JP Morgan’ın Özel Bankacılık Baş Yatırım Yetkilisi Michael Cembalest tarafından hazırlanan notta Avrupa borç krizi 9 yaşında bir çocuğun gözünden Lego karakterleriyle anlatıldı. ‘Avrupa’da politik çıkmaz: Şimdiki ve gelecekteki ülke/banka kurtarmalarını kim ödeyecek?’ başlıklı grafikte hemen hemen tüm oklar Avrupalı vergi mükelleflerini işaret ediyor. JP Morgan, krizin aktörlerini ve görüşlerini şöyle sıraladı:
1- İspanya, İtalya ve Euro Bölgesi’nin çevre ülkeleri, Avrupa Merkez Bankası’nın kendilerinden tahvil alması ve kemer sıkmak için zaman tanıması gerektiğine inanıyor.
2- Almanya’da meclisi kontrol eden 3 parti (CDU, CSU ve FDP) bugüne kadar yaptıkları yardımların yeterli olduğunu düşünüyor.
3- Finlandiya ve Hollanda yardım paketine katılmak için Yunanistan’dan teminat istiyor.
4- Almanya’da muhalefetteki Yeşiller ve Sosyal Demokratlar anketlere göre seçim olsa iktidara gelebilecek gibi gözüküyor.
5- Alman Merkez Bankası krize karşı atılan adımlardan endişe duyuyor.
6- IMF çoğu zaman pasif bir rol oynuyor.
7- Avrupa Merkez Bankası (ECB) İspanyol ve İtalyan tahvili alıyor. Bu, Yunanistan, Portekiz ve İrlanda’da işe yaramadı. ECB krizi çözme yükünü Avrupa Birliği vergi mükelleflerinin taşımasını istiyor.
8- Uzun süre euro’ya geçmeyi bekleyen Polonya şimdi euro’nun ‘depreme dayanaklı’ olduğunu görmeyi istiyor.
9- Fransa AAA kredi notunu tehlikeye atmamak için kurtarmanın Avrupa Finansal İstikrar Fonu’ndan (EFSF) çok Avrupa Merkez Bankası eliyle olmasını istiyor.
10- Okların çoğu, ana Avrupa Birliği ülkelerinin vergi mükelleflerini işaret ediyor. EFSF genişlese ya da euro tahviller çıksa da krizin yükünün onlara doğru kayması bekleniyor.
11- Jose Manuel Barroso ve Jean Claude Juncker’in temsil ettiği AB Komisyonu ve Euro Bölgesi maliye bakanları ECB’nin tahvil alımlarını destekliyor.
12- AB tahvilleri ve hisselerini elinde bulunduranlar Avrupa Merkez Bankası ve AB’li vergi mükellefleri tarafından sübvanse ediliyor.