Yazdır

Yunanistan Türkiye'yi etkiler mi?

Tarih: 22 Mayıs 2012 - 15:11

BOFA Merrill Lynch: Yunanistan, Türkiye'nin yumuşak karnını spot ışıklarının altında bıraktı

BOFA Merill Lynch tarafından yayınlanan raporda Yunanistan'ın Euro bölgesinden çıkması riskinin Türkiye'nin zayıflıklarını öne çıkaran bir gelişme olduğu ifade edildi.
Kurumum Avrupa bölümü ekonomist ve strateji timi Yunanistan'ın bölgeden çıkması riskinin arttığına inandığını ancak bu durumun halen temel senaryosu olmadığını belirtti. Böyle bir riskin gerçek haline gelmesi muhtemel bulaşma risklerini de beraberinde getiriyor diyen kurum analsitleri daha kötü zamanlarda Türkiye'nin cari işlemler açığına yönelik endişelerin ve yabancı sermaye girişine bağlılığının daha derinden hissedileceğini belirtti.
Kurumun raporunda Türkiye bankalarının Avrupa krizi ile beklenenden daha iyi mücadele ettiğini ve avrupa'daki kaldıraçtan arındırma süreci içinde Avrupa bankalarının paylarını artırdıkları bankaların sadece Türkiye'de olduğu ifade edildi.
Öte yandan Yunanistan'ın euro bölgesinden muhtemel çıkışının Türkiye açısından ciddi bir risk olduğu vurgulandı ve; "Eğer Yunanistan'ın çıkışına yönelik endişeler artar ya da bu risk gerçekleşirse bu durum global hassasiyetlerde büyük değişimlere neden oldu. Türkiye bu durumdanüç ayrı kanalla etkilenir,
1- Finansman hesapları: Taze sermaye girişindeki yetersizlik ve portföy yatırımnlarında çıkışlar ve daha düşük rezervler
2- Beklentiler: Yerel tüketici be yatırımcı eğilimlerinde düşük değeri TL ve yüksek TL faiz oranlarına bağlı bozulma
3- Faaliyetler: Ekonomik faaliyetler ve stoklar hızla daha yavaşa doğru geriler" denildi.
Rapor şöyle devam etti
Türkiye'nin dış kaynaklı kırılganlıkları defalarca test edildi
Türkiye'nin sermaye akışının aniden durması gibi bir olay karşısındaki kırılganlığı hem 2008-2009 döneminde hem de 2011'de test edildi. Euro bölgesi kaynaklı yeni bir şok Türkiye'de ekonomik faaliyetler üzerinde yeniden olumsuz bir etki yaratabilir bununla birlikte sistemin kaldıraç oranının çok düşük olması nedeniyle bir göçüşe neden olmaz. Toparlanma da global düzeyde verilecek politika karşılıklarına bağlı olarak hızlı bir şekilde olacaktır.
2008 yılından bu yana Türk şirketlerinin döviz kredileri 169 milyar dolardan 194 milyar dolara yükseldi bununla birlikte yabancılara olan yükümlülükler 65 milyar dolar seviyesinde kalarak toplam döviz kredileri içindeki payını yüzde 38'den yüzde 33'e düşürdü. Bu oran şimdi GSYİH'nın yüzde 8'ini ifade ediyor kısa vadeli olanlarda ise bu oran yüzde 2.3 seviyesinde bulunuyor.

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/yunanistan-turkiyeyi-etkiler-mi/349847