10 şirket tek taşlarıyla göz kamaştırıyor
Ekonomist Dergisi İMKBde ses getirmiş, değerli arazisi olan şirketleri ve bunların beklentilerini içeren bir haber yayınladı. İşte o haber...
10 şirket tek taşlarıyla göz kamaştırıyor
İMKBde son üç haftadır satıcılı seanslar yaşanmasına karşın hisse bazında hareketlilik devam ediyor. Bu hareketlilikte özellikle değerli gayrimenkulü olan şirketlerle ilgili haberler etkili oluyor. Sarkuysan ve Akın Tekstil, bunların son iki örneği. Bu nedenle daha önce de İMKBde ses getirmiş, değerli arazisi olan şirketleri ve bunların beklentilerini derledik. Bu şirketler ise Anel, Arçelik, Eczaıbaşı Yapı, Mutlu Akü, Netaş, Otokar, Parsan ve Uzel Makina.
Talip Yılmaz/ Ekonomist
Son günlerde İMKBde endeks bazında olumsuz bir trend yaşanıyor. Geçen hafta cuma gününü 46,584 seviyesinden kapatan İMKB Ulusal-100 Endeksi, 48.335 zirvesine göre yüzde 3,6 oranında değer kaybetti. Bu süreçte özellikle bankacılık hisseleri ağırlıklı satış işlemleri yaşanırken, mali yapısı güçlü sanayi hisselerinin bankacılığa göre tutunduğu gözlendi. Zaten son dönemdeki bu hareket, yabancı yatırımcıların alım-satım işlemlerinde de kendisini gösteriyor. Yabancı yatırımcıların bu işlemlerini analiz sayfamızda okuyabilirsiniz.
Endeks bazında olumsuzluklar yaşanırken, bazı hisselerde ise ciddi hareketlilikler gözlenebiliyor. Bu hareketlere ise birçok faktör neden olabiliyor. Son günlerde bu hareketlilikte değerli gayrimenkulü olan şirketlerle ilgili haberlerin öncü rol oynadığı ifade ediliyor.
Örneğin, önceki hafta Sarkuysanın, İstanbul Tarlabaşındaki genel müdürlük binasını Gebze tesislerine taşıyarak burayı otel yapacağına yönelik haberler şirket tarafından doğrulanmasa da piyasada büyük yankı buldu. Yine geçen hafta daha önce Edip İplikin İstanbul Güneşlideki arazisine 212 İstanbul projesini yapan Akın Ailesi, borsadaki diğer şirketi Akın Tekstilin Merter arazisini de satmayı planlıyor. İşte bu tür haberler piyasada hisse bazında hareketliliğe neden oluyor. Biz de buradan hareketle, değerli gayrimenkulleriyle diğer bir ifade ile tektaşları ile piyasada dikkat çekilen şirketleri derledik.
Daha önce yapılan satışlar
Daha önce de bazı şirketlerin gayrimenkul satışlarına sahne olan İMKBde hisse bazında hareketler yaşanmıştı. Örneğin; Eczacıbaşı İlaçın 4. Levent/İstanbuldaki arazisi üzerine Kanyon projesi yapıldı. Deva Holdingin Leventteki binası 70 milyon dolara yeşil inşaata satıldı. CarrefourSa İstanbul/Merterdeki 115 bin metrekare arazisini 268 milyon Euroya (394 milyon dolar) Apollo Real Estate Multi Turkmall ortak girişimine sattı. Arazi üzerinde 150 milyon dolara toplam inşaat alanı 286 bin 529 metrekare ile Avrupanın en büyük Carrefourunun inşaatına başlandı.
Vakko, İstanbul/Merterdeki 40 bin 578 metrekare arazisini Nisan 2007de 56 milyon dolara Akkom İnşaata sattı. Alcatel Teletaş, İstanbul/Ümraniyedeki arazi ve binasını 15.3 milyon Euro'ya Metalsac'a sattı. Böylece gayrimenkulünü satarak likiditesini güçlendirdi. Karsu Tekstil, İstanbul Büyükçekmecedeki 18 bin 636 metrekarelik gayrimenkulünü 5.5 milyon dolar bedelle Soyyiğit Baharata sattı ve elde ettiği iştirak satış karıyla sermayesini güçlendirdi.
TAT, 9 Şubat 2005te Yenibosna/İstanbuldaki 42 bin 440 metrekare büyüklüğündeki eski SEK fabrikası arazisini, 33 milyon 950 bin YTL fiyatla Koç Vakfına sattı. Bu arazi üzerinde Koçtaş alışveriş merkezi yapıldı. Yine Aksu İplik, Osmaniye, Bakırköy/İstanbuldaki 35 bin 84 metrekare arazisini 15 Kasım 2004te 12.1 milyon dolara Özsaya İnşaata sattı. Altınyıldızın İstanbul Yenibosnadaki arazisi üzerinde ise alışveriş merkezi inşa ediliyor. Burası 2010 yılında açılacak. İşte özetlemeye çalıştığımız gayrimenkullere yönelik bu olaylar, şirket hisselerine de yansıdı. Bu nedenle yatırımcılar için bazı arazilerini değerlendirecek olan şirketleri ve onlarla ilgili beklentileri derledik.
AKIN TEKSTİL İstanbul/Bakırköy sınırları içindeki tesislerini Lüleburgaz ve Kastamonuya taşıdıktan sonra 2004 yılından bu yana burada 74 bin metrekare alan üzerine kurulu tesislerinde üretim yapmıyor. Bu arazinin 51 bin 823 metrekaresi Akın Tekstile, geri kalanı Akın Ailesine ait. Şirketin mali tablolarında arsaların maliyeti 862 bin 527 TL olarak görünüyor.
