Yazdır

Bankaların gücü İMKB’yi sırtlıyor

Tarih: 18 Haziran 2012 - 13:45

Düşüş trendini geride bırakıp 58.000 seviyelerinin üzerini gören İMKB’ye en büyük destek bankalardan geliyor

GÖZDE YENİOVA/EKONOMİST 
Son dönemdeki düşüş trendini geride bırakıp diğer piyasalardan ayrışarak 58.000 seviyelerinin üzerini gören İMKB’ye en büyük destek bankalardan geliyor. Son dönemde yabancı yatırım bankalarının İMKB’deki banka hisselerini portföylerine eklemesi dikkat çekerken,gelecek ikinci çeyrek bilançolar da içeride bir beklenti oluşturuyor. Analistlere göre bazı güçlü bankalardan alım yapılabilir. Yaklaşık iki aylık dönemde yurtdışı kaynaklı endişeler nedeniyle düşüş trendinde olan İMKB’de geçen hafta dışarıdaki borsalardaki yükselişle birlikte çıkış hareketi başladı. 58.000 seviyesinin üzerine çıkan endekste Euro Bölgesi’nden endişe verici bilgi akışı gelmezse çıkışın devamı gelebilir.Daha da önemlisi Avrupa krizi ile ilgili endişeler devam etse de İMKB’de bir miktar da olsa diğer piyasalara göre iyimser bir hava yaşanıyor. Ancak önümüzdeki hafta için 17 Haziran’da gerçekleşecek Yunanistan seçimleri, risk iştahında baskı yaratan bir gündem maddesi olarak önemini koruyor. Fakat İMKB’nin bu ortamda olumlu ayrışmasına devam etmesi dikkat çekiyor. Bunda petrol fiyatlarındaki gerileme ve son açıklanan olumlu enflasyon verilerinin etkili olduğu düşünülüyor. Genelde ise Euro’nun geleceği ile ilgili endişeler, ABD ve Avrupa Birliği’ndeki yavaşlama ve Çin büyüme endişeleri ana risk unsurları olmaya devam ediyor.
BANKALARDAKİ BEKLENTİ
İMKB’nin ağırlığı oluşturan sektör bankacılık olduğu için, son çıkışta da yine yukarı hareketi yaratan bu sektör hisseleri oldu. Analistlerin önerileri de güçlü bankalardan alım yapılabileceği yönünde. Bankalar ile ilgili bir başka beklenti de karlılıkları.
İlk çeyrekte geçen yıla göre az da olsa karlarında artış yaşanan bankaların ilk yarıda da yine karlılıklarını devam ettirmesi bekleniyor. Geçen yılın ilk çeyreğiyle karşılaştırıldığında tablo da görüldüğü üzere 16 bankadan 12’sinin karını artırdığı gözleniyor. Özkaynak karlılığında ise özellikle tüketici kredilerine getirilen ek sermaye yükümlülükleri nedeniyle gerileme olacaı öngörülüyor. Geçen yılla bu yılın ilk çeyrek rakamlarıyla karşılaştığında hazırladığımız tabloda 16 bankanın yedi tanesi özkaynak karlılığında yükseliş göstermiş.
KARLILIKLARI YÜKSELECEK
Bankaların bu yılın ilk altı aylık dönem karlarının ortalamada önceki yılın yüzde 5 ile altı üzerinde olmasını beklediğini söyleyen Ak Yatırım banka analisti Hakan Aygün ,özkaynak karlılığında ise özellikle tüketici kredilerine getirilen ek sermaye yükümlülükleri nedeniyle gerileme bekliyor. Hakan Aygün, banka hisselerine yatırım yapacak yatırımcıların finansal piyasaların içinden geçtiği dalgalı dönemi dikkate alarak karar vermeleri gerektiğini de vurguluyor.
Tera Brokers banka analisti Hasan Demir’e göre Merkez Bankası’nın politikalarının olumlu sonuçlarının piyasalarca geç de olsa anlaşılması ve takdir edilmesi genel olarak ülke risk priminin düşmesine ve değerlemelerin yukarı gelmesine yardımcı oluyor.
Bu da enflasyondaki ılımlı seyrin devamı halinde yılın özellikle sonuna doğru piyasa faizlerinde oluşabilecek gerileme ile banka hisselerini destekleyecek.
ÖNERİLEN HİSSELER
Brent petrol fiyatlarının da Merkez Bankası’nın 2012 içi öngördüğü varil başına 120doların altında seyretmesi de gerek enflasyon gerekse de cari açık cephesinde Merkez Bankası’nın elini kuvvetlendiriyor ve ülkenin makro risklerini azaltarak hisse fiyatlarını özellikle de faiz duyarlılığı daha fazla olan banka hisselerini destekliyor. Hasan Demir, 2012 yılı ikinci çeyrekte ise sektörleri ve bir kerelik gelirle düşülmüş net karının birinci çeyreğin de üzerine çıkabileceğini düşünüyor. Genel olarak bankaların bu yılki performanslarını ve mali yapılarını beğendiğini ifade eden EFG Yatırım banka analisti Duygun Kutucu, “Avrupa’daki krize rağmen Türk bankaları sağlam mali yapıları ile göz dolduruyor ve genel olarak geçen yılki kârlılıklarını sürdüreceklerini düşünüyoruz” diyor.
Duygun Kutucu’nun beğendiği bankalar ise son iki çeyrekteki finansal performansı gelecek için umut verdiği için İş Bankası ve büyük bankalar arasında en yüksek kârlılığa sahip ve bu yüksek kârlılığın sürdürülebilir olduğunu düşündükleri Halkbank.
Duygun Kutucu’ya göre yatırımcılar Avrupa’dan gelen haber akışını ve Merkez Bankası’nın para politikalarını takip etmeliler. Ayrıca Tahsili Şüpheli Kredilerin (NPL) gidişatı da önümüzdeki dönemde önem kazanacak.
HİSSELERİN YÖNÜ
İçerideki gelişmeler banka hisselerini desteklese de dışarıdan gelecek Avrupa ile ilgili haberler hala etkisini koruyor. Bu nedenle yatırım yaparken haber akışını takip etmekte fayda var.
“Banka hisselerinde yönü, büyük ölçüde Avrupa Krizi’nin seyri etkileyecek. İçerideki gelişmeler sektöre ilgiyi destekler mahiyette” diyen Ak Yatırım banka analisti Hakan Aygün, gerek enflasyonun gerekse cari açığın gerileme eğilimi içerisinde olması faiz üzerindeki baskıyı en geç yılın dördüncü çeyreğinde hafifletecek gibi göründüğünü ifade ediyor.
Hakan Aygün, sektöre ilişkin görüşünü yurtdışı riskleri de hesaba katmak durumunda oldukları için temkinli iyimserlik olarak belirtiyor. Aygün’e göre bankalar hisse senedi getirisi açısından uzunca bir süredir sanayi şirketlerinin gerisinde kaldı. Bu dönemde ise öne çıkabilirler. Genel olarak ikinci çeyrek beklentileri ve hedef fiyat seviyesine göre artış potansiyelini dikkate alındığında Aygün’ün endeksin üzerinde getiri önerisi verdiği bankalar Halkbank,Garanti Bankası ve İş Bankası
Yabancı yatırım bankaları Türk banka hisselerini beğeniyor
Yabancı yatırım bankaları Türkiye’deki banka hisselerini beğendiklerini ve portföylerine dahil ettiklerine dair yeni raporlar yayınladılar. Bunlardan birkaçından çıkardığımız özetler şöyle:
HSBC
ÇARPANLARINA GÖRE İSKONTOLU İŞLEM GÖRÜYORLAR: “Net faiz marjı ve aktif kalitesi gelişmeleri HSBC beklentileri paralelinde; ancak özel ve devlet bankaları kâr büyümelerindeki ayrışma giderek daha fazla dikkat çekiyor. Yerli özel bankalarda yılın ilk dört ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre kar daralmasının yüzde 3 seviyesinde olduğu düşüş göstermesi, HSBC’nin 2012 yılı takipteki banka hisseleri için yüzde 3 seviyesinde kâr büyümesi beklentisine paralel. Bankacılık sektörü hisselerinin risk getiri profilleri son satış dalgası sonrasında iyileşme gösterdi. Türk bankaları hem tarihi seviyelere göre hem de uluslararası benzerlerinin çarpanlarına göre iskontolu işlem görüyor. Bu değerleme seviyeleri Avro-bölgesindeki belirsizlikler ışığında Türkiye’nin makro risklerinin değerlemelere daha yoğun bir şekilde yansımakta olduğunu gösteriyor. Halkbank ve İş Bankası hisseleri için ‘Endeksin Üzerinde Getiri’ tavsiyemizi koruyoruz.”
CREDİT SUİSSE
BANKALARIN AKTİF KALİTELERİ BEKLENTİLERİMİZDEN İYİ: “Türk bankaları EMEA bölgesindeki diğerleriyle benzen bir şekilde performans gösterdi. Türk bankalarında pozisyon alınabilecek değerlemeler olduğunu ve sektörle ilgili pozitif görüşümüzü yineliyoruz. 2012 kârları için büyüme görüşümüz yüzde 11 oranında bulunuyor. İlk beş aya bakıldığında bankaların aktif kalitesi bu yıl için bizim beklentilerimizden daha iyimser gerçekleşti.
Akbank ile ilgili önerimizi endeksin üzerinde performans olarak yükseltiyoruz. Banka endeksinin altında seyreden bankanın aktifleri gibi yüksek sermaye yeterlilik rasyosu, güçlü sermaye, daha yüksek kâr büyümesi potansiyeli görüyoruz. Halkbank da en iyi banka önerilerimiz arasında yer almaya devam ediyor.”
JP MORGAN
ÖNERİ NÖTRDEN AĞIRLIKLI ARTIRA ÇIKTI: “Türkiye için tavsiyemizi Nötr'den Ağırlık Artır'a yükseltiyoruz. Orta ve Doğu Avrupa, Kuzey Afrika ve Orta Doğu (CEEMEA) bölgesinde ilk tercihimiz olarak Türkiye’yi belirliyoruz. Türkiye için tavsiyemizi yükseltmemizin sebepleri arasında azalan ve finanse edilebilir seviyeye gelen cari açık, ihracat piyasasında değeri yeteri kadar bilinmeyen oranda Avrupa'dan MENA ve CIS bölgesine kayma, düşük hisse değerlemeleri ve güçlü büyüme yer alıyor. CEEMEA hisseleri arasında Türkiye´nin uzun vadeli potansiyeli olduğunu düşünüyoruz ve uzun vade şimdiden başlamış olabilir. Türkiye´de ilk tercih edilen hisseler arasında bankalar arasında Halkbank, Garanti Bankası ve Vakıfbank bulunuyor.”

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/bankalarin-gucu-imkbyi-sirtliyor/352693