Bu hafta Avrupa bankalarının sermayelendirilmesine ilişkin detaylar izlenecek. Avrupa komisyonu sözcüsü Avrupa Birliği bankalarının yeniden sermayelendirilmesi için koordineli aksiyon tasarısı sunulacağını söyledi.Konu ile ilgili detaylar henüz belirtilmiş değil. Avrupa bankalarına ilişkin bekleyiş sürerken, yabancılar gözünü Türk bankalarına çevirdi. UBS 7 Ekim’de yayınladığı raporda en beğendiği hisseler arasında Garanti Bankası ve Vakıflar Bankası’nı sayarken, Rus haber ajansı, Rusya’nın en büyük bankası Sberbak’ın Fransa-Belçika ortaklığı Dexia’nın Türkiye’deki ortaklığı Denizbank’ı satın almayı değerlendirdiğini belirtti. Erste Bank ise 3 Ekim’de YKB için tavsiyesini “tut”dan “al”a yükseltti.
Ancak Avrupa’daki gelişmeler elbetteki Türk bankalarını da etkiliyor. 6 Ekim’de Moddy’s, Yapı Kredi’nin global yerel para cinsinden mevduat notunda indirime gitti ve Baa1 seviyesinden Baa2 seviyesine çekti. Moddy’s buna gerekçe olarak bankanın ana ortaklarından UniCredit’in banka finansal güç notunun C’den C-’ye indirilmesinin tetiklediğini söyledi.
Performansları iyi
Türk bankalarının performanslarına bakıldığında özellikle son üç yılda ciddi bir performans gösterdiklerini görüyoruz. Borsada işlem gören bankaların piyasa değerleri toplamı son üç yıl içerisinde yüzde 105 oranında artış göstererek 67 milyar TL’den 139 milyar TL’ye yükseldi. Piyasa değeri en fazla artan banka Türk Ekonomi Bankası olurken onu TSKB, Vakıflar bankası ve Halkbank izledi. Türkiye’nin hızlı büyümesi, iç talepteki artış bankalarda da büyümenin tetikleyici oldu.
TCMB’nin 2011 ilk çeyreğinde zorunlu karşılık oranlarında artırıma gitmesi sonucu Goldman Sachs başta olmak üzere yabancı yatırım kuruluşları Türk bankalarına yönelik hisse önerilerini düşürmüşlerdi. Ancak Avrupa’daki krizin derinleşmesi ile Türk bankaları yeniden öneri listelerinde yerini almaya başladı.
Bankaların 2011 yılı verilerine baktığımızda, katılım bankaları hariç bankacılık sektöründe kredi hacmi yıl başından bu yana yaklaşık yüzde 27.5 oranında büyüdü. Sektörün 2011’in ilk haftası itibariyle 446.2 milyar lira olan kredi hacmi, 23 Eylül itibariyle 568.9 milyar liraya ulaştı.
YABANCILARIN BANKA HİSSELERİNDE GERÇEKLEŞTİRDİKLERİ ALIM VE SATIMLAR
Yıl Net alım/satım ($)
BORSADAKİ BANKALARIN PİYASA DEĞERİ 3 YILDA YÜZDE 100’ÜN ÜZERİNDE ARTTI
İMKB’DE BU HAFTA
AÇIKLANACAK VERİLER
10 EKİM 2011 Pazartesi
10:00 TÜİK ağustos ayı sanayi üretim endeksini
13:00 OECD Bölgesi’nde ağustos ayı öncü ekonomik göstergeler
17:00 Hazine eylül ayı nakit dengesi ve faiz dışı denge sonuçları
ABD ve Japonya’da piyasalar tatil nedeniyle kapalı olacak
11 EKİM 2011 SALI
10:00 TCMB ağustos ayı ödemeler dengesi raporu
11:30 İngiltere’de ağustos ayı sanayi üretimi
21:00 ABD Merkez Bankası’nın toplantı tutanakları
Hazine 21 ay vadeli ve 3 yıl vadeli Devlet Tahvili ihaleleri düzenleyecek
12 EKİM 2011 ÇARŞAMBA
01:50 Japonya’da eylül ayı çekirdek makine siparişleri
08:30 Fransa’da eylül ayı TÜFE açıklanacak.
11:00 Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) aylık raporu
12:00 Euro Bölgesi’nde Ağustos ayı sanayi üretimi
15:00 Turkcell’in Olağanüstü Genel Kurul toplantısı
13 EKİM 2011 PERŞEMBE
05:00 Çin’de Eylül ayı dış ticaret dengesi
10:00 TÜİK ağustos sanayi ciro-sipariş endeksi sonuçları
15:30 ABD’de haftalık işsizlik maaş başvuruları
15:30 ABD’de ağustos ayı dış ticaret dengesi
14 EKİM 2011 CUMA
11:00 Maliye Bakanlığı eylül bütçe dengesi ve faiz dışı dengesi
12:00 Euro Bölgesi ağustos dış ticaret dengesi
15:30 ABD’de Eylül ayı perakende satışlar
16:55 ABD’de Michigan Üniversitesi tüketici güveni
G20 Maliye Bakanları toplanacak
Sinpaş GMYO ve Ceylan Yatırım ilk beş kurum bazında en çok alınan senetler oldu
Hisse bazında ilk beş aracı kurumda son bir haftada en fazla alınan ve satılan
İLK İKİ GÜN YOĞUN VERİ AKIŞI OLACAK
Pazartesi günü açıklanacak olan sanayi üretim verileri ve salı günü açıklanacak olan ödemeler dengesi raporu büyük bir dikkatle izlenirken gözler Avrupa’da olacak.
Fitch’in İtalya ve İspanya’nın kredi notunu düşürme kararı Avrupa borsaları üzerinde satış baskısına neden olabilir.
Ancak Fransa ve Almanya’dan gelecek olan haberler piyasalarda yön tayini açısından önemli olacak.
Merkez Bankası’nın dövize müdahalesi ile gerileyen kurlarda yatay hareket gözlenebilir. Ancak dışarıda euro/dolar paritesinin seyri, kur hareketleri üzerinde etkili olabilir. Borsada görünüm zayıf.
Altın yatay hareket ediyor.
DIŞ PİYASALAR
KREDİ KURULUŞLARI NOT İNDİRMEYİ SÜRDÜRÜYOR
Kredi kuruluşlarının not düşüşleri devam ediyor. Fitch’in İtalya ve İspanya’nın kredi notunu düşürdü. Her not düşüşünde Avrupa’ya yönelik endişelerin yeniden su yüzüne çıkması, yurtdışı borsalarında satışları getiriyor. Önlem paketlerinin yetersiz kalacağına olan inançlar azaldıkça da satışlar derinleşiyor. Avrupa’nın bu krizi atlatması zaman alacak. Bu süreçte dalgalanmalar ve satış baskısı da devam edecek. Avrupa borsalarında gelişmeler doğrultusunda yukarı tepkiler yaşansa da yön aşağı doğru. ABD borsaları haftayı düşüşle tamamladı.
ZEYNEP AKTAŞ- milliyet