Yazdır

'Borsada alım fırsatı var'

Tarih: 25 Mayıs 2012 - 07:23

Piyasalardaki belirsizliklerin sürdüğünü belirten Ata Yatırım Genel Müdürü Yılmaz, hisse fiyatlarının gerilemesinin alım fırsatı yarattığını söyledi

Sermaye piyasasının köklü kuruluşlarından Ata Yatırım’ın Genel Müdürü Ufuk Yılmaz, dünya piyasalarının belirsizlik içinde olduğu şu günlerde uluslararası piyasalarda kasım ayına kadar parasal bir genişleme beklemediğini belirterek, yatırımcıların İMKB’de madencilik ve gayrimenkul şirketlerine yatırım yapabileceklerini söyledi.
Özel sektör tahvillerinin devlet kağıdının üzerinde bir getiri verdiğini belirten Yılmaz, yatırımcıların dövizden uzak durmalarını önerdi. Yılmaz üç ile 6 ay vade için tasarruf sahiplerine şu yatırım önerilerinde bulundu:
“Son dönemde özellikle özel sektör tahvilleri belli bir getirinin üzerinde getiri getirmeye başladı. Sabit ama yüksek getiri anlamında imkan yaratıyorlar. Öte yandan borsanın biraz daha geri çekilmesiyle beraber bunun bir alım fırsatı olarak değerlendirebileceğini düşünüyoruz. Hisseler bazında seçici olmak kaydıyla madencilik, gayrimenkul ortakları sektörlerinde faaliyet gösteren şirketlerin hisselerine yatırım yapılabilir. Daha savunmacı olmak isteyen tasarruf sahipleri için perakende sektörünün hisselerini önerebilirim. Biz kurum olarak dövizi bir yatırım aracı olarak önermiyoruz. Türkiye’de dövize yatırım yapanlar uzun vadede hep kaybetmişlerdir. Dünyada parasal genişleme olmadan altına yatırımı doğru bulmuyorum.”
Ata Yatırım Genel Müdürü Yılmaz sorularımızı yanıtladı:
‘Fonların getirisi artacak’
Sermaye piyasası kanunu tasarısı ne getiriyor?
Yeni sermaye piyasası yasa tasarısıyla fon yönetim şirketleri geliyor. Artık aracı kurumlar, bankalar fon kurucusu olmayacak. Fon yönetim şirketleri fonların kurucusu olacak ve fonları onlar yönetecek. Türkiye’de fonlar yüzde 70 civarında likit olarak değerlendiriliyor. Bu likit fonlar uzun vadeli tasarruf araçları olarak kullanılan fonlar değil. Kısa vadeli paraların değerlendirildiği araçlar. Ama biz Türkiye’de tasarrufların artırılmasını istiyoruz. Bunun yolu da uzun vadeli olan sermaye piyasalarına yatırımcı çekmektir. İnsanlar yatırım yapmadan önce yatırım araçlarının getirilerine bakarlar. Türkiye’de maalesef fonların getirileri çok düşük. Banka mevduatlarının bile altında. Fon yönetim şirketlerinin gelmesiyle beraber fonlar getiri odaklı bir yatırıma yönlendirilecek. Yatırım fonları bankaların değerlendirdiği araç olmaktan çıkacak fon yönetim şirketlerinin yönettiği ve getirilerine göre yatırımcının karar verdiği enstrümanlar haline gelecek.
Tasarıda küçük yatırımcı korunuyor mu?
Yeni yasa tasarısında da yatırımcıyı koruyan maddeler olacaktır diye düşünüyoruz. Halka açık şirketin ortağısınız, genel kurulda içeriğine katılmadığınız bir karar alındı. İtirazınızı kayda geçirerek ortaklıktan ayrılma hakkına sahipsiniz. Bu önemli bir haktır. Üst üste zarar etmiş bir şirketin ortağınız ve imtiyazlı ortaklar varsa bunların imtiyazı lağvediliyor.
‘Bölgesel banka olacağız’
Şirketinizin yurtdışı hedefi nedir?
Ata Yatırım’ı Türkiye’nin bölgesel markalarından biri yapmak istiyoruz. Bu amaçla Dubai’de bir yatırım bankamız var. Ata Yatırım’ın bölgesel bir yatırım bankası olması için çalışıyoruz. Çünkü Türkiye’ye yabancı yatırımcıların çok büyük bir ilgisi var. Yatırım bankacılığı açısından bir açılım içindeyiz. Varlık yönetimine yoğunlaşmaya çalışıyoruz. Hindistan ve Çin’in Türkiye için önemli bir pazar olabileceğini düşünüyoruz.
‘Bankalar başkasının fonunu da satacak’
Türkiye’de sermaye piyasası neden derinleşmiyor?
Türkiye’de yatırım denince insanların aklına altın ve gayri menkul geliyor. Banka mevduatı bile bunlardan sonra geliyor. Yatırım denince hissenin akla gelme oranı yüzde 2. Müslüman mahallesinde salyangoz satmaya çalışıyoruz. Fon yönetim şirketleri böylesine dalgalı bir dünyada profesyonel bir hizmet sunuyorlar.
Bu alamda fon yönetim şirketleri bir boşluğu dolduracaklar, piyasa daha rekabetçi olacak. Açık bir sistemle bütün aracıların fonları karşılıklı olarak satılır hale gelecek. Bankalar birbirlerinin fonlarını satabilecek. Böyle bir durumda getiri öne çıkacak.
Sen benim müşterimsin benim fonumu alacaksın sistemi olmayacak. Takas Bank ve İMKB bunun üzerinde çalışıyor. Hisse senedi gibi isteyen istediği bankanın fonunu alabilecek. Bu rekabeti artıracak.
Biz Ata olarak fonmarket.com’da bunu yapıyoruz.
Milliyet

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/borsada-alim-firsati-var/350143