Yazdır

Yabancı borsadan çıktı, $ yükseldi

Tarih: 22 Temmuz 2011 - 06:19

Fitch’in Türkiye ile ilgili “cari açık, ısınma” uyarılarının ardından borsa yabancı satışlarıyla düşerken, dolar ve euro’da yükseliş yaşandı

 

ZEYNEP AKTAŞ/ Milliyet

Piyasaların oldukça hassas olduğu bir ortamda kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in analisti Ed Parker’ın Türkiye ekonomisine ve ülke kredi notuna ilişkin açıklamaları beraberinde sert hareketleri getirdi. İMKB 100 Endeksi birinci seanta yüzde 3.21 değer kaybederek 59.657 seviyesine düşerken, hisse senetleri dip seviyelere geriledi. Dolar çıkışa geçerek 1.67 seviyesinin üzerine yükseldi. Euro, TL karşısında tarihi zirve yaptı. Öğle saatlerinde 2.3800 liranın üstüne çıkarak rekor kıran euro, akşam saatlerinde 2.4040 lira olarak yeni bir zirve yaptı.

Cari açık sorunu
Analist Parker’ın açıklamaları Avrupa’ya kilitlenen piyasalardaki gerginliğin tırmanmasına neden oldu. Bir süredir gündemde olan “cari açık” sorununun Fitch tarafından dillendirilerek not artırımına yönelik beklentileri kısa vadede kırması, moralleri bozdu. Özellikle yabancıların satışlarının arttığı gözlendi. Ancak öğleden sonra 2. seans başladıktan sonra saat 14:51’de Fitch’ten Cnbc-e’ye yapılan “İki yıl içinde kredi notunu artırma olasılığı, artırmama olasılığından daha yüksek” açıklaması hisse senetlerinde toparlanmaya neden oldu.
Fitch’den yapılan ikinci açıklama daha olumlu karşılanınca İMKB 100 kayıplarının bir kısmını geri alarak 60.000 seviyesinin üzerine çıktı. Ancak bu durum yatırımcılar tarafından tepki gördü. Farklı anlamlara gelen açıklamaların peşi sıra dillendirilmesi kredi kuruluşlarının saygınlığını da her geçen gün erezyona uğramasına neden oluyor.

Fitch bahane mi oldu?
Fitch’in açıklamaları piyasalar tarafından olumsuz fiyatlamaya neden olsa da not artışı bekleyenlerin sayısının zaten az olduğunu dikkate aldığımızda “Çıkamayan borsa düşer” anlayışına yardım ettiği söylenebilir. Bir süredir iç piyasalar dış piyasalardan olumsuz yönde ayrışıyordu.

Merkez faizi değiştirmedi ‘risklere’ dikkat ekti
Merkez Bankası, politika faizini değiştirmeyerek yüzde 6.25’te bıraktı. Bankadan yapılan açıklamada, özel tüketimde yavaşlama işaretlerinin gözlendiğini belirtti.
Banka ayrıca, BDDK ve Merkez Bankası’nın uyguladığı politikanın iç talebi kontrol altına aldığını vurguladı. Merkez Bankası, ekonomide durgunluk olursa, politika araçlarının genişletici yönde kullanılabileceğini söyledi. Merkez Bankası’nın kararı piyasaların beklediği yönde çıkmasına rağmen dikkat çektiği noktalar, 4. çeyrekten itibaren işinin zorlaşacağı şeklinde yorumlandı.
4. çeyrek itibariyle enflasyonda meydana gelecek hareketlenmenin, Merkez Bankası’nın elini zayıflatması bekleniyor.

‘Zoellick’ Erdoğan’la görüştü
Başbakan Tayyip Erdoğan, Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick’i kabul etti. Dolmabahçe’deki Başbakanlık Ofisi’nde gerçekleşen kabul yaklaşık 50 dakika sürdü. Görüşmede Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de yer aldı.

Kırılganlık yüksek düşüşlere dikkat
Kırılganlığın yüksek olduğu gözleniyor. Kırılganlık gerek içeride, gerekse dışarıda resmi ağızlar tarafından açıkça dillendirilmeye başlandı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Gedikli’nin “Harcamayın” uyarısı, Ali Babacan’ın son açıklamaları ve IMF’nin cari açığı neden göstererek Türkiye konusunda yaptığı uyarılar tedirginliği gösteriyor.
Gedikli’nin açıklamalarını Merkez Bankası’nın ocak ayından bu yana ekonomiyi soğutma ve cari açığı sınırlandırma konusunda aldığı tedbirlerin devamı olarak görenler de yok değil. ‘Harcamayın’ demekle kısa sürede ekonomide soğuma beklemek zor. Hızla giden arabanın frenine basıldığında yavaşlamak için biraz zamana ihtiyaç var. Ekonomide soğuma cari açığı sınırlar ama diğer taraftan azalan satış ve kârlılık demektir. Bu da piyasalar için ‘düşüş yönlü fiyatlama’ demektir.

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/yabanci-borsadan-cikti-yukseldi/320350