok büyük bir ihtimal. 2009 içinde altın fiyatlarının 1000 dolar seviyesini aşmasını beklemiyoruz, ancak sistemin önemli bir bankasının batması veya ekonominin çok hızlı bir toparlanmaya girerek parasal tabandaki büyümenin enflasyonist baskı yaratması durumunda bu seviye çok rahat bir şekilde aşılabilir. Kısa vadeli, bakan yani trade etmek isteyenler için 932 doların üzeri görüldüğünde uzun, 875 doların altına düşüldüğünde ise kısa pozisyon açmak gerekiyor. Altın uluslar arası piyasalarda dolar bazında Türkiyede ise TL olarak fiyatlandığında dolar-TL paritesi de yatırımın performansı açısından önem taşıyor.
Cumhur Timuçin / LCO Kıymetli Madenler YKB
Yastık altından 100 ton altın çıktı
Altın fiyatları ekim ayında gördüğü 680 dolar seviyelerinden sonra sürekli yükselişte. Geçtiğimiz günlerde 930 dolar seviyesini test eden altın fiyatlarının kısa vadede 885 dolar ve daha sonra da 840 dolar seviyelerine kadar geri çekileceğini düşünüyoruz. Fakat 700 dolar seviyeleri aşağı yönlü olarak kırılmadıkça altında uzun vadeli yukarı trend devam ediyor.
Altın fiyatlarının 2009 yılı içinde doların değer kazançlarına karşılık 700-950$ bandı içinde seyretmesini beklemekteyiz. Ekonomide önümüzü göremediğimiz bir dönem içindeyiz. Ama genel olarak resesyon durumunun devam edeceği bir ortamda çok büyük bir yükseliş beklememek gerekir. Altının 1000 dolar seviyelerini kırarak 1200 dolar seviyelerine doğru bir hareketi için diğer yatırım araçlarından altına bir kaçış olması gerekli...
Az önce de belirttiğim gibi altın bu seviyelerden satılır fakat 950$ seviyelerinin üzerine stop koyularak. 700-750 dolar bandından da alışa geçilebilinir.
Gökhan Aksu / Goldaş Kuyumculuk Finans Müdürü
Yükseliş kar satışları görülse de sürecek
Altın fiyatlarında orta ve uzun vadeli yükselişin ara ara yaşanacak kar realizasyonları ile devam edeceğini düşünüyoruz. Aralıksız bir yükselişten bahsetmek mümkün değil. Uygun seviyelerden altın almış olan yatırımcı, mutlaka karını realize etmek için satış yapacaktır. Uzun vadede 1.000 ons/dolar seviyelerini görmesi muhtemeldir.
Dünyanın ciddi bir krizin ortasında olması nedeniyle, gelecek günlerde neler yaşanabileceğini tam isabetle tahmin etmek zor. Ancak 2009 yılsonu fiyatını 1.000 ons/dolar seviyesinin üzerinde bekliyoruz. Mevsimsel talep, enflasyonun yükselme ihtimaline karşı korunma ihtiyacı, yatırımcı tercihlerinin altına kayması, petrol fiyatlarındaki olası yükselişler, Avrupa ve ABD ekonomilerine ilişkin gelişmelerin reel anlamda nasıl yansıyacağı gibi faktörler, altın fiyatlarının yükselmesini etkileyecek önemli başlıklar olarak karşımıza çıkıyor.
Altın alımı için 800-850 ons/dolar aralığını, satış içinse 925-950 ons/dolar aralığını öneriyoruz.
Cumhur Taşdelen / Troy Kıymetli Maden Ticareti A.Ş.
