Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), sanayi üretimine ilişkin nisan ayı geçici verilerini açıkladı. Buna göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, nisanda bir önceki aya göre yüzde 0,1 düşerek ekonomistlerin artış tahminlerini karşılayamadı.
Alman şirketleri, sipariş yetersizliğinden şikayetçi olurken, sanayi üretiminin martta yüzde 0,4 düşmesinin ardından nisanda tekrar gerilemesi dikkati çekti. Piyasalarda sanayi üretimine ilişkin beklenti nisanda yüzde 0,3 artış yönündeydi.
Veriler, nisanda bir önceki aya göre enerji ve inşaat hariç sanayi üretiminin yüzde 0,2 arttığını ortaya koydu. Söz konusu dönemde sanayi üretimi içerisinde sermaye malı üretimi yüzde 0,8 artarken, ara malı üretimi yüzde 0,9 düştü. Tüketim malları üretimi yüzde 0,9, enerji üretimi yüzde 1,6 artarken, inşaatta yüzde 2,1 düşüş yaşandu.
Sanayi üretimi nisanda geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 3,9 düştü.
"Düşüş Alman ekonomisindeki toparlanmanın ne kadar yavaş olduğunu gösterdi"
Analistler, Alman imalat sektörünün şu andaki ana sorununun sipariş eksikliği olduğunu, sanayide şimdilik güçlü bir yükselişin ufukta görünmediğini bildirdi.
Almanya'daki ve Avro Bölgesi'ndeki müşterilerin daha az sipariş vermesi nedeniyle Alman sanayisinin yeni işleri de yılın başından beri beklenmedik şekilde daraldı.
ING Küresel Makro Araştırma Başkanı ve Almanya Başekonomisti Carsten Brzeski, konuya ilişkin değerlendirmesinde, Alman sanayi üretiminin nisanda yine "hayal kırıklığına uğratarak" ekonominin tamamının toparlanmasının ne kadar zor olacağını gösterdiğini belirtti.
Brzeski, "Bugün açıklanan nisan ayına ilişkin sanayi üretimi ve ticaret verileri ise ilk stres testiydi. Karışık bir tablo ortaya çıktı. İhracat artış eğilimini sürdürürken, sanayi üretimi bir kez daha hayal kırıklığına uğradı ve Alman ekonomisindeki toparlanmanın ne kadar yavaş olduğunu gösterdi." Ifadelerini kullandı.
Ekonomik faaliyetleri baskılama potansiyeli taşıyan çeşitli konjonktürel faktörlerin hala mevcut olduğunu kaydeden Brzeski, Orta Doğu'da devam eden askeri çatışmaların bir sonucu olarak yükselen petrol fiyatlarının, sanayi ve ihracat üzerinde bir kez daha baskı oluşturabileceğine işaret etti.
Brzeski, artan şirket iflaslarının ve bazı şirketlerin işlerini yeniden yapılandıracaklarını açıklamalarının bu yıl işgücü piyasasının zayıflaması riskini artırıp, sanayide güçlü toparlanmayı baskıladığını belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Son olarak, potansiyel konjonktürel rüzgarların yanı sıra, Almanya'nın bilinen yapısal zayıflıkları bir gecede ortadan kalkmayacak ve herhangi bir toparlanmanın hızını sınırlayacak. Son haftalardaki tüm iyimserliğin ardından, Alman ekonomisinin ikinci çeyreğe resmi başlangıcı hayal kırıklığı oluşturdu. Özel tüketim zayıf kalmaya devam ediyor ve sanayi üretimi ivme kazanamıyor. Büyümenin ana itici gücü yine ihracat. Şimdilik iyimserliğe tekrar veda etmek için çok erken, ancak Alman ekonomisinin toparlanmasının inatçı kalacağı çok açık."
Alman ekonomisi kırılganlığını koruyor
Öte yandan, imalat sektörü, Alman ekonomisinin 5'te birinden fazlasını oluşturuyor. İhracata bağımlı olan Alman imalat sanayisi, küresel ekonomideki yavaşlamadan, artan Çin rekabetinden ve Rusya-Ukrayna Savaşı sonrası yüksek enerji fiyatlarından olumsuz etkileniyor.
Alman ekonomisi, 2 yıllık durgunluk döneminin ardından yılın ilk çeyreğinde yüzde 0,2 büyüme kaydederek teknik resesyona girmekten kıl payı kurtulmuştu. Alman ekonomisi, özellikle bölgedeki diğer ülkelere oranla daha büyük bir rol oynayan imalat sektöründeki kalıcı zayıflık nedeniyle kırılganlığını koruyor.
Alman hükümeti, 2024 için daha önce yüzde 0,2 olarak açıklanan resmi büyüme beklentisini, 24 Nisan'da "hafif konjonktürel iyileşme işaretleriyle" revize ederek yüzde 0,3'e yükseltmişti.
Almanya 13 milyar euroluk vergi indirimine hazırlanıyor
Almanya'da işsiz sayısı beklentilerin üzerinde arttı
Almanya'nın perakende sektöründe toparlanma
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.