Yazdır

SPK taslağı görüşe açtı

Tarih: 09 Mart 2012 - 16:26

Sermaye Piyasası Kurulu, Sermaye Piyasası Kanun Tasarısı taslağını görüşe açtı

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Sermaye Piyasası Kanun Tasarısı Taslağını görüşe açtı.
SPK'nın internet sitesinde 2 yıla yakın süredir süren çalışmalar sonucu yeni Sermaye Piyasası Kanunu Tasarısı Taslağının ve genel gerekçenin hazırlandığı kaydedildi.
Kurulun internet sitesinde kamuoyunun görüşlerine açılan taslağın, bugüne kadar çeşitli bakanlıklar ve kamu kurumlarının görüşüne açıldığı ve taslak üzerinde bazı ekleme ve düzeltmeler yapıldığı belirtildi.
SPK web sitesinde 30 Mart 2012 tarihine kadar kamuoyunun görüşüne açık kalacak taslağın bu şekilde özel sektörün de görüşleri alınarak piyasa gerekliliklerine azami ölçüde cevap vermesinin hedeflendiği ifade edildi.
SERMAYE PİYASASI TASARISI TASLAĞI İÇİN TIKLAYINIZ
• Halka arzlarda kayda alma sisteminden, izahname onay sistemine geçilmektedir.
• İzahname geçerlilik süresi kavramı de ilk kez ülkemiz mevzuatına kazandırılmakta olup, 12 ay süresince yapılacak tüm ihraçlar tek bir izahname ile yapılabilecektir. Paylarının piyasa fiyatı nominal değerinin altında olan şirketlerin nominal değerinin altında bir fiyatla pay ihraç edebilmesine Kurulca izin verilmesine imkan sağlanmaktadır.
• Mevcut Kanun’da 250 ortak olan halka arz olunmuş sayılma kriteri 500’e çıkarılmış ve ortaklıkların halka açık ortaklık statüsüne kavuştuktan sonra en geç iki yıl içerisinde işlem görmek için borsaya başvurma zorunluluğu getirilmektedir.
• Halka açık ortaklıklar için önemli nitelikteki işlemler tanımlanarak, bu işlemler gerçekleştirilirken Kurulca belirlenen esaslara uyulmaması durumunda Kurul’a, idari para cezasının yanı sıra işlemin iptali ve telafi edici tedbirler alma yetkileri verilmektedir.
• Halka açık ortaklıklar bakımından ilk kez, önemli kararların alındığı genel kurullara katılamayan veya olumsuz oy veren pay sahiplerine paylarını şirkete satma hakkı veren “ayrılma hakkı” kavramı düzenlenmektedir.
• Piyasa bozucu eylemler idari para cezasına tabi fiiller olarak ilk defa mevzuatımıza girmektedir.
• Bilgiyi kötüye kullanma ve piyasa dolandırıcılığı suçlarına ilişkin olarak alınacak tebdirler kapsamlı ve detaylı olarak düzenlenmektedir. Bilgiyi kötüye kullanma ve piyasa dolandırıcılığı suçları uluslararası gelişmeler de dikkate alınarak yeniden düzenlenmiş, hangi tip fiillerin bu suçları teşkil edeceği detaylı
olarak belirlenmiştir.
• Piyasa dolandırıcılığı ve içeriden öğrenenlerin ticareti suçlarında müsadere imkanı
Tebliğ ile düzenlenen pay alım teklifine ilişkin esaslar Kanun’a taşınırken, Kurul’un bu zorunluluğuna uyulmaması durumunda uygulayacağı yaptırımlar güçlendirilmektedir. Pay alım teklifi sonrası belirli bir pay oranına ulaşan ortaklara kalan azınlığı “ortaklıktan çıkarma hakkı” ile teklif sonrasında azınlık haline gelen pay sahiplerine paylarını ortaklığa “satma hakkı” kavramları düzenlenmiştir.
Kamuyu aydınlatma belgeleri ayrı bir kavram olarak ilk kez düzenlenmekte olup; genel olarak yanlış, yanıltıcı ve eksik bilgilerin yer aldığı kamuyu aydınlatma belgelerine dayanarak işlem yapan yatırımcıların tazminat hakları ile sorumluların kurtuluş karineleri belirlenmektedir.
“Kira Sertifikası” ve “Varlık Kiralama Şirketleri” kavramları ile temel esaslara Kanun’da da yer verilmektedir.
Alım satım aracılığı ve halka arza aracılık faaliyeti birden çok faaliyete ayrılmış ve çok taraflı alım satım sistemlerinin işletilmesi yeni bir faaliyet olarak yeni düzenlemede yer almıştır.
Yatırım hizmet ve faaliyetlerinin Kurulumuzun iznine tabi olması için düzenli uğraş, ticari veya mesleki faaliyet olarak icra edilmesi şartı getirilmiştir.
Yan hizmet olarak saklamacılık hizmeti ve veri depolama kuruluşları ilk defa mevzuatımıza girmiştir.
Daha önce Kanunda düzenlenmemiş bir konu olan merkezi takas ve merkezi saklama bugüne kadar ki uygulamalar da göz önüne alınarak ayrıntılı olarak düzenlenmiştir.
Ayrıca merkezi karşı taraf uygulamasına yönelik de düzenleme yapılmıştır.
• Mevcut durumda 91 sayılı KHK ve borsalara ilişkin çeşitli yönetmeliklerle düzenlenen hususlar gözden geçirilerek Kanun maddesi haline getirilmiştir.
Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği, yeni düzenleme ile yatırım kuruluşları, kollektif yatırım şirketleri ve Kurulca uygun görülen diğer sermaye piyasası kurumlarının üye olmasının zorunlu olduğu bir meslek kuruluşu olarak düzenlenmiştir.
• Yürürlükteki düzenlemede Yatırımcıları Koruma Fonu olarak adlandırılan sistem Yatırımcıları Tazmin Merkezi adı altında yapılandırılmış ve yeni düzenleme ile tazmin kapsamı yatırımcılara ait olan ve yatırım hizmeti ve/ faaliyeti veya yan hizmetler ile bağlantılı olarak yatırım kuruluşu tarafından yatırımcı adına saklanan veya yönetilen nakit ödeme veya sermaye piyasası araçlarının teslim yükümlülüklerinin yerine
getirilmemesinden kaynaklanan talepler olarak genişletilmiştir.
• Sermaye piyasalarında kamuyu aydınlatmanın ve bilginin önemine binaen 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ve 660 sayılı KHK’nin genel çerçeve olarak düzenleme yaptığı finansal raporlama ve bağımsız denetim konularında, sermaye piyasası ile sınırlı alt düzenlemeler yapılmıştır. Sermaye piyasalarında bağımsız denetim yapacak kuruluşlar, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından yetkilendirilen bağımsız denetim kuruluşları arasından seçilecektir.
• Bağımsız denetim, derecelendirme ve değerleme kuruluşları gibi izahnamede yer almak üzere hazırlanan raporları hazırlayan kişi ve kurumlar, izahnamede yer alan bilgiler ile ilgili olarak Kanun kapsamında sorumlu tutulmuşlardır.
• Kurul tarafından ilan edilen listede yer alan bağımsız denetim, derecelendirme ve değerleme kuruluşlarına, Kanun kapsamında doğabilecek sorumlulukları için mesleki sorumluluk sigortası yaptırma zorunluluğu getirilebilecektir.
Bir yatırım şirketinde veya kolektif yatırım kuruluşunda finansal tablo denetimi ya da bu Kanun ve ilgili düzenlemeler çerçevesinde belirlenen başka bir görevi ifa eden bağımsız denetim kuruluşları ve bağımsız denetçiler, bu şirkette veya bunlarla sermaye ve yönetim açısından ilişkili olan kuruluşlardan biri nezdinde, görevlerini yerine getirirken ilgili şirkete ilişkin bilgi sahibi olduğu mevzuata aykırı, şirket
faaliyetlerinin sürekli ve düzenli yürütülmesini engelleyecek ve olumsuz görüş ya da görüş bildirmekten kaçınma gerektiren her türlü durumu Kurula bildirmekle yükümlü tutulmuşlardır. Bu yükümlülüğün gereğini yerine getirmek, bağımsız denetçiler için hukuki ve cezai bir sorumluluk doğurmayacaktır.

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/spk-taslagi-goruse-acti/342805