Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Kamu Çalışanlarının 7. Dönem Toplu Sözleşmeden Beklentileri Araştırma sonuçlarına ilişkin açıklama yapan Memur-Sen refah payı talebinin enflasyonist ortamda haklı, her toplu sözleşmede gündeme gelmesi haliyle ise kalıcı bir talep haline geldiğini bildirdi.
Araştırmada Memur-Sen in refah payı talebine kamu çalışanlarının destek oranı %89 olurken, yeterli bulmayanların oranı %11 oldu.
Araştırmanın bir diğer sonucu ise seyyanen zammın emeklilere verilmemesinin kamu çalışanlarını emekli olma kararından vazgeçirdiğini ortaya koydu.
Açıklamada şöyle denildi:
"Kamu çalışanlarının her toplu sözleşme döneminde hükümetten talep ettikleri ve geçmiş iki yılda hükümetin toplu sözleşme dışında yasal düzenleme yaparak vermek zorunda kaldığı refah payı talebi; enflasyonist ortamda haklı, her toplu sözleşmede gündeme gelmesi haliyle ise kalıcı bir talep haline gelmiş durumdadır. Araştırmada Memur-Sen in refah payı talebine kamu çalışanlarının destek oranı %89 iken, yeterli bulmayanların oranı %11dir.
Seyyanen zammın emeklilere verilmemesi kamu çalışanlarını emekli olma kararından vaz geçiriyor. Seyyanen zammın emekli aylıklarına yansıtılmaması görevli aylığı ile emekli aylığı arasındaki farkı açarken bağlanma oranını %50 ye kadar düşürdü. Araştırmaya katılan kamu çalışanlarının yaklaşık %80 i seyyanen zammın emeklilere verilmemesinin emekliliği gelmiş memurların emeklilik kararlarını olumsuz yönde etkilediğini düşünmektedirler. Çalışanlar arasında verilmeyen seyyanen zammın memurların emeklilik kararlarını etkilemediğini düşünenlerin oranı ise sadece yaklaşık %10 düzeyindedir.
Araştırmaya göre, kamu çalışanlarının artırılmasını istediği yardım kalemleri içerisinde Eş Yardımı %40 ile ilk sırada yer almaktadır. Eş yardımını sırası ile %24 ile doğum, evlenme ve ölüm yardımı, %16 ile kreş yardımı takip etmektedir.
Hükümetin en düşük memur maaşının 22 bin TL olacağı vaadi son maaş artışlarında 1650 TL eksik yerine getirilmişti. Bu farkın kamu çalışanlarına ödenmesi yönünde Memur-Sen’in Toplu sözleşme teklifi içerisine koyduğu talep kamu çalışanlarına sorulmuştur. Araştırmada, bu konudaki Memur-Sen teklifine destek % 88 gibi oldukça yüksek bir düzeyinde ortaya çıkmıştır.
Kamu çalışanları Türkiye’nin bugünkü koşullarında maddi bir yardım almadan evlenebileceklerini ya da çocuklarını evlendirebileceklerini düşünmüyorlar. Araştırmaya katılanların yaklaşık %82 si evlenmek ya da çocuk evlendirmek için maddi yardıma ihtiyaç duyacağını ifade ederken, maddi yardımsız evlenebileceğini ya da çocuk evlendirebileceğini ifade edenlerin oranı sadece %4.49 dur.
Kamuda görevde yükselme sınavlarının bir süreye bağlı olmayan karmaşık ve dağınık haline karşı Memur-Sen bu sözleşme teklifinde sınavların en az üç yılda bir yapılmasını önerdi. Bu teklife kamu çalışanlarının desteği araştırmada yaklaşık %65 oranındadır. Çeşitli sebeplerle onaylamayanların oranı %17.69 dur.
Kamu çalışanları emeklerinin karşılığını alabilmek ve adil toplu pazarlık için mevcut yasanın yeterli olmadığına inanıyor! Kamu çalışanlarının yaklaşık %55 i 4688 sayılı yasayı işverenle müzakere ve mücadele koşulları açısından yetersiz bulurken, yeterli bulanların oranı sadece %24.54 te kalıyor.
Yapılan Beklenti Araştırmasında kamu çalışanları, yürüyen toplu sözleşme sürecinde sendikanın önündeki en zorlu engelin zor ekonomik koşullar olduğuna inanıyor. Çalışanların % 36sı bu konuda zor ekonomik koşulları öne çıkarırken, %21.11 i hükümetin katı tavrını öne çıkarmaktadır.
7. Dönem Toplu Sözleşme sürecine kamu çalışanlarının ilgisi yüksek! Süreç ağırlıklı olarak sosyal medyadan takip ediliyor! Çalışanların Yaklaşık %43 ü süreci sosyal medyadan takip ederken, İnternet haberlerinden takip edenlerin oranı yaklaşık %27dir. Sendikal ağlar ve temaslardan süreci takip edenlerin oranı %17.12 iken, bu oran radyo/tv den takip edenlerde %13.39 a gerilemektedir."
Memurlardan hükümetin zam teklifine tepki
Memur ve memur emeklileri müzakere sürecine odaklandı
Memur ve memur emeklisinin toplu sözleşme süreci başlıyor
Memur ve emekliye zam takvimi belli oldu
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.