Yazdır

Şubat ortası her yıl kritik

Tarih: 13 Şubat 2012 - 08:59

Şirketlerin bilanço ve kâr payları açıklanıyor, şubat ortası her yıl kritik

Ocak ayı ortasında başlayan yabancı alımlarıyla banka hisseleri önderliğinde hızlı bir şekilde yükselen Borsa, 60 bin puanın üstünde zorlanmaya başladı.
Geçen hafta genele yayılmaya başlayan yükseliş hareketi sonrası Yunanistan ile ilgili belirsizlik oluşturan gelişmeler özellikle cuma günü borsada kâr satışlarının panik satışlara yol açmasına; endeksin de hızlı bir şekilde 59 bin puana gerilemesine yol açtı.
Bankaların bilanço beklentileri açıklanan rakamlarla sona erdi. Hafta başında Garanti Bankası'nın 2011 yılı bilançosu geldi. Bankanın kârının 2010 yılına göre yüzde 9'a yakın azaldığı görüldü. Ardından Borsa'nın diğer lokomotifi Akbank bilançosunu açıkladı. Geçen yıla göre yüzde 16 kâr azalışı söz konusuydu. Bu verilerin açıklanmasıyla kâr satışları bu sektör üzerinde etkili olmaya başladı. Son bir ayda yüzde 27'ye yakın bir artışla yükselen banka hisselerine gelen kâr satışları bir süre daha en azından kârlar makul seviyelere kadar çekilinceye kadar devam edebilir. Önümüzdeki hafta Borsa için son derece kritik. Sebebine gelince; şirketlerin büyük bölümü bir yıllık performanslarını oraya koyacaklar ve yatırımcılara ne kadar kâr payı vereceklerini açıkladıkları bilançolar sonrası ortaya koyacaklar. Zira konsolide olmayan bilançolar 15 Şubat'ta geliyor. Öte yandan konsolide yani birden fazla şirkete sahip ve bu şirketlerin toplamının oluşturduğu kâr veya zararı açıklayacak şirketler içinse vergi dairelerine bildirdikleri bilançolar takip edilecek, en azından konsolide bilanço öncesi bir fikir edinilecek. Sonuç olarak bence oldukça kritik bir hafta. Dış gelişmelerde Yunanistan izlenecek. İç siyasi arenada piyasaların moralini bozacak ya da belirsizliklere yol açacak birtakım gelişmeler piyasalarda daha fazla etkiye sahip olabilir. Zira özellikle aralık sonunda 1,92 liraya dayanan doların lira karşısında yaklaşık yüzde 9 değer kaybetmesine karşılık Borsa'da yüzde 20'lik bir yükseliş elbette risk iştahında ister istemez bir azalmaya yol açabilir. Son rallide piyasalara para sokarak yükselişi sağlayan yabancılar, ocak ayında 475 milyon dolara yakın net alım yaptılar. Bir önceki ayda 70 milyon doları eklediğimizde iki ayda 550 milyon dolara yakın net alım yapan yabancı yatırımcıların bundan sonraki aşamada hangi beklentilerle alım yaptığını; kısa sürede elde ettikleri ciddi kazançları bir anda ceplerine koyup çıkmaları mümkün olmadığına göre nasıl bir strateji izleyeceklerini merakla bekliyoruz. Biz ne dersek diyelim İMKB'nin yönünü yabancı yatırımcılar belirliyor. Banka hisselerinin yüzde 85'ini elinde bulunduran yabancı yatırımcılar elbette endeksin yönünü de belirlemeye muktedir gözüküyorlar. Tahminim şubat ayının ilk haftasında alışlarını sürdürdükleri yönünde. Perşembe ve cuma günü ciddi satış yaparak kârlarının bir bölümünü realize etmiş gözüküyorlar. Ancak yine de çok önemli bir satış yapmadıkları kanaatindeyim. Yabancı yatırımcıların son alım dalgasında maliyetlerinin mevcut fiyatların yüzde 10-15 altında olduğunu düşünüyorum.
Teknik olarak 60 bin puanın üstünde zorlanan ve kısa süreli düzeltme içinde olan endeksin dış gelişmelere paralel hareket etmesini, açıklanacak bilançolara göre hisse bazında hareketlerin bir süre daha etkili olmasını bekliyorum.
Dünya piyasalarını Yunanistan karıştırdı
Not indirimlerini bile normal karşılamaya başlayan piyasalar iflasın eşiğine gelen Yunan ekonomisi ile ilgili gelişmelere bu defa kulak tıkamadı. Borsalar uzun süredir olumlu beklentileri satın alıyorken Yunan kabinesindeki istifalar ve ikinci yardım paketi (130 milyar Euro'luk) ile ilgili bazı hususlarda troykanın Yunanlı siyasilere güvenmeyerek tasarruf tedbirlerinin somut bir şekilde uygulanması için resmî güvence ve ek tedbirler istemesi, buna karşılık koalisyonu oluşturan partilerin buna itiraz etmeleri piyasaları gerdi. ABD Doları 1,75 lira seviyelerine hareket ederken Euro/dolar paritesin 1,33 seviyelerini aştığı sırada gelen bu olumsuz haberlerle paritenin 1,315 seviyelerine hızlı bir şekilde gerilemesinin de yardımıyla dolar 1,77 lira seviyelerine kadar tırmandı. Avrupa borsalarında kayıplar yüzde 2'lere ulaştı. Bu hafta sonuna kadar belirsizliğin sona erdirilmesi ve Yunanistan'ın temerrüde düşmesini önlemek için yoğun mesai harcanacak. Son gelen sinyaller durumun kontrol altına alınacağı yönünde. Bu sebeple cuma günü piyasaların yaşadığı kargaşanın önümüzdeki hafta başında yerini normalleşmeye bırakması daha güçlü bir ihtimal. Ancak risk rallisinin beklenenden uzun sürmesi piyasalarda yorgunluk oluşturdu. Liranın dolar karşısında 40 günde yüzde 9 yükselmesi ve borsadaki yükselişler risk iştahını azaltan en önemli unsurlar olarak görülebilir.
Selim Işıklar/ZAMAN

 

 

 

 

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/subat-ortasi-her-yil-kritik/339506