Brown Brothers Harriman’dan para birimleri stratejisi İlan Solot ise, “Planın bir parçası lirayı zayıflatmak idi ancak kontrolünü kaybettiler” görüşünü öne sürdü.
Gazete, “Türkiye ve Endonezya, küresel büyüme kaygılarının, hisselerin dünya çapında gerilemesine ve yatırımcıların yükselen piyasalardan kaçmasına yol açması üzerine ya önlem aldı ya da önlem uyarısında bulundu” diye yazdı.
Türkiye ve Güney Kore’nin de bu yılın daha önceki tarihlerinde para birimlerini korumak için adımlar attıklarını hatırlatan gazete şöyle devam etti:
“Türkiye’nin para birimini idare etmeye yönelik adımları, politika belirleyicilerin iki yönlü çalıştıkları gibi görünmelerine yol açtı. Türkiye’nin Merkez Bankası, bu yılda önce faizleri indirdi ve para birimini zayıflatmak amacıyla dolar satın aldı. Ancak, banka, yatırımcıların, Merkez Bankası’nın alışılmamış politika karışımına ilişkin kaygıları nedeniyle para biriminden kaçması üzerine son haftalarda zekice bir politika değişikliğine gitti.”
Lira % 15 değer yitirdi
WSJ, liranın son bir yılda dolara karşı yüzde 15’ten fazla değer yitirdiğine dikkat çektikten sonra şu değerlendirmeyi yaptı: “Analistler, yükselen piyasaların merkez bankalarının para birimlerinin hareketiyle mücadele etme çabalarının, kısa vadeli olacağını ve genel olarak güçlü ekonomik büyüme nedeniyle hâlâ yükselen piyasaların gücünü tercih eden uzun-vadeli yatırım trendini ters çevirmek için yetmeyeceğini söylüyorlar.”