EFSF'nin büyüklüğünün 1 trilyon euroya çıkarılmasından sonra gerekli finansmanın sağlanması için Çin ve Japonya'dan yardım isteyen Avrupa aradığı desteği Çin'den bulamasa da Japonya bu konuda oldukça istekli görünüyor.
EFSF'nin ihraç ettiği tahvillleri alması için Japonya'yı ikna etmiş gibi görünen Çin'in tahvil alımında ihtiyatlı davranması ve bazı şartlar öne sürmesi nedeniyle henüz elini rahatlatabilmiş değil.Çin, ekonomik krizden çıkış yolu arayan Avrupa’nın yardım çağrılarına şimdilik karşılık vermiyor. Çin yetkilileri, Avrupa’da yaşanan krizin çözümünde rol almak istediklerini söyleseler de bu rolün Avrupa'yı rahatlatacak boyutta olması beklenmiyor.
Çin Maliye Bakanı da geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada Avrupa'dan ciddi miktarda Euro tahvili alımı için şimdilik erken olduğunu ve bu konunun henüz gündemlerinde olmadığını söylemişti. Çin, 3.2 trilyon dolarlık döviz rezervlerinin 800 milyar dolarlık kısmını euro cinsi varlıklarda tutuyor.
ÇİNLİLER KARARSIZ JAPONYA MECBUR
Çin'in isteksiz duruşuna rağmen Japonya için Avrupa'nun geleceği kritik öneme sahip. Bu nedenle Japonya Avrupa'nın çöküşüne seyirsiz kalmak istemiyor. Avrupa Japonya'nın en büyük ihracat pazarı. Avrupa'nın bir an önce ayağa kalkması ya da varlığını devam ettirmesi için Japonya kurtarma planına yakın desteğini esirgemiyor.
EFSF'nin tahvil ihracına başlamasından bu yana Japonya, toplam 1.25 milyar euro yani ihraç edilen tahvillerin yüzde 20'sini satın aldı. Uzmanlar, Euro Bölgesi'nin Japonya için taşıdığı önem dikkate alındığında bualımların Japonya için küçük bir miktar olduğu ve Japonya'nın Avrupa'ya destek vermek amacıyla tahvil alımına devam edeceğini belirtiyorlar.
Rezervlerinde dolar ağırlığı olan Japonya, euro cinsinden yatırım yapmak için rezervlerden ciddi miktarda dolar satışı gerçekleştirdi.
Şimdiye kadar Portekiz ve İrlanda'nın kurtarılmasında kullanılan 440 milyar euro büyüklüğündeki EFSF, uluslararası piyasalarda tahvil ihraç ederek sermayesini artırıyor.