Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) Mayıs Ayı Beklenti Anketine göre, katılımcıların çoğunluğu önümüzdeki ay dolar ve Avro'da değişim beklemezken, İMKB'ye ilişkin 6 aylık ve yıllık dönemde endekste yükseliş bekleyen katılımcıların oranı sırasıyla yüzde 48 ve yüzde 63'e çıktı.
Kurul'un, 329 üst düzey yönetici tarafından yanıtlanan Mayıs ayı beklenti anketi sonuçları açıklandı.
Buna göre, gösterge bono faizine ilişkin olarak katılımcıların yüzde 68'i önümüzdeki ay değişim beklemediği yönünde görüş bildirirken, artış bekleyen katılımcıların oranı yüzde 21, düşüş bekleyen katılımcıların oranı yüzde 11 olarak gerçekleşti. Katılımcıların yüzde 48'i 6 aylık dönemde, yüzde 40'ı ise yıllık dönemde değişim beklemezken aynı dönemler için artış bekleyen katılımcıların oranı sırasıyla yüzde 27 ve yüzde 34 oldu.
Dolar ile ilgili katılımcıların yüzde 53'ü önümüzdeki ay değişim beklemezken, 6 aylık ve yıllık dönemlerde aynı yönde görüş bildiren katılımcıların oranı azaldı, yükseliş beklentisine sahip katılımcıların oranı arttı. Sonuçlar bir önceki dönem anket sonuçları ile karşılaştırıldığında, aylık beklentilerde doların yükseleceği yönünde görüş bildiren katılımcıların oranında dikkat çekici artışlar yaşandığı gözlendi.
Avro'ya ilişkin beklentiler bir önceki dönem anket sonuçları ile benzerlik gösterirken, katılımcıların yüzde 58'i ile çoğunluğun değişim beklemediği gözlendi. Yıllık dönemde ise yükseliş beklentisine sahip katılımcıların oranı artarak yüzde 36'ya yükseldi.
İMKB ile ilgili beklenti bir önceki dönemle benzer
Katılımcıların yüzde 57'si önümüzdeki ay İMKB-100 Endeksine ilişkin olarak önemli bir değişim beklemezken, artış bekleyen katılımcıların oranı yüzde 17, düşüş bekleyenlerin oranı ise yüzde 26 olarak gerçekleşti. 6 aylık ve yıllık dönemde endekste yükseliş bekleyen katılımcıların oranı artarak, sırasıyla yüzde 48 ve yüzde 63'e ulaştı.
Bir önceki dönem anketinde önümüzdeki bir ayda endekste düşüş bekleyen katılımcıların oranı yüzde 17 olurken, bu dönem aynı yönde görüş bildirenlerin oranı yüzde 26'ya ulaştı.
İMKB işlem hacmine ilişkin olarak katılımcıların yüzde 62'si önümüzdeki ay değişim beklemediği yönünde görüş bildirirken, altı aylık ve yıllık beklentilerde artış bekleyen katılımcıların oranı artarak sırasıyla yüzde 47 ve yüzde 65'e ulaştı.
Sonuçlar bir önceki dönem sonuçları ile karşılaştırıldığında özellikle aylık ve 6 aylık dönemlerde işlem hacminde artış bekleyen katılımcıların oranı azaldı.
Halka açılacak şirket sayısına ilişkin olarak katılımcıların yüzde 62'si değişim beklemezken, altı aylık ve yıllık beklentilerde artış bekleyen katılımcıların oranı sırasıyla yüzde 56 ve yüzde 71 oldu.
Özel sektör borçlanma araçlarının ihracına yönelik koşullar
Önümüzdeki ay katılımcıların yüzde 62'si özel sektör borçlanma araçlarının ihracına yönelik koşullarda değişim beklemediği yönünde görüş bildirdi. 6 aylık ve yıllık dönemlerde iyileşme beklentisi ağırlık kazanırken, bu yönde görüş bildiren katılımcıların oranı sırasıyla yüzde 66 ve yüzde 73'e yükseldi.
Özel sektör borçlanma araçlarının ihracına yönelik koşullara ilişkin beklentiler bir önceki dönem anket sonuçları ile benzerlik gösterirken, katılımcıların yüzde 54'ü önümüzdeki ay koşullarda değişim beklemediği yönünde görüş bildirdi. Altı aylık ve yıllık dönemlerde iyileşme beklentisinin ağırlık kazandığı gözlenirken, bu yönde görüş bildiren katılımcıların oranı sırasıyla yüzde 59 ve yüzde 70 oranında oldu.
Hakim görüş, borçlanmada artış yaşanacağı yönünde
Katılımcıların yüzde 67'si önümüzdeki ay, yüzde 50'si ise önümüzdeki altı ay reel kesimin yurtdışı borçlanma durumuna ilişkin olarak değişim beklemezken, yıllık dönemde borçlanma oranlarında değişim bekleyenlerin oranı yüzde 52 oldu ve hakim görüş borçlanma durumunda artış yaşanacağı yönünde gerçekleşti.
Sonuçlar bir önceki dönem anket sonuçları ile karşılaştırıldığında, artış beklentisine sahip katılımcıların oranında düşüş yaşandı.
İstanbul Altın Borsası (İAB) işlem hacmine ilişkin olarak katılımcıların yüzde 59'u önümüzdeki ay, yüzde 47'si önümüzdeki altı ayda değişim beklemezken, yıllık beklentilerde aynı yönde görüş bildirenlerin oranı yüzde 35'e geriledi. Artış yaşanacağı beklentisine sahip katılımcıların oranı ise yüzde 53 olarak gerçekleşti.
Emeklilik fonları net aktif değerine ilişkin değişim beklentisi
Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası (VOB) işlem hacmine ilişkin katılımcıların yüzde 68'i önümüzdeki ay değişim beklemezken, altı aylık ve yıllık beklentilerde artış yaşanacağı görüşü ağırlık kazandı, bu yönde görüş bildiren katılımcıların oranı sırasıyla yüzde 52 ve yüzde 64'e ulaştı.
Yatırım fonları net aktif değerine ilişkin olarak katılımcıların yüzde 66 ile çoğunluğu önümüzdeki ay değişim beklemezken, altı aylık ve yıllık dönemlerde aynı yönde görüş bildiren katılımcıların oranı sırasıyla yüzde 41 ve yüzde 31'e geriledi. Söz konusu dönemler için artış beklentisi ağırlık kazanarak sırasıyla altı aylık dönemde yüzde 51 ve yıllık dönemde ise yüzde 61 oldu.
Katılımcıların yüzde 52'si önümüzdeki ay emeklilik fonları net aktif değerine ilişkin değişim beklemezken altı aylık ve yıllık beklentilerde ise çoğunluk artış yaşanacağı yönünde görüş bildirdi. Bu yönde görüş bildiren katılımcıların oranı sırasıyla yüzde 66 ve yüzde 74 olarak gerçekleşti.