Yazdır

Piyasalarda seçicilik artacak

Tarih: 13 Şubat 2012 - 08:58

Seçici olan yatırımcılar yüksek ve düzenli temettü ödeyen şirketleri takibe alacak

Bütün yurtta kâr yağarken hisse senetlerinde de kâr satışları yaşanmaya başladı. Yılbaşından bu yana güçlü alımlarla yükseliş çizgisini koruyan endeks geçtiğimiz haftanın son iki günü gelen kâr satışlarının etkisi ile gerilemeye başladı. Avrupalı liderlerin Yunanistan’ın kurtarma paketinin onayını ertelemeleri ve Çin’de ihracatın iki yıldır ilk kez düşmesi, sadece İMKB’de değil genel olarak gelişen tüm piyasalarda satışlara neden oldu. Önümüzdeki hafta ise düşüşün devam edip etmeyeceği tartışması yatırımcıların merkezinde olacak. Gözler yine Avrupa’da olurken pazartesi açıklanacak olan aralık ayı cari açık verisi izlenecek.
Şüphesiz genel verilerin yanı sıra şirket verileri de takip edilecek. Bu anlamıyla önümüzdeki hafta endekste düşüş yaşansa dahi bazı hisselerde çıkış gözlenmesi şaşırtıcı olmayacaktır. Bu hisseler ise ağırlıklı olarak beklentisi olan şirketlerden olacak.
Temettü tarihleri gecikiyor
Mevzuat gereği yılın ilk beş ayı temettü ayıdır. Gerçi her ne kadar temettülerin mayıs sonuna kadar dağıtılması gerekiyorsa da bu süreyi geçiren şirketlerin de olduğunu biliyoruz. Geçmiş tecrübeler özellikle mart, nisan ve mayıs aylarında şirketlerin genel kurullarını topladıkları ve temettülerini açıkladıklarını görüyoruz. Böylece yatırımcılar da hangi firmanın ne oranda temettü vereceğini ya da neden vermeyeceğini öğrenmiş olur. Bu nedenledir ki önümüzdeki haftadan itibaren yavaş yavaş yatırımcılar şirketlerin dağıtacağı temettüye gözlerini çevirecek.
Ancak yeri gelmişken bu yıla mahsus ince bir ayrıntıyı hatırlatmada fayda var. Bilindiği gibi SPK 2011 yılının son günlerinde aldığı bir kararla Kurumsal Yönetim İlkeleri’nden bir kısmını gönüllü uygulamadan çıkarıp zorunlu hale getirdi. Bunlardan birisi de şirketlerin yönetim kurullarında bağımsız üye bulundurma zorunluluğu meselesi.
Kurul ilgili tebliğde yaptığı değişiklikle birlikte Gelişen İşletmeler Piyasası ve Gözaltı Pazarı’nda işlem gören şirketler hariç tüm şirketlerin yönetim kurullarında bağımsız üye bulundurulmasını zorunlu hale getirdi. Bankalar için ise bu uygulama bir yıl sonra yürürlüğe girecek. Hal böyle olunca prosedürü yerine getirme şartları şirketlerin genel kurullarını toplamasını geciktiriyor. Zaten şimdiye kadar genel kurul tarihlerini açıklayan şirket sayısına baktığımızda da bunu net olarak görebiliyoruz. Halihazırda genel kurulunu toplayan tek firma Berdan Tekstil.
Genel kurullar...
Öte yandan genel kurul tarihini açıklayan şirket sayısı ise sadece 5. Bunlardan F-M İzmit Piston ve Gediz İplik önümüzdeki hafta genel kurullarını yapacak. Diğer üç şirket Karkim Sondaj, Akbank ve Alarko Carrier ise mart ayında genel kurullarını toplayacaklarını duyurdular. Oysaki geçtiğimiz yıl mart ayı sonuna gelindiğinde genel kurulunu toplayan firma sayısı 116 idi.
BAĞIMSIZ ÜYELİK SORUNU
Yılbaşından bu yana geçen süre zarfında gerçekleşen genel kurul toplantısının azlığı borsacıların da dikkatini çekmiş durumda. Aralarındaki tartışmalara bakıldığında SPK’nın şirketlere, genel kurullar konusunda biraz beklemeleri yönmünde işaret verdiği dile getiriliyor.
Özellikle bağımsız üyelere getirilen yetkilerin şirketlerin faaliyetini dahi sekteye uğratabileceği yönündeki eleştirileri ciddiye aldığı söylenen SPK’nın yeniden bir değişikliğe gideceği ve bu nedenle de genel kurulları bir süre beklettiği dile getiriliyor.
Şüphesiz Kurul’un yapması beklenen değişiklikler, kısa sürede gerçekleşecek ve genel kurullar biraz gecikmeli de olsa toplanacak. İşte bu halde gözler yine dağıtılacak temettülere çevrilecektir.
DÜZENLİ TEMETTÜ ÖDEYENLER YATIRIMCININ GÖZDESİ
İncelemeye aldığımız son 10 yılın verilerine göre düzenli olarak temettü dağıtan şirketlerin ocak ayında başlayan son çıkışta da yatırımcının tercihi içinde yer aldı. Düzenli temettü dağıtan firmalar arasında özellikle çimento şirketlerinin ağırlığı göze çarpıyor. 2012 yılında gayrimenkul ve otomotiv sektöründe canlanma beklentisi var. Çimento şirketleri de yine yakından izlenecek. Düzenli ve yüksek temettü dağıtan şirketler uzun vadeli düşünen yatırımcılar için önemli olacak.
GÖZLER CARİ AÇIK VERİSİNDE OLACAK
Gelişen piyasalarda oluşan kâr satışları hafta sonuna doğru etkisini göstererek İMKB 100 Endeksi’nin destek seviyelerine çekilmesine neden oldu. Euro Bölgesi’ndeki gelişmeler yakından izleniyor. Sadece Türkiye’de değil gelişen bütün piyasalarda kâr satışlarının etkili olduğu gözleniyor. Bu hafta pazartesi günü açıklanacak olan cari açık verileri takip edilecek. Ayrıca Hazine itfası da önemli. Borsada kısa vadede yükselişe mola verilmiş görülüyor. Göstergelerde güç kaybı gözleniyor. Endekste destek seviyelerinde güç alma çabası gözlenecek.
BORSA DESTEKLERE ÇEKİLİYOR
Hafta içerisinde 61.587 seviyesine kadar yükselen endeks, kâr satışlarının etkisi ise 60.000 ve 59.500 desteklerinin altına kayarak haftayı 59.332 seviyesinden tamamladı. 59.500’ün altında kalındığı sürece 57.000’e doğru satışlar sürebilir..
DÖVİZ
DİRENÇLER 1.77-1.80 LİRADA
Güçlü destek seviyelerini test eden Dolar/TL 1.74 seviyesinden gelen alımlarla yönünü yukarı çevirdi. Bu hafta 1.77 ve 1.80 seviyelerindeki dirençler kritik. Aşağı hareketlerde 1.74 seviyesinde ki destek önemini koruyacak.
FAİZ
YÜZDE 9.5-10 TAKİP EDİLEBİLİR
Tahvil ve Bono Piyasası’nda gösterge
4 Aralık 2013 vadeli tahvilin bileşik faizi yüzde 9.38 seviyesinde. Yukarı hareketlerde 9.5-10 seviyeleri takip edilebilir. Aşağı hareketlerde 9.10 ve 9 seviyeleri takip edilmeli.
ALTIN
ALTIN DİRENÇLERİNDE
Altının onsu haftayı 1.721 seviyesinden tamamladı. Avrupa’dan gelecek haberlere bağlı olarak bu hafta destek seviyelerinin test edildiği bir hafta olabilir. Güçlü destek 1.680 seviyesinde bulunuyor. Dirençler 1.730 ve 1.750 seviyelerinde.
DIŞ PİYASALAR
AB ÜLKELERİ?İZLENECEK
Avrupalı liderlerin Yunanistan’ın kurtarma paketinin onayını ertelemeleri piyasalarda morallerin bozulmasına neden oldu. Gözler Avrupa ve Yunanistan’a çevrilmiş durumda. Papadimos, ikinci kredi anlaşması çerçevesindeki yeni ekonomik programın sunulduğu kabine toplantısında yaptığı konuşmada, “Ya ülkemizi yeni bir döneme götürecek bir anlaşmaya varacağız ya da geri adım atarak çöküşe geçeceğiz” dedi.
Bakanlar için tarihi sorumluluk saati olduğunu belirten Papadimos, Yunanistan’ın iflasına izin vermeyeceklerini çünkü, böyle bir durumun ülkeye pahalıya mal olacağını ifade etti. Bu hafta bir yandan Yunanistan’a ilişkin gelişmeler izlenirken diğer yandan ABD’de perakende satışlar ve 15 Şubat’ta AB ülkelerinin 4. çeyrek büyüme verileri takip edilecek.
ABD
12.750 DESTEĞİ ÖNEMlİ
Haftayı 12.801 seviyesinden tamamladı. 12.750 seviyesindeki destek önemini koruyor. Kısa vadede ilk güçlü direnç 12.900 seviyesinde bulunuyor. 100 günlük ortalaması 12.700 seviyesinde. 12.700-12.750 seviyesi aşağı doğru kırılırsa kâr satışları artar.
BREZİLYA
KÂR SATIŞLARI ETKİLİ
Haftayı 63.997’den tamamladı. 100 günlük ortalamaya doğru geri çekiliyor. 65.000 seviyesinin altına kaydı. Sert yaşanan yukarı atak sonrası düzeltme yaşandığı gözleniyor. Ortalamalarda destek bulması beklenebilir. JAPONYA
Direnç 9.100’de
Haftayı 8.947’den tamamladı. 9.100 seviyesindeki direnci güçlü. Destekler 8.800-8.700 ve 8.500’de bulunuyor. Ortalamaların üzerinde hareket ediyor. 9.100’deki güçlü direncini yukarı doğru kıramazsa satış baskısı güçlenebilir.
ALMANYA
DİRENÇLERDE ZORLANDI
Haftayı 6.692 seviyesinden tamamladı. Ortalamaların üzerinde hareket ediyor. 7.000-7.200 aralığındaki direncini kıramadı. Güçlü desteği 6.500’de bulunuyor. Bu seviyedeki destek kırılırsa 6.200 ve 6.100 seviyeleri test edilebilir. 
Zeynep Aktaş/Milliyet

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/piyasalarda-secicilik-artacak/339504