Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Garanti Leasing, orta ölçekli üretim yapan firmaların makine yatırımlarının finansmanına talip. Garanti Leasing Genel Müdürü Ünal Gökmen, stratejilerini ‘yatırımı finanse’ etme üzerine kurduklarını belirtti.
Garanti Leasing Genel Müdürü Ünal Gökmen sektörü ve şirketin hedeflerini Dünya'dan Ece Ceyhun'a anlattı
Sat-geri kirala ürününün çıkması ile bir anda leasing sektörünün gayrimenkul finansmana çok yoğunlaştığına işaret eden Gökmen, “2015 yılında yapılan 6.3 milyar dolarlık hacmin yüzde 30’unu sat-geri kirala aldı. Bizde çok net bir karar verdik ve yatırımı finanse edeceğiz dedik. Yıldan yıla sektörlerin performansı değişebilir ama niş alan yakalayan, işini büyütme potansiyeli olan şirket yatırım yapar. Bizde bir şirket yatırım yapıyorsa sektör bağımsız yatırımı ve işi konuşalım dedik. Bunun içinde özellikle makine leasinginde kendimizi ayrıştırıyoruz” dedi. Nitekim şirket hacim dağılımını bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın tam tersi bir tabloya çevirmiş. Bazı sektörlerde yılın ilk 5 ayında yakalanan hacim ise neredeyse geçen yılın tamamına eşitmiş.
Ünal Gökmen, Garanti Leasing olarak sektörel odaklarını bu yıl ‘sat-geri kirala’ ile birden hızlı bir büyüme gösteren gayrimenkul sektöründen makine yatırımlarına çevirdiklerini anlattı. Nitekim ilk çeyrek rakamlarına bakıldığında geçen sene yüzde 21 büyüdükleri gayrimenkulde bu sene sadece yüzde 8 büyüyen Garanti Leasing buna karşılık iş ve inşaat makinalarında yüzde 23, diğer makine ve ekipmanlarda yüzde 23, tekstil makinalarında yüzde 12 büyüme hızı yakalamış.
Hacim 1 milyar doları aşacak
Geçen sene leasing sektöründe yaratılan işlem hacmi 6.3 milyar dolardı. Bu bir sene önceye göre dolar bazında yaklaşık yüzde 15’lik küçülmeyi ifade ediyordu çünkü 2014 yılında toplam hacim 7.5 milyar doların üzerindeydi. Garanti Leasing içinse 2015 hedefl erin tuttuğu, hacmin 900 milyon dolar civarında seyrettiği bir yıl oldu. Bu yıl hedef yaklaşık yüzde 20-25 büyümeyle 1 milyar doların üzerinde iş yaratabilmek.
Garanti Leasing Genel Müdürü Ünal Gökmen, son 5 çeyreklik sektörün ve şirketin performansını değerlendirirken bu yılın ilk çeyreğinin tahminlerden daha iyi geçtiğini vurguladı. Gökmen, “Son 5 çeyreğe bakıldığında geçen senenin ilk çeyreğinde 265 milyon dolarlık yeni işlem yaptık. Daha sonra her çeyrek, seçim ve jeopolitik risklerinde etkisiyle azalarak gitti. Bu sene ilk çeyrekte ise geçen yılın ilk çeyreğinin hafif üzerinde, 266 milyon dolarlık iş yaptık. Bu sene leasing sektörünün 6.5-7 milyar dolarlık yeni iş hacmi yaratacağını düşünüyoruz. Garanti Leasing olarak bizde hacmimizi 1 milyar doların üzerine çıkartma hedefiyle hareket ediyoruz” dedi.
Kentsel dönüşüm hareketi
Gökmen iş makinelerindeki büyümeyi anlatırken hem alt yapı hem de üst yapı tarafında hareketliliğin yansımasını gördüklerini söyledi ve şu bilgileri verdi: “Özellikle İstanbul ve Ankara’dan gelen talep canlı. Hissetmiyoruz ama çok alt yapı yatırımı yapılıyor. Üst yapıdaki hareketliliğin merkezinde de kentsel dönüşüm var. Üstelik kentsel dönüşümde, bina hem yıkılırken hem de yenisi yapılırken leasinge iş geliyor.” Tekstilin son dönemdeki performansı ile ezber bozduğunu kaydeden Gökmen, lojistik avantajı nedeniyle Avrupalı alıcının Çin’i bırakıp Türklerle daha yoğun çalıştığına işaret etti. Son dönemde birebir müşteri ziyaretlerinin ağırlığını artırdıkları ve farklı illerin kapısını çaldıklarını da aktaran Gökmen, “Leasing sektörü denince hemen akla ‘araba kiralama’ geliyor. Bu nedenle KDV avantajları başta olmak üzere sektörün avantajlarını daha çok dile getirmek istiyoruz” dedi.
Kur düşüşü rahatlattı
Leasing sektörü ihracat taahhüdü istemeden döviz bazında taksitli kredi verebiliyor. Yapılan hacmin para birimleri arasındaki dağılımına bakıldığında ise ağırlık TL’den ziyade euro başta olmak üzere döviz cinsinden. Kurun yıl başına göre düşmesi dövizle kredi kullanan müşterileri rahatlattığına işaret eden Ünal Gökmen, “Geçen sene kur nedeniyle zorlanan müşteri için bu yıl iş tam tersi. Kur düştükçe daha az ödüyor. Kur düşüşü yatırım iştahını da biraz artırdı” dedi. Gökmen’in verdiği bilgiye göre sektörde maliyetler TL’de yüzde 15-18, euroda yüzde 4-6 aralığında. Leasing sektörünün en büyük fonlama kaynağı ise bonotahvil ihraçları.
Herkes daha çok pedal çeviriyor
Bir taraftan jeopolitik kriz, terör konuşuyoruz, öteki tarafta moralsiz ve nakit sıkıntısı yaşayan sektörlerden bahsediyoruz. Ünal Gökmen ise hedefl eri hep pozitif ıskalayarak geçtiklerini anlatınca genel makro ekonomik resmi nasıl gördüklerini de sorduk. Gökmen, “Bu kadar çok negatif gelişmenin olduğu bir ortamda en azından makro çıktıların böyle olmayacağını düşünüyorsunuz. Bunun nedeni ise herkes daha çok çalışıyor, daha çok pedala basıyor. Efor inanılmaz yüksek” dedi.
Türk'ü – Suriyelisi ortak oldu makine leasingi için geldi
Suriyeli göçmenler kamuoyunda hep üzücü haberlerle gündeme geldi. Ama Gaziantep’e gelip yerleşen ve iş hayatının içine karışan bir kesim var ki leasing sektörünün müşterisi de olmuş. Ünal Gökmen, Gaziantep’e gelip yerleşen ve Türk iş ortakları edinen Suriyelilere özellikle ayakkabı ve halı makinesi leasingi yaptıkları bilgisini de paylaştı.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.