Yazdır

İş Bankası'ndan altın bankacılığı atağı

Tarih: 11 Haziran 2012 - 14:52

Altında yaşanan hareketlilik ve altın talebinin artmasına paralel olarak İş Bankası bu alanda müşterilerine yeni ürün ve hizmetler suunmaya başladı.

Altında son yıllarda yaşanan yüksek fiyat hareketliliği, tüm dünyada altına olan talebin yükselmesi ve özellikle 2011 yılında altın bankacılığına olan ilginin artmasına paralel olarak Türkiye İş Bankası da bu alanda müşterilerine yeni ürün ve hizmetler sunmaya başladı.
İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Erdal Aral, iç tasarruflara destek sağlamak ve kayıtdışı altını sisteme çekmek üzere İstanbul Altın Rafinerisi (İAR) ile başladıkları hurda altın toplama uygulaması çerçevesinde yılsonuna kadar 1 milyar dolarlık hurda altın toplamayı hedeflediklerini söyledi.
İş Bankası'nın İstanbul Altın Rafinerisi ile imzaladığı protokol çerçevesinde uygulamaya başladıkları 'Altın buluşmaları' kampanyasına yönelik düzenlenen basın toplantısında konuşan Aral, "Hurda altın toplama hizmetini uzun bir süre devam ettirmeyi planlıyoruz. Sadece şube üzerinden değil, başka toplama yöntemlerini de gündeme getireceğiz. Halihazırda anlaşmak üzere olduğumuz bir kurumsal zincir de var. Önümüzdeki dönemde bu zincirler de dahil olduğunda yıl sonuna kadar 1 milyar dolarlık hurda altın toplamayı hedefliyoruz" dedi.
Aral, 1 milyar dolarlık tutarın 18-20 tona denk geldiğini de ifade etti.
Aral, toplam altın mevduatı ve yatırım fonları dikkate alındığında altın bankacılığında toplam piyasa hacminin 2011 sonu itibariyle 15.7 milyar TL, İş Bankası'nın pazar payının ise yüzde 25 ile 3.9 milyar TL olduğunu söyledi.
Söz konusu kampanya kapsamında ilk etapta İstanbul, Konya, Kayseri, Gaziantep, Malatya, Nevşehir, Adana ve Eskişehir şubelerinde hizmet verilecek.
Türkiye'de toplam altın talebinin 2011 yılında 143 ton yani 13.5 milyar TL düzeyinde olduğunu ve dünya üretiminin yüzde 5.7'sine denk geldiğini kaydeden Aral, Türkiye'de 2011 yılında 24.4 ton, son 10 yılda ise 107 ton altın üretildiğini belirtti.
Türkiye'nin altın ithalatı, İran'ın altın talebinde artış ve yaklaşan düğün sezonu öncesi yurtiçi talebin etkisiyle Mayıs ayında sert artışla 19.47 tona yükselirken, yılın ilk beş ayında ise toplam altın ithalatı 35.18 ton oldu. Türkiye'nin altın ithalatı 2011 yılının tamamında ise 79.7 ton oldu.
Aral, geçen yıl 4 milyar dolarlık altın ithalatına karşılık ihracat tutarının 1.3 milyar dolar olduğunu, sadece altın dikkate alındığında 2.7 milyar dolar açık verildiğini de belirtti.
Aral ayrıca, 2011 yılında yatırım amaçlı altın talebinin ilk kez mücevher talebini geçtiğini belirterek, Türkiye'de yastık altı altın tutarının ise 5,000 ton yani 270 milyar dolar civarında olduğunun tahmin edildiğini kaydetti.
Erdal Aral, altın bankacılığında son yıllarda çok ciddi ilerleme kaydedildiğini belirterek, “2004 yılında 32 sayılı kararda yapılan değişiklikle bankalara kıymetli maden mevduatı açabilme yetkisi verilmiş olmakla birlikte son yıllardaki gelişmelerle altın bankacılığı hızlı bir yükseliş trendine girdi. BDDK verilerine göre, toplam altın mevduatı büyüklüğü son 1 yılda 3,1 milyar TL’den 13,6 milyar TL’ye yükselmiştir” dedi.
