Yazdır

Borsacıların gözde hisseleri

Tarih: 27 Şubat 2012 - 09:32

Son dönemde yatırımcılar en fazla bu hisselerle ilgileniyor. Bu hisselerin yüzde 50’den fazlası ilk beş kurumun elinde bulunuyor

Futbolda şike operasyonu ile düşmeye başlayan Fenerbahçe hisselerine, son olarak yüksek bedelli sermaye artırım kararı ile Galatasaray da eklenince, gözler tekrar borsadaki futbol kulüplerinin hisselerine döndü. Transferleri, maçları, derbileri ile borsa yatırımcısının gündeminde sürekli yer almayı başaran futbol kulüpleri, zaman zaman yatırımcısını üzmesine rağmen bu güne kadar ilgi odağı olmasını başardı.
Borsada ilk işlem görmeye başladıklarından bu yana her zaman gündemde bulunuyorlar. Kulüp hisselerini son 5 yıldır ellerinde tutanlar ise yaşanan sert düşüşe rağmen hâlâ kârda bulunuyorlar. Kazanç endeksin en az üç katı. İMKB 100 endeksi son beş yılda yüzde 37 kazandırırken, spor endeksi yüzde 128 getiri sağladı. Üstelik ciddi sarsıntıya neden olan şike soruşturması ve Galatasaray’ın açıkladığı yüksek bedelli sermaye artırım kararına rağmen.
Hisseler toplu
Borsada işlem gören futbol kulüplerine ait hisselerin yüzde 50’den fazlası ilk beş kurumun elinde bulunuyor. Bunlar İş Bankası, Yapı Kredi Bankası, Akbank, Garanti Bankası ve Deniz Yatırım. Son yaşanan dalgalanmalarda da bu kurumların saklamalarında bulunan hisselerde ciddi satışlar olmadığı gözleniyor. Bir ara yabacı yatırımcıların ciddi boyutta ilgi gösterdiği ve operasyonlar yaptıkları Kulüp hisselerine şimdilerde yabancı ilgisi görülmüyor. Yabancı saklaması yapan kurumlardaki hisseler ancak sembolik düzeyde oranları ifade ediyor.
Özsermayeleri güçleniyor
Besiktaş ve Galatasaray’ın mali yapılarındaki yetersizlik ciddi sıkıntı yaratıyor. Bu sıkıntı ister istemez şirketlerin sermayelerini güçlendirme arayışına sevk etmekte. Bu kapsamda Galatasaray’ın uzun süredir aktif bir çaba içersinde olduğu görülüyor. Bilindiği gibi daha önce Futbol A.Ş.’yi şirket bünyesine alarak gelir ve gideri tek çatı altında konsolide etti. Ardından büyük ortak Galatasaray Spor Kulübü’nden gelen satışa bağlı olarak fiyatta ciddi kayıplar yaşanırken kulübün kasasında kayda değer bir gelir oluştu.
Son olarak açıklanan yüzde 9.900 oranındaki bedelli sermaye artırımı ile dışardan nakit yaratılmasına çalışılmakta. Henüz SPK incelemesinde olan sermaye artırım kararı sonrası hisselerdeki düşüş sadece yüzde 12.50. Sermaye artırım kararına şu ana kadar ciddi bir tepkinin gelmemesi her şeye rağmen kulüp hisselerinin borsacıların gözdesi olmaya devam ettiğini ve bu düşüşleri alım fırsatı olarak gördükleri anlaşılıyor.






SON İKİ YILDA BORSAYA GELEN 51 ŞİRKETTEN SADECE 19’U YATIRIMCISINA KAZANDIRDI
Son iki yılda borsaya gelen 51 şirketten sadece 19’u yatırımcısına kazandırdı. Aynı süre içerisinde yatırımcısına kazandıran hisselerden sadece beşi yüzde 100’ün üzerinde prim getirdi. Berkosan, Gözde Girişim, Euro Kapital, Koza Altın ve İdealist GMYO yüzde 100’ün üzerinde kazandıran hisseler oldu. Öte yandan yatırımcısına kazandıran hisselerin sermayesinin 50 milyon TL’nin altında olması dikkat çekiyor.
Sadece kazandıran dört şirketin sermayesi 100 milyon TL’nin üstünde. Bunlar Gözde Girişim, Koza Altın, Ataç İnşaat ve Emlak Konut. Son iki yıl içinde halka açılan şirketlerden 32 tanesi ise yatırımcısına kaybettirdi. En yüksek kayıplar Mensa (oydan yoksun), Kiler Gıda, Kiler GMYO ve Martı GMYO hisselerinde yaşandı. Bu hisselerin kayıpları yüzde 50 ve üstü oranlarda.
Borsaya yeni açılan hisse senetlerinin performanslarına bakıldığında oldukça düşük olduğu gözleniyor. İSO’nun en büyük 1000 şirketinden sadece 127 tanesi borsada işlem görüyor. İSO 100’de ise sadece 28 şirket borsada. Türkiye’nin büyük şirketlerinin borsaya gelmesi yatırımcı ilgisinin de tekrar borsaya yönelmesine imkan sağlayacaktır. Ancak büyüklerin fazla istekli davranmaması yatırımcıların da piyasaya mesafeli kalmasında etkili olmakta.
YATIRIMCILAR DİKKATLİ OLMALI
Şirketlerin büyük ortaklarından satış yönlü karar alınması haberlerini yatırımcıların özellikle dikkatle izlemesi gerekiyor. Zira şirketin büyük ortağın hisse satışı eğer ihtiyaçtan kaynaklanmıyorsa çoğu zaman hissenin fiyatının yüksek olduğu anlamına geliyor. Galatasaray Sportif’de büyük ortağın satışı buna örnek olarak verilebilir. Son olarak Afyon Çimemto’da büyük ortağın hissesini piyasa fiyatının çok altında bir fiyata satması da benzer bir duruma örnek olarak gösterilebilir.

Niğbaş’ın halka arzı 27 Şubat’ta
Işıklar Holding girişimi olan ve hisseleri İMKB’de işlem gören Çemaş Döküm’ün yüzde 95.30’una sahip olduğu Niğbaş Niğde Beton Sanayi’nin halka arzı 27 Şubat’ta yapılacak. Gedik Yatırım’ın aracı kuruluş görevi üstleneceği halka arz süreci 27 Şubat 2012’de başlayacak ve hisse baz fiyatı 2.04 TL olacak. Hisselerin satışı 28 Şubat’ta da sürecek.
DIŞ PİYASALAR
AB ZİRVESİNE ODAKLANILACAK
Yunanistan’ın ikinci kurtarma paketinin onaylanması sonrası haftaya moralle başlanan piyasalarda kâr satışları kısa sürede etkisini gösterdi. Avrupa Komisyonu’nun euro bölgesi ekonomisinin bu yıl daralacağını öngörmesi satışlar üzerinde etkili oldu. Kurtarma paketlerinin uzun vadede Yunanistan’ın borçları konusunda yeterli olmayacağı, ülkenin Euro Bölgesi’nden çıkması gerekeceği yolunda yapılan yorumlar da hafta boyunca etkili oldu. Bu hafta mart başında düzenlenecek AB zirvesi ve ABD’de dayanıklı tüketim malları siparişleri, ISM verisi izlenecek. Hollanda, Almanya ve Finlandiya parlamentolarının Yunanistan’a verilecek kurtarma paketini oylamaları da takip edilecek.
ABD
Dirençlere dikkat
12.900 seviyesinin üzerindeki yükselişini sürdürüyor. Ancak dirençlerde satışlar gelmeye başladı. 12.900 aşağı doğru kırılmadıkça yükseliş sürecektir. Bu seviyenin aşağı kırılması halinde destek 12.750 seviyesinde.
BREZİLYA
Ortalamalarda güçlendi
Ortalamalarda güçlendiği gözleniyor. Güçlü destek seviyesi 65.000’de. Bu seviyenin üzerinde tutunmayı başardığı sürece yükseliş sürecektir. Dirençler 66.000 ve 67.000 seviyelerinde.
JAPONYA
Yükseliş sürüyor
Ortalamalardan aldığı güçle başladığı yükseliş devam ediyor. Güçlü direnç seviyesi olan 9.600’ün üzerine çıkmayı başardı. Bu seviyenin üzerinde tutunabilirse çıkışı sürecektir. Destekler 9.400 ve 9.200 seviyelerinde.
ALMANYA
Dirençlerde zorlanıyor
Dirençlerde zorlandığı gözleniyor. Kısa vadede 7.000-7.200 aralığındaki güçlü direncini yukarı doğru kıramazsa 6.700’lere doğru geri çekilme yaşayabilir. Teknik göstergelerde uyumsuzluklar gözleniyor.
DIŞ TİCARET VERİLERİ VE PETROL FİYATLARI İZLENECEK
Piyasalarda kâr satışlarının etkili olduğu bir hafta geride bırakıldı. Petrol fiyatları hareketlenerek 2011 yılının zirve seviyelerine yaklaştı. Brent petrol 125.07 doları gördü. İMKB endeksi ise banka hisselerindeki düşüşle haftayı 59.737 seviyesinden kapattı. Morgan Stanley, Unicredit ve Goldman Sachs tarafından Türkiye piyasalarıyla ilgili “ağırlık azalt” tavsiyeleri İMKB’nin yurtdışından olumsuz ayrışmasına yol açtı. Bu hafta dış ticaret verileri ve petrol fiyatlarındaki hareketlere odaklanılacak. İran’a yaptırımların artırılmasıyla petrol fiyatlarındaki yükseliş sürebilir. Petrol fiyatlarındaki artışın sürmesi halinde cari açık ve enflasyon üzerinde olabilecek olan olumsuz etkiler daha fazla konuşulmaya başlanacak.





Zeynep Aktaş/Milliyet
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/borsacilarin-gozde-hisseleri/341254