Yazdır

İstifalar piyasayı etkiler mi?

Tarih: 01 Ağustos 2011 - 06:34

Piyasalar dalgalı bir aya giriyor. Gözler ABD’de olacak. Borç limiti artışında son gün 2 Ağustos değil 15 Ağustos olsa da dalgalanma artacak

Yurtdışı ve yurtiçi piyasalar 2 Ağustos’taki karar haftasına kilitlendi. ABD Hazinesi limit yükseltilmediği takdirde 2 Ağustos’tan itibaren borç ödeme yükümlülüklerini yerine getiremeyeceğini açıkladı. Kredi derecelendirme kuruluşları da tetikte bekliyor. Uzlaşmaya varılamadığı takdirde AAA olan kredi notunun düşürüleceği uyarısında bulundular. Bernanke’nin söylemlerine bakıldığında böyle bir durumun gerçekleşmesi ABD’nin kredibilitesini sarsabilir ve uzun vadede doların ve hazine tahvillerinin uluslararası özel rolüne zarar verebilir. Öte yandan bazı görüşlere göre de, ABD kongresini daha sert bir bütçe kesintileri paketini kabul etmeye teşvik etmesi ve sonuçta doların daha da güçlenip hazine tahvillerinin faizinin düşmesi olasılığı da bulunuyor. Bu hafta oldukça hareketli geçebilir. Nedeni ise piyasa beklentilerinin aksine 2 Ağustos’ta borçlanma sınırının artırılması konusunda bir karar çıkmayacak olması.
Olumlu karar çıkmayacak’
Stratejist Okan Aybar, “Bu hafta sonuna girerken ABD’de borçlanma sınırının artırılıp artırılmayacağı hala belli değil” diyor ve ekliyor:
“Gerçek şu ki herkesin son günde anlaşma sağlanır dediği borçlanma sınırının artırılması konusunda olumlu bir karar çıkmayacak. Çünkü hazinenin düşünüldüğünün aksine 2 Ağustos’a kadar değil 15 Ağustos’a kadar zamanı var. Bu nedenle piyasada aşırı sert hareketler beklenebilir. Avrupa’da ise sorunlar durulmuyor. Avrupa’da ki borç sorunu, yayılma olasılığı ve finansal piyasaları üzerindeki etkileri gündemdeki yerini korumaya devam edecek. Euro/Dolar paritesi hızlı veri akışı ile dalgalan acak. Moody’s İspanya’nın Aa2 olan kredi notunu olası bir indirim için değerlendirmeye aldığını açıklarken, İtalya’nın uzun vadeli tahvil ihalesinde getiri oranı yüksek gerçekleşti. Gelişmeler yakından takip edilecek.”
‘Euro’dan uzak durulmalı’
Yurtiçine baktığımızda piyasalarda kritik bir sürecin yaşandığı kabul ediliyor. Ancak geçici dalgalanmalar dışında panik olacak bir durumunda olmadığı dile getiriliyor. Ata Portföy Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Gerz, döviz kurlarındaki hareketlenmeyi değerlendirerek doların 1.70’in üzerinde satılabileceğini almak isteyenler için ise 1.60’ın altı daha mantıklı bir seviye olacağını belirtiyor. Gerz, euro’dan ise uzak durulması gerektiğini belirtiyor. Görünen o ki, kırılganlık yüksek ve bu kırılganlık aşırı fiyat hareketlerini de beraberinde getiriyor. Ancak soğukkanlılığını koruyanlar bu fiyat dalgalanmalarını en aza indirmeyi başarabilir.
ATAMALAR KRİZE DÖNÜŞMEDİ
Piyasalar her ne kadar dış piyasalardaki gelişmelere bağlı olarak inip çıksa da ağustosta gerçekleşecek atamaları merakla bekliyordu. Zira gerek hükümet gerekse asker kanadı aylar öncesinden hazırlığını yapmış ve karşı tarafı ikna etmeye çalışıyordu. Neticede hükümetin kararlı duruşu taviz vermeyince kuvvet komutanları istifa etmek zorunda kaldı. Ancak olası krize hükümet hızla müdahale etti ve gece yarısı kararnamesiyle boşluğa izin vermeden Necdet Özel’i aynı gün Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na atadı. İstifa eden komutanların da emeklilik işlemlerini başlattığını bildirdi. Böylece pazartesi piyasalar açıldığında muhtemelen geride kalmış bir sorunu tartışıyor olacağız. Ancak yurtdışı piyasalardaki gelişmelerin seyri İMKB 100 endeksi üzerinde de etkili olacaktır.


Dış piyasalar izlenecek
Ekonomi yönetiminden gelen söylem değişikliği iç piyasalara olumlu yansıdı. Faiz ve dövizdeki rahatlama hisse senetlerini de etkisi altına aldı. Ancak dış piyasalara rağmen iyimserliği sürdürmek zor. Dış piyasaların katkısı gerekecek. Bu hafta ABD ve Avrupa’dan gelecek haber akışı piyasalar açısından oldukça önemli.




DIŞ PİYASALAR
ABD borç tavanı sorunu sürüyor

Piyasalar üzerindeki ABD borç tavanı baskısı devam ediyor. Bu nedenle piyasalar üzerindeki baskı sürecek. Diğer yandan Euro Bölgesindeki borç krizi zaman zaman gündemde geriye düşmesine rağmen her fırsatta kendini gösteriyor. Moodys İspanya’nın kredi notunu düşürmek için izlemeye alması bu sorunu tekrar öne çıkardı. Piyasalardaki gerilim devam edecek. Bu hafta ABD izlenecek.   
ABD
Destek kırdı

Destek seviyelerinin altına salınım gösteren endekste 12.000 desteği öne çıkmış durumda. 200 günlük ortalamaya doğru geri çekilme yaşanıyor. İlk önemli direnç 12.380 seviyesinde bulunurken sonraki direnç 12.500 ve 12.750 seviyelerinde.
BREZİLYA
Düşüş sürüyor

Tepki alım denemelerine rağmen düşüş sürüyor. 20,50 ve 200 günlük ortalamalarının altında seyrediyor. İlk destekler 58.000 ve 57.600 olarak görülüyor. Dirençler ise 60.700-61.000 ve 62.000 seviyelerinde.
JAPONYA
Güç kaybediyor

Yatay hareket yerini düşüşe bıraktı.  50 ve 100 günlük hareketli ortalamalara çekildi. Bu seviyeler kırılırsa düşüş sürer. Destekler 9.600 ve 9.400-9350 seviyelerinde bulunurken ilk dirençler 10.000 ve 10.150 seviyelerinde  bulunuyor.
ALMANYA
7.000 tekrar öne çıkıyor

Tepki çıkışı zayıf kaldı ve endeks destek seviyelerine yöneldi. Dirençler  ise 7.300 ve 7.500 seviyelerinde bulunurken 7.000 desteği tekrar önemli hale geldi. Bu seviyenin üzerinde tepki denemeleri görülebilir. 7.000 seviyesinin altında ise satış baskısının artması beklenebilir.

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/istifalar-piyasayi-etkiler-mi/321117