Şirket, mayıs ayındaki olağan genel kurulunda söz konusu arazinin değerlendirilmesi kararını almıştı. Analistler, bu bölgede belediyenin imar konusunda gerekli izni vermek üzere olduğunu söylüyor. Şirketin araziyi peşin satması halinde, emsal satışlara 72 milyon dolar ile 200 milyon dolar arasında gelir elde edebileceği değerlendirmeleri yapılıyor.
ANEL TELEKOM Yüzde 55 iştiraki olan Anelyapı Gayrimenkul, İstanbul Ümraniye'de 61 bin 500 metrekare kapalı alana sahip alana 85.5 milyon TL ekspertiz değerine sahip 20 katlı bir akıllı bina inşa etti. Şirket, burada kiralama işlemlerine mayıs ayında başladığını duyurdu. Binadan yıllık 20-25 milyon dolar kira geliri elde edilmesi bekleniyor. Anel Telekom'da bir diğer önemli beklenti de grup şirketi Anel Taahüd'ün halka arz edilecek olması.
ARÇELİK Şirketin İstanbul/Beylikdüzü'ndeki 176 dönümlük Beko arazisi, önemli bir beklenti. Daha önce bu arazi için 170 milyon dolara satışa çıkarıldığı yönünde haberler çıkmıştı. Ancak arazinin çok büyük olması ve bu nedenle yüksek bir değer ortaya çıkması nedeniyle satış sürecinde sıkıntıların olduğu ifade edilmişti. Kulislerde arazinin bölünerek satılabileceği de iddia edilmişti.
ECZACIBAŞI YAPI Haziran 2007de İstanbul Kartalda Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamına giren 300 dönümlük fabrika arazisinde vitrifiye üretim faaliyetlerine son verdi. Buradaki üretimi Eskişehir Bozöyüke taşıdı. Kentsel Dönüşüm Projesinde son aşamalara gelinmiş durumda. Yasal imar hakları ile ilgili çalışmaların sonuçlanmasının ardından, Eczacıbaşı Grubu burada İstanbul 4üncü Leventteki Eczacıbaşı İlaçın fabrika arazisinde gerçekleştirdiği Kanyon Projesine benzer bir proje gerçekleştirecek.
MUTLU AKÜ Mutlu Akünün de Eczacıbaşı Yapıda olduğu gibi Kartalda Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamına giren 70 dönümlük arazisi mevcut. Mutlu Akü, arazi üzerindeki binaları temmuz ayı başında yıktırmaya başladı. Piyasada arazinin 100 milyon dolar civarına olduğu yönünde söylentiler çıktı.
NETAŞ Ümraniye/İstanbuldaki 90 dönümlük arsa üzerinde kurulu tesisleri için 200-300 milyon dolar civarında olduğu yönünde aracı kurum raporları çıktı. Netaşta asıl beklenti ise ortak satışı. Şirket, 30 Temmuzda Nortel Grubunun yeniden yapılandırılması kapsamında Netaş Türkiyedeki yüzde 53 payının elden çıkartılması da dahil olmak üzere stratejik opsiyonların değerlendirildiğini açıkladı. Mahkeme süresinde satış işlemi devam eden Nortelin iş kollarının satışı için tekliflerin 30 Eylül-31 Ekim arasında sonuçlanması bekleniyor.
OTOKAR Otokar'ın İstanbul Güngören'de 16 dönümlük eski fabrika binası (Magirus fabrikası) bulunuyor. Güngören Belediyesi, burayı yeşil alan ve kültür merkezi için istiyor. Koç Grubu ise araziyi vermek istemiyor. Üç yıl önce Ekonomist dergisinde çıkan haberde belediyenin burası için 4 milyon TL kamulaştırma bedeli verdiğini, Koç Holdingin ise 20 milyon TL istediğini yazmıştık.
PARSAN 1968 yılında kurulup, 1971 yılında işletmeye alınan Parsanın tesisleri, İstanbul/Pendik'te 91 bin 123 metrekare arazi üzerinde. Bu araziyle ilgili bugüne kadar alınmış bir karar olmamasına rağmen, analistlerin şirket değerlemesi yaparken dikkat çektikleri bir gayrimenkul.
SARKUYSAN Sarkuysanın İstanbul Şişhanede otellerin yoğun olarak bulunduğu bir bölgede genel müdürlük binası bulunuyor. Basında şirketin genel müdürlük binasının boşaltılarak Çayırova/Gebzedeki tesislere taşınılacağı ve boşaltılan binanın otel yapılacağı yönünde haberler çıktı. Şirket ise yönetim kurulu tarafından bu yönde alınmış bir kararın olmadığını açıkladı. Bu açıklamaya rağmen, şirket yakından izlenmeye devam ediyor.
UZEL MAKİNA Uzel Ailesi bireylerinin yaşadıkları yönetim kavgası nedeniyle zor bir dönem geçiren Uzel Makinanın İstanbul Ramide toplam 93 bin 547 metrekare fabrika arazisi var. Şirketin bu arazisinin satılması planlanmış, satıştan doğacak karın yüzde 75inin sermayeye eklenmesine karar verilmişti. Hatta bir dönem piyasada arazi için 100 milyon doların üzerinde bir rakamın teklif edildiği ancak şirketin bu teklifi kabul etmediği söylenmişti.