Alım için 900 doların altı uygun
Alınan önlemler, kurtarma planları, kötü varlıkların satın alınması, tüketicilerin desteklenmesi, vergi iadesi ve indirimleriyle resesyondan çıkmaya yönelik çabaların olumlu yansımalarını 2009 un 3.çeyreğinden sonra göreceğimizi düşünüyoruz. Özellikle piyasalarda belirsizliklere yönelik güven kaybı azalacağından, altın fiyatları desteğini kaybedebilir ve kar satışları ile fiyatlarda düzeltme yaşanabilir. Ancak, altın fiyatlarında düşüş yaşanması fiziki altın talebini yani kuyum sektörünün alımlarını artıracaktır. Bu da altın fiyatlarının daha fazla düşmesini engelleyecektir.
2009 yılı için altının ons fiyatındaki beklentimiz, en düşük 680, en yüksek 975, ortalama fiyatın 870 dolar/ons seviyelerinde olacağıdır.
Altında kısa vadeli alımlar için 880 dolar/onsun altı alım için uygun görülüyor. Ancak 900.dolar/onsun üzerinde kar realizasyonuna gitmeleri doğru olacaktır. Daha uzun vadelerde 850.dolar/ons'un altın da alıma gitmeleri daha doğru olur. 900.dolar/ons seviyelerinden altın alımı kısa vadeli alımlar için riski yüksek bir alım olur.
Galip Tözge / Bireysel ve Şirket Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı
Kur ve fiyat riski var
Altın fiyatları dolar ile belirlendiğinden, altın fonlarının fiyatı sadece altın fiyatındaki iniş çıkışlardan değil, dolar/TL kurundaki hareketlerden de etkilenir. Altın fiyatları piyasa koşulları ve ileriye yönelik beklentiler dahilinde hareket eder. Yatırımcıların altın fiyatlarındaki dalgalanma riskinin bilincinde olmaları gerekir.
Önemli nokta yatırımcının risk tercihleridir. Altın, yatırımcılara mevduat gibi sabit getirili enstrümanların sunduğu gibi bir korunma sağlamaz. Yatırımcılar, kur ve fiyat riski ile karşı karşıya kalabilirler.
Alternatif yatırım aracı olan faizlerin dip seviyelerinde seyretmesi ve hükümetlerin uygulamaya koydukları programlar neticesinde döviz kurlarına ilişkin belirsizlikler önümüzdeki dönemde yatırımcıların altına yönelmesini artıracaktır. Bu çerçevede tahminimiz orta vadede altınına talebin süreceği yönündedir.
Murat Çetinkaya / Kuveyt Türk GMY
Hindistan ve Çin önemli
Altının önümüzdeki dönemde seyrini anlamanın yolu, fiyatı baskılayan faktörlere rağmen altının neden değer kazandığının anlaşılmasından geçiyor. Cevap en basit şekliyle ekonominin temel mantığında gizli yani arz/talep ilişkisi... 2008 yılı, özellikle ikinci yarısı, altın talebinin global olarak hızla arttığı bir dönem oldu. 2009 yılında altının 2008 yılına paralel bir seyir izleyeceği yönünde olduğunu görüyoruz.
Altın fiyatlarını finansal krizin gelişimi ve şiddeti etkileyecektir. Çok kısa sürede hızlı bir toparlanma beklentisi olmadığı dikkate alınırsa 2009 yılında altının popülaritesi artarak devam edebilir. Ancak, bunun fiyatlara ne ölçüde yansıyacağı belirsiz. Öncelikle ABD Dolarının güçlenmesi altın fiyatları üzerinde baskı kuracaktır. Diğer bir faktör ise Hindistan ve Çindeki altın talebinin seyridir. Son yıllarda altın fiyatlarının artışına katkı sağlayan talep ağırlıklı olarak bu iki ülkeden geliyor. Çin ve Hindistan ekonomilerinin üretiminin azalması, altına karşı olan yapısal talebin azalmasına ve fiyatların aşağı doğru çekilmesine sebep olabilir. Raporlar, özellikle Hindistanda altın talebinin fiyat hassasiyetinin yüksek olduğunu gösteriyor.
Emre Göğüş / Finans Portföy, Goldist Yöneticisi
Her dönemde portföyde yer almalı
Altının 1000 dolar gibi yüksek bir seviyeden sonra ani bir düşüş yaşaması altının seyrinde tedirgin edici olsa da tekrar 900 dolar seviyelerinde dengeyi sağlaması önemli. Uzun vadeli yatırım yapmak isteyen yatırımcıların özellikle risk dağılımı yapmak amacıyla kendi risk algılamaları doğrultusunda altını portföylerinde belirli miktar bulundurmalarını öneririz.
Altın her dönemde yatırımcıların portföyünde yer alması gereken bir üründür. Olumsuz piyasa dönemlerinde de kendilerini hedge etmek adına altına yatırım yapılabilir.
Altın Mart 2008 de 1000 dolar seviyelerine kadar yükseldi. Tekrar 900 dolar seviyelerine geriledi. Son zamanlarda altın yeniden güvenli liman olarak görülmeye başladı ve yatırımcıların talebi artmıştır. 2009 yılının ikinci yarısından itibaren doların zayıflaması beklentileri doğrultusunda altın fiyatının yükseleceği ve ilginin artacağı görüşleri mevcuttur
Gür Çağdaş / Garanti Portföy Genel Müdürü
Altın varlıklarının oranı yükseliyor
2009 başında 835 dolar/ons olan altın son günlerde son 5 ayın en yüksek seviyelerine ulaştı. ABD hükümetinin ekonomiyi resesyondan kurtarabilmek için yüksek harcama yapacak olması ve bunun da enflasyonist baskı oluşturabileceği beklentisi bu yükselişin ardındaki temel neden olarak görünüyor. Global faizlerin sıfıra yaklaşması ve dünya genelinde parasal gevşemenin uygulanmaya başlanması tüm para birimlerinin görünümünü kötüleştirirken bu durum altına olan talebi arttırıyor. Global yavaşlama ve ABD Dolarının diğer para birimlerine karşı değer yitirmesi altın fiyatlarının artışına yol açıyor. Riskten kacış ve doların gidişatı konusundaki belirsizlik sürdükçe de bu artış devam edecektir. Örnek olarak son günlerde dünyanın en büyük altın ETFi, New York SPDR Gold Trust, altın varlıklarının, sene başından bu yana yüzde 7 artarak, kurulduğundan bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını bildirdi. Japonyanın en büyük altın perakendecisi ise 2008 yılında satılan altının bir önceki yıla göre yüzde 121 arttığını açıkladı.
Üzeyir Doğan / Kapital Menkul Değerler
Alım seviyeleri önemli
Son dönemde değerli metallerde dolar bazında önemli yükseliş denemeleri oluştu. Bu süreçte altın da, 700 dolar seviyelerinden yaklaşık yüzde 25lik bir yükselişle 900 doların üzerindeki fiyatları gördü. Bu yükseliş sonunda fiyatların 2008 Mart ayıyla başlayan düşüş trendinin hemen üzerine çıkması olumlu olarak algılanabilir. 900 dolar seviyesi aynı zamanda tarihi zirve ile bu düşüş trendi sonrasında görülen dibin düzeltmesinde Fibonacci seviyelerinden yüzde 61,8 seviyesini de işaret etmekte. Fiyatların hem bu seviyenin hem de aşağı yönlü ana trendin üzerine çıkması olumlu iken, henüz trendin tam anlamıyla kırıldığını söylemek için erken. Yatırımcıların burada oluşabilecek bir boğa tuzağına dikkat etmeleri gerekiyor. 930 dolar seviyesi oldukça güçlü bir direnç konumunda, yükselişin ivme kazanabilmesi için bu seviyenin aşılması gerekiyor. Bu nedenle altın almayı düşünenlerin ya da daha önceden alım yapmış olanların bu seviyenin aşılıp aşılamayacağını takip etmeleri gerekiyor. Bu seviye aşılamaz ve yeniden 900 doların altına sarkma olursa fiyatlar kısa süre içinde 885 ve ardından 850 dolar seviyelerine kadar gerileyebilir