Son 3 yılını krizin etkisi altında geçiren dünyanın bir yıl daha dayanacak tahammülü var mı?
Kriz kahini Nouriel Roubini Financial Times’da yazdığı makalede bu konuya yer verdi.
Son 3 yılda ABD Avrupa Çin gibi dünyanın en büyük ekonomileri politika yapıcıların gazabıyla çile çekiyor diyen Roubini makalesinde, liderlerin sert önemler almayarak temel ekonomik, finansal bütçe sorunlarının üstesinden gelemediklerine değindi.
ABD’nin mali konsolidasyonu ertelemesi ile yapısal reformlardan kaçtığını belirten Roubini, ekonomilerin en büyük sorunu olan büyüme tarafındaki sıkıntıların alınmayan önemlerden kaynakladığını belirtti.
Avrupa tarafında iflas etmiş euro birliğinin inkar edildiğini belirten Roubini Çin için ise ihracat ve yatırma dayalı büyüme modeli ile yüksek tasarruf ve zayıf para birimini koruduklarının altını çizdi.
Her aşamada yönetimlerden kaynaklı sorunların baş gösterdiğine değinen kriz kahini, ABD ve Avrupa’da 2012’nin seçim yılı olduğunu hatırlatarak, hükümetlerin ve koalisyonların yetersiz olduğunu, liderler önderliğinde kısa vadeli çözümler üretildiğini kaydetti.
2012’de esas oyunun ortaya çıkacağını kaydeden Roubini bunun kazancı olmayan bir oyun olduğunu bir ekme ile tüm dünyanın tepe taklak olabileceğini belirtti. İç talebin zayıf kaldığı, kaldıraçların azaltıldığı, yapısal kısıtlamaların arttığı ve para birimlerinin zayıfladığı bir yıla girileceğini belirten Roubini, kurlar tarafındaki hassasiyetin kur ve ticaret savaşlarını tetikleyeceğini belirtti.
Roubini yazısının son bölümünde dünyanın büyük ekonomilerinin bu oyunu oynamaya devam etmesi halinde, duvarın yıkılacağına dikkat çekti. 2012’de muhteşem fırtına ve çift dip senaryolarının ABD’yi vuracağını, Avrupa’da yaşanan bozulma ile de Çin’de sert inişin gerçekleşeceğinin altını çizdi.