Altın bankacılığına olan ilgiye paralel olarak müşterileri için farklı altın ürünleri geliştirdiklerini belirten Erdal Aral, altın mevduat hesabı, yatırım hesabı, B Tipi altın fonu, anapara korumalı fon gibi alternatifler sunduklarını söyledi.
“Altını evde saklamak riskli. İş Bankası’nda tutmak kazançlı”
İş Bankası’nın İstanbul Altın Rafinerisi ile imzaladığı protokol çerçevesinde uygulamaya başladığı “Altın Buluşmaları” kampanyası hakkında bilgi veren Erdal Aral şunları kaydetti: “Altın ülkemizin geleneksel yatırım araçlarından biridir. Uzun vadede yatırımcısını risklerden koruduğu için yatırım aracı olarak güvenli liman özelliğini hiç kaybetmemiştir. Ancak altını evde saklamak ve korumak oldukça riskleri de beraberinde getirmektedir. Bu nedenle altına yatırım yapmak isteyenleri altınlarını İş Bankası güvencesiyle saklamaya ve yatırım yapmaya davet ediyoruz”.
Aral, “Altın Buluşmaları” düzenlenen şubelere başvuran kişilerin altınlarının 995/1000 saflıktaki gram karşılığının şubelerde bulunan İstanbul Altın Rafinerisi eksperleri tarafından belirleneceğini belirterek, “Belirlenen gramajda altın, vadesiz altın mevduat hesabında gram altın cinsinden güvenle saklanabilecek. İsteyenler ayrıca vadeli altın mevduat hesabı açtırarak mevcut altınlarının üzerine gram altın kazanabilecek” dedi.
Altın bankacılığının geleceğini de değerlendiren Erdal Aral, 2011 yılında yatırım amaçlı altın talebinin ilk kez mücevher talebini geçtiğine dikkat çekerek, önümüzdeki dönemde altın fiyatlarında artış eğiliminin devam etmesinin, altına olan yüksek ilginin de sürmesini sağlayacağını belirtti.
Altın mevduat hesabı ile her ay düzenli olarak altın yatırımı yapılabiliyor
Vadesiz hesap niteliğinde olan İş Bankası Altın Mevduat Hesabı ile İş Bankası internet şubesi ve şubeler aracılığıyla altın alınıp satılabiliyor. Altın Mevduat Hesabı ile düşük tutarlarla işlem yapılabiliyor ve 50 bin TL’ye kadar olan tasarruflar Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na tabi oluyor. Ayrıca, her ay düzenli olarak altın yatırımı yapmak isteyen İş Bankası müşterilerine internet şubesinden ya da şubelerden düzenli alım talimatı verebilme olanağı da sunuluyor.
İş Bankası müşterileri Yatırım Hesabı aracılığı ile de 1 gram altın, tam ve yarım cumhuriyet altın alarak fiziki saklama riski olmaksızın altına yatırım yapabiliyor.
İş Bankasının portföyü aktif olarak yönetilen B Tipi altın yatırım fonu bulunuyor.
İş Bankası altına dayalı olarak halka arz ettiği anapara korumalı fonlarla da yatırımcılara altına dayalı alternatif bir yatırım enstrümanı sunuyor.
İş Bankası bireysel yatırımcılar yanı sıra ticari müşterilerine de altın bankacılığı ürünleri sunuyor. İş Bankası altın üretimi veya ticareti ile uğraşan, altın işleyen veya altın üzerinden işçilik geliri elde eden üretici firmaların yanı sıra altın ticareti yapan firmalara, kuyumculara da altın işletme kredisi ve altın ihracat kredisi hizmeti veriyor.

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/is-bankasindan-altin-bankaciligi-atagi/352000