Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Amerika ve Avrupa’da büyüme beklentilerinin çok zayıf olduğu 2012’de gelişmekte olan ülkelerin de büyüme hızlarında bir miktar düşüş beklenebileceğini belirterek, “Buna ilk olarak gelişmiş ülkelerdeki zayıf iç talep nedeniyle, başta Çin olmak üzere ihracata dayalı gelişmekte olan ülkelerin bazı üretim kayıplarına uğrayacak olması neden olabilir” dedi.
Koç, bir diğer nedenin ise Avrupa’daki bankaların sermaye sıkıntısı nedeniyle, 2012’de kredi verme iştahlarının azalması olduğunu dile getirdi.
AB’ye bağımlıyız
Koç Holding’in ‘Bizden Haberler Dergisi’in şubat ayı sayısında, Mustafa Koç’un, Koç Topluluğu’nun üst düzey yöneticiler toplantısında yaptığı konuşmaya yer verildi. Amerika kaynaklı finansal kriz sonrasında Avrupa Birliği’nin (AB) borç kriziyle mücadelesinde ciddi yaralar aldığına işaret eden Koç, Euro Bölgesi ekonomilerinde yaşanan sıkıntıların diğer bölgelere de yayılmasının 2008’dekinden daha büyük bir global krize yol açabileceği riskini vurguladı. Mustafa Koç, 2011 yılında kendini gösteren cari açığın tehlikeli yükselişi, Türkiye’nin giderek artan dış finansman ihtiyacı, özel sektör dış borçlarının yaklaşık yüzde 70 oranında AB’ye bağımlı olması gibi risklere karşı uyarılarda buldu.
2012’de vites küçülür
Koç şunları söyledi: “Buna karşın 2011’i yüzde 7.5-8 büyüme ile tamamlaması beklenen Türkiye, kapasite kullanımı, işsizlik, ihracat, bütçe açığı, banka bilançoları gibi konularda önemli yol katetti. 2012 yılına ilişkin büyüme beklentilerimiz yüzde 2-4 aralığında. 2012’de ekonomi vites küçültecek. Uzun vadede Türkiye’nin AB hedefinden vazgeçmemesi ve reformları tamamlaması çok önemli. 2012’de defans ile ofansın, yani savunma ile atağın bir arada oynanabilmesi gerekli. Global ekonomi öyle bir sürece girdi ki, tamamen olumlu beklentilere girmek için, uzun yıllar beklememiz gerekecek. Dolayısıyla bu yeni dönemde şirketler farklı stratejiler geliştirmek zorunda.”
2012’ye bakışımız gölgeli
Koç Holding CEO’su Turgay Durak da, 2012’ye ilişkin beklentileri şöyle sıraladı: “Riskler şu an itibariyle daha çok Avrupa’da birikmiş gibi gözükmekle birlikte, Amerika’daki başkanlık seçimleri, Orta Doğu’da devam eden siyasi karmaşa, İran’ın nükleer programı, Kuzey Kore’deki liderlik değişimi, Çin ve Hindistan ekonomilerinde yavaşlama gibi birçok konu, 2012’ye bakışımızı gölgeliyor.” Hürriyet