Ak Parti Grup Başkan vekili Nurettin Canikli’nin yaptığı açıklamaklar uzu süre tartılaşacağa benziyor. Canik’li dün BloombergHT’de katıldığı canlı yayında ilginç açıklamalar yaptı.
Canikli Türkiye’nin son dönemde gündeminden düşmeyen faiz lobisi ile ilgili açıklamalar yaptı. Canikli faiz lobisini açıklarken; konuya nereden bakıldığının önemli olduğunu, faiz lobisinin faizden gelir elde eden insanlar olduğunu söyledi. Bütçenin önemli bir kaleminin faiz ödemelerine aktarıldığını kaydeden Canikli faiz geliri elde eden insanların bu gelirlerini artırmak istemelerinin normal olabileceğini belirtti. Lobinin gerçek olduğunu altını çizen Canikli hükümet politikalarının da bu noktaya çekmeye çalışanların olduğunu dile getirdi.
Bu noktaya kadar alışık olunan açıklamaya Canikli bir ek daha yaptı oda döviz lobisi.
Canikli döviz lobisi ile ilgili de şu açıklamaları yaptı. Bir şirketin ciddi anlamda döviz cinsinden borçları olduğunu var sayıldığında borçlu olan kişilerin menfaatlerinin hangi noktada olduğuna bakmak gerektiğini belirtti. Döviz yükseldikçe Türkiye içinde satın alma güçlerinin artacağını kaydeden Canikli, amacı gerçekleştirmek için spekülasyonların devreye sokulduğunu bu noktada da döviz lobisinin oluştuğunu belirtti. Canikli, rekabet sisteminin bozucu girişimler olduğunda tedbir alınması gerektiğini dile getirirken kuralların dışına çıktığı takdirde kamu otoritesinin tedbir alabileceğini de belirtti.
Pozisyonu olmadığı halde döviz alıp faizi yukarı itmeye çalışan bankalar hakkında işlem yapılabileceğini kaydeden Canikli açık pozisyonu olmadığı halde bir bankanın döviz alması halince takip edilmesi gerektiğini dile getirdi.
Canikli’nin açıklamaları piyasa oyuncularından gelen yorumlar açıklamaların pek olumlu karşılanmadığını gösteriyor.
Canikli’nin bu açıklamalar ile herkesin zanlı haline soktuğu kaydedilirken bankacılık otoriteleri tarafından herhangi bir kısıtlamanın olmadığı alanda bu tarz açıklamaların yabancı yatırımcıyı kaçıracağına değinildi. Açıklamaların finans merkezi olma iddiasını taşıyan Türkiye için negatif bir söylem olduğu da gelen yorumlar arasında yer aldı.
"POLİSYE OLAYA DÖNÜŞMEMELİ"
Gazeteport’a açıklamaları değerlendiren Radikal Gazetesi yazarı Uğur Gürses açıklamalar ile cadı avının başladığını dile getirdi. Kural koyan ve denetleyen BDDK’nın konuya dair bir girişimi olmadığını dile getiren Gürses spekülasyonda bir sorun olmadığını esas sorunun manipülasyonda olduğunu söyledi. Bu tarz söylemlerin özgürlükleri kısıtladığını kaydeden Gürses bankaların yükümlülükleri olduğunu bu nedenle de marj olarak belli oranda fazla pozisyon tutulabileceğini söyledi. Gürses olayı polisiye bir hale getirmenin gereksiz olduğunu sözlerine ekledi.
Merkez Bankası eski Başkanı Gazi Erçel ise dünya finans sisteminin mevcut uygulamanın geçerli olduğunu böyle bir engelleme öncesinde hükümetin detaylı bir araştırma yapması gerektiğine değindi.
YABANCI YATIRIMCIYI KAÇIRACAK AÇIKLAMALAR
UniCredit ekonomisti Gülde Atabay ise konu ile ilgili olarak Gazeteport’ta yaptığı değerlendirmede, 55-60 milyar dolar civarında döviz tevdiat hesabı olan herkesin zanlı haline getirildiğini söyledi. Kimsenin kar etmemesi temeline dayanan sistemlerin 100 yıl önce değiştiğini kaydeden Atabay, bu tarz açıklamaların olumsuz etkileyeceğini yabancı yatırımcıyı kaçıracağını belirtti.
GÖZLER TMSF'DE
Canikli'nin açıklamalarına istinaden yükümlülüğü olmamasına rağmen en yüksek döviz pozisyonu alan kurumlar İşsizlik Sigortası Kurumu ve TMSF. Şimdi bu kurumlara bir yatırım gelip gelmeyeceği konuşuluyor. gazeteport