Siyasi olayların piyasalara etkisi geçen yıllara oranla oldukça düşük, ama hiç etkisinin olmadığını da söyleyemeyiz. Bu hafta yapılacak MB toplantısında faiz oranında ve munzam karşılıklarda bir değişiklik beklemiyorum. Ancak açıklamaları dikkatle izlemek lazım. MB daha önceleri alınan önlemlerin sonuçlarının yıl sonuna doğru görülmeye başlanacağını belirtmişti. O zamana kadar global piyasalarda da önemli bir dalgalanma olmaz ise mevcut politikalar sürecek.
Hisse senedi piyasası gelişmekte olan ülkelere paralel negatif seyrini sürdürüyor. Yılbaşından bu yana hâlâ eksi değerlerde. 6 aylık bilançolarla bir hareketlenme görebiliriz, ancak dışarıda AB’nin problemli ülkeleri ve ABD’de not indirimi olasılığı ile ilgili endişeler giderilmeden bir “trend” oluşumu zor. Ben önümüzdeki dönemde gelişmekte olan ülke borsalarının gelişmiş ülkelere oranla daha iyi performans göstereceğini düşünüyorum. Kısa vadede 63.800 ve 64.800 seviyeleri önemli hedefler. Döviz piyasasında TL’nin zayıf seyri sürüyor.
Sepet bazında bir kez daha kritik 2.00 seviyesine yaklaştık. Bu seviyenin üzerinde MB’nin döviz alım ihale rakamını azaltıp azaltmayacağı önemle izlenecek. MB’nin faiz konusundaki kararlılığı bono piyasasını olumlu etkiliyor. Yüzde 9,20 seviyesinden dönen bileşik faiz, gelen alımlarla yüzde 8,90’ın altına indi. Döviz ve hisse senedinden pozitif ayrışan bonoda yüzde 8,60’a kadar inmemiz olası görünüyor. ABD’de gevşek para politikalarının süreceği görüşü, emtiaya yaradı, özellikle de altına. Altın haftalık bazda yüzde 3,2 artışla 1.600 sınırına dayandı. Teknik olarak yükseliş 1.630 dolara kadar devam edebilir. Yeni bir gevşeme paketi olursa, ikinci yarı emtiada yeni “ralli”ler görebiliriz.
Haftanın en kritik 3 olayı
Merkez Bankası Toplantısı: Faizde değişiklik beklenmiyor, detaylar izlenecek.
Ekonomi Bakanı Çağlayan’ın Açıklamaları: 1.60’ın altındaki dolar kuru cari açık açısından kritik!
ABD Borçlanma Tavanı: Temsilciler Meclisi, not indirimi açısından hayati öneme sahip tasarının bu hafta oylanabileceğini açıkladı.
Dünya piyasalarında ne olup bitiyor
AB bankaları stres testini geçemeyen banka sayısı 8 ve toplam sermaye ihtiyacı 2.5 milyar euro gibi küçük bir rakam oldu. ABD’de devletin borçlanma tavanı 2 Ağustos’a kadar artırılmazsa kredi notu düşebilir. Tasarı bu hafta oylanacak. Piyasalar tasarının geçeceğine inanıyor, aksi büyük dalgalanmalara yol açabilir. Bilanço dönemi beklediğim gibi iyi başladı, hisse senedi olumlu etkilenecek.
NE OLUR?
Ekonomi Bakanı Çağlayan’ın “1.60 altında kur cari açık açısından kritik” açıklaması, MB ve BDDK’nın açıkladığı politikalar ile uyumlu. Her ne kadar ani yükselişlerin dengeleri bozması istenmese de, kurun cari seviyesi politika yapıcılarının istediği yerde. Alınan önlemler kısa vadede kuru bu seviyede tutabilir, ancak uzun vadede TL’yi güçlendirir. Bir süre daha 1.62-1.66 aralığında seyretmemiz